BREAKING NEWS

Behind the scenes of the divorce, here's how Monika Kryemadhi made the "hole" in SPAK Ilir Meta, from luxury trips around Europe, expenses for aesthetic services, to conversations on her cell phone where bargains were made with ministers, directors and...

Behind the scenes of the divorce, here's how Monika Kryemadhi made the
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta risks up to 15 years in prison, how will the wealth that has passed in the name of his mother-in-law, brother-in-law and father sink him, in the end they will seize all his money, the character who denounced him to SPAK discloses the latest i...

Ilir Meta risks up to 15 years in prison, how will the wealth that has passed in
x
BREAKING NEWS

The High State Control reveals Belinda Balluku's plane tickets and per diems abroad, there is no document for the deputy prime minister that proves her official meetings for which international trips were made

The High State Control reveals Belinda Balluku's plane tickets and per
x
BREAKING NEWS

OLAF sinks Frida Krifca and the management chain of AZHBR, this is the corrupt scheme they used to steal agricultural funds, from fake contracts, to applicants who pay a high percentage to win, this is how money was stolen with consulting companies, fu...

OLAF sinks Frida Krifca and the management chain of AZHBR, this is the corrupt
x
BREAKING NEWS

SPAK has disturbed the sleep of the untouchables of politics, special prosecutors are in danger because of the Rama-Berisha deal, Lulzim Basha reacts strongly and reveals what he will do if the Supreme Court does not decide on the stamp of the DP befor...

SPAK has disturbed the sleep of the untouchables of politics, special
x
BREAKING NEWS

Brizida Gjikondi sheds light on the strong behind-the-scenes: Here's the scheme that Ilir Meta is using to escape from the arrest of SPAK, just as he did with the video of Dritan Prifti

Brizida Gjikondi sheds light on the strong behind-the-scenes: Here's the
x
BREAKING NEWS

The lawyer Romeo Kara is shocked: Operation 'Metamorfoza' was specially made by SPAK to go to Ilir Meta, very soon we will have communication of charges, this is why the doors of the asylum have been closed to the former president, they will bring him ...

The lawyer Romeo Kara is shocked: Operation 'Metamorfoza' was
x
BREAKING NEWS

Movement in the government of Edi Rama, Blendi Klosi towards the post of deputy prime minister and head of the district of Tirana, Gjiknuri leaves Elbasan, Blendi Çuçi goes to Fier, this is what is expected to happen within the SP

Movement in the government of Edi Rama, Blendi Klosi towards the post of deputy
x

Politike

Captain of the first rank Artur Meçollari shows the "bomb" that will explode very soon from SPAK for property affairs in the army, endangering more than 30 people from the Ministry of Defense, the General Staff of the FA, the Navy, the Presidency, the Ministry of Infrastructure and the Ministry of Finance, here are the names of the politicians involved, the prosecutors have seized 20 mobile phones

Captain of the first rank Artur Meçollari shows the "bomb" that

Captain of the first rank, Artur Meçollari, at the same time former deputy commander and acting commander of the Naval Force, has given details about SPAK's investigations against some of the highest officials of the Albanian Army, including politicians and President Bajram Begaj. Among the persons reported is the current President of the Republic, who was the Chief of the General Staff at the time when the abuse of the army's property took place according to the report. In an interview for "SOT" newspaper, Meçollari says that no one escapes SPAK's investigations, even Begaj, who may think that immunity as President saves him. In fact, during the interview with the editor-in-chief of the "SOT" newspaper, Rigels Seliman, the former number two of the Navy shows the "bomb" that will explode very soon from SPAK regarding property affairs in the army, endangering over 30 people from the Ministry of Defense , the General Staff of the FA, the Navy, the Presidency, the Ministry of Infrastructure and the Ministry of Finance, here are the names of the politicians involved, the prosecutors have seized 20 mobile phones.

-Captain Meçollari, what is happening with your denunciations regarding the alienation of property in the army?

