BREAKING NEWS

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong statement: Random criminal events have 'whitened the face of the police'

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong
x
BREAKING NEWS

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names: Who is the well-known character of the world of crime who received the fine of 500 thousand euros

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names:
x
BREAKING NEWS

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the main 'financier' of these serious crimes

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the
x
BREAKING NEWS

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts on the court's decision: I was surprised, there is something that does not match, I suspect that...

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts
x
BREAKING NEWS

Today the head of the group of contract killers / Artan Hoxha reveals details about Kassander Noga's past: He was at the Police Academy, that's why he got into trouble

Today the head of the group of contract killers / Artan Hoxha reveals details
x
BREAKING NEWS

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/ 'Maneci' alongside Avdylaj. Artan Hoxha releases the video: These images also appeared in file 339, but here's what happened to the conversations

"A 500,000 Euro fine is mediated with an armored Benz"/
x
BREAKING NEWS

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak Ngjela breaks the strong statement and reveals: This is what Moscow and Belgrade are trying to do

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak
x
BREAKING NEWS

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed

The serious incident with 3 injured in Vlora, the names are disclosed
x

Aktualitet

The tragic event in Himarë/ Lubonja: It's serious, it deserves protests, here's what the opposition should do to attract as many people as possible

The tragic event in Himarë/ Lubonja: It's serious, it deserves

Analyst Fatos Lubonja has commented today on a television show, the tragic event that happened in Himare, where the 7-year-old girl lost her life as a result of a collision with a speedboat.

Lubonja said that the event is serious and its entire context brings the responsibility of the government that deserves the protest. According to him, the protests are necessary, but he said that the opposition must change tactics to attract as many people as possible.

"I would say that the event is serious looking at it in the whole context, not just seeing that an individual had an accident. When I say the whole context, I mean that the individual was a man clothed in power, who knew the laws, a police chief, according to the data, even worse, he had some criminal records, who are recruited into the police, who then become participants in the robbery of the vote, the thing is expanded, from an accident, while this powerful dinghy, etc., aggravates the situation and makes the responsibility of the government to be such that it deserves protests", said Lubonja.

Asked if there should have been a dismissal or resignation of the relevant ministers, he said that depending on the context in which we look at it, it could go from individual responsibility and nothing further to major responsibilities that the ministries hold.

"How charged is the atmosphere with this arrogance, with this abuse of power? The minister could have resigned without being pushed by the protest, the problem we have is that the majority we have has decided how far the limit is, it sets the limit, as far as I measure it, beyond the others there is no what do I need, what do you say?

Majority, Edi Rama at its head, has followed a slogan that is already repeated, which is 'let the dogs bark, the caravan goes ahead'. This is where things get confusing. If you consider civil society as a barking dog, journalists as a barking cauldron, the opposition, where is the limit? In this context, as we are, what should the opposition and civil society do?", asks Lubonja.

But should politics be involved in this protest?

“Unë jam i mendimit që këtu s’ka nevojë për teatër se ne këtu jemi gjithë kohës. Ne e dimë shumë mirë që në qoftë se atje do ketë shumë nejrëz, do jenë shumica njerëzit e opozitës, e cila ka marrë përsipër që të marrë pjesë në këtë. Sigurisht ka dhe një shoqëri civile. Por unë jam kundër tezës që nuk duhet politizuar që e përdor shoqëria civile. Çdo gjë është politike. Është sterile të thuash unë nuk i dua. Sigurisht opozita ka një handikap, njerëzit mendojnë po mirë pse duhet të luftojmë ne, që të vijnë këta në pushtet dhe pastaj të fortët e këtyre të bëjnë prapë me skafe atë që bëjnë këta të fortët e Edi Ramës, ka një pjesë që e mendon kështu.

Personalisht jam për atë që është më mirë të ketë rotacion dialektik e të kundërtave se një pushtet që bëhet absolut, duke qenë i gjithëpushtetshëm për një kohë të gjatë. Unë kam qenë për rotacion me gjithë problemet që ka opozita. Shoqëria civile që mendohet jo politike në kuptimin parti politike duhet të bëje dhe ajo politikat e veta duke mbështetur njëherë njërën, njëherë tjetrën. Kjo është real politika. Duhet të kishte transparencë në këtë drejtim”, u shpreh analisti.

