BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x
BREAKING NEWS

Full details from the SPAK mega-operation, how the mafia alliances were revealed, from Martinaj's pact with Ben Ndoka and Shullazi to kill Durim Bami, to Nikla's "strong" plans with Dukaj to eliminate the gambling boss and former - SP deputy, here is t...

Full details from the SPAK mega-operation, how the mafia alliances were
x
BREAKING NEWS

The scalding files of the French and Belgians will hit other high officials of the State Police, politicians and journalists, SPAK seizes the phone of a high official, here is the scandal in which he was involved

The scalding files of the French and Belgians will hit other high officials of
x
BREAKING NEWS

Politics, media and businesses are filled with spies of the former State Security, KGB and UDB, this is how "VIP" characters are being blackmailed and threatened with "black" files, Lulzim Basha reveals the latest behind the scenes

Politics, media and businesses are filled with spies of the former State
x
BREAKING NEWS

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the Rama-Berisha bazaars against justice and Albanians, to the reasons why he decided to enter politics, the visions he has for the future of Albania and his plans to promote the count...

The head of the Thurje Initiative Endri Shabani speaks openly, from the
x
BREAKING NEWS

Albania is the base for clandestines, after Meloni and the British diplomat is looking for an offer like that of Shengjin for illegal immigrants going to Britain, here are the details of the visit

Albania is the base for clandestines, after Meloni and the British diplomat is
x
BREAKING NEWS

The government in panic after the call of Belinda Balluk and Engjëll Agac to SPAK, the 17 decisions that burden the positions of the General Secretary of the Prime Minister, their testimonies against Erion Veliaj, the majority in chaos

The government in panic after the call of Belinda Balluk and Engjëll Agac
x

Aktualitet

BIRN: Albania builds migrant center and camp as criticism continues

BIRN: Albania builds migrant center and camp as criticism continues

In the port of Shengjin, the construction of an immigrant reception center is continuing, which, according to a controversial agreement between Albania and Italy, will host up to 3,000 immigrants from Italy.

The center will process migrants' requests for asylum in Italy. They can then be sent to Gjadër – an airbase about 30 kilometers from the port – to a camp that is also being built.

The ambition is for construction to be completed by May 20, so that the agreement will be in place by then.

The agreement, made public during a joint press conference between Albanian Prime Minister Edi Rama and Italian Prime Minister Georgia Meloni in November last year, drew criticism from international human rights organizations and opposition groups in both countries.

But after it was given the green light by the Constitutional Court of Albania in January of this year, it intends to materialize as soon as possible.

Criticism remains. But the director of the Port of Shengjin, Sandër Marashi, sees things differently. Marashi told BIRN that the 4,000 square meter area given to the Italians for use will not hinder the daily activity of the port.

"The works started about two weeks ago. Initially, it was the fencing of the area that we put to use. As for the obstruction or completion of the works, there is no obstruction because the area we have given does not obstruct... operations such as imports and exports, which the Port of Shengjin has in focus", Marashi told BIRN.

He added that although there is no official information about the exact time when the center will start working, it is expected to be before May 20 and the company that performs the work is an Albanian company chosen by the Italian embassy in Tirana.

Asked about the community's reaction to this, he affirmed: "There is no reaction."

"I believe that this happens because it is not the first time that the community deals with immigrants; we have almost 3,000 already who are currently in Shengjin and have been integrated here with the residents. These Afghan refugees are all integrated into society; they are working", he added.

But Arilda Lleshi, an activist based in Albania, told BIRN that the agreement is against human rights. "The agreement is based on the concept of imprisoning immigrants while their asylum application is being processed. This concept is impermissible in European law. Detention and imprisonment are only applied in certain cases and should not be applied to the immigrants who will come here", said Lleshi to BIRN.

She added that activists are exploring ways to challenge and stop the deal legally.

“Jemi në diskutime me avokatë italianë dhe shqiptarë për të zbuluar nëse kemi një lloj të drejte ligjore për të bërë diçka për të bllokuar punët dhe planet e tyre. Jemi në fazën ku po shqyrtojmë opsionet – çfarë mund të bëjmë në një situatë të tillë”, shtoi ajo.

Shqetësime në Shqipëri për ndikimin në turizëm

Disa vendas në Shëngjin qartazi nuk e mbështesin vendimin e qeverisë dhe i thanë BIRN se Shqipëria është shumë e vogël dhe e papërshtatshme për të pritur emigrantë dhe kjo mund të ndikojë në turizëm.

Preng Xhaferri, një ish-mësues 80 vjeç, i cili jep me qira disa dhoma për turistë, tha: “Ne kemi pritur afganë (refugjatë të strehuar në Shqipëri që nga gushti 2021), por ata janë njerëz të disiplinuar, të rregullt,… afganët janë njerëz të kulturuar”.

Një tjetër vendas që nuk donte të identifikohej tha gjithashtu se Shqipëria është shumë e vogël për të pritur qendra të tilla dhe kjo mund të dëmtojë turizmin.

“Emigrantët nuk duhet të qëndrojnë këtu, sepse ky është një vend shumë i vogël, nuk i kemi kapacitetet dhe mundësitë. Kemi pak hapësirë. Plus, këtu vijnë turistë”, tha ai.

“Asnjëherë nuk ka pasur konsultime me komunitetin. Për emigrantët, ky është një vend shum

ë, shumë i vogël. Jemi të mbipopulluar tashmë nga turistët që vijnë këtu dhe këtë vit do të ketë më shumë turistë. Jam dakord që edhe ne shqiptarët të emigrojmë, por ne shkojmë në qytete të mëdha, këtu nuk ka hapësirë, këtu është si fshat”, shtoi ai.