In 2020, in violation of the law, contrary to the position of the Naval Force (FD) and without the approval of the President of the Republic, the Ministry of Defense and the General Staff allowed the issuance of two VKM and the conclusion of contracts for a tourist port and a property of 26.5 ha, which led to the complete elimination of the Saranda Naval Base. For more than three years, after the registration of my two criminal reports, SPAK continues to investigate. They are two reports, one for the alienation of the property, the Naval base of Saranda in the interest of the company "Marina Bay Saranda", as a merger of the companies Kastrati Group the Concorde Sha, as well as one for the Naval Base of Shengjin, where inside the base it was allowed construction of a four-story building. After the reports were registered for investigation in the SPAK, the Naval Force Command and the General Staff, under the direction of the former Chief of General Staff of the FA Major General Bajram Begaj, through a two-year procedure, handed over the Saranda Naval Base through an agreement of the Force Marine with the "Marina Bay Saranda" company and a commission set up in the Naval Forces. Today, in SPAK's investigations for this file, in addition to the two contracts, the delivery of the Saranda Naval Base by the General Staff of the FA and the FD Command, as well as the forcible occupation and construction without permission by the MBM Port in property No. 219 of FD in Porto Romano. In the second report, in addition to the construction of the building, the report is also included about an illegal procedure developed at the General Headquarters of the FA in 2016 for the removal from the Deployment and Expansion Plan (PVP) of 133 ha, out of 200 ha of the four naval bases of Shengjin, Cape Paul, Pashaliman and Porto Palermo. For both reports, in a period of more than 2 years, I was called as a person in the know at least six times in SPAK.

Captain of the first rank Artur Meçollari shows the "bomb" that

- Who is at risk from the in-depth investigation?

The investigations for these two files have been very in-depth, but also very extensive. They included many cases, starting from Saranda, Shengjin and Durrës. During the investigations, to my knowledge, more than 30 people were called from the Ministry of Defense, the General Staff of the FA, the Navy, the Presidency, the Ministry of Infrastructure and the Ministry of Finance. So far, ministers and former ministers, four former Chiefs of the General Staff, including twice the acting President Bajram Begaj, 6-7 active and reserve generals, as well as many military and civilian personnel, have been questioned. In the interest of this investigation, more than 20 mobile phones were seized by SPAK and BKH, including three directors in the General Staff and one in the Ministry of Defense. It is obvious that we are no longer simply dealing with "abuse of duty".

-Is President Bajram Begaj in danger of being prosecuted?

Ish Shefi i Shtabit të Përgjithshëm gjeneralmajor Bajram Begaj është i përfshirë në dorëzimin e bazës Detare të Sarandës, me shkresa zyrtare, nga gushti i vitit 2020, 18 ditë nga marrja e detyrës deri në maj 2022, një muaj nga zgjedhja si president. Ai ka kërkuar me disa shkresa zyrtare dorëzimin e bazës, edhe pse ishte në dijeni të nisjes së hetimit dhe pa miratimin e Presidentit të Republikës, ka miratuar komisionet e dorëzimit, si dhe ka urdhëruar Komandën Logjistike të ndihmojë Forcën Detare në boshatisjen e Bazës. Sot në cilësinë e Presidentit dhe Kryetarit të Këshillit të Sigurisë Kombëtare, si person nën hetim, ai nuk mund të mbledhë Këshillin e Sigurisë Kombëtare, edhe pse Gjykata e Lartë thotë se me lidhjen e dy kontratave dhe dorëzimin e Bazës Detare të Sarandës është cënuar siguria kombëtare. Bajram Begaj, edhe pse ka nxjerrë dy akte për moslejimin e ndërtimit të godinës në Bazën Detare të Shëngjinit, lejoi ndërtimin e saj. Në vend që të ndiqte penalisht ata që nuk i zbatonin urdhrin, Komandantin e Forcës Detare dhe Policisë Ushtarake, i promovoi si kur ishte Shef i Shtabit të Përgjithshëm edhe tani President. Bajram Begaj në dhjetor 2020 shkarkoi nga detyra Komandantin e Bazës së Shëngjinit sepse donte të zbatonte urdhrin e tij për bllokimin e punimeve. Punimet në godinë u bllokuan nga Ministri Peleshi në mars 2021, kur godina kishte mbërritur në katin e katërt. Po ashtu Bajram Begaj dhe Shefi aktual i Shtabit të Përgjithshëm gjeneralmajor Arben Kingji, me mosveprimimet e tyre kanë lejuar zaptimin e pronës Nr. 219 të FD prej 5,2 hektar të Forcës Detare nga tetori i vitit 2021. Porti MBM jo vetëm ka zaptuar pronën, por ka bërë ndërtime pa leje në tokë publike, ka shkatërruar plotësisht një monument të Luftës së Dytë Botërore dhe pjesërisht Murin Antik. Ligji për Policinë Ushtarake, autorizon Shefin e Shtabit të Përgjithshëm të FA lirimin forcërisht të pronave të zaptuara të FA, lirim që edhe sot mbas tre vitesh nuk ka ndodhur. Pavarësisht veprave penale të kryera, vetëm mungesa e qirasë, sipas VKM nr. 54, shkon në 2 milion Euro.

