BREAKING NEWS

"Gërdeci", the file that burns Sali Berisha and his son, the families of the victims are accepted as parties in the process, what is expected to happen with Zeni and Mediu, the USA monitors the judicial process

"Gërdeci", the file that burns Sali Berisha and his son, the
x
BREAKING NEWS

The Parliament meets today, the opposition MPs call Minister Kushi to the interpellation, here is what is expected to be discussed

The Parliament meets today, the opposition MPs call Minister Kushi to the
x
BREAKING NEWS

Will you direct the elections for the head of the DP? Bardhi is surprised by the answer

Will you direct the elections for the head of the DP? Bardhi is surprised by the
x
BREAKING NEWS

Today's exchange rate / Euro and pound falling drastically, here's what's happening with other currencies

Today's exchange rate / Euro and pound falling drastically, here's
x
BREAKING NEWS

Bad break between the Democrats in the studio: Until yesterday you were eating popcorn in the campaign, you can't...

Bad break between the Democrats in the studio: Until yesterday you were eating
x
BREAKING NEWS

Clashes in DP, Kreshnik Spahiu reveals the behind-the-scenes: The fever has started for...

Clashes in DP, Kreshnik Spahiu reveals the behind-the-scenes: The fever has
x
BREAKING NEWS

"Don't be the victim, no one scares you", Dashnor Sula clashes badly with the well-known politician: If they came to take off our pants...

"Don't be the victim, no one scares you", Dashnor Sula clashes
x
BREAKING NEWS

"Shut up, damn it", the debate between the guests on the live show flares up badly: Why are you being angry for nothing?

"Shut up, damn it", the debate between the guests on the live show
x

Bota

NATO heats up the blood between Vladimir Putin and Erdogan, the move that can turn the two friends against each other and the US plan to eliminate the Russian "Wagner" group

NATO heats up the blood between Vladimir Putin and Erdogan, the move that can

Negotiations have already started, but there is no result yet. The negotiations concern the departure from Cyrenaica of Wagner's mercenaries, the private military company run by Evgeny Prigozhin, very active in the war in Ukraine, but also present in Libya since September 2019. According to some reports from Ean Libya Newspaper, citing sources government, General Khalifa Haftar, the commander of the self-proclaimed Libyan National Army (LNA) has finally decided to discuss with the American counterparts about renouncing the help of Prigozhin's "mercenaries". The same mercenaries accused by the Minister of Defense Guido Crosetto of human trafficking and the removal of migrants from the shores of Cyrenaica. Libya has experienced more than a decade of conflict since the 2011 uprising that toppled dictator Muammar Gaddafi.

Obstacles for NATO

But it is precisely the conditions imposed by Haftar, determined to receive in exchange American aircraft and the withdrawal of Syrian mercenaries paid by Turkey from the "enemy" Tripolitania, that make the negotiations more difficult. However, the Americans, concerned by the presence of Russian Mig 29s at the Al Jufra base, on the border between Tripolitania and Cyrenaica, are increasing the pressure. The pressure on the Cyrenaica authorities and on General Haftar began on January 12. That day, CIA director William Burns, who arrived in Tripoli to meet Prime Minister Abdelhamid Dabaiba of the government of national unity, extended his mission by flying to Rajma, Haftar's headquarters near Benghazi in Cyrenaica. The meeting between the CIA director and the general was followed by a meeting between Haftar himself and Barbara Leaf,

The influence of Turkey

However, once again, even when it comes to the negotiations for Wagner's departure, Turkish President Recep Tayyip Erdogan "enters the game". And this, despite Turkey's membership in NATO, is not a guarantee of success for the United States. Erdogan, in addition to being one of the important allies of Russian President Vladimir Putin, has no intention of giving up control of the Tripoli executive that is exercised thanks to the presence of several thousand Syrian mercenaries paid by Ankara. An essential presence not only to guarantee the survival of a prime minister, Al Dabeiba, held in check by militias, but also to continue signing energy contracts while maintaining the agreements, which give Turkey control of much of the Eastern Mediterranean . It is worth noting that here, Turkey and Russia,

Gatishmëria e SHBA dhe Rusisë

Një faktor tjetër i rëndësishëm ka të bëjë me gatishmërinë e SHBA-së për të furnizuar forcat ajrore për një udhëheqës si Haftar. Mbi të gjitha, do të jenë shumë të vështira, edhe negociatat për mbajtjen e zgjedhjeve dhe formimin e mëpasshëm të një qeverie të unitetit kombëtar. Faktori i tretë ka të bëjë me gatishmërinë ruse për t'i treguar derën mercenarëve të saj. Rusia ka reduktuar gradualisht marrëdhëniet me gjeneralin, duke mbështetur presidentin e Parlamentit të Tobruk Aguila Issa Saleh dhe Saif Gaddafi, djalin e ish-diktatorit libian. Mercenarët rusë, edhe pse të përfshirë në betejat e brendshme për pushtet të vendit, janë në Libi mbi të gjitha për të mbrojtur kontratat e naftës të nënshkruara në atë kohë me regjimin e rrëzuar të kolonel Gadafit.  Prania ushtarake në Libi është çelësi i agjendave të Rusisë në kontinentin afrikan, veçanërisht në rajonin e Sahelit. Tërheqja e plotë e forcave ruse nga vendi do të prishte ekuilibrin e fuqisë që ka mbrojtur jetëgjatësinë e Haftarit në lindje. Egjipti, Emiratet e Bashkuara Arabe, Izraeli dhe Franca nuk e duan këtë dobësimin e Haftarit, sipas ekspertëve. Kjo sepse veçanërisht Amerika shqetësohet për Egjiptin që mund të rrezikonte destabilizim nga ky ndryshim i ekuilibrit në Libinë lindore.