BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Opinion / Editorial

Decriminalization, Decussarization and Dekurvarization...

Decriminalization, Decussarization and Dekurvarization...

The debauchery, the moral degeneration of a society, is also the most tangible possibility of a country, a society, to abuse and rule it easily! The criminalization of politics, institutions, and even the Albanian society during these three decades, culminating with the government, the "Renaissance-Rivdekje" attack, has affected memorable points, was invented-slandered, supported, raised, catapulted to the most important points. higher institutions of politics and the state, from politics, the state itself. A bunch of MPs and mayors with criminal records have been identified and excluded from politics, punished by justice, who have severely damaged and compromised the image of the government, which neither darkens nor reddens the face, causing more serious damage and insult the image of the Albanian society... Yes, from this product, looking for "with pine", model-rasati, when he saw that they had cooked the "farmak dish", with their own hands from their stable and herd, they gave them their hands: "The choice is ours, the responsibility remains yours"! Even for a simple citizen, moral responsibility, and not only, remains a criterion for everyone, showing who he hangs out with, with whom he sits at the table, with whom he walks on the street, with whom he cries, the ancient philosophy also defines it: tell me who you live with, and I'll tell you who you are"! "What you associate with in your free time shows valuable values"! This basic criterion is recognized by the simplest, and it is not recognized, it is not applied, but it is abused by leaders! Can the rasas be found untouched by: Herds, stables, pastures and the scabby shepherd, even to "enable" even the self-cleaning of the important institution; The police?! Everyone with minimal reasoning asks the simple question of reason: "Does it bother the self-cleansing of the self-contaminated"?! Politics, society and the state itself are conquered, occupied by the criminalization of state institutions! After this shocking balance, the ancient philosophy says: "Can they close the wound, those who caused it"?! Years ago, a law was formulated, not without pain, which was called: "Decriminalization Law". The few results of this formulation, at least, have been able to give their own impacts; calm the spirits of troubled Albanians a little?! The result: Albanian society is faced and covered with the most perverse vices, from the dirtiest and most ugly. The deterioration of Albanian society has been done by politics-debauchery, which has introduced "pig and sow, with panties and without panties" into its stable, in all institutions! Anyone can read this quote, even those who are part of the two systems will remember, "smile and twist their mugs". But, this is tangible product, everywhere and by anyone! Whereas, the standards remain eternal and developmental columns! The outstanding and occupied Albanian society, these times by the phenomena formulated: "Decrimalization", "Decusarization", and the following,has exploded on the surface these days and the law that can stop the rampage of debauchery has covered the sheep; "Decurvarization"!

Tregu mediatik i ditës, i tej mbushur me formulimet: “Dekriminalizimi”, deri më tani i formular në ligj. Më pas në dinamikën e shpejtë doli në horizont, “Dekusarizimi”, i formular nga goja e opozitës, i arsyetuar edhe sipas vendimit të Gjykatës Kushtetuese, për ndërprerjen e mandatit të një deputeti, e deri në “Sitën” e Vettingut, ku kanë mbetur në këtë sitë me dhjetëra Gjyqtar- Qyqar dhe prokuror-për pasuritë marramendëse, me dhjetëra banesa, vetura, garazhe, pasuri të bashkëjetuesve, mijëra ha tokë nga e gjithë harta e Shqipërisë, në det e lum, të cilët i kanë përfituar nëpërmjet abuzimit dhe bashkëpunimit me krimin. Ata që ndëshkuan 28 mijë shqiptarët për llapën e dritës, vrasin, rrëmbejnë pronën, gjakun dhe jetën e shqiptarëve...  Dhe vargjet me Klithma dite të Poetit të madh Ali Asllani kumbojnë:

“Hani pini dhe rrëmbeni,

mbushni xhepat, mbushni arka,

Të pa brekë ju gjeti dreka,

milioner ju gjeti darka”!...

