BREAKING NEWS

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken hostage in England, authorities release the 30-year-old

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken
x
BREAKING NEWS

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to Belgrade's policies

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to
x
BREAKING NEWS

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a 50-year-old woman, this is what the police found during the search

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a
x
BREAKING NEWS

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American senator: Albania must decide for itself

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American
x
BREAKING NEWS

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends, Von der Leyen gives the fantastic news

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends,
x
BREAKING NEWS

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in the country

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in
x
BREAKING NEWS

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning, reveal Putin's plans for the Balkans

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning,
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline
x

Kultura

 Ledia Sulaj: The path with ballet is long and full of sacrifices, to stay in the market you have to constantly work on the roots of the past, looking for the new

 Ledia Sulaj: The path with ballet is long and full of sacrifices, to stay

"Zhizel", "Nutcracker", "La Sylphide", "Monger" and in other ballet works prima ballerina Ledia Sulaj has stood out on the stage of the National Theater of Opera and Ballet. The prima ballerina says that the artistic season that ended was that of ballet. Ledia Sulaj has a successful artistic activity. With roles in various ballet performances, today he is one of the names loved by the public. But the long journey with ballet, as he himself shows, has not been easy. In the interview for "SOT" newspaper, prima ballerina Ledia Sulaj comes in a confession about artistic life, passion and love for ballet and roles on stage. She says that it is difficult to separate the roles and each part according to her has its own special features, such as in choreography, technique or interpretation. Today the prima ballerina of the National Theater of Opera and Ballet,

-The artistic season brought various shows to the stage. How do you end this season, what stood out?

Fortunately, this season has been full of beautiful classic and modern works. It has started after a difficult period as post covid with a grand inauguration of our stage. The special pleasure, that we all happened together with the diva Ermonela Jaho and Placido Domingo. Then it continued with the absolute premiere of Angelin Preljocaj "Anossasion" and so on. With repertoire ballets such as "Nutcracker", "Ghisel", "La Sylphide", "Monger", "Humus", etc. Not to mention operatic works, where ballet also takes part. Or reminding you that this season 3 giants of Albanian ballet were awarded by the President of Albania with the title "Honour of the Nation". That's why I can say with all my mouth, that this season was ballet.

 -You have been on stage with different shows, who do you single out from your roles?

It is very difficult to single out the roles, I have them all close to my heart, each part has its own specialness in terms of choreography, technique or interpretation. Moreover, when I look back and think that all the tickets have been sold and there are many requests. Anyway, to answer your question, the "Zhizel" ballet left a little more impression and emotion on me for this season. The naive, strong emotional story of a 15-year-old girl's love, which turns into tragedy. A chilling experience in my body and a strong yet fragile technique. A work that has its own magic as it happens in the second act in the afterlife. "Ghisel" never dies.

 -Jeni shprehur më parë se në jetën artistike keni synuar gjithmonë veprat e ndryshme të larmishme kombëtare dhe ndërkombëtare dhe se keni pasur dëshirën të vini ndryshe nga vepra në vepër. Si ka ndikuar kjo në prezantimin me aktivitetin tuaj artistik para publikut?

Është shumë e vërtetë, që jam munduar të vij ndryshe në çdo vepër. Të futem nën petkun e rolit, si dhe të futem në mënyra të tjera dhe të reja të shprehisë së trupit në çdo vepër. Është shumë e vështirë të them të drejtën. Për shkak se kur ke 15 vite rresht në punë pa bërë pjesë këtu pjesëmarrjeve që në shkollën e baletit vjen një moment, që thua si do ia dal të jem ndryshe dhe që ecim me kohën dhe shijet e publikut. Arti ndryshon evoluon, stilistika, koncepti ndryshon dhe për këtë shkak unë personalisht nuk kam lënë workshop dhe masterclass pa zhvilluar vetëm për të përfituar gjithnjë gjëra të reja dhe novatore. Ndaj mendoj, që të qëndrosh gjatë në një treg të tillë duhet të punosh shumë vazhdimisht në rrënjët e së shkuarës, duke kërkuar të renë.

-Ju keni pasur nderin të punoni me maestro kombëtar dhe ndërkombëtar të baletit. Çfarë keni parë në punën e tyre?

Me shumë krenari e pranoj, që kam pasur një fat të tillë të punoj me disa emra të mëdhenj kombëtar dhe ndërkombëtar të baletit. Të gjithë në mënyra të ndryshme më kanë mësuar të njëjtën gjë në thelb. Të jem me këmbë në tokë, të punoj dhe kur nuk na sheh domosdoshmërisht dikush, dhe të zhvillohemi më tej në mendësinë tonë si artistë. Do veçoja si të them mentorin tim ai që besoi tek unë më shumë maestro Ilir Kerni, që më thoshte: “Mos e mendo për suksesin, ai do të vijë vetë nëse ti bën atë që di të bësh më mirë”, ndaj jam shumë mirënjohëse. Dhe dua të shkoj më tej që dijet e mia t’ia kaloj brezave më të vegjël, që të kemi një brez të ri me artistë me vlerë në të ardhmen.

 -Jeta e një balerine nuk është veç ajo vezëllitësja në skenë, por ka edhe vështirësi. Sot jeni primabalerina, me çfarë jeni përballur nëse flasim për vështirësitë?

