BREAKING NEWS

Frrok Çupi uncovers the strong behind-the-scenes of the Meta-Berisha meeting: The former president sold secret information to the Russian agency

Frrok Çupi uncovers the strong behind-the-scenes of the Meta-Berisha
x
BREAKING NEWS

Begaj goes to Shkodër tomorrow, meeting with the mayor Bardh Spahia, here is what is expected to be discussed

Begaj goes to Shkodër tomorrow, meeting with the mayor Bardh Spahia, here
x
BREAKING NEWS

The Ministry of Health comes out with an important announcement: What is happening with the pandemic in our country

The Ministry of Health comes out with an important announcement: What is
x
BREAKING NEWS

Kokalari does not stop, after Berisha, another of his supporters attacks: He graduated from the Faculty of Law by correspondence 2 years ago, I am not afraid of any of you

Kokalari does not stop, after Berisha, another of his supporters attacks: He
x
BREAKING NEWS

The journalist breaks the strong statement: The cyber attacks were carried out from the Albanian territory, that's why they blocked the TIMS system

The journalist breaks the strong statement: The cyber attacks were carried out
x
BREAKING NEWS

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow

Weather forecast, what is expected to happen with the temperatures tomorrow
x
BREAKING NEWS

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you, you deserved Lulzim Basha, dear sir

Met the new head of the FRPD, Evi Kokalari explodes at Berisha: Shame on you,
x
BREAKING NEWS

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency conference, the details of the super-operation are revealed: They were contract killers

A police officer and a soldier, part of criminal groups / Police in an emergency
x

Bota

Video/ Scientists raise the alarm: The day is getting longer and we don't know why it's happening, in the future...

Video/ Scientists raise the alarm: The day is getting longer and we don't

Scientists have noticed that the length of the day is suddenly getting longer on our planet, but they are not yet sure why this is happening. The lengthening of the day, even imperceptibly, by fractions of a second, may in the future have, among other things, effects on timekeeping, navigation systems such as GPS, and other technologies.

In recent decades the rotation of the Earth on its axis, which determines how long the day is, has accelerated, making the days shorter. Thus, this year in June, a record was recorded for the shortest day during the last half century.

But despite this record, as of 2020 it appears that the planet's fastest spin on its axis has surprisingly begun to slow down, resulting in a tendency for the days to grow longer again, for reasons that currently remain a mystery.

Although the day is conventionally defined as 24 hours, in reality the length of "24 hours" varies, depending on how long it takes the Earth to make one full rotation. Which in turn depends on various factors, including events such as a major earthquake, climate and atmospheric phenomena, oceans, etc. Thus, in practice the day rarely lasts 86,400 seconds.

For millions of years the Earth's rotation had slowed, largely due to the tides under the influence of the Moon, a process that added about 2.3 milliseconds to the length of the day every century. Billions of years ago Earth's day lasted no more than 19 hours.

But over the past 20,000 years or so, another process has occurred in the opposite direction, speeding up our planet's rotation. When the last ice age ended, their melting "lightened" the Earth's surface and its axis began to spin faster, shortening the length of the day by about 0.6 milliseconds per century.

Since the 1960s, scientists have begun to make increasingly accurate measurements of the Earth's rotation speed. Along with individual clocks offering the highest accuracy, the ever greater reduction in day length was confirmed.

Më 29 qershor 2022 , u regjistrua dita më e shkurtër në Tokë: 1,59 milisekonda më pak se 86,400 sekonda ose 86,400,000 milisekonda të një periudhe normale 24-orëshe. Por nëse merren parasysh dhe hiqen luhatjet për shkak të baticave dhe sezonalitetit, duket se nga viti 2020 e deri në ditët e sotme në mënyrë të padukshme fillon të rritet përsëri.

Arsyeja për këtë – në masën që ndodh në të vërtetë – është e paqartë. Ndoshta është për shkak të ndryshimeve në sistemet e motit, shkrirjes në rritje të akullit për shkak të ndryshimeve klimatike, fatkeqësive natyrore si shpërthimi masiv i vullkanit në Tonga në janar të këtij viti, etj. Fenomeni mund të rezultojë kalimtar, diçka që mbetet për t’u parë në të ardhmen. Nëse konfirmohet përfundimisht se ditët e Tokës po zgjasin përsëri, një “sekondë e brishtë negative” mund të duhet të ndërtohet në sistemet e matjes së kohës në një moment, sipas Matt King dhe Christopher Ëatson të Universitetit Australian të Tasmanisë., diçka që nuk ka ndodhur kurrë më parë dhe që megjithatë konsiderohet shumë e pamundur për momentin. Le të kemi parasysh se kohët e fundit të gjithë kemi disa milisekonda shtesë çdo ditë…