-Po Olta Xhaçka, Bardhyl Kollçaku dhe Belinda Ballukun, a kanë rol ne këto afera?

Ish Ministri I Mbrojtjes Olta Xhaçka dhe ish Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA Bardhyl Kollçau kanë autorizuar Ministrinë e Financave dhe Ministrinë e Infrastrukturës për lidhjen e dy kontratave me “Marina Bay Saranda” dhe “Marina Limion”. Ky autorizim është bërë edhe për Bazën Detare të Sarandës, një bazë në PVP, ku autoriteti vendimmarrës është Presidenti i Republikës. Duke u bazuar në VKM nr. 514, viti 2015 për dhënien me qera, kanë shmangur ligjin për Pushtetet dhe Autoritetet në FA dhe Presidentit të Republikës, kjo edhe në kundërshtim me një vendim të Gjykatës Kushtetuese të vitit 2015. Por, ndërkohë të dy propozimet, si të ish Ministrit të Mbrojtjes dhe të ish Shefit të Shtabit të Përgjithshëm bien në kundërshtim me qëndrimet e Forcës Detare për të dy kontratat, duke u shprehur në shkresat e tyre se FD është dakord. Tashmë është e qartë, nga Vendimi I Gjykatës së Lartë se këto veprime kanë cenuar sigurinë kombëtare, marrëdhëniet me NATO-n, si dhe misionin dhe gatishmërinë e Forcës Detare. Në nëntor 2019, kompania “Marina Limion”, si bashkim i Kastrati Group dhe Edil-Al-It Sh.p.k, i kërkon Ministrisë së Infrastrukturës lidhjen e një kontrate koncesionare për një marine turistike në gjirin e Limionit. Ministrja Balluku ngre komisionin e vlerësimit pa bërë verifikimin e statusit të pronës, kërkesat operacionale të Bazës Detare dhe miratimin e Autoritetit Detar, i cili sipas Kodit Detar është i vetmi që miraton ndërtimin e strukturave në det. Mbasi komisioni miraton koncesionin Ministrja Balluku njofton kompaninë për miratimin dhe nis verifikimin e statusit të pronës. Në janar 2020 Ministria e Mbrojtjes i kthen përgjigje negative Ministrisë së Infrastrukturës, pas një shkrese të firmosur nga Forca Detare. Por në maj 2020 Balluku i kërkon Xhaçkës përsëri statusin e pronës. Tashmë, sipas Vendimit të Gjykatës së Lartë, Kollçaku dhe Xhaçka i kthejnë përgjigje pozitive Ballukut, pa pyetur më Forcën Detare. Kjo solli lidhjen e kontratës dhe nxjerrjen e VKM nr. 514 në vitin 2020.

Cfarë prisni nga SPAK?