 Vështirësitë në këtë “zanat” fillojnë që herët. Që në moshë të vogël 5 vjeçare të duhet të stërvitesh fort, të ushqehesh pak dhe shëndetshëm, të mos luash shumë me shoqet dhe të punosh çdo ditë pa bërë shumë plazh. Unë personalisht kështu kam bërë. Mendoj se njeriu mbjell atë ç’ka korr. Jeta na e ka mësuar këtë gjë. Më pas vjen shkolla profesionale e baletit me orë shumë të zgjatura mësimi, me prova të shumta në sallën e baletit, me shfaqje brenda dhe jashtë vendit që nuk ishim mësuar fare në kohën që unë isha e vogël kishim ende vizat për të dalë jashtë dhe të rrije pa prindërit për 1 muaj ishte shumë. Apo vështirësi fizike kur ndrydhje këmbën dhe mendoje se u përmbys e gjithë ëndrra për të cilën kisha punuar. Vështirësitë janë të mëdha, por mendoj që më kanë bërë më të fortë dhe në fund arritja e objektivit tim më ka shijuar shumë më shumë pas vështirësive të kaluara. Ndihesh më shumë krenare kur kthen kokën pas dhe sheh nga u nise dhe ku ke arritur deri tani. Por kemi akoma përpara.

 -Jeni primabalerina, si ka qenë kjo udhë e gjatë me baletin dhe fillimet tuaja?

 Nisi si lojë, si qejf në moshë fare të vogël dhe u shndërrua në magjinë e një profesioni për tërë jetën. Udha është e gjatë e vështirë plot sakrifica siç e përmenda pak më lart. Por ama duhet të veçoja diçka shumë të rëndësishme, që pas një artisti ndodhet gjithmonë një i afërm shumë i përkushtuar si mamaja ime. Pa shtysën, mbështetjen, disiplinën, kritikat dhe mendimet e saj unë nuk do të isha askund. Është një udhëtim shumë i vështirë i lodhshëm si fizikisht dhe mendërisht, që nuk e bën dot vetëm sidomos kur është i tillë si zanat, që fillon në moshë të vogël. Pra unë karrierën time ja dedikoj mami Lindës. Por pa harruar në asnjë moment dhe motrën time të mrekullueshme Senadën. 3 femra të forta, që ia kanë dalë gjithmonë.

-Dëshira juaj artistike siç jeni shprehur dhe më parë është që baleti “Don Kishoti” të jetë në skenë. Pse kjo vepër?

“Don Kishoti” është një vepër, që e duan të gjithë në fakt. Që nga libreti, i cili është i vlefshëm në çdo kohë, sikurse dhe nga teknika e kërcimit që është një stil unik karakteri. Muzika perlë alegro dhe ritmike, nga interpretimi i personazheve të ndryshme ku me njëri - tjetrin i ndërthuren shumë bukur karakteret, si dhe një kostumografi dhe skenografi shumë të bukur. Është një vepër, që do shumë baletin, sepse edhe balet me 4 akte. Por unë e kam shumë dëshirë, sepse mendoj se më përshtatet në tekniken e lëvizjeve, në interpretim, dhe në karakterin tim si balerinë. Por mbi të gjitha mendoj se publiku do ta pëlqejë akoma më shumë, sepse ka nota humori sikurse të bën të reflektosh.

-Rëndësia e TKOB për ju në jetën artistike të vendit, si institucion kombëtar?

Rëndësia e TKOB besoj se është e qartë dhe nuk ka nevojë për shumë fjalë. Ne e kemi treguar me vepra, që jemi ambasadorët më të mirë kudo në botë për Shqipërinë. Ku kultura, tradita dhe shpirti unë si shqiptar reflekton artin e këtij populli përtej kufijve. Sikurse dhe brenda vendit shpërfaqim vlera në rritjen e mirë të rinjve të sotëm. Ku të edukohesh me art është shumë më mirë se të rrish në kafe. Apo të mendosh se jeta e thjeshtë është më e bukur. Me vjen shumë mirë që në Tiranë njerëzit kanë shumë spektakle dhe teatro të ndryshëm. Do të doja që këtë larmishmëri artin ta shpërndanim akoma më shumë dhe në rrethet e ndryshme të Shqipërisë. Në fund të ditës arti të bën të reflektosh, pse jo të ndryshosh dhe të jesh një njeri më i mirë.

 -Nëse nuk do të ishit me baletin në skenë, profesioni tjetër ku e shikon veten?

Me këtë pyetje më ke lënë pa fjalë. Nuk e di balerinë përjetë mendoj unë. Por se kam menduar fare asnjëherë, sepse e kam pasur shumë të qartë brenda vetes çfarë dija të bëhesha. Tani që po e mendoj një mësuese shumë e mirë për fëmijët mund të isha bërë. Apo një gazetare në fushën e artit si ty Julia, apo menaxhere në një kompani udhëtimesh meqë më pëlqen shumë udhëtimi ose një patinatore në akull, sepse më pëlqen shumë ose një sportiste, sepse nuk rri dot shumë ulur në një vend në zyrë përshembull. Nuk e di, po di që rruga ime ishte e vendosur drejt baletit.

 -Me sezonin e ri, ku do të jetë Ledia Sulaj, në çfarë veprash në skenë?

Sezoni i ri patjetër, që do jetë i mbushur. Me sa di unë vjen sërish me një vepër të re. Koreografi i mirënjohur ndërkombëtar si Angjelin Preljocaj. Do të ketë vepra repertori dhe premiera absolute. Me tej nuk mund t’ju tregoj më. Unë do të jem aty në studio, duke punuar fort si gjithmonë për të qenë gati për çdo shfaqje të bukur për publikun tonë të dashur.

-Pas një aktiviteti të vlerësuar në sezonin artistik, ku do i kaloni pushimet verore?

Summer holidays definitely, the body needs a lot after an intense season, but the mind also needs relaxation. I can't go 30 days without actually working, but I'll alternate between weekends at the beach and weekdays at work. And then only 1 week total holiday abroad with the family. I wish all of you staff and readers the best of holidays. And re-energise as much as possible so that we can have the most fruitful working season for all of us. See you soon.