BREAKING NEWS

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the North have set fire to the Kosovo issue and the Albanian lands

The broken Rama-Vu?i?-Grenell-Thaçi negotiations for the sale of the
x
BREAKING NEWS

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO summons Shkëlzen Berisha and 71 prosecution witnesses for the "Gërdec" affair

SPAK deposes Fatmir Mediu, requests for 90 defense witnesses drops, GJKKO
x
BREAKING NEWS

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is what the "key" witness of the Gërdec tragedy is expected to say

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is
x
BREAKING NEWS

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is under investigation after signals from foreign services

SPAK is not separated from Saimir Tahir, the former minister's property is
x
BREAKING NEWS

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with criminals, Balla warns of "earthquakes" in the State Police

SPAK files on "EncroChat" and "Sky" interceptions with
x
BREAKING NEWS

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies' participation drops, the desertion from the political action of the former General Secretary of the DP begins

The anti-American Berisha-Bardhi squad collapses, the number of deputies'
x
BREAKING NEWS

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of Kosovo, here is the document that breaks down the sensational behind-the-scenes

Edi Rama receives instructions from Vu?i? about the situation in the north of
x
BREAKING NEWS

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements from the program are scheduled until 2025

OLAF will continue investigations into funds from IPARD II; No disbursements
x

Opinion / Editorial

Lessons from historical museums

Lessons from historical museums

A few days ago I had the opportunity to visit the historical museums of the cities of Grand Rapids and Lansing in the state of Michigan, where I got to know, among others, the historical reflection of the wars and conflicts that occurred in their history. In these historical museums, it was emphasized that Americans have been called to fight for their country in different periods of the history of the United States. At the museum stands, it was learned about the veterans of wars such as: the American Civil War (1861-1865), it was a conflict between the Union States in the North and the Confederate States in the South, over the political and economic issues of slavery and its expansion to the west; The Spanish-American War (1898) was a war fought between the United States and Spain in Cuba, the Philippines, and Puerto Rico. which ended with the transfer of their control from Spain to the USA; World War I (1914-1918) was a multinational war in Europe and the Middle East between the Central Powers (Austria-Hungary, Germany, Turkey and Bulgaria) and the Allied Powers (Russia, France, Great Britain, Japan, Italy and the United States) on political, economic and colonial rivalries; World War II (1939-1945) was a war waged by the Allied Powers (Russia, France, Great Britain, the United States, Canada, and others) to stop the powers' forced territorial expansion and policies of racial extermination. of the Axis (Germany, Japan, Italy) in Europe, Africa, Asia and the South Pacific; Cold War (1946-1988), it was a period of political tension and military buildup between the USSR and its Warsaw Pact allies and the United States and its NATO allies; The Korean War (1950-1953), was the conflict between North Koreans supported by China and South Koreans supported by the United Nations (mainly American forces); The Vietnam War (1958-1975), was a political and territorial dispute between communist North Vietnam and US-backed South Vietnam, and the Persian Gulf War (1991), was an armed confrontation involving the US and states as part of a force multinational, which liberated Kuwait from Iraq. While the last wars were in the process of processing their stands. was the conflict between the Chinese-backed North Koreans and the United Nations-backed South Koreans (mainly US forces); The Vietnam War (1958-1975), was a political and territorial dispute between communist North Vietnam and US-backed South Vietnam, and the Persian Gulf War (1991), was an armed confrontation involving the US and states as part of a force multinational, which liberated Kuwait from Iraq. While the last wars were in the process of processing their stands. was the conflict between the Chinese-backed North Koreans and the United Nations-backed South Koreans (mainly US forces); The Vietnam War (1958-1975), was a political and territorial dispute between communist North Vietnam and US-backed South Vietnam, and the Persian Gulf War (1991), was an armed confrontation involving the US and states as part of a force multinational, which liberated Kuwait from Iraq. While the last wars were in the process of processing their stands. was the armed confrontation involving the US and states as part of a multinational force that liberated Kuwait from Iraq. While the last wars were in the process of processing their stands. was the armed confrontation involving the US and states as part of a multinational force that liberated Kuwait from Iraq. While the last wars were in the process of processing their stands.

