BREAKING NEWS

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat and reacts harshly: Alibeaj is incompetent, they don't know how to work

May 14 elections/ Ngjela shows what would 'save' the DP from defeat
x
BREAKING NEWS

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area

A car is engulfed in flames, black smoke covers the area
x
BREAKING NEWS

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the discussion becomes clear

The agreement with Serbia/ Kurti meeting with Nikola in the Assembly, the
x
BREAKING NEWS

Serious/ A person is found dead, the first details emerge

Serious/ A person is found dead, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police Directorate makes the decision for the three employees

Involved in physical violence, the Director of the Tirana Local Police
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting

Kurti arrives in Tirana, the Presidency clears the meeting
x
BREAKING NEWS

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge

A fight broke out between police officers in Tirana, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Kurti arrives at the Presidency, is expected by Bajram Begaj, here is what will be discussed

Kurti arrives at the Presidency, is expected by Bajram Begaj, here is what will
x

Opinion / Editorial

"New York Times" for Rama and Berisha, warned of dictators!

"New York Times" for Rama and Berisha, warned of dictators!

Sali Berisha is finally referring to the "New York Times" about Rama! Berisha once called the big American keyboard "toilet paper" because he mentioned his Shkëlzen! Sali Berisha considered the New York Times as "a hygienic paper" and the statement was made in the middle of the Assembly hall, when the socialists attacked the son of the former prime minister. Then he reportedly bought 90 seconds on CNN for his chats. Yesterday he mentioned the NYT, making it so sensational as to justify the departure of KM today and his (SB's) arrival instead of Rama. Here's what the NY Times article says about Rama: While still at the FBI, (McGonigal) developed a relationship with Albania's Prime Minister Edi Rama and took steps to benefit the politician, according to prosecutors in Washington. Mr. Rama has portrayed himself as a reformer and opposed to Russia's war in Ukraine. But after his retirement in 2018, Mr. McGonigal worked on the other side, on the payroll of a sanctioned Russian oligarch, Oleg Deripaska, once seen as a member of President Vladimir V. Putin's inner circle, according to the indictment. to Mr. McGonigal and another. husband, Sergey Shestakov, in New York. Then a photo behind it reads: Mr. McGonigal was accused of meeting with Prime Minister Edi Rama of Albania on multiple occasions while trying to help his associate's business in Eastern Europe. Credit...Haiyun Jiang/The New York Times. In the end, the NY Times writes: Mr. McGonigal's willingness to meet with the head of state in Albania, a country that has an American diplomatic presence, suggests he was not keeping his involvement there a secret from colleagues, former officials said. He also used FBI email addresses and phone numbers for matters related to Albania, a person with knowledge of the investigation said. That's it and draw your own conclusion. that's what the NY Times wrote about Rama! For this writing, Berisha asks Rama to leave and come himself! But what did the NY Times write about Berisha? Here is an article from 1996! Opinion "Democracy Denied in Albania" dated May 30, 1996. Here's exactly what it says: Albania, the poorest country in Europe, suffered for decades under a fanatical strain of communism. Now it seems to have "graduated" to a harsh form of post-communist governance. The Albanian economy, no longer isolated from the world, has begun to revive and the old ideological tyranny has eased its grip. But last Sunday's distorted parliamentary elections make it clear that democracy in Albania remains a distant dream. A new dictatorship may be in the making under the authoritarian rule of President Sali Berisha. International election observers reported seeing stuffed ballot boxes, altered ballots and an intimidating presence of armed security forces and secret police at polling stations. On Tuesday, riot police beat opposition demonstrators in the capital, Tirana. The intimidation came despite the fact that Mr. Berisha's wrongly named Democratic Party (a masterwork of misrepresentation of the name, my note) was considered a sure winner. The opposition parties withdrew from the elections even before the votes were counted. Here is the NY Times from the beginning of the Berisha dictatorship, which was discovered by almost the first people in the world, when the American government and Europe did not. The NY Times called Berisha a dictator! You can find the article at https://www.nytimes.com/1996/05/30/opinion/democracy-denied-in-albania.html. it is free without charge. Article continues: Yesterday two of the election monitoring groups, including the non-governmental International Republican Institute of the United States, condemned the numerous election violations. But the Clinton administration has so far refrained from public criticism. Mr. Berisha has won Western favor