BREAKING NEWS

Explosive with explosion in a hotel in Saranda, the first information is revealed

Explosive with explosion in a hotel in Saranda, the first information is
x
BREAKING NEWS

"It is a horror, only villas and palaces are built here", Brace bites Rama again for the cows

"It is a horror, only villas and palaces are built here", Brace bites
x
BREAKING NEWS

They manipulated the result of the April 25 elections in Elbasan, who are the CEAZ members who ended up in police custody

They manipulated the result of the April 25 elections in Elbasan, who are the
x
BREAKING NEWS

"The most horrific murder that could exist", the lawyer reveals new details from the barbaric execution of the 18-year-old by his partner and friend: I was horrified when I saw the autopsy report, Marigona was forced to use…

"The most horrific murder that could exist", the lawyer reveals new
x
BREAKING NEWS

8 people are arrested in Elbasan, falsified the results in the April 25 elections

8 people are arrested in Elbasan, falsified the results in the April 25
x
BREAKING NEWS

Serious accident in Pogradec, police hit 13-year-old and fled the scene, first details

Serious accident in Pogradec, police hit 13-year-old and fled the scene, first
x
BREAKING NEWS

Fieri shakes / A man is found without signs of life by the river

Fieri shakes / A man is found without signs of life by the river
x
BREAKING NEWS

Over 500 infected and one loss of life, the Ministry of Health shows how the situation with COVID is in Albania

Over 500 infected and one loss of life, the Ministry of Health shows how the
x

Kultura

 Mikel Temo: The Ministry of Culture does not have a support program, projects remain on paper and contemporary artists have no place to exhibit

 Mikel Temo: The Ministry of Culture does not have a support program,

 Painter Mikel Temo says that for the artistic activity in the country there are few exhibition spaces for artists. According to him, the few private galleries that are have their selection for artists. In the interview for the newspaper "SOT", the well-known painter Mikel Temo criticizes the Ministry of Culture and the National Gallery of Arts. According to him, the ministry does not have a cultural support program for artists, where projects remain on paper as there is no money. Mikel Temo says that GKA also changed the format and expelled some of the artists. The painter says that the ministry is continuing with projects that are cultural activities and not necessarily for painting and sculpture, but according to him has a greater responsibility than artists individually for their creativity. Painter Mikel Temo was recently praised for his work in painting and the "Ismail Lulani" award, which according to him is the only award for visual artists. Mikel Temo graduated in Monument Painting and Drawing at the Academy of Arts in Tirana, Albania in 1986, after training in an intensive program in traditional art he completed a doctorate in Arts in 1997. From 1986-1998 Mikel Temo shared his knowledge his and his love of art with students as teachers in the School of Arts of Tirana. After exploring trips to art museums in Italy and France his work became more abstract with traces of reality. after training in an intensive program in traditional art he completed a doctorate in Arts in 1997. From 1986-1998 Mikel Temo shared his knowledge and love of art with students as teachers at the Tirana School of Arts. After exploring trips to art museums in Italy and France his work became more abstract with traces of reality. after training in an intensive program in traditional art he completed a doctorate in Arts in 1997. From 1986-1998 Mikel Temo shared his knowledge and love of art with students as teachers at the Tirana School of Arts. After exploring trips to art museums in Italy and France his work became more abstract with traces of reality.

-In Tirana took place a few days ago the fourth edition of "VIZart Tirana International Watercolor Festival", which brought together Albanian and foreign artists. How important are these activities for you in the artistic life in the country?

 These activities at the moment are the ones that keep alive the artistic spirit of the artists, because they want to be exposed with their works. The more cases there are to be exhibited, the more lively the communication remains, as a result, the artistic activity.

-Artists say that there are few activities, how do you as a painter see this?

The activities are few and at the moment the "VIZart Tirana International Watercolor Festival Tirana" is the only activity attended by artists from different parts of the globe. But even if it was not international, but local, it still remains the only activity that is today in our country. In continuation of "VIZart Tirana International Watercolor Festival Tirana" was opened the exhibition of the International Contemporary Festival of Tirana organized by "VIZart", focused on young artists.

- In the fourth edition of "VIZart Tirana International Watercolor Festival" you were awarded the "Ismail Lulani" prize. How important is this award for artists?

Çdo vlerësim ka vlerën e vet. Nuk ka vlerësime të mëdha dhe të vogla. Vlerësimi mbetet vlerësim. Rëndësi ka që merr çmimin në vendin tënd, sepse dhe kontributi është në vendin tënd. Ky fakt të gëzon. Çmimi “Ismail Lulani” është çmimi i vetëm sot për sot që ka mbetur për ne artistët vizual, nuk ka tjerë. Janë çmimet “Kult”, por ato përfshijnë një gamë më të gjerë, janë për teatrin, artin pamor, te fusha e muzikës, etj. Por ky çmim pavarësisht, që ka emrin e një artisti shqiptar është ndërkombëtar, sepse iu jepet edhe artistëve që janë të huaj.

-Në Kosovë ka çmime të artit pamor për artistët. Por tek ne duke mos pasur një konkurs kombëtar dhe çmim në artet pamore nga institucionet si Ministri Kulture dhe Galeri Kombëtare e Arteve, si ndikon kjo te artistët?  