Fenomene dhe formulime të tjera, të cilat kanë munguar në fjalorin tonë, janë futur e kanë pllakosur kudo, kanë zënë vend dhe kumbojnë me klithma, sidomos në harkun e këtyre 10 viteve. Politika duke parë rrezikun e vet, klithi me të fortë, dhe miratoi ligjin për “Dekriminalizimin”.  Por, këto kohë me masa të shpejta dhe të duhura, për fenomenin e buisur, është hedhur në treg dhe i formular pa tam-tame nga qytetaria vlonjate: Ligji i shumë vonuar i: “Dekurvarizimit”!  Duke e njohur e pasur statusin e nëpunësit civil, qoftë dhe në jetën intime, nëpunësit në cilindo nivel të tyre duhet të ishin, të jenë dhe të mbeten modele të shoqërisë, sepse ata nuk përfaqësojnë më veten, por shtetin, shoqërinë që i përzgjedh në poltronët drejtuese... Përzgjedhja e tyre ishte dhe mbetet, një standard i pa ndryshuar. Pra, ata duhet të jenë dhe të mbeten “majaja”, pjesa që përfaqësojnë dhe frymëzojnë shoqërinë, dhe jo “krundet”, e rezultuara që helmojnë dhe shthurin shoqërinë. Fatkeqësisht, padrejtësisht dhe qëllimisht, politikë- shthurja i ka shtrirë fijet e “Kriminalizimit”, të “Kusarizimit” dhe të “Kurvarizimit” në çdo qelizë të vendit. Pra, ky model kërkohet me pishë dhe përzgjidhet për në poltronët e administratës nga këto monstra... Politika zhvillimore është zëvendësuar më politikën shthurëse, duke krijuar “filozofinë” false të sotme se: Nuk jetohet duke punuar, mësuar e zhvilluar, por jetohet duke u shthurur, vjedhur e mashtruar!... Çdo shqiptarë e sheh të sotmen me dhimbje dhe të të nesërmen me drithërim:

Nga larg binaja më tha,

s’bëhet ai vend baba,

Pika në kokë më ra,

s’ka më të madh hata...