French and Indians at war

From 1764 to 1763, the French and British fought for power and colonies in Europe, Asia, and North America. The conflict was called the Seven Years' War in Europe and the French and Indian War in North America. Can you spot the figure of King George II on this ball? The finely etched royal monogram tells us that the British made this cannon sometime between 1747 and 1760. In 2002, the museum's Wolf lowered the cannon into a large tank of water and sodium carbonate and a low-amplifier electric current that passed through the ball slowly removed the rust A special coating prevents further corrosion Crateman John Wolf made and donated the historically accurate carriage for the ball.

Të gjitha sendet e Mbretit të gjetura të papërshtatshme për përdorim, që nuk ia vlen të hiqen ose nuk janë praktike jepen për shkatërrimin e tyre. Lordi Dorchester drejtuar guvernatorit britanik dhe zhytësit e gjetën këtë top në lumin Detroit dhe së bashku me zhytësit e policisë, kanë gjetur dhe pesë topa të tjerë. Në luftën e tyre për të kontrolluar Liqenet e Mëdha, francezët, britanikët dhe amerikanët. Shpresonin se duke vendosur top në Detroit dhe Mackinao, ku lumenj dhe liqen të ngushtuara, ata mund të kontrollonin rrugët ujore në të cilat kalonin varkat dhe anijet që transportonin ushqime dhe furnizime. Topi ishte i fortë prej hekuri dhe me një mbushje të plotë të barutit, gjuajtësit mund ta qëllonin atë deri në 1500 jard.
Detroit 1794

Nënkoloneli Richard England, ishte komandant britanik në Detroit, në vitin 1794. Po në vitin 1794, një ushtri amerikane nën komandën e gjeneralit Anthony Wayne marshoi në perëndim për të ndaluar sulmet indiane dhe, nëse ishte e mundur, për të shtyrë britanikët nga Liqenet e Mëdha. Ndërsa ushtria e Wayne u mbyll në Detroit, britanikët forcuan mbrojtjen e tyre, duke shtuar më shumë topa në fortifikimet dhe anijet e tyre. Edhe pse britanikët kishin rënë dakord të largoheshin nga Michigan pas përfundimit të Revolucionit Amerikan në 1783, ata qëndruan në Detroit dhe Miçigan. Ata më në fund u larguan nga Michigan në vitin 1796, pas një traktati tjetër me Shtetet e Bashkuara, duke lëvizur vetëm përtej kufirit në Kanada. Kolonët amerikanë vërshuan në Ono, Indiana dhe Kentucky pas vitit 1790. Sulmet e luftëtarëve indian, vendbanimet në një përpjekje për të mbrojtur kongresmenët e tyre nga këto shtete, kritikuan britanikët për mbështetjen e shërbëtoreve indiane dhe nxitën që Shtetet e Bashkuara të deklaronin luftën më 18 qershor 1812.

Lufta Civile

Mësoni rreth rolit të Miçiganit në Luftën Civile në këtë galeri shkruhej në hyrje të saj. Lufta Civile Amerikane, e zhvilluar midis viteve 1861-1865, preku jetën e pothuajse të gjithëve në Michigan, edhe pse këtu nuk u bë asnjë betejë. Nëntëdhjetë mijë Michiganians u regjistruan në Ushtrinë e Unionit dhe pothuajse 15.000 humbën jetën. Kudo në shtëpi, prodhimi bujqësor dhe i minierave u rrit për të nxitur përpjekjet e luftës. Masivisht u aktivizuan gratë, vajzat dhe biznesi që ushqenin dhe mbështetën ushtarët në fushat e betejës. Ndarjet mbi të ardhmen e skllavërisë në SHBA çuan në Luftën Civile. Michiganians kishin pikëpamje të ndryshme për skllavërinë. Disa e mbështetën atë plotësisht, dhe të tjerët punuan për t’i dhënë fund. Një rrjet i vogël afrikano-amerikanësh dhe kolabracionistësh të bardhë ndihmuan mijëra njerëz të skllavëruar të gjenin lirinë në Michigan dhe Kanada. Në 1854, Partia Republika, e themeluar në Jackson në kundërshtim me zgjerimin e skllavërisë. mbizotëronte në politikën shtetërore dhe lokale.