Kosova ka çmime. Por Galeria Kombëtare e Kosovës ka edhe blerje veprash, i shpallin blerjet dhe nuk e kanë të fshehur këtë proces. Atje është transparent aktiviteti dhe botohen edhe çmimet edhe vlerat, që kanë marrë artistët. Për momentin ne këtu nuk kemi çmim nga institucionet dhe ne na shkon mendja te konkursi “Onufri” në GKA, që dhe ai u mbyll. “Onufri” ishte i vetmi format ku mund të jepej diçka e tillë. Por çfarë ndodhi me të? U tentua përmes disa autorëve që “Onufri” shkoi në Kosovë dhe u quajt “Onufri Remade”, por aktualisht sot nuk e dimë a do bëhet në Kosovë apo do bëhet në Tiranë? A do ndryshojë formati? A ka një projekt për të ardhmen në lidhje me këtë punë. Nuk shikoj ndonjë shenjë, që mund të ketë vazhdimësi.

-Galeria Kombëtare e Arteve ka pezulluar aktivitetin, sepse ka nisur rikonstruksioni. Për ju çfarë ndodhi me GKA, që u larguan më parë artistët?

Nuk është se humbi besimi i artistëve. Problemi është që Galeria Kombëtare e Arteve ndërroi formatin, dhe duke ndërruar formatin larguan artistët. Dëbuan disa dhe pranuan disa të tjerë, kjo varet nga formati nga institucioni. Përpara ka qenë format i hapur për të gjithë dhe së fundmi ka qenë format me përzgjedhje kuratoriale. Kur formati është me përzgjedhje kuratoriale kjo varet nga kuratorët çfarë drejtimi i japin.

-Herë pas here artistët kanë shprehur dhe shqetësimin që në GKA kur ishte hapur prej vitesh nuk bliheshin vepra. Çfarë sjell kjo?

Pas viteve ‘90 pati disa blerje veprash, por jo si rezultat i një sistemi ndërtimi vlerash, që këtë vit u blenë vepra te këta autorë, vitin tjetër tek të tjerë, dhe kështu ndërtohet një vlerë e artit bashkëkohor në Shqipëri. Ne kemi 30 vjet, po ku ekspozohet arti bashkëkohor shqiptar? Këta artistë që krijojnë sot ku ekspozojnë? Se çfarë bëjmë ne privatisht është puna jonë se ku ekspozohemi, por shteti çfarë bën për ne? Shteti e justifikon punën e tyre se po marrin pjesë dhe në Bienale siç morën këtë vit. Problemi është që a ka Ministria e Kulturës një program kulturor për artistët? Ministria po punon me projekte dhe nxjerr një buxhet të caktuar dhe thotë merrnin pjesë me projekte, quhen aktivitete kulturore dhe jo domosdoshmërisht për pikturë apo skulpturë. Ministria dhe qeveria ka një përgjegjësi më të madhe se sa kemi ne individualisht për sa i përket krijimtarisë. Ajo është individuale se çfarë bëj unë me punën time. Por ama shteti ka një përgjegjësi për brezat e rinj për mbështetje. Ne jemi artistë bashkëkohorë dhe duam të ekspozohemi.

-Sa problem është sipas jush dhe mungesa e hapësirave për ekspozim të veprave?

Nuk kemi vend ku të ekspozohemi. Galeri private nuk ka. Por dhe ato që janë bëjnë përzgjedhjet e tyre. Dy galeri private që janë në Tiranë, çfarë mund të bëjnë për gjenerata artistësh, që janë të paekspozuar akoma? Ngelemi brezi i sakrifikuar për sa i përket punës që bëjmë dhe ekspozimit, që duam të kemi. Është si një këngëtari të mos i japësh mundësinë të këndojë. Në fund çdo gjë ka të bëjë me buxhetet, përderisa nuk ka para projektet e artistëve mbeten në letër. Nuk ka program mbështetje nga ministria, nga qeveria. Është COD, por dhe atje janë me autorë të selektuar. Tek ne nuk ka panaire të artit, ku njerëzit të shkojnë dhe të përzgjedhin, por dhe kritikët e artit edhe koleksionistët ku do shkojnë ti gjejnë? I gjejnë me muhabete kafenesh apo kur shkojnë te shtëpia e dikujt duke parë një punë dhe pyesin ku, dhe tjetri tregon se ia ka marrë një artisti. Por kjo nuk është kështu. Duhet të ketë menaxherë. Kanë filluar dhe shitjet online, por për pikturën është e vështirë dhe për arsye të besueshmërisë. Në këtë sens mbetet shumë për tu bërë nga sistemi. Iniciativat private mbeten gjithmonë private. Por shteti shikon çfarë ndodh rreth e qark dhe ndërton strategji, por ne jemi në pritje të këtyre strategjive.  

-Në planet tuaja a ka një ekspozitë tjetër personale?

Unë kam në planet e mia një ekspozitë të tillë, por si pedagog në Universitetin e Arteve ne kryesisht ekspozojmë në galerinë FAB, ku kemi të pranishëm dhe studentët. Nuk është thjesht një ekspozitë personale. Por ka dhe procesin edukativ mësimor brenda dhe bëjmë workshop me studentët kur bëjmë ekspozitat tona, që shohin shumë gjëra që kanë lidhje me ekspozitën jo thjesht ekspozimi.

-Me studentët si do vijojë aktiviteti ?

With the closing of studies this school year, each study program exposes the achievement of the school year, where students expose, receive grades and meanwhile take a look at all the work done during the school year. It is understood that these have been difficult years with Covid-19 and the learning process has had its own problems for the reasons from the pandemic. The end-of-year exhibitions of the university show the progress of all the programs.