BREAKING NEWS

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken hostage in England, authorities release the 30-year-old

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken
x
BREAKING NEWS

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to Belgrade's policies

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to
x
BREAKING NEWS

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a 50-year-old woman, this is what the police found during the search

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a
x
BREAKING NEWS

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American senator: Albania must decide for itself

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American
x
BREAKING NEWS

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends, Von der Leyen gives the fantastic news

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends,
x
BREAKING NEWS

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in the country

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in
x
BREAKING NEWS

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning, reveal Putin's plans for the Balkans

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning,
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline
x

Opinion / Editorial

Messages from prominent intellectuals for the article "The Voice of Intellectuals", published in the newspaper "Sot", dated October 13, 2015

Messages from prominent intellectuals for the article "The Voice of

I have selected some evaluations and opinions in the multitude of phone calls, SMS and E-Mails, which I have had for the writings of the month of October. Respect and gratitude to all those who have read and evaluated them according to their point of view.

By SMS

Prof. Dr. Serve the Pigeon

I read with great interest the article "The voice of intellectuals" and I say that you have written one of the most useful articles about the situation our intelligentsia is going through. Congratulations! Serve the Pigeon.

Prof. Dr. Sabit Broka

Brilliant! Very strong, very full. Sabit.

Mentor Kikia (Director of Programming at Top Channel)

It was a manifesto for Intellectuals, professor, a call to wake up and react. Best regards sincerely. Mentor Kikia.

Mirush Kabashi (Actor, Grand Master, Honor of the Nation)

Dear Ago: good luck! It is a very accurate, painful and revolting finding. Congratulations, Mirushi.

Congratulations, dear Ago, for the wonderful analysis (both intellectual and heartfelt) that our mutual friend Bujari made of your book in the Tirana Observer newspaper! Hugs Mirushi.

Shaban Murati (Diplomas)

Congratulations, the writing was really very good and synthesized feelings and intellectual thoughts. Shaban.

Bim Vasjar (former DP deputy, writer)

Ago, health! I experienced a distinct pleasure reading your article. Good luck! You have conveyed the opinion of all those who feel sorry for this country. Thank you Bim Vasjari.

Prof. Dr.Bamir Topi(ish President iVendit)

Mirëmbrëma miku im! E lexova me interes analizën e sotme. Një shkrim shumë realist dhe një arsye e fort pse shumë gjëra nuk shkojnë si duhet, pasqyrohet qysh në titull. Urime të sinqerta, Bamir Topi.

Petro Koçi (deputet i PS)

Komplimente Ago, për shqetësimin intelektual. Petro Koçi

Melsi Labi (Drejtor Muzeun Kombëtar)

Si gjithmonë mbetesh pararojë…

Besnik Mustafa (Shkrimtar)

Të lumtë pena Ago.

Bejkush Birçe (Mjeshtër i Madh i Sportit)

Lexova shkrimin. Më mirë se kaq, as shkruhet as flitet...

Prof. Dr.Pëllumb Xhufi

*Urime për artikullin dhe kritikën therëse për pushtetin e “kodoshëve, kokëboshëve, e diplomashoshëve”! Pëllumb Xhufi.

*Urime, urime. Kritikë e hidhëruar, me prozë të rimuar.

Marash Mirashi (Gazetar)

Një supershkrim…një artileri elegante e intelektualizmit… Urime, Marash Mirashi.

Robert Çelo (Profesor në Universitetin “Eqrem Çabej” Gjirokastër)

Të lumtë pena kryetar. E kishe bërë qilizmë si majtas ashtu edhe djathtas. Uroj që të kenë sy të shikojnë, vesh të dëgjojnë, mëndje të kuptojnë dhe zemër të madhe që të reflektojnë. Respekte Berti.

Prof. Dr. Bilal Shkurti (ish-Rektor, shef shkencor në Universitetin “Ismail Qemali”, Vlorë)

*E lexova shkrimin dhe më pëlqeu shumë, sepse çdo rresht është në rezonancë me çka unë ndiej për kohën që kalojmë. Gjithashtu vërej se në çdo rresht ka rimë, ka poezi, e ndofta mund ta paraqesësh edhe të vargëzuar. Të gjithë janë të ndjeshëm për ato që shkruani. Urime Bilali.

*përshëndetje. Më pëlqeu shumë thënia: “Në vendet e zhvilluara e vlerësojnë me pagesë eksperiencën, në Shqipëri nuk e duan as falas”. Thënia e ditës. Bilali

Profesor Besnik Bare (Deputet )

Përshëndetje Ago

Lexova shkrimin dhe më pëlqeu shumë, sa realist, aq dhe poetik. Mu duk sikur lexoja një poemë. Urime e suksese! Respekt Besniku.

