BREAKING NEWS

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than schools

The former chief prosecutor raises the alarm: We have more bar houses than
x
BREAKING NEWS

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...", Karamuço reveals the new methods that traffickers are using

"It is plasticized, greased and carbon paper is placed...",
x
BREAKING NEWS

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu reveals the behind-the-scenes

What did Ambassador Yuri Kim-Damian ask Gjiknuri at the table? Kreshnik Spahiu
x
BREAKING NEWS

"The secret plan to arrest Dako", the former head of the police shows the scheme

"The secret plan to arrest Dako", the former head of the police shows
x
BREAKING NEWS

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the strong statement and discloses the behind-the-scenes: The confrontation with the Americans in the hotel

Is Rama taking his "friends" to prison? Kreshnik Spahiu breaks the
x
BREAKING NEWS

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts

Arrest warrant for Putin, the International Criminal Court reacts
x
BREAKING NEWS

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses details from the file, how the connection between the mayor of Bulqiza and the businessman who awarded the tender was discovered

Under surveillance for 3 years by the police and SPAK, Klodiana Lala discloses
x
BREAKING NEWS

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about the meetings in the tunnel

The journalist tells why they put handcuffs on the SP mayor: I tell you about
x

Aktualitet

The British media 'whitewashes' Has: 'Little London' that lives on the money of immigrants in England

The British media 'whitewashes' Has: 'Little London' that

A British flag flies proudly next to a framed photo of Queen Elizabeth II, while a typical red London telephone booth is placed in a corner at the Britain Resto Lounge , as cars with English license plates pass by.

If it weren't for the stunning mountain backdrop, you could easily be mistaken for being in the British capital, foreign media reports.

But the town of Has in northeastern Albania, nicknamed Little London, now serves as a tribute to the country that has taken so many of its citizens, despite government plans to crack down on the influx of more than 12,000 people this year. the year.

The region of about 22,000 people was built largely on money sent by working-age men who made the perilous journey across the English Channel to Britain's shores in search of a better life. Now they pay tribute to their second homeland in Has, with cars with English number plates, but also with plans for a statue of the late Queen.

Like the Albanian Prime Minister Edi Rama, the residents of Has were outraged by accusations from London that they are part of an invasion of migrants.

The residents of Has say that going to Britain gives them the opportunity to make a living but comes with the pain of a dangerous journey and a lot of work, from which their British employers also benefit.

Albanians are now the largest group crossing the English Channel by raft, according to official British statistics. Over 12,000 have arrived this year, compared to 50 in 2020.

Speaking from his office, where the Albanian and British flags stand side by side, the mayor of Has, Liman Morina, tells AFP that 80% of its residents "survive thanks to the great and honest work of their soldiers in Britain". .

Klodian Kastrati, a sociologist who works in Has, says: "Emigration is an epidemic that affects all young people here infected by the idea of ??leaving for Britain in the hope of a better future."

Rajoni i Hasit është më i varfëri në Shqipëri dhe emigrimi është burimi i vetëm real i mbështetjes për banorët e tij. Që kur Shqipëria hapi kufijtë në vitet ’90, banorët janë larguar pasivisht, të dëshpëruar për të lënë pas jetën e vështirë dhe izolimin e një shtypjeje brutale nga diktatura komuniste.

Rreth 1.7 milion shqiptarë kanë ikur, kryesisht në Itali, Greqi dhe Britani, thonë shifrat zyrtare. Në gjashtë muajt e parë të vitit, emigrantët dërguan atje 323 milion paund, sipas bankës kombëtare.

Rreth 140 mijë shqiptarë jetojnë në Britani, ku iu bashkuan shqiptarëve nga Kosova që kërkuan strehë gjatë luftës kundër forcave serbe. Ndërsa më të pasurit munden t’i çojnë fëmijët në universitetet britanike, shumica e shqiptarëve punojnë në catering apo ndërtim. Hasjanët ia atribuojnë kulmimin e kalimeve në La Mansh fjalëve të përhapura.

“Zërat për vende të lira pune në Britani për shkak të efektit të kombinuar të pandemisë dhe Brexit kanë qarkulluar me shpejtësinë e dritës”, tha Granit Gojani për AFP.
Pasi jetoi në Londër për një dekadë, 31-vjeçari u kthye në Has ku ka hapur barin e tij.

“Rrjetet sociale ofrojnë çmime të favorshme për të kaluar me gomone. Dëshira për të besuar më tepër se për të ditur bëri që turmat të lëshoheshin”, tha ai.
Këtë vit, shkolla e mesme në Has ka 40 nxënës më pak se më 2021.

Autoritetet franceze kanë konfirmuar rritjen e numrit të shqiptarëve në anën e tyre të Ngushticës, përfshirë edhe në radhët e ndërmjetësve, ndonëse për këtë dominojnë bandat kurde irakene.

Ani, një i ri që përdor pseudonim, është penduar për udhëtimin e bërë nga Dunkirku në veri të Francës. Ai e përshkroi si “udhëtim skëterre prej më tepër se gjashtë orësh në një gomone të mbushur plot në det të egër”. Ai iku në fund të shtatorit me shpresën e një pune të paguar mirë në industrinë e ndërtimit në Londër.

Qëndroi një muaj para se të kthehej, duke u dorëzuar para lutjeve të nënës së tij, e cila ndiqte me vëmendje komentet e disa politikanëve britanikë për shqiptarët.

“Unë nuk jam kriminel, thjesht ëndërroja për një jetë më të mirë në një vend të madh. Në djall të venë ato 4 mijë paund që pagova”, tha Ani për AFP, i neveritur nga atmosfera anti-emigrant në Britani.

Tani mendon të studiojë për drejtësi në Universitetin e Tiranës. Sekretarja e Brendshme britanike Suella Braverman foli për emigrantët dhe veçoi “kriminelët shqiptarë”, duke shkaktuar zemërim në Tiranë.

“Shqiptarët në Britani punojnë shumë dhe paguajnë taksa”, shkroi në Twitter Rama në nëntor. Ai tha se Britania duhet të ndalojë “diskriminimin për të justifikuar dështimet politike”.

Disa emigrantë janë të përfshirë në aktivitete të paligjshme, sidomos për të shlyer ndërmjetësit.

Por “një grusht njerëzish që kanë probleme me ligjin nuk mund të dëmtojnë një komunitet të tërë, përfshirë biznesmenë, mësues, doktorë, punëtorë ndërtimi e fëmijë që aspirojnë rritjen”, tha Gojani.

But despite all the good money has brought to Has, emigration to Britain has also caused pain. Drita Meshi's family suffered a great loss in 2016 and since then she has made it her life's goal to inspire young people to stay.

Her son, who went to England for a better life, was killed by two British teenagers who set fire to the car in which he was sleeping. He was 32 years old. Every day she mourns at his grave.

Meshi, an employee of the municipality of Has, has two other children who still live in London. It wants to attract investment, so that young people have an incentive to build the future close to home.

"For me, immigration is a wound that still bleeds," Mehsi told AFP with tears in his eyes.