BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Ekonomia

Here's what you should do when you can't find your old insurance documents to get a pension, the General Director of the Social Insurance Institute shows the scheme they followed with the journalist Mitro Çela to recognize his years of work that he didn't have on paper

Here's what you should do when you can't find your old insurance

Astrit Hado, head of the Social Insurance Institute, explained other details about the problems of pensioners who lost their years in mines, former agricultural cooperatives, or state enterprises. In one of his last appearances for the media, Mr. Hado shows the cases when the institution he leads cannot do anything to recognize the years of work that do not exist in the papers, but also gives the case they followed with the journalist Mitro Çela, which lacked documentation.

- Have pensioners who lost their years in mining, former agricultural cooperatives, state enterprises and so on, opened problems for you?

Due to the high number of appeals that were in the Supreme Court and also due to an orientation from the government and the Ministry of Justice regarding appeals to the Supreme Court, we have withdrawn some appeals which in some way did not it is worth it once to take a citizen for 2 years of work in the cooperative because in the end the retirement cost for him is 4 thousand old lek or 10 thousand old lek or 20 thousand old lek. But when there are cases when the decisions of the courts which open precedent, of course we are obliged to follow them in the Supreme Court.

 -What precedent have the courts opened recently and what is the number of appeals, from which the Institute of Social Security has withdrawn to the Supreme Court?

We no longer have so much of a problem, let's say the period of seniority at work before 1994, than the new phenomenon of recognizing insurance periods after 1994 is appearing. There are quite a few, there are some shortages of payment lists and the recording of contributions paid from 1994 onwards. Unless there is also black work, that is. that the employer may have given you the work book to the citizens, but in fact they did not declare it. In a way, this is a fraud because they lied to the citizen by saying "that you are insured, order the work book, you were employed by my entity", but in fact they did not declare it in taxes or social security or they may have declared but not declared social security contributions. And when the citizens come to retire after the verifications they do because we have all the pay lists from 1994 onwards, they find that their name is not on the pay list. Or there is no payroll at all.

- What is the approximate number of citizens who find such a situation?

 Nuk ka një numër fiks sepse brenda një listë-pagese  varet nga subjekti që është. Ne bëjmë verifikimet , është debitor apo nuk është debitor sepse ne kemi listën e debitorëve dmth. e kanë deklaruar që unë kam 10 punonjës dhe kosto dmth. detyrimi im është të paguajë X lekë dhe si ka paguar. Kështu që ne i kemi listën e debitorëve.

-Ka një faturë financiare të përafërt sesa është vlera e detyrimeve të këtyre subjekteve që nuk i kanë paguar ?

 Sigurisht që ka një, që nga 1994 e këtej. Në fakt kjo nuk është detyrim i Institutit të Sigurimeve Shoqërore, pavarësisht se ne jemi të dëmtuar në këtë mes, kjo është detyrimi i organeve tatimore sepse kontributet e sigurimeve shëndetësore dhe shoqërore në Shqipëri prej vitit 2004 i mbledhin tatimet. Shumica e tyre janë në fakt privat se shtetërore janë shumë pak , duke përjashtuar disa ujësjellësa , janë në pamundësi likujdimi , disa ish-komuna , tashmë është zgjidhur ky problem sepse nuk lejohet të bëhet më pagesa e pagave  nga thesari pa u paguar sigurimet shoqërore , kështu nuk krijohen më debitorë të rinj në sektorin buxhetor, të themi. Janë kompani private  dhe të vetëpunësuar , personat fizikë. Por në rastet e personave fizikë nëse nuk e ka paguar kontributin e vet  në një farë mënyre i ka bërë dëm vetes së vet .

 Merr faturën  vetë përsipër?

 Problemi është tek personat e punësuar. N.q.s. është një subjekt që ka të punësuar, ky është problem.

