BREAKING NEWS

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police reveal the first details of the serious event

Four minor children are transported to the Durrës hospital, the police
x
BREAKING NEWS

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's Independence Day: It's embarrassing

Robert Pope reveals the big blunder that Yuri Kim made at America's
x
BREAKING NEWS

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news: Thank you God

"Today a big dream came true", Kreshnik Spahiu gives the big news:
x
BREAKING NEWS

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how many infections and loss of life have been recorded in the last 24 hours from COVID

Following the high numbers in the country, the Ministry of Health reveals how
x
BREAKING NEWS

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big turn next week, here's what is expected to happen

The "invasion" of Albania by the African heat, the weather takes a big
x
BREAKING NEWS

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong statement about the two politicians

Will the Meta-Berisha reunion happen? Journalist Robert Pope makes a strong
x
BREAKING NEWS

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn, here's what awaits us next week

Scorching temperatures won't last long, weather takes an unexpected turn,
x
BREAKING NEWS

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with revenge: You will get the answer in just a second!

"Don't touch us...", Putin's ally threatens the West with
x

Opinion / Editorial

Ancient Apollonia in the eyes of two Spanish tourists

Ancient Apollonia in the eyes of two Spanish tourists

The new tourist season in Apollonia has officially started yesterday. Pilar Panes Casas and Carmen Campelo, from Madrid, Spain, are two of 5,540 tourists who have visited Apollonia during this quarter of 2022. They see the ancient city and the treasures it carries as part of its Mediterranean and European heritage.

"I like Apollonia very much, and we know that Apollonia and Albania as well as Spain, from which we come, give pleasure, have the same culture and influence as it had in antiquity, with the Greek civilization with the Roman one", says Pilar wearing a smile on her face and red and black on her body. Pilar has been retired for three years, as he confesses. He has worked a lifetime in real estate insurance, and has always enjoyed traveling to explore new places. Mostly Mediterranean countries. This is his first visit to ancient Apollonia. He became acquainted with this settlement as ancient as it is medieval through photos and videos posted on YouTube by archeological park specialists and not only. As he follows the exhibits inside the museum, he stops in front of the Atlas plasterwork.

The director of the Archaeological Park, Ornela Dyrmishaj, responds with satisfaction to her interest and curiosity for this finding. She asks about the way of working, the limestone material taken from Karaburun and brings to the school of sculpture in Apollonia and above all the way of exhibiting this statue on the museum stand. "It looks like a piece of decor inside my house," she laughs.

 "We are the same and I do not see differences between our cultures," he said, adding that "normally all this influence has made it different and cultural diversity important in this territory, for us it is like visiting the same places." "Because we are Mediterranean, it is the same here."

 For Pilar, a resident of Madrid, the time has come to increase the ways of cooperation and visits. Because according to her we are all in the Mediterranean and we are part of Europe.

"Since we are in the Mediterranean, we have differences, but we are the same, we have been involved in the same cultural development, the same history, the developments that have taken place and this makes us the same and at the same time different from each other. the other. It makes me feel comfortable when I come here because we have the same way of serving water, olive oil, or wine. "All of these are part of our culture and that makes us the same in the development and culture that we have."

 I meet them for the first time as they meet Apollonia for the first time. With their dress, simple Spanish style, combination of red, black and white they resemble the colorful pronunciation of an impressive accent, as well as their speech. Take a look at parts of about 1,200 objects discovered in Apollonia and exhibited in this museum and seem to have brought with them the warm landscapes of Spain, the beauties of Madrid, and the Spanish style of behavior, in the face of the magic of another country's beauty. .

"When we were in our country, we discovered Apollonia through photos, through videos that we saw and we liked it very much. When we came here we saw a site which is like a link of our cultures because we are more or less the same. We saw that we have the same similarities and did not feel foreign here. We feel that we were the same in our country, because the Mediterranean culture is more or less the same, we are the same and this culture makes us the same within the European territory. "Our arrival in Apollonia was a magic," says Carmeni.