Petrit Ruka (Poet dhe kineast)

I dashur Ago, të falënderoj me gjithë zemër mik! Shkrimi është I mrekullueshëm, i thellë, i mençur, profesional dhe mbi të gjitha, plot dashuri. Mirënjohje Petrit Ruka.

Me E-mail

Rexhep Qosja

Shumë i nderuari Ago,

uroj të jeni mirë me gjithë familjen Tuaj të çmuar e me gjithë miqtë. Ka kohë që nuk jemi dëgjuar. Kur e lexova letrën Tënde e pash se sa më kishte marrë malli të dëgjoja fjalën e Labërisë. Jam dakord me Ty se gjendja politike si në Shqipëri ashtu edhe në Kosovë është vërtetë e trishtueshme. I lexova me përqëndrim të veçantë dy shkrimet që më ke dërguar. Ke kapur dy çështje të mëdha shumë pikëllimsjellëse: degjenerimin politik e moral të zyrtarëve të gjitha niveleve dhe heshtjen e mjerueshme të intelektualëve. Dy çështjet i ke trajtuar thellësisht dhe me gjuhë e stil përkatës. Të uroj me zemër. Të dy çështjet i ke trajtuar jo vetëm thellësisht po edhe më parimshëm se unë në intervistat që jap.

Më vjen mirë që do ta shënoni 24 vjetorin e Shoqatës Labëria. Shënimi i përvjetorit të Labërisë duhet të shfrytëzohet për t’u dëgjuar shqetësimi i madh i popullit ndaj të këqijave të pamatshme në politikën e sotme të dy shteteve shqiptare.

Duke ju përshëndetur me shumë përzemërsi Ju, familjen Tuaj, e gjithë anëtarët e Shoqatës Labëria, mbetem i juaji vëllazërisht. Rexhep Qosja

Prof. Dr. Ismet Elezi (Jurist, publicist, pedagog, autor i shumë botimeve shkencore, monografi, e Drejta Penale, e Erejta zakonore dhe Kanuni i Labërisë, tekste Universitare, etj)

Përshtypjet e mia për artikullin e Prof.Dr. Ago Nezha: “Zëri i mekur i intelektualëve”(botuar në gazetën “Sot”, datë 13 tetor 2015)

Që në fillim dëshiroj të vë në dukje se artikullin e Prof.Dr. Ago Nezha e kam lexuar me interesim të madh dhe krijova përshtypje shumë të mira për disa arsye. Së pari, Prof.Dr. Ago Nezha në artikujt shkencorë publicistikë dhe në librat e botuara, përfaqëson intelektualin e vërtetë, që karakterizohet nga inteligjenca, përvoja e gjatë jetësore dhe guximi në paraqitjen e problemeve të rëndësishme e aktuale politike, shoqërore, ekonomike, kulturore e atdhetare.

Së dyti, si Kryetar i nderuar i Shoqatës Atdhetare Kulturore “Labëria” shfaqet si personalitet me virtytet e larta dhe krenarinë e popullit të saj, duke i shprehur hapët pikëpamjet e tij dhe në rastin konkret.

Së treti, në artikullin e mësipërm, me një logjikë të fortë bën analizë të gjithanshme të fenomenit kompleks se përse gjatë këtyre 25 vjetëve të tranzicionit zëri i intelektualëve është i mekur dhe nxjerr në dritë një të vërtetë të pamohueshme se faktori kryesor është politika, e ndjekur në vazhdimësi, me mentalitete të së kaluarës për të mbajtur apo për të marrë me çdo mjet pushtetin, duke mënjanuar kulturën politike evropiane në vlerësimin e intelektualëve dhe të kulturës shqiptare.

Prof. Ago Nezha trajton edhe rolin negativ të disa analistëve të përhershëm, “të aftë për gjithçka”, të cilët mbështesin politikën që ndiqet ndaj intelektualëve, në vend që të kontribuojnë për t’i mbështetur intelektualët dhe kulturën shqiptare për përparimin e shoqërisë shqiptare.

Gjithashtu ai shfaq shqetësimet për mungesën e sindikatave efektive dhe për mospërdorimin sa duhet të forcës së opinionit publik në kapërcimin e sfidave që dalin përpara.

Qëllimi i autorit është që politikanët shqiptarë, në kohën e sotme kur përgatitemi për integrimin në Bashkimin Europian, të reflektojnë thellë në qëndrimet e tyre ndaj intelektualëve, të vlerësojnë dhe të mbështeten në mendimet e tyre, të udhëhiqen nga kultura politike evropiane.