 -Çfarë duhet të bëjnë qytetarët? Ai ndërkohë ndjek të gjithë procedurën , kujton dhe mendon se …

 Jo kur del në pension Anila. Qytetari duhet të interesohet gjatë gjithë kohës. Kur del në pension nuk ke çfarë bën më. Kur mbush moshën për pension je përpara faktit të kryer dhe do paraqitesh para sportelit të sigurimeve shoqërore. Atëherë nuk ke më shans dhe nuk ke hapësirë se çfarë do bësh më. Atëherë thjesht punonjësi i sigurimeve shoqërore me një laps në preh, të llogarit pensionin. Qytetarët nuk duhet të  bien edhe pre, por edhe nuk mund t’ju vij mirë kur punëdhënësi duhet të thotë ‘ej çoje në bankë pagën 400.000 lekë se paga minimale dhe pjesën tjetër ta jap nën dorë”.  Se duket se sikur është mirë tani sikur i shmangesh disa taksa dhe disa kontributeve por është e hidhur më vonë pastaj kur del në pension.

-Po edhe koha fluturon zoti Hado, shumë shpejt. Me këtë panoramë që ju përshkruat dhe veçanërisht me fenomenin pas 1994 kuptoj që do kemi sërish një valë qytetarësh në gjykata që do përballen për të kërkuar të drejtën e tyre  për tu përfshirë në skemën e pensioneve ?

Nuk ka dhe nuk mundet dot  të detyrojë Institutin e Sigurimeve Shoqërore që ti paguajë pensionin një individi të cilin nuk ia janë paguar sigurimet shoqërore pas 1994 për 1000 arsye . Këtë rast gjyqet duhet të orientohen drejt punëdhënësve që nuk i kanë paguar kontributet dhe jo drejt publikut ose drejt kontribuuesve të cilit kanë qenë korrekt dhe kanë paguar lekët në kohë.

 -Cili është vendimi më paradoksal me të cilin Instituti i Sigurimeve Shoqërore është ndeshur?

We have had cases where the mother convinced her to have given birth to the child when she was 4-5 years old or there have been trials, for example. corrections were made, now they are no longer made. Corrections of birth dates have been made, for example, sometimes half of the village has corrected the date of birth.

 When did this happen in which village?

 10-30-40 trials in a certain village or district.

- Is there any other phenomenon related to the vetting process?

Yes, this is also a phenomenon, the people who have left the vetting regarding what we call the transitional payment, which is in the supplementary insurance scheme that there are cases, e.g. that the rights that we do not recognize due to the law and not due to the desire to resolve them judicially, go to court and the court generally recognizes this right to payment and obliges the Social Insurance Institute or more precisely the Regional Insurance Directorates Social to pay these transitional payments.

-These citizens who left office with the decisions of the transitional reassessment institutions of the veting, let's go back to the year 2018-2019, have they earned a transitional payment for three years after this decision?

 Yes, depending on the level of the system, we are saying of the judiciary that have been yes. It's been three years.

-Mr. Hado, apart from ordinary citizens who have lost their years in mining, former agricultural cooperatives, state enterprises and so on, is there any well-known political or important figure who has lost their years of work and who faces the same with others in court?

I mean for example The association of Writers and Artists, who have all the documents in order, for example, is generally not that we took them to court because they have a testimony, a document. Mitro Çelën mqs. I also have a friend, let's say. He didn't have a period of work there because he has no documentation and apart from having a notebook, we told him "comrade Mitro, bring us a newspaper that you wrote". He brought us 2 newspapers.

 Had he saved them?

If he had not preserved them, the National Library has them. This shows that Mitro is a journalist.

- Has any of these people who belonged to the government and in different decades lost them?

Yes, generally people who have been MPs and ministers do not really need the compulsory pension because the pension they get from the supplementary scheme is quite higher. So it is not any…

-Why how much is the pension of a deputy?  

The pension of a deputy depends on the years of service, but a deputy with 2 mandates, with 8 years, is 50% of the gross salary of the deputies, which falls to 1,500,000 lek with the new salaries, at the age of 60 years old, then when he turns 65, he also receives from the mandatory scheme plus this.