BREAKING NEWS

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the Rama-Berisha bargains with the criminal amnesty, this is how the corrupt were released and the "coup" that was done to SPAK

Altin Dumani is threatened by sms, the democratic deputy whitewashes the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha's press is expected to return to the Parliament, from the removal of the salary and any financial benefits, to the burning of the mandate, this is how "non-women" will be taken out of politics

Sali Berisha's press is expected to return to the Parliament, from the
x
BREAKING NEWS

Ervin Karamuço gives the details of the sensational project of London to sink the corrupt high officials, here is who collected the evidence for the British who declared Sali Berisha "non-women", on the "black list" of politicians from the right and fr...

Ervin Karamuço gives the details of the sensational project of London to
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the shocking details, the killers who got rid of Azem Hajdar had set out to eliminate Sali Berisha, who has the evidence that will open the "Pandora's Box" for the file of the "century"

Spartak Ngjela reveals the shocking details, the killers who got rid of Azem
x
BREAKING NEWS

The scheme that Edi Rama is following to "seize" SPAK is revealed, constitutionalists and analysts raise the alarm, strong clashes within "Reestablishment"

The scheme that Edi Rama is following to "seize" SPAK is revealed,
x
BREAKING NEWS

He was raped in the middle of the former Block, new details of the attack on Sokol Mêngjesi are revealed, it is suspected that the cause was...

He was raped in the middle of the former Block, new details of the attack on
x
BREAKING NEWS

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian politicians with criminals, Lord Dingeman is coming to Tirana today, training SPAK prosecutors for money laundering and seizing property, here are the "VIP" names at risk, the Briti...

London activates the secret plan to reveal the connections of Albanian
x
BREAKING NEWS

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state gangs led by General Agim Shehu ambushed us at Ura e Dajlani, Spartak Braho remembers the violence of '96 and reveals the conversation inside the car with the high official of the SP

Here's who gave the order to kill Servet Pëllumbi and how the state
x

Aktualitet

Faced with the KPK, here is the judge who gave explanations today regarding the decision for January 21 and the negative balances (Name+Photo)

The judge of the Court of Tirana Ardiana Bera was faced on Wednesday in the Independent Qualification Commission with the burden of proof regarding the contradictions arising from the signed contracts for the purchase of a 136-meter apartment in Tirana.

As it emerged from the report, KPK had made two financial analyzes for Bera. In one, a business contract was considered according to which payments for the apartment were made after the purchase outside the notary's office, and a sales contract according to which Bera and her husband paid for the apartment in annual installments.

The first analysis puts Bera in a difficult position, with a negative balance of several tens of millions of Lek, while in the second it results again with a negative balance in several years, but the amount is reduced to about 4.2 million Lek.

Bera, who defended herself at the hearing, told the Commission she appreciated the investigation, but insisted the family had legitimate income. As it emerged from Bera's words, the financial impossibility stemmed from the lack of recognition of a loan from the brothers, a gift for the daughter from them, and the sale price of the apartment of her husband and his parents in Kruja. Bera insisted that if KPK considered its evidence, it resulted in small negative balances in just three years. She said that these were the result of errors in the declaration.

Judge Ardiana Bera of the Court of General Jurisdiction in Tirana is being controlled by the body composed of Alma Faskaj, chairperson, Pamela Qirko, member and Xhensila Pine, reporter. The international observer at the session was Theo Jacobs.

Bera started her career in 1997 and until 2010 she served as a judge of the Krujë Judicial District Court. In 2010, she was transferred to the Tirana Judicial District Court. Bera is known by public opinion for the trial of the case against the officers of the guard, Ndrea Prendi and Agim Llupi, accused of killing protesters during the rally on January 21, 2011.

wealth

Judge Pine pointed out during the session that the main problems of judge Bera stemmed from the purchase of an apartment in 2002. The apartment purchased in Tirana had cost 6 million lek and according to the report in the business contract, it was paid immediately in 2002, outside the office notarial.

However, from Bera's annual declarations and according to the sales contract signed in 2011, the apartment was paid for in installments starting in 2002.

In her declaration, Bera insists on the second version of the payment, based also on the annual declarations of wealth. KPK pointed out that based on both versions it had made two financial analyses.