Një tjetër vendas, Luigj Maklaj, u pajtua: “Mos i sillni këtu. Veriu i Shqipërisë ka një gjë të bukur, një bregdet, dhe po shkatërrohet. Turistët nuk do të vijnë më këtu”, tha ai për BIRN.

Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë vendosi në janar se marrëveshja e diskutueshme me Italinë për pritjen dhe përpunimin e emigrantëve dhe refugjatëve të gjetur në det nuk shkel ligjet dhe sovranitetin e vendit.

Një grup prej 29 organizatash iu drejtuan qeverisë më 15 nëntor në një letër të hapur ku kërkuan tërheqje nga marrëveshja, duke thënë se ajo do të shkelte të drejtat e njeriut dhe do të përfshinte burgim të padrejtë.

Protokolli specifikon disa kushte dhe kosto që do të sjellë ndërtimi, mirëmbajtja dhe funksionimi i dy qendrave.

Sipas tekstit, ndërtimi i strukturave pritëse dhe përpunuese do t'i kushtojë Ministrisë së Brendshme shqiptare 31.2 milionë euro dhe Ministrisë së Drejtësisë 8 milionë euro. Italia do të ndajë 9.4 milionë euro për vitin 2024 për pajisjet për funksionimin e qendrave.

Qendra në Portin e Shëngjinit do të merret me procedurat dhe identifikimin, e ngjashme me “hotspotet” që Italia përdor prej disa vitesh, por që Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut i dënoi më 30 mars.

Gjadri, në veriperëndim të Shqipërisë, do të presë ata emigrantë, të cilët pas identifikimit dhe ekzaminimit nuk konsiderohen të përshtatshëm për mbrojtje. Qendra do të funksionojë në mënyrë të ngjashme me Qendrat e Riatdhesimit të Italisë, ku emigrantët mbahen deri në riatdhesim – një procedurë komplekse që konsiderohet gjerësisht joefektive.

Ata që presin riatdhesimin sipas ligjit italian mund të ndalohen për një maksimum prej 18 muajsh. Marrëveshja thotë se nëse e drejta për të qëndruar në objekte pushon së ekzistuari, Italia duhet t'i transferojë menjëherë emigrantët jashtë territorit shqiptar.

Shqetësimi në Itali përqendrohet te të drejtat e të ndaluarve

Shumë aspekte të funksionimit të qendrave në Shqipëri mbeten të paqarta edhe pas publikimit të njoftimit të shprehjes së interesit për menaxhimin e qendrave, të publikuar nga ministri i Brendshëm italian më 21 mars.

Tenderi u mbyll më 28 mars me shumë nxitim dhe afati i fundit për hapjen e qendrave është caktuar më 20 maj. Qeveria e Fratelli D'Italia po rrezikon shumë për t'u siguruar që qendrat të jenë funksionale përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian që do të mbahen në qershor.

Vlera e kontratës së menaxhimit është gati 34 milionë euro në vit që do t'i shkojë një operatori të vetëm ekonomik që do të menaxhojë tre strukturat në ndërtim.

Kjo shumë nuk përfshin mirëmbajtjen e zakonshme dhe të jashtëzakonshme, shërbimet e transportit, kostot për kujdesin shëndetësor, shërbimet komunale, internetin pa kabëll, sigurinë dhe shpenzimet e ndërtimit, të cilat ende nuk dihen.

Por shqetësimi kryesor mbetet rreziku për të drejtat themelore të njerëzve që do të mbahen në qendra.

“Në tekst dhe anekset me specifikime teknike nuk i shtohet asgjë asaj që tashmë e dinim që mund të na qetësojë në lidhje me garantimin e të drejtave themelore”, tha për BIRN një avokate me bazë në Napoli, Amarilda Lici.

Sipas Licit, shërbimet që do t'u ofrohen emigrantëve janë kërkesat minimale për funksionimin e strukturave; shërbimi i përgjithshëm i asistencës personale, udhëzime ligjore, informacion mbi rregullat e qendrës dhe asistencë psikologjike.

“Kjo nuk duhet as të thuhet pasi janë vërtet nevoja parësore dhe duhet të garantohen pa dyshim”, nënvizoi Lici, duke shtuar: “Të njëjtat dyshime për legjitimitetin e këtyre qendrave dhe gjithashtu për zbatimin e legjislacionit mbeten ende.”

Legjitimiteti i legjislacionit që do të zbatohet në qendra mund të jetë vërtet një dhimbje koke për kryeministren Meloni, e cila investoi shumë kohë dhe përpjekje për ndërtimin e tyre.

Procedura kufitare italiane u përditësua së fundmi me të ashtuquajturin “Cutro-dekret” që pasoi mbytjen e anijes Cutro në shkurt 2023, ku besohet se ndërruan jetë 94 emigrantë.

Dekreti prezantoi, ndër shumë masa të tjera, një kërkesë që azilkërkuesit nga vendet që konsiderohen të sigurta të paguajnë një garanci prej 5,000 eurosh secili për të shmangur ndalimin në pritje të rezultatit të aplikimit të tyre.

Është kjo procedurë kufitare që me shumë gjasa do të zbatohet në qendrat shqiptare, e cila aktualisht është nën shqyrtim në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë.

“Me gjithë këto çështje kritike tashmë të pranishme për modelin e procedurave kufitare në Itali, çfarë mund të nënkuptojë një situatë e ngjashme në rastin e personave që më pas do të ndaloheshin në Shqipëri?” pyeti avokatja.

The risk, Lici said, is that the centers will be built but then deemed not to comply with current European law and constitutional rights – resulting in a huge waste of public funds and resources. 

 

Most read