BREAKING NEWS

"The government has put the gangs into operation by formalizing the vote", Berisha bursts out to Rama: He is achieving everything through fraud and theft

"The government has put the gangs into operation by formalizing the
x
BREAKING NEWS

The meeting between Kurti and Vucic in Brussels, the agenda is revealed, focusing on the Kosovo-Serbia dialogue

The meeting between Kurti and Vucic in Brussels, the agenda is revealed,
x
BREAKING NEWS

Disagreement with LDK, President Begaj explains the situation

Disagreement with LDK, President Begaj explains the situation
x
BREAKING NEWS

Tensions in the north, President Begaj speaks: Serbia leaves as if it is neutral, the government of Kosovo showed prudence

Tensions in the north, President Begaj speaks: Serbia leaves as if it is
x
BREAKING NEWS

Vjosa Osmani proposed a "Defense Treaty" between Albania and Kosovo, this is what President Begaj says

Vjosa Osmani proposed a "Defense Treaty" between Albania and Kosovo,
x
BREAKING NEWS

The affair of the incinerators, former president Meta makes a strong warning: Very soon there will be big shocks

The affair of the incinerators, former president Meta makes a strong warning:
x
BREAKING NEWS

Meta criticism for the burning of mandates in Vlora: Shame on LSI, my order for the former president was...

Meta criticism for the burning of mandates in Vlora: Shame on LSI, my order for
x
BREAKING NEWS

"The government's propaganda has extinguished hope", Artan Fuga: the opposition does not yet have a strong voice, here is what is expected to happen in September

"The government's propaganda has extinguished hope", Artan Fuga:
x

Kultura

Rozi Kostani: More appreciation for artists because they are the most discriminated layer, the National Theater is elite and needs a better selective criterion

Rozi Kostani: More appreciation for artists because they are the most

The theatrical play "Three winters", the first part of the Albanian opera "Mrika", as well as the absolute premiere opera "Dido and Aeneas" came directed by Rozi Kostani. Director, actress and art teacher Rozi Kostani has an appreciated activity. As a director following her work, the theatrical premiere of "Three Winters" marked a success at the Metropol Theater. Director Kostani says that a work that has an essential content in human relations is inevitable, so that the public does not feel and embrace it. In the interview for the newspaper "SOT" the director Rozi Kostani talks about the work with the opera performances "Mrika" and "Dido and Aeneas" at the Faculty of Music that were welcomed. According to her, it has been a professional challenge in relation to opera. Rozi Kostani also dwells on the difficulties faced by artists today, mainly young people, who have few opportunities to appear on stage, but welcomes the Youth Festival for theater. Another problem for Kostan is the fact that not everyone can climb on the stage of the National Theater. According to the well-known director and actress, today there should be more appreciation for artists.

-We are towards the end of this artistic season in theaters, but for you it is closing successfully. You have performed works not only in the theater, but also with young people in terms of opera. The play "Three Winters" at the Metropol Theater was very well received by the public, in well-known roles of the stage. What can you tell us about your work as a director and did you expect this success, where tickets were running out every night?