Hetimi i Bazës Detare të Sarandës përfshinë lidhjen e kontratave me “Marina Bay Saranda” dhe “Maina Limion”, procedurën e dorëzimit të Bazës Detare të Sarandës dhe zaptimin e pronës prej 5,2 ha në Porto Romano nga Porti MBM. Hetimi i Bazës Detare të Shëngjinit përfshinë lejimin e ndërtimit të godinës brenda bazës dhe nxjerrja nga PVP I 133 ha të FA në vitin 2016. Sot me vendime të gjykatave, deri në Gjykatën e Lartë, në FD jane nën “sekuestro preventive 70,4 ha, nga të cilat 4 ha në Sarandë dhe 66,4 ha në Shëngjin. Disa prej hetimeve janë nisur kryesisht nga SPAK. Duket se SPAK ka presione politike, sidomos për çështjen e Bazës Detare të Sarandës. Ka qenë vetë KM Rama dy here që i ka bërë presion publikisht SPAK-ut për tejkalim kompetencash dhe ndërhyrje në kompetencat e ekzekutivit lidhur me “sekuestron preventive” të Bazës së Sarandës, por jo të Shëngjinit nga Gjykata e Lezhës. Kuptohet në Sarandë ka përfshirje të interesave të oligarkëve. Po ashtu duket se KM Rama nuk e shqetëson Vendimi i Gjykatës së Lartë që shprehet se është cënuar siguria kombëtare dhe marrëdhëniet me NATO-n. Rastet që po heton SPAK për tjetërsimin e pronave të FA, nuk janë vetëm ato të FD. Janë dhe tre prona të tjera, si ish Parku i Automjeteve të Mbikalimi “Shqiponja”, ish SHISH në Fresku dhe ish Policia Ushtarake në Sauk. Të tre këto institucione kanë lëvizur nga vendndodhjet e parashikuara nga PVP pa miratimin e Presidentit të Republikës. Duket qartë se numri i drejtuesve politikë, ushtarakëve madhorë, si dhe të larte dhe nënpunësve civilë në FA, Ministrinë e Mbrojtjes dhe disa ministri të tjera, deri në Presidencë, është i madh. SPAK mund të jete dhe në dilemën se ngritja e shume akuzave dhe përfshirja e shume drejtuesve ushtarak, mund të shpërbëjë linjën e komandimit në FA. Por, siç ka thënë KM Rama, “djepi më mire bosh, se me shejtanin brenda”. Për më tepër një ngurim i tillë mund të justifikojë mosekzekutimin e urdhër arresteve për hierarkinë komanduese të Gardës së Republikës në ngjarjet e 21 janarit 2011. Unë jam në dijeni se SPAK i ka mbyllur të dyja hetimet, në tërësinë e të cilave janë gjashtë çështje të tjetërsimit të pronave në Forcat Detare. Siç e thashë edhe më larte, hetimet kanë qenë komplekse. Kam besim se shume shpejt SPAK do të shpalli personat nën hetim dhe do të dërgojë çështjen në Gjykatë.

Captain of the first rank Artur Meçollari shows the "bomb" that

Si është situata e ushtrisë shqiptare?