Trashëgimia ushtarake e Miçiganit

Në vitin 1874, gjenerali William Throop Quartermaster i Miçiganit bëri një thirrje për veteranët që të sillnin “çdo trofe, relike, kuriozitet ose kujtim, ose ndonjë artikull që lidhet në çfarëdo mënyre me historinë e luftës, ose me historinë e tij personale ushtarake” në Kapitol për t’u ruajtur dhe shfaqur si një trashëgimi e qëndrueshme e historisë së rolit të Miçiganit në Luftën Civile. William A. Throop shërbeu gjatë Luftës Civile me Këmbësorinë 1 të Miçiganit. Sot, Qendra Historike e Miçiganit ruan artefakte dhe dokumente ushtarake nga të gjitha periudhat e historisë ushtarake të Miçiganit.

Lufta e Parë Botërore

Shtetet e Bashkuara hynë në Luftën e Parë Botërore më 6 Prill 1917, kur Kongresi shpalli luftë kundër Fuqive Qendrore, që përfshinin Gjermaninë dhe Austro-Hungarinë. Gjatë Luftës së Madhe, 175.000 michiganians shërbyen në Forcat e Armatosura. Rreth 5.000 ushtarë të Miçiganit vdiqën dhe 15.000 u plagosën. (Popullsia totale e Miçiganit ishte 3.668.412 në vitin 1920.) Shumë nga ata që shërbyen u trajnuan në kampin Custer pranë Battle Creek dhe Selfridge Field pranë malit Clemens. Shpejt mbërritëm në kampin Custer në Battle Creek Divizioni 85, Artileria Fushore 328 e Ushtrisë Amerikane. Wilson nga Michigan, mbajti një ditar të përvojave të tij si muzikant me grupin 328 të Artilerisë Fushore të tij me regjistrim nga viti 1918 deri në kthimin e tij në shtëpi në vitin 1919.

Flamujtë në betejë

Në disa stenda flitej për flamurë ku theksohes se lavdia e këtyre flamujve të vjetër të prishur do të jetë gjithmonë një temë frymëzimi. Këta përfaqësojnë një kombësi që ju kini rrezikuar jetën tuaj për ta ruajtur. Le t’i depozitojmë, pra, me ëmbëlsi, si relike të shenjta, në arkivat e shtetit tonë, aty për të qëndruar përgjithmonë, zotërimi i saj më krenar - një nxitje e nderuar për lirinë dhe patriotizmin, dhe një qortim e tmerr të vazhdueshëm për shtypjen dhe tradhtinë. Kështu është shprehur guvernatori Henry H. Crapo, më 4 korrik 1866. Në tymin dhe konfuzionin e betejës, ushtari për flamurin e tyre, për të ruajtur pozicionin, u nda nga regjimenti i tij. Bartës të ngjyrave ishin rreshterët, të zgjedhur për karakterin dhe trimërinë. Të vendosur pikërisht në çerdhen e regjimentit, ata mbanin në betejë flamujt e mëdhenj e të shkëlqyer. Garda e ngjyrave, e përbërë nga mbajtësit e flamurit dhe tetë deri në dhjetë nëntetarë, vendosi lëvizjen për të gjithë regjimentin. Gjatë betejës, mbajtësit e flamurit mbanin flamujt lart në regjiment dhe ripërtërijnë shpirtin e tij. Kjo e bëri flamurin objekt të çastit të zjarrit të armikut. Shpesh flamuri copëtohej gjatë betejës dhe mbajtësi i tij vritej ose plagosej.