The play succeeded. But what makes me enthusiastic, success is expected when you see that a work has essential content in human relations and it is inevitable that the public will not feel it, will not embrace it. The cast of actors, which I have selected to convey my work to the public I believe has justified the successes. But I would say, that my constant work has brought me here. For me there is no surprise, this success with the show "Three winters", thanks to work and perseverance. I had an inner belief that this show would succeed. Of course I had great challenges, even from people close to me that would be understood, but I was sure and when you have a self-confidence based on many scenic elements and directorial details bring and make tangible to the public what I needed to be visible, namely the visible invisible. There is a lot of merit here and the Metropol theater, which made this play possible, because I loved it from the first day I read it and it is the merit of those who saw this desire and my enthusiasm. Let me start with Jonida Beqon, who must have foreseen this as well, since she proposed this text and I am very grateful to her. She proposed it to me and then it was approved, because it was a pandemic. For a week I was going to start trials we were shut down by the pandemic. Of course, my work did not stop with him as a deed even during the pandemic, despite the fact that I did not know whether it would be realized or not. for I have loved it since the first day I read it and it is the merit of those who saw this desire and my enthusiasm. Let me start with Jonida Beqon, who must have foreseen this as well, since she proposed this text and I am very grateful to her. She proposed it to me and then it was approved, because it was a pandemic. For a week I was going to start trials we were shut down by the pandemic. Of course, my work did not stop with him as a deed even during the pandemic, despite the fact that I did not know whether it would be realized or not. for I have loved it since the first day I read it and it is the merit of those who saw this desire and my enthusiasm. Let me start with Jonida Beqon, who must have foreseen this as well, since she proposed this text and I am very grateful to her. She proposed it to me and then it was approved, because it was a pandemic. For a week I was going to start trials we were shut down by the pandemic. Of course, my work did not stop with him as a deed even during the pandemic, despite the fact that I did not know whether it would be realized or not. For a week I was going to start trials we were shut down by the pandemic. Of course, my work did not stop with him as a deed even during the pandemic, despite the fact that I did not know whether it would be realized or not. For a week I was going to start trials we were shut down by the pandemic. Of course, my work did not stop with him as a deed even during the pandemic, despite the fact that I did not know whether it would be realized or not.  

-Një vepër që u vlerësua, a do rikthehet sërish në skenën teatrore për publikun?

Kam një përgjigje pozitive nga drejtoresha aktuale Armela Demaj në teatrin e Metropolit, që kjo vepër do rikthehet për periudhën e vjeshtës. Pas shfaqjes së repertorit diku nga nëntori do rikthehet, sepse ka pasur dhe një kërkesë të madhe nga publiku dhe është përqafuar shumë fort nga çdo element do të thosha edhe i audiencës, por edhe i kolegëve. Një shfaqje që ka arritur të thotë të vërteta dhe më ka thënë edhe mua disa të vërteta kjo shfaqje, që kësaj radhe edhe armiqtë dhe miqtë ishin dakord me këtë prurje regjisoriale.

-Jo vetëm në teatër, por si regjisore keni sjellë në Universitetin e Arteve dy shfaqje opere. Pjesën e parë të operës “Mrika” të Prenk Jakovës dhe operën “Dido and Aeneas” me muzikë nga Henry Purcell premierë absolute. Si ka qenë puna me studentët për këto dy shfaqje, që u përcollën me interes?

Punova me mjeshtren e dirigjimit dhe të korit shqiptar Suzana Turkun. Ka qenë një bashkëpunim shumë i mirë dhe koncertmaestër në shfaqje ishte Elvis Peçi. Sollëm dy vepra, pjesën e parë të operës shqiptare “Mrika” e Prenk Jakovës, që u vu në skenë në kuadër të 60 -vjetorit të Fakultetit të Muzikës, ndërsa vepra “Dido and Aeneas” u vu e plotë. Ka qenë një sfidë në rrafshin profesional në raport me operën. Si pedagoge tek Fakulteti i Muzikës jap mësim lëndën e regjisë së operës dhe për të vënë në skenë “Dido and Aeneas” ishte një sfidë që më ka joshur gjithmonë opera dhe ia kemi dalë me shumë sukses. U prit shumë mirë edhe për faktin se në Akademinë tonë prej vitesh nuk punohej opera. Bëheshin etyde të vogla, por jo një vepër e plotë. E kam dashur shumë atë vepër. E kam luajtur me disa plane. Jashtë kishte një etyd, dyert e Akademisë, skena ishte holli i Akademisë dhe një plan të katërt që vinte nga lart, ku qëndronte kori dhe një kuartet harqesh në të majtë të skenës, plus dhe klaviçembal Elivs Peçi, që ishte koncertmaestër dhe bashkëpunëtor shumë i mirë në këtë sipërmarrje madhore, që është bërë në Akademinë e Arteve. Të vihet opera e plotë, që nuk është vënë asnjëherë në Shqipëri, premierë absolute. Ka pasur shumë dimensione, shumë elementë skenik që janë zbërthyer dhe e kanë bërë më të kuptueshme operën. Nga ana vokale është e mrekullueshme puna e Suzana Turkut, që i dha dimension të lartë shpirtëror kësaj vepre.

