BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Opinion / Editorial

The Cham warrior teacher Bido Sejko fell for Albania

The Cham warrior teacher Bido Sejko fell for Albania

Bido Sejko was born in 1900 in the town of Filat in Çameri. His father, Haki Sejko, was a patriot and respected in the province of Chameria, a man of authority and a warrior. Bido started a school in Filat, where teachers were distinguished patriots such as Qamil Izet Gamin, Rexhep Hamit Demin, etc. He grew up with a sense of patriotic spirit, when he saw that in his home, his father, as the president of the national club of Filat, organized gatherings. So many people gathered in the house that the drawing room was full. So every time people came to the house, he dressed in new clothes and greeted those old and noble men who were meeting for hours on the fate of the province and the country. Often, Bido asked the mother to find out about those mysterious men who kept coming to their house. Thus, in his youth, he was able to recognize a number of countrymen and by voice, such as Ibrahim Axhina (nicknamed Dervish Hima), Hilë Mosi, Muharrem Rushitin, Çerçiz Topulli, Themistokli Gërmenjin, Spiro Bellkamenin, Mihal Gramenon and others. He listened carefully to their words, when they emphasized that "Albania will definitely become independent and independent", "Without the people standing up, nothing can be done", "We will also need a school high school in Filat...". He listened and listened with the curiosity of a child who was growing up and learning about a patriotic school that was held in the room of his house. Hearing such words, from these patriotic men who exchanged with each other, Bido felt more mature and more prepared and serious in the problems of the country. So he began to nurture love for them and responded to his mother with culture and fulfilled her every wish. From these men with big mustaches, Bido heard that a school should be opened in Filat. This school will prepare the youth to open their eyes and not remain blind, but to awaken the youth and become good and knowledgeable about the country. When the patriots gathered, the house was guarded from the outside with soldiers so that the patriots of Filati would not be captured by the Greek gendarmes, who were listening to every patriotic activity. They were the patriots who tried for Albania. Thus, in these circumstances, Bido Sejko, the future teacher of so many students in different centers of the Cham region, spent his childhood. Many of these young men later proved to be loyal students of this illustrious teacher and warrior patriot. Bido grew up at a time when the waves of the national movement were powerful, and the impressions of this movement occupied his brain and feelings from childhood.

Bido, warrior and on Italian soil

But after the declaration of Independence of Albania, the province of Chameria was occupied by the Greeks. Many families left and settled temporarily in Konispol. Bido attended school and finished with high marks. The family sent him to study in Italy. In June 1920, the War of Vlora began, of Albanian patriots against the Italian occupation of Vlora and its provinces. In the fighting for the capture of the garrisons, in Kota of Vlora, the fighters killed General Goti, who was from the princely door of Savoy. This incident enraged the warmongers. The Italian government press began to pour bile against the Albanian nation. At this time, Bido was a student studying in Turin. In the school where he studied together with some Albanians, the Italian staff in the school made a discriminatory and insulting policy against the Albanian people and the Vlonjat fighters. On one of the days, when an Italian named Armando was pouring bile against the Albanian people's war, Bido, followed by his Albanian friends, attacked Armando. He thus taught him a good lesson. In those days, taking heart from the intervention and protection of the police, some Italian elements wrote on the surrounding walls of the school: "Down with Albania". When Bido saw them, with great speed, he erased the writings that insulted the motherland and wrote: "Down with the Italian violators and murderers." Bido was expelled from school, as well as expelled from Italian land.

The teacher who inspired the youth

Bido, pas përjashtimit nga shkolla u kthye në vendlindje. Tashmë grekomëdhenjtë kishin krijuar kushte të padurueshme në tokën çame. Ai ishte krenar nga natyra, por dhe nga kultura familjare dhe ambjenti patriotik ku u rrit dhe u formua, nuk mund t’i duronte dot veprimet djallëzore dhe të neveritshme të disa grekëve... Për shumë vite ushtroi detyrën e mësuesit dhe dha mësim nëpër shkollat e Çamërisë, duke përgatitur dhe edukuar mjaft luftëtarë dhe patriot për kohën. Kjo u manifestua dukshëm në vitet e Luftës së Dytë Botërore, ku Shqipëria u pushtua e para nga fashistët italianë. Në fillim të vitit 1943, mësuesi doli partizan. Trimëria e rrallë dhe aftësitë e veçanta organizative të tij, spikatën gjatë luftimeve 55 ditore kundër nazistëve në Konispol. Në këto luftime mësues Bido komandoi një njësiti të batalionit partizan “Çamëria”. Në janar të vitit 1944 nga ky batalion u dërgua në Brigadën VI Sulmuese një kompani, ku bënte pjesë dhe mësues, tashmë luftëtar Bido. Ai mori pjesë në mjaft luftime, por më kryesori ishte ai për marrjen e Kalasë së Margëlliçit, ku ra heroikisht Meleq Gostinishtit, i cili ishte zëvendëskomandant i batalionit të IV, të BrVIS, që mbante emrin “Naim Frashëri”. Këtë detyrë komanda e brigadës ja ngarkoi mësuesit luftëtar Bido Sejkos. Bido mori pjesë në një sërë luftimesh dhe përpjekjesh dhe në të gjitha u shqua si një luftëtar e komandant i zoti. Në luftimet që u zhvilluan gjatë vijës Brataj-Lepenicë, në luginën e Mesaplikut me forca të shumta nazistë që përpiqeshin të çanin nëpër zonën e lirë gjatë lumit të Vlorës dhe të dilnin në Kurveleshin e Sipërm, Bido, krejt papritur, duke manovruar dhe me një njësit prej 23 luftëtarë u doli mbas shpine dhe i goditi befas e me guxim nazistët. Sulmi ishte i befasishëm dhe i hutoi dhe i goditi rëndë armiqtë, gjë që u dha mundësi forcave të tjera partizane t’i asgjësonin. Luftimi i fundit i Bido Sejkos ishte në mesditën e 22 qershorit 1944 në kreshtën shkëmbore të malit Saraqin, mbi katundin Dishat të Sarandës. Këtu, ai u ndodh përballë më se 15 nazistëve të fshehur e të strukur mbas shkëmbinjve. Ai luftoi trimërisht deri në çastin kur një plumb armik e goditi për vdekje mësuesin e dashur të krahinës, partizanin e komandantin trim Bido Sejko.

Vlerësime për dëshmorin Bido Sejko

Teacher Bido Sejko was and remains one of the most prominent figures of generations of teachers and fighters of the Albanian people. He was decorated by the Presidium of the People's Assembly with the decorations: "Medal of Liberation", "Medal of Bravery" and "Medal of Remembrance". Bido Haki Sejko was declared Martyr of the Fatherland by decision no. 166, dated 27.12.1977 of the Executive Committee of Saranda. It was written about him in the press of the time as well as in the series of volumes of "Unextinguished Stars", in volume 3. The united high school "Bido Sejko" in Konispol bears his name. His grave is located in the cemetery of the martyrs of Konispol. In this commemoration, in the context of the 80th anniversary of the Liberation of the Motherland, the Hero of the People Ali Demi, as well as the martyrs Bido Sejko, Muharrem Myrtezai, Ibrahim Hallumi, Hysen Vejselit, etc. should always be remembered with great respect.