BREAKING NEWS

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than schools

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than
x
BREAKING NEWS

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...", Karamuço reveals the new methods that traffickers are using

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...",
x
BREAKING NEWS

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu reveals the behind-the-scenes

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu
x
BREAKING NEWS

"The secret plan to arrest Dako", the former head of the police shows the scheme

"The secret plan to arrest Dako", the former head of the police shows
x
BREAKING NEWS

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the strong statement and discloses the behind-the-scenes: The confrontation with the Americans in the hotel

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the
x
BREAKING NEWS

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts
x
BREAKING NEWS

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses details from the file, how the connection between the mayor of Bulqiza and the businessman who awarded the tender was discovered

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses
x
BREAKING NEWS

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about the meetings in the tunnel

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about
x

Aktualitet

"Deti"/ Xhaçka visit to Greece, the media reveal the behind the scenes of the meeting and what Nikos Dendias wants: The signing of an agreement for sending her to The Hague is expected

"Deti"/ Xhaçka visit to Greece, the media reveal the behind the

The Minister for Europe and Foreign Affairs of Albania, Olta Xhaçka, will pay an official visit to Athens today, while she is expected to meet with her counterpart Nikos Dendias.

The Greek media   write that this visit is the existence of a real possibility for signing the document that will refer to the International Court of Justice in The Hague the definition of the EEZ between Greece and Albania.

The Greek newspaper writes that the result of today's meeting will significantly determine the results of Prime Minister Kyriakos Mitsotakis' visit to Albania next week, where, among other things, he is expected to meet with his counterpart Edi Rama in terms of resolving the the dispute.

Mitsotakis and Rama have met several times, such as on the sidelines of the NATO meeting on June 21, but also on other occasions, where the Albanian leader agreed with the need to continue the dialogue to resolve the sea issue.

It is worth noting that since that time no technical level meeting has been held to carry out processes in this direction.

A central issue in the demarcation remains the influence of the Ereikoussa and Othon islands, since the Albanian side does not accept the beginning of the middle line and the full influence of these islands. Greece, however, wants to close its pending settlement of maritime zones with all neighboring countries (except Turkey), especially after the recent Turkey-Libya agreement that revives the continental shelf discussions in the region.

Greqia dhe Shqipëria kishin rënë dakord tashmë për një zgjidhje të ZEE-së në vitin 2009, por ajo nuk u zbatua kurrë pasi Shqipëria nuk e ratifikoi atë, me Gjykatën Kushtetuese të vendit që e rrëzoi atë. Që atëherë, qeveritë e njëpasnjëshme greke dhe shqiptare janë përpjekur të arrijnë një zgjidhje pozitive të mosmarrëveshjeve, por asnjë zgjidhje nuk është gjetur deri më tani.

Vetë Rama ka qenë më fleksibël në qëndrimin e tij kohët e fundit, pasi Shqipëria kërkon anëtarësimin në BE dhe kërkon një rol më aktiv në planifikimin e NATO-s. Në të njëjtën kohë, Rama vazhdon të mbajë marrëdhënie të mira me presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan, i cili padyshim nuk dëshiron një zgjidhje tjetër ndërkombëtare të Greqisë. Përveç kësaj, nuk janë të pakta rastet që hija e Turqisë duket ende në marrëdhëniet mes Greqisë dhe Shqipërisë.

The Prime Minister of the country, Edi Rama, was asked by the media a day ago if he would discuss the issue of the sea during the meeting with the Greek Prime Minister in Tirana, but the head of government said that it is a technical-legal issue and has nothing to do with politics.