-Në Fakultetin e Muzikës ju sollët dhe “Mrikën” vepër shqiptare. Por ka autorë  të muzikës  që shprehen se nuk po vihen më në skena vepra të mëdha të muzikës si opera apo balete shqiptare, nuk stimulohen autorët duke kritikuar Ministrinë e Kulturës dhe TKOB. Ju çfarë mund të na thoni?

Sigurisht që ka kryevepra bota. Por ne duhet të kemi identitetin, duhet të vetëpërfaqësohemi, edhe kur shkon jashtë ti ke nevojë që të thuash diçka tënden, të përfaqësosh vetveten dhe nëpërmjet operës shqip ti mund të vetëpërfaqësohesh.

-Edhe dramaturgët shprehen se pak janë vepra në teatro dhe kjo ndikon në zhvillimin e dramaturgjisë shqiptare. Si regjisore e teatrit, sa është shqetësuese kjo?

Autorët kanë të drejtë. Të përzgjidhet vepra me një komision, më pas duhet përzgjedhur regjisori nga prurjet dhe të ftojë ai më i miri. Një vepër duhet të jetë shqiptare në TK. Vepra shqiptare është identiteti jonë dhe duhet të jetë në skena, na përfaqëson. Ajo që do ta bënte më zhvilluese do të ishte koncepti regjisorial, që do të jepej mbi atë vepër dhe ajo pastaj zhvillohet. Duke pasur sa më shumë vepra shqiptare ne e zhvillojmë dramaturgjinë shqiptare, nuk ngelet infantile, por ajo zhvillohet.

-Si regjisore ju sollët shfaqje operash në Fakultetin e Muzikës. E shikoni veten, që në të ardhmen mund të vini dhe vepër në skenën e operës?

Kjo është një nga synimet e mia dhe më pëlqen shumë. Më pëlqen regjia e operës. Më bën që të prek një dimension tjetër, ku fjala tashmë ka një ngjyrim tjetër, ka tingullin e të kënduarit.

-Sezonit artistik dalëngadalë po i vjen fundi, por artistët herë pas here shprehen se nuk është vlerësimi i duhur ndaj tyre. Ju si e shikoni këtë?

Sigurisht që artistët duhet vlerësuar më shumë në vendin tonë. Besoj që artistët janë shtresa më e diskriminuar. E kam thënë, që ne i nxjerrim studentët aktorë dhe regjisorë çdo vit dhe ata e kanë shumë të vështirë të ingranohen apo të futen në rrjedhën e një produksioni teatror apo kulturor, sepse hapësirat janë të ngushta. Por duhet përgëzuar për një element, që Ministria e Kulturës ka rihapur përsëri Festivalin e të Rinjve. Kjo është për tu përgëzuar, sepse u mbyll për shumë kohë dhe ishte një hap i gabuar. Të rinjve do ti shërbejë shumë festivali, sepse do sprovohen që të arrish pastaj të futesh në skenën elitare të Teatrit Kombëtar ashtu siç do ishte mirë të ishte. Tani në Teatrin Kombëtar po hipën kushdo. Gjithsesi një regjisor i ri ka nevojë të sprovohet në skenën e Teatrit Eksperimental dhe ti jepet një hapësirë për tu rritur, zhvilluar, se ndryshe nuk ka se si. Ndaj është shumë pozitiv dhe gjithë këta studentë, që ne nxjerrim të paktën kanë një shpresë për tu sprovuar.

-You said that not everyone can climb the TK stage ...

The National Theater is elite. It takes a better selective criterion to make it truly a National Theater of the highest artistic level.

 -An artistic season that is closing with a lot of engagements in the artistic life, as well as the work as a lecturer with art students. Holidays for you this summer?

I will spend the summer holidays in Albania this year and will not move anywhere, because I have some projects that are in progress. I will do rest and work.  

 Interviewer: Julia Vrapi