BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Opinion / Editorial

"Dialogue" between the two monuments of Pogradec and Kuteli

"Dialogue" between the two monuments of Pogradec and Kuteli

In the center of the city of Pogradec, by the lake near a square where the national flag is raised, the residents of Pogradec say that these statues "talk" to each other, through satirical messages that citizens put on them. Statues that attack the negative phenomena of the city and the country. They testify to the courage, talent, sense of humor and propensity for change of the citizens of Pogradec who have been an oasis of the dictatorship for over 35 years when the blocmen came, rested in this city and were surveilled by hundreds of thousands of security guards who guarded dictator Hoxha with torpedoes... Then they created the famous verses of a song that was sung in Gjirokastër:

Our Poradeci.

on the edge of the border.

Cherish Enver,

like mother to son...

A luxurious color documentary "Our fellow citizen" was even made...And it was at this time that "Down with dictator Hoxha" was written in the stadium of the city of Pogradec. What a strange time. These two luminaries of letters that the dictator Hoxha imprisoned (Kuteli) and Lasgush Poradec left without a pension in extreme poverty as they did not sell their souls and did not create any verse for the dictatorship and ended their lives in misery... Then Lasgush in the last years of his life said: "When Lazarus (Lasgushi) dies, his grave will not even be built, his tombstone will be erected later... And it took many years after that for Lasgushi to be erected a monument and for the one who persecuted these geniuses let the monument be dragged away from the papers and disappear with a mole where they had erected it from Tirana, to Korçë and Gjirokastër.

...These two luminaries loved their city to infinity, creating pearls for liquor, as Lasgushi called it, the chestnut forest, Xheladin Beu or the great river from Kuteli...

... Let's metaphorically deal with the "dialogue" that the two monuments of the two luminaries develop with each other

-Kuteli asks Lasgushin:- How come you didn't tell me, blessed moron, that these people will be left in the dark, just like in the grave, we are like the night here on the shore of the lake, unlit, just like ghosts... These from the Municipality did the lighting for the whole the city, paying the world's money, and for us, no light was found from below to see us even at night...Or our persecution continues again, and with these monuments, maybe they did business.

-And where does someone ask us, oh desert, they put us here on the grass without any pedestal with these heavy coats...like the statues of Enver and Stalin.

- There is a risk that they are molds, only our heads have changed.

- More tells Kuteli, because you look at them that I have a back, do THE big ones come over there to the block of villas, where Enveri used to rest?

- Hours come as if they don't come, in 1997 the villas were looted and destroyed, but these young people after the 90s fixed them, pay the hairs on their heads and take vacations for seven pairs of shawls...

-More Mitrush e shoh që këtu se i ke marrë pronat madje, u prish Pallati i Sportit që ishin harxhuar qindra milionë dhe aty është ngritur një pallat i madh sa një vapor, besoj kushedi sa pare dhe hyrje ke marrë, kurse unë hiç gjë nuk kam marrë nga tërë ato prona, nuk ka drejtësi në këtë botë meqënëse edhe vajza më punonte në Ministrinë e Drejtësisë…

– E çfarë prona mora unë, ore i shkretë, unë kam marrë këtë bronxin mbi kurriz ashtu si dhe ti…Më vjen inat për një gjë se në këtë monumentin më kanë harruar një cigare që kisha në dorë dhe dy gishtat bosh të cigares duket sikur unë zgjat dorën për të lypur…

– Ore Lasgush, a di gjë ti kush pagoi për monumentet tona? Se mos ka paguar ndonjë trafikant droge?

-Unë kam dëgjuar që Bashkia ka marrë ca lekë nga ‘Vodafoni’, nga këto antenat që ngrinin në qytet, por erdhi një ditë skulptori dhe më pëshpëriti këtu tek veshi se “do të shkul nga Pogradeci, pasi nuk na i kanë dhënë të gjitha lekët e punës së kryer…”.

– Eh, more miku im, edhe kjo na duhej, të na shkulin dhe të na heqin…

-Jo more, ia pret Kuteli, e ke kuptuar gabim, ty, po të të derdhin përsëri në bronx dhe të të vendosin në Tiranë andej nga parku.

-More Lasgush a u bë ndonjë konkurs midis skulptorve për ne të dy se unë kam shumë vërejtje kështu siç më kanë bërë, sidomos pjesa e mbrapme është një skandal.

-Jo ore çfarë konkursi, ai kryetari i Bashkisë para këtij thirri një skulptor dhe sikur të ishte mbret dhe i tha: “Na bëji këto dy monumente”.

– Po ka një ligj, ore vëlla që kur vlera e një vepre kalon mbi 10 milionë lekë të vjetra bëhet konkurs?

-Ore merr vesh që jemi bërë pa konkurs.

-Ore Mitrush, shoh tërë bregun e liqenit që është mbushur me çadra, mos është vendosur ndonjë ushtri në breg të liqenit, pyet Lasgushi.

-Çfarë ushtri more, janë çadrat e privatëve që u ka dhënë lejë Bashkia, hë, s’ka më si në kohën tonë që tërë gjolin e kishim ne poradecaret dhe laheshim ku të donim, tani duhet të paguash që të lahesh…Është ekonomi tregu, jemi në kapitalizëm, vetëm zogu këndon pa lekë.

-Shoh ca taksidarë të Bashkisë që vrapojnë në bulevard dhe thërresin paratë, paratë.

-Pse nuk e di ti që i tërë qyteti është kthyer në një parking të madh, vjen të pushosh në Pogradec do të paguash parkigun gati 6 mijë lekë parking pesë apo dhjete mijë lekë shezllon dhe e fillon plazhin dhe ujkendin në Pogradec me minus 10 mijë lekë, për të ngrënë mund të marrësh bukën nga shtëpia. Kësaj i thonë hajde një ditë në Pogradec që të mos shkelish më kurrë!

– Ore po këta prisnin pemët e parkut në mes të qershorit, e bënë parkun lakuriq të piqte dielli si në shkretëtirë…E di si thoshin në Austri: Kush pret një pemë ka vrarë një njeri, kush pret një degë ka prerë një krah. Ore Mitrush, si të duket shtëpia muze që të kanë ngritur këta të Bashkisë?

-Çfarë shtëpie more, ajo ka mbetur në themelet si atë ditë që filluan punimet, ka mbi 15 vjet që tallen.

-E mo, ç’i duam shtëpitë muze, ja kemi monumentet.

- Well, it seems to me that it was Kadareja one day and he brought us both a bouquet of flowers, even accompanied by those from the Municipality.

- Yes, Ismaili really loved us, but why didn't he say a word to the mayor of the Municipality when he saw that we had no lighting and at night we would look like ghosts...

- It seems that he has lost his mind or did not notice that he came to us on the day...

This is the reality of artists and official mediocres who want to be liked, to be present everywhere, to be seen and make compromises with everyone, because this way they will create the perception of how much they are worth! For Lasgushi and Kuteli, success was not based only on work, but on talent. So they didn't have to work to become geniuses, because they were born that way. Jealous and mediocre rulers killed the intellectual, the artist and the genius in their mania for power and fame. You have them everywhere like yesterday in the dictatorship and today. And, here, among these colossi, the destroyer, not the builder, stands out; here comes to the fore those who are jealous of these two geniuses: "They, like yesterday and today, speak in the name of the mediocre and these monuments that they do not respect have not made them honor them as they deserve, but to gain credo from them political, to get a seat with fraudulent votes and then leave them in their oblivion...