Ai tha se ajo që më shqetëson në këtë histori janë këto ultimatumet. “Jo se nuk duhet të japin dorëheqjen këta, por problemi është se ai ka parullën qentë le të lehin karvani shkon përpara. Pra ju vazhdoni lehni se unë do vazhdoj punën time, mos prisni t’i bindem lehjeve tuaja.

Atëherë pas 72 orësh çfarë do bësh ti? Ultimatumi është një gjë që shpall luftën pas afatit? Cila është lufta, ku do shkojmë, apo do tërhiqesh. Në këtë aspekt taktika që përdor opozita më duket pak e vjetruar.

Përndryshe nëse nuk zbatohet ultimatumi, duhet të hapësh luftën. Ky e ka treguar që nuk frikësohet sepse i ka kapur të gjitha institucionet, ka dhe mbështetjen ndërkombëtare amerikane. Ti tani ose do hapësh luftë, ose do ndryshosh taktikë. Në këto kushte ku jemi taktika duhet të jetë që sa më shumë të sensibilizohen njerëzit nga një punë e gjatë, jo me goditje të përqendruar. A ka mundësi ti të krijosh një valë njerëzish të pakënaqur që mbushet Tirana plot dhe të detyron të ikësh dhe jo një aksion që vijnë ca nga veriu, ca nga jugu, ca këtej, bëjnë një goditje, që publikohet, sigurisht që duhet dëgjuar, por duke parasysh se me cilin ke të bësh duhet menduar ndryshe”, u shpreh Lubonja.

Ai tha se ngjarja e fundit është thjesht një simptomë e sëmundjes që ka kapur gjithë trupin. “Ka shumë të tilla ngjarje që kanë ndodhur, ndodhin paralelisht dhe që flasin për një sëmundje që e kemi. Në këtë kuptim ajo që duhet të synohet është lufta ndaj sëmundjes, ka të bëjë me gjithë sistemin që është ngritur. Strategjia ndaj kësaj sëmundjeje është komplekse.

Gjithë këto vrasje që po ndodhin në Shqipëri, djem të rinj janë këta. Pse u bënë kriminelë këta, djem të rinj ishin. Çfarë arsimi kemi ngritur, çfarë i kemi edukuar kësaj rinie”, u shpreh ai.

A janë premtuese protestat e paralajmëruara nga opozita në shtator? Sipas Lubonjës ato janë të domosdoshme.

“Protestat padyshim sepse me drejtësi ti nuk arrin dot se në një shtet demokratik nuk ka nevojë për protesta. Ka ngjarje vepron drejtësia, nxjerr përgjegjësit, i arreston, bie qeveria vetvetiu, ka opinion publik, kështu që protestat janë padyshim të domosdoshme. Përtej protestave ngelet mosbindja civile, veprimet e dhunshme. E para mendoj që edhe sikur të mendosh se nuk janë të suksesshme ato duhet të ndodhin sepse tregon që ka akoma rezistencë. Pastaj që të jenë të suksesshme, duhet ndryshimi i taktikave, të tërheqin sa më shumë njerëz. Sa mundet që nga protesta në nivele militantësh dhe njerëzish të dëmtuar direkt, të bëhen protesta ku të bashkohet një shumicë e madhe me shpresën se i duhet dhënë fund një situatë të tillë dhe duhet krijuar një gjë tjetër. Kjo kërkon një Shqipëri tjetër, duhet të dalë Shqipëria nga kjo rrugë ku ka hyrë.

Të krijohet një shpresë, ose njëkohësisht në qoftë se rritet pakënaqësia, vjen një pikë ku do mbështetesh tek i fundit vetëm të shfrysh dufin, se ndonjëherë protestat dhe rotacionet vijnë dhe si ndëshkim, jo si shpresë.

Rama ka punuar shumë, një nga punët më të suksesshme dhe shumë të dëmshme për Shqipërinë është korruptimi i sa më shumë njerëzve. Janë futur në interesa njerëzit. Ka ndërtuar shtetin që ka kapur me oligarkët, me administratën, është një masë e madhe që thotë unë dua të rri këtu se këtu po ha.

Këtu është punuar keq në kuptimin që unë do i marr të gjithë, një e fut në administratë, shkollat i kam të miat. Është bërë sistemi i tillë, është bërë parti shtet. Ky ka ndërtuar një rrjet interesash të tillë që këta duhen llogaritur për forcë”, tha Lubonja.