Në dhjetor 2020 Transparency International vlerësoi Ministrinë e Mbrojtjes të Shqipërisë si një nga më të korruptuarat në vendet e Europës Qendrore dhe Lindore. Sot situata është edhe më e rënduar. Drejtuesit kryesor të Forcave të Armatosura janë të përfshirë në korrupsionin, si në çështjet e pronave, prokurimeve, si rasti i muzeut sekret 6 milion Euro, prokurimeve me mirëmbajtjen, dhe menaxhimin e personelit. SHBA, nëpërmjet ish Ambasadores Juri Kim, kanë paralajmëruar KM Rama për korrupsion në FA qysh në 9 nëntor 2020 dhe Ministrin Peleshi në 7 janar 2021, vetëm dy ditë mbas marrjes së detyrës. Aleatët tanë janë shume të shqetësuar sot për gjendjen në FA. Sot FA është e kompletuar nën 70%, që nënkupton është jo operacionale sipas standardeve të NATO-s. Nga personelit aktiv sot, rreth 1900 ushtarakë kanë bërë kërkesa për lirim, duke vijuar me procese gjyqësore për lirim, pasi nuk ua miratojnë strukturat eprore. Në vitin 2020, Kompletimi i FA ishte rreth 85% dhe niveli i rekrutimit ishte 70%. Me propozim te Ministrisë së Mbrojtjes, u miratuar ligji që lejon rekrutimin e ushtarëve edhe me arsim 9-vjeçar. Kjo për të rritur rekrutimet. Sot mbas tre vitesh rezulton se rekrutimi në FA është nën 30%. FA ka probleme me mirëmbajtjen e helikopterëve dhe anijeve, sistemit të vëzhgimit detar dhe ajror, si dhe kompletimit me uniforma. Katër helikopterët Cougar të blerë mbi 10 vjet më pare, prej vitesh janë jo operacional, prej kohesh në mirëmbajtje jashtë vendit apo dhe njëri prej tyre është prej katër vitesh në Itali. Anijet e reja të të prodhuara me DAMEN Shipyards në Pashaliman, prej vitit 2014 janë pa mirëmbajtje. Prej tre vjetësh Sistemi i Vëzhgimit Detar është pa mirëmbajtje dhe radari ajror i Mjedës jashtë funksionit. Gatishmëria operacionale në FA është në nivel shume të ulët, për shkak të korrupsionit dhe aleatët tanë dhe NATO janë të shqetësuar. Vetëm për vitin 2023, Ministria e Mbrojtjes ktheu në ministrinë e Financave 48 milion Euro të pashpenzuara, të cilat përbëjnë 50% të fondit të prokurimit. Përveç personelit të kufizuar për procedurat e prokurimit, tashmë për shkak të shume hetimeve nga SPAK, personelit nuk pranon të firmosi duke zvarritur procedurat e prokurimit. Sot ushtarakët duhet të paguajnë për gradimet, misionet, emërimet jashtë vendit, etj. Edhe pse paga u rrit 30%, mungesa e garancisë për një karrierë me meritokraci dhe siguri juridike në profesion, e shoqëruar me një korrupsion të larte janë arsyet e kërkesave masive për largim dhe rekrutimeve shume të ulëta. Dëmi që po i shkakton korrupsioni I drejtuesve të larte ushtarak dhe politik FA, është më i madh se një armiku në fushëbetejë. Është evidente, askush nuk pranon të shërbejë në një FA për ti shërbyer pasurimit të drejtuesve të tyre, ndërsa është betuar për t’i shërbyer Atdheut.

Ja kush është Kapiten i rangut të parë (Ret), Artur Meçollari dhe si denoncoi aferat korruptive në ushtri

Captain First Rank (Ret), Artur Meçollari graduated from the Naval Academy in Vlorë (1989), the Naval Staff College (1998), the General Staff College (2001) and the War College (2003) in the USA, as and the Higher Security and Defense Course (2010) in Tirana. He was named an officer in 1989 and in 31 years of service he has also served as the commander of the Battle Group, staff officer in the SHP of the FA, lecturer at the Naval Academy and the Defense Academy, Chief of Staff of the Naval District, Commander of the Flotilla Marine, director of Inspection in the Ministry of Interior, deputy commander and acting commander of the Naval Force, etc. He also served for a year in the "NATO Resolute Support Mission" in Kabul, Afghanistan. In 2018, Captain Meçollari was a member of the negotiating group for the limitation of maritime spaces with Greece. At 17:30, on November 9, 2020, the armored car of the former US Ambassador Mrs. Yuri Kim stopped in front of the Prime Minister's Office. The ambassador had a meeting with CM Edi Rama. The object of the meeting was corruption in the Armed Forces of Albania. Ms. In support of her argument, Kim presented KM Rama with six arguments, including the case of leasing the Saranda Naval Base, where she recommended giving up this initiative. Also Mrs. Kim asked KM Rama a rhetorical question, "what could be the reason that the new Commander of the Ground Force, just a week after being appointed to the position, moved from office in a single day 35 staff officers, or almost 50% of him ?” A month after the meeting with Mrs. Kim, Transparency International would list Albania's Ministry of Defense as one of the most corrupt in Central and Southeastern Europe, forcing KM Rama to move Olta Xhaçka from the direction of the Ministry of Defense at the end of December. Although KM Rama declared to Mrs. Kim that there was no information from within the system about corruption in the FA, in April 2021, during the electoral campaign, he would promote the Saranda Naval Base tourism project. Three years after the start of the investigations and one year after the imposition of the "preventive seizure" on the Saranda Naval Base, KM Rama has twice publicly pressured SPAK for exceeding its powers and interfering with the powers of the executive regarding this seizure.

Interviewed by: Rigels Seliman

Most read