Në versionin e parë Bera rezulton me një bilanc ngetaiv prej dhjetra milion lekësh. Por gjyqtarja e kundërshtoi këtë, duke vënë në dukje se duhej të ishte bërë vetëm një analizë. Ajo tha se kontrata e sipërmarrjes ishte dakordësuar mes palëve, por nuk përshkruante mënyrën e pagesës që detajohej në kontratën e shitjes. Ajo po ashtu paraqiti si provë edhe mandatet e pagesave të kryera në vite.

Por Komisioni vuri në dukje se Bera do të rezultonte me bilanc negativ edhe nëse merrej parasysh versioni i saj i kryerjes së pagesave. Ky bilanc negativ rrjedh kryesisht prej mos njohjes si të ligjshme të të ardhurave që Bera i kishte deklaruar si hua nga vëllezërit emigrantë në Britani rreth 2 milion lekë, prej të cilëve një shumë prej 1 milion lekësh ishte deklaruar si dhuratë për vajzën. Njëkohësisht KPK njohu vetëm 500 mijë lekë nga të ardhurat e deklaruara si të përfituara nga shitja e një shtëpie në Krujë, duke i konsideruar si pjesa takues e bashkëshortit në këtë transaksion.

Bera kundërshtoi gjetjet e Komisionit, ajo këmbënguli se vëllezërit i kishin të ardhurat dhe se huaja ishte e ligjshme dhe duhej të konsiderohej. Gjyqtarja po ashtu bëri me dije se shtëpia e bashkëshortit ishte shitur 2 milion lekë. Ajo i tha Komisionit se shuma duhej të konsiderohej e plotë, pasi prindërit e bashkëshortit kishin jetuar me të dhe në apartamentin e blerë në Tiranë.

E pyetur nga Jacobs mbi mënyrën e transferimit të parave hua nga vellëzerit tek ajo, Bera tha se paratë i kishte marrë nga prindërit, por ato ishin të vëllezëve dhe u ishin lënë prindërve në ruajtje. Ajo tha se huaja ishte marrë me dakordësinë e vëllezërve. KPK megjithatë vuri në dyshim mundësinë e këtyre të fundit për krijimin e të ardhurave.

Siç del nga relatimi ky bilanc negativ në vitin 2002, kishte ndikuar më pas bgjithë analizën financiare të Beras, e cila rezultonte me pamundësi burimesh të ligjshme në disa vite.

Bera këmbënguli se këto pamundësi ishin mëtë vogla se saç thuhej në relatim dhe kufizoheshin vetëm në tre vite. Ajo pranoi se kishte bërë një gabim në deklarimin fillestar, por tha se ai ishte korrigjuar. Ajo po ashtu tha se kishte gabime në deklarimet vjetore që vinin si pasojë e kohës dhe mosmbajtjes së llogarive.

Çështja e 21 janarit

Siç doli nga relatimi Bera rezultoi pa probleme në kriterin e figurës dhe atë të profesionalizmit. Por ndërsa KPK nuk vuri në dukje probleme për asnjë nga çështjet, në relatim u tha se gjyqtares i ishin kërkuar shpjegime për dy çështje me interes publik.

Bera vetë në shpjegimet e saj pranoi se një nga çështjet ishte shpallja e pafajësisë për ish-gardistët Ndrea Prendi dhe Agim Llupo, të dënuar në Apel për  vrasje nga pakujdesie të protestuesve në 21 janar 2011.

Bera nuk foli për detajet e çështje, po këmbënguli se kjo nuk mund të ishte pjesë e rivlerësimit të saj. Gjyqtarja tha në proces se Apeli e kishte ndryshuar vendimin e saj, por nuk e kishte prishur atë. Kjo do sipas gjyqtares do të thoshte se nuk ishin gjetur shkelje procedurale.

The judge said in the process that her decision to acquit the two former guards could only be evaluated by a higher court and could not be part of the re-evaluation process.

At the end of the session, after answering several questions from the international observer, Bera told the troupe that he appreciated the investigation carried out and asked for confirmation in office. The decision will be announced on April 26 at 9:45 a.m. / BIRN

Faced with the KPK, here is the judge who gave explanations today regarding the

( Judge Ardiana Bera )