Ka një vijë ndarëse, madje me thikë, midis jetës private, jetës institucionale dhe publike, por ka edhe një vijë ndarëse midis të zgjedhurit dhe të zakonshmit. Ka një kod etike qytetare, ligje të formuluara dhe rregulla të pa shkruara, sa të shenjtëruara të shoqërive të emancipuar dhe të përparuara, të cilat i ka shëmtuar dhë rrënuar ç’qeverisja, vithisja e sotme!  Edhe vet politika bën “shou” me video-kaseta të shpifura, të buisura, si “krijime më të suksesshme” dhe perverse, që provokon e shthur shoqërinë, të përgatitur edhe nga gjahu ndaj gjuetarit!  Pra, njerëzit e fushës, qoftë të sociologjisë, do të mund të shprehen për një ligj të: “Dekurvarizimit” për të ndëshkuar gjuetarin dhe gjahun, Zyrtarin që shfrytëzon pushtetin, që ofron, me anën e pushtetit, por edhe gjahun që miklon, josh, tundon, buzëqesh, ngacmon seksualisht njeriun e shtetit, madje përgatitet, paguhet dhe shfrytëzohet për punë të liga!... Natyrisht ligji i formuluar, i rrjedhur nga normat dhe standardet njerëzore dhe shoqërore, as nuk mund të pranojë shfrytëzimin e njeriut me pushtet, por as provokimin që i bëhet njeriut të shtetit me kamera dhe video, duke shpërdoruar lirinë, e keqpërdorur nga njerëz me nivele të ulëta, duke i kthyer si “vrasës me pagesë”, të përkthye në “provokues, përfitues me pagesë”!  Dhe nga këta modele, na kanë zënë veshët dhe parë sytë, kryesisht edhe femra- më tregonte një punonjës i policisë- Vlorë, këto ditë: “Provokojnë me ankesa fiktive, shpifje deri dhe telefonata te 129, sidomos ndaj atyre që i denoncojnë për abuzime, me provokime në udhë, për të përfituar, duke i kërcënuar edhe meshkujt me ankesa perverse, filmime me kushte për shuma parash, duke u ankuar, e shpifur, madje mbledhin edhe dëshmitar të rrem, të kallëpit të tyre; se janë provokuar! Apo i tundojnë, u tundin “kaseta filmike” deri përpara familjarëve të tyre, duke u kërkuar dhe shuma parash!  Këto nivele të ulëta dhe perverse, të keqpërdorur, e kanë gjetur dhe e vazhdojnë si “Mjet Pune”, me mjete presioni. “Mundësi Jetese”, nëpërmjet këtyre shpifjeve të ulëta dhe perverse! Ligji i “Dekurvarizimit”, i kthyer në emergjencë dite, të formulohet dhe miratohet me referendum popullor-apelon edhe qytetaria vlonjate, dhe ajo shqiptare! Shqipëria po zbrazet përditë, sepse këtu ’ka asnjë shpresë. Shpresa që vdes e fundit është vrarë e para edhe për shpresë vegjlit.  Pardje nipi imi ndodhur emigrant në Angli, më plotësoi me një standard, i cili më mungonte dhe plotësonte! “Përse shqiptarët largohen nga vendi i tyre i begatë?  Përse ne nuk marrim shembullin e Kroatëve dhe të Hungarezëve,të cilët nuk e njohin dhe nuk e pranojnë emigracionin, por e përballojnë jetën në vendin e tyre duke punuar,zhvilluar dhe çmuar Atdheun e tyre të shenjtë”. Para disa ditëve ishim në vendlindjen time, i malluar edhe për gurët. Me Resmiun, kur ndalëm në Sevasterin e bekuar takuam edhe Edi Rucin- gazetarin kurajoz dhe i së vërtetës, me bashkëshorten, engjëllin e tij dhe familjarët...  U befasuam se na doli fati përpara, ku se prisnim… Dhe morëm rrugën e asfaltuar shumë vite përpara, prej vitit 2012-2013, Kotë-Sevaster, e deri te“Guri i Lunecit”, buzë Vjosës, përballë Kalivaçit,si shërbim, shpërblim, çmimi merituar i asaj treve Lavdi-Mbuluar, por dhe i votës së Arsyes,nga ata njerëz që dinë të zgjedhin, e përzgjedhin Prijësit e tyre! Dhe…kur shkuam në Shkozën bukuroshe, në lokalin e Lad Zykës, ishin shtruar për 7 palë qejf edhe po kënaqeshin, të përballur me natyrën e qëndisur nga Zoti, fusha, kodra, lumi, mali dhe shtëpitë e rralla, edhe 11 turist gjerman! Përballë tyre, aq sa u entuziazmuan, sa dhe u lënduam, u gjendëm edhe ne. Në vendin e bekuar,vijnë turistët nga Gjermania dhe largohen bijtë dhe bijat e tija?!  Dhe… Me këtë trend, në vitin 2050 Shqipëria; nga 4 milion, do tëkatandisetnë800 mijë shqiptar!  Udhëheqësit-udhëhumësit tanë, nuk po e ndalin rrokullimën, por e shpejtojnë edhe me atë!...   Shthurja, degjenerimi moral i një shoqërie, është edhe mundësia më e prekshme e një vendi, shoqërie, për ta keqpërdorur dhe sunduar lehtësisht! Dhe kjo shthurje, shtrihet deri në jetën familjare, atë shoqërore, mediatike, dhe institucionale, duke propaganduar: Veset si virtyte, shthurjen si emancipim, imoralitetin si moralitet, etj! Varfëria dhe tallja, përbuzja dhe hipokrizia janë pjesë e qeverisjes aktuale! Asnjë shërbim nuk marrin qytetarët nga institucionet e mbushura kacek nga patronazhistë që theken e rrekën, me rroga të majme, përpara tallavave dhe Tik-Tokut, dhe shqiptarëve që s’marrin dot as copën e bukës, të mbuluar nga varfëria dhe mjerimi, nuk gjejnë dot asnjë copë vend për plazh në vendin e tyre! Edhe detit i kanë dalë pronarët, pushtuesit dhe zaptuesit me pusht-pushtet! Turmatamorve, puthadorë e këpucëfshirës, servilë dhe opilë,të verbëruar, u shkojnë pas të marrëve, duke mbajtur në mjerim të sotmen dhe të nesërmen e vendit, pasardhësve të tyre dhe në varr marrin mallkimin…