Njëkohësisht autori u bën thirrje intelektualëve të ndershëm, demokratë e atdhetarë, që të organizohen në një forum intelektual, ku mund të lozin rol të rëndësishëm në zhvillimin e demokracisë dhe t’i jepet fund zërit të mekur të tyre. Urime të sinqerta Prof. Dr. Ago Nezha për kontributet që jep në kulturën shqiptare dhe suksese të reja. Me respekt të veçantë. Profesor Ismet Elezi

Duro Mustafai (Gazetar dhe shkrimtar)

Një zë i popullit të thjeshtë, mbi të cilin bien daullet e mjerimit. Prandaj këto shkrime pëlqehen e mbështeten nga njerëzit. Veçori tjetër është mënyra e gjallë , ekspresive, hera herës me humor e sarkazëm, por e argumentuar e bindëse e shkrimeve të Ago Nezhës. Këto lloi shkrimesh problemore me situata e ngjarje konkrete, duhet tu serviren për studim, studentëve të gazetarisë.. Si përfundim, për mua më mbetet të them .Faleminderit. Se shkrime të tilla të shkurtra, me pak fjalë e shumë ide e mesazhe, i mungojnë publicistikës sonë, prandaj kur ndeshesh me to në faqe gazetash, i lexon me kureshtje, duke mos e larguar syrin e vëmendjes. Urime. Duro Mustafai

*I dashur Ago, sot, ndoshta për herë të parë në jetën time, (në fushën e publicistikës),lexova një shkrim të veçantë për nga forma e përmbajtja… Një poemë me mesazhe dashurie, për Bujar Leskajn, Floririn e Labërisë, të shprehur në ato sentencat e mënçura popullore, që të mbeten në mënd e ke dëshirë ti recitosh, ashtu siç na ndodh me vargjet e një poezie të bukur…

Ç’të them më shumë , veç të uroj shëndet e jetë të gjatë me dëshirën që pena jote të blerojë e të mos ndryshket kurrë. Duro Mustafai

Medi Shehu (Profesor i shkencave Politike në Universitetin”Aleksandër Moisiu” Durrës)

I nderuar Ago, dëshiroj te jeni mirë me shëndet, familjarisht. E lexova artikullin tënd të sotëm, tek gazeta SOT. Artikull me shumë vlerë, me kulturë, si gjithnjë, por edhe me analizë shumë të saktë të strategjisë së klasës politike të Shqipërisë, që e ka “bukosur” frymëmarrjen e lirisë që krijon demokracia, nëpërmjet forcës së shtetit dhe të politikës (që e kanë ata vetë në dorë) dhe me “median opinioniste” të blerë dhe antipopullore, njëlloj si vetë politikanët. Ata janë mbrojtësit më të “ndyrë” të këtij korrupsioni dhe tradhtie kombëtare të klasës politike shqiptare, sepse janë “tellallët” e tyre dhe të pafytyrët ndaj përgjegjësisë ndaj popullit. Shkurt, opinionistët e sotëm janë po aq të urryer sa edhe vetë politikanët. Kjo strategji e “suksesshme” e politikës së sotme 25 vjeçare shqiptare (të pasurit e sotëm te Shqipërisë, nuk është e rastësishme, sepse kështu ata u pasuruan “duke i thithur gjakun këtij populli”. Të paturp dhe të degjeneruar !

Respekte Mehdi Shehu

Kapiten Përparim Zaimi ( Pedagog i Inxhinierisë Navale në Universitetin”Aleksandër Moisiu” Durrës)

Përshëndetje Ago dhe Mehdi. E lexova me vëmendje artikullin e mikut tonë Profesor Ago Nezha. Pa dyshim që mbështesim gjykimet që ai ka shprehur në artikull. Intelektualët ndihen të shpërfillur. Shkrimi i Agos është një apel, një shumatoren e një proteste qytetare të intelektualëve e shprehur nëpërmjet shtypit. E përgëzojmë mikun tonë për kurajën, por Shqipëria sot është katandisur nga politika në një gjëndje të mjeruar. Motua është paraja, kush ka para ka pushtet, fuqi, le të jetë çfarë të doje. Antivlera po dominon vlerën. A ka shpresë për të ardhmen? Unë mendoj se po, ka. E vetmja gjë që ka mbetur e paprekur është patriotizmi i shqiptarëve kudo që ndodhen. Ketë ndjenjë madhore, politika e mbytur nga korrupsioni dhe krimi nuk ka mundur ta sfidojë me antishqiptarizmin e reflektuar në shumë raste. Në qoftë se puna e intelektualëve do të propagandohesh si arritje e kombit dhe nderit të tij sikurse i kanë dhënë dimensionet një sporti si futbolli, atëherë do të shikojmë një panoramë tjetër. Mbetet për t’u diskutuar. Me respekt Përparim Zaimi.