Drejtoresha e parkut arkeologjik Apolonia, Ornela Dyrmishaj dhe turistet ndalen përballë bustit të Dionisit. “Ka zëra që pohojnë se mund të jetë edhe portreti i Artemisës, për shkak të simbolit të Panterës që ka në pjesën e përparme”, iu shpjegon spanjolleve ajo. Ndërsa shton se nga data 4 maj është çelur dhe sezoni i ri turistik në këtë park, duke u ndalur te tendenca në rritje e numrit të vizitorëve krahasuar me vitet paraardhëse.

“Këtë vit në krahasim me 2021 jemi shumë mirë. Kemi tejkaluar shifrat mbi 50% të vizitorëve dhe po kështu edhe të ardhurat që janë mbi 50% minimalisht dhe ato. Duke krahasuar 2019, nuk jemi në ato shifra. Fluksi po shtohet çdo ditë e më shumë me çeljen e sezonit turistik sepse nga sot ne kemi çelur edhe sezonin turistik, kanë ndryshuar edhe oraret e pritjes, pra parku arkeologjik do të qëndroj i hapur deri në orën 6 pasdite. Kështu që i jepet kohë vizitorëve dhe turistëve të kenë orare të ndryshme kohore”, - thotë ajo.

Nga oborri i kompleksit muzeal, dielli shtrëngon duart me monumentet, kishën e Shën Mërisë dhe zgjatet drejt kodrës ku shtrihet monumenti i Agonotetëve dhe pjesa e bibliotekës publike e shëtitores. Duket si një llambë gjigande që ndriçon Pompeun e Shqipërisë.

 “Parku Kombëtar Arkeologjik i Apolonisë është një nga më të bukurit dhe më të vizituarit” , - thotë Ornela, ndërsa numëron pasuritë arkeologjike që ofron ky park.

“Ka një shtrirje prej rreth 700 ha, brenda tre njësive administrative, një qytet antik me rreth 100 ha. Është një nga territoret më të mëdha të qytetërimit ilir, pas Durrësit, shpërndarësi më i madh i kulturës antike dhe jo vetëm. Përmban antikitetin, mesjetën, pjesën e luftërave botërore dhe asaj komuniste. Ajo ka në qendër qytetin antik dhe pjesën muzeale të saj, e cila ndodhet brenda një manastiri mesjetar”, thotë e kënaqur ajo.

Qyteti numëronte rreth 50 mijë banorë në periudhën helenistike dhe atë romake. Apolonia e ruajti madhështinë e saj edhe në periudhën romake. Shkolla Apolonia e arteve të bukura ishte me famë në të gjithë botën antike. Në Apoloni kanë kaluar figura të rëndësishme të Romë si Çezari ashtu sikundër edhe Oktaviani që studioi aty filozofi dhe oratori. Në shenjë mirënjohjeje, ky i fundit ia dha Apolonisë statusin “Civitas Liberi et Imunis” (i lirë dhe i paprekshëm”). Që nga viti 2006, vit kur është formuar Parku Kombëtar i Apolonisë dhe deri më sot, janë me miliona turistë vendas dhe të huaj që kanë marrë kujtime dhe mbresa prej kësaj miniere vlerash kulturore historike dhe arkeologjike. Për Apoloninë e lashtë është thënë dhe stërthënë shumë. I pagëzuar me emrin e perëndisë së diellit, qyteti i krijuar në vitin 588 para Krishtit, në ditën e çeljes së sezonit të ri turistik, duket sikur dha një meshë magjie edhe për dy turistet spanjolle, pjesë e dhjetra turistëve që tashmë vizitojnë çdo ditë Apoloninë. Gjatë sezonit turistik 2019 Apoloninë e vizituan 60 250 turistë vendas dhe të huaj. Ndërsa gjatë vitit 2021 shifrat ishin 30 575. Këtë sezon parashikohet që numri i turistëve të kapërcejë statistikat e vitit 2019.

Ancient Apollonia in the eyes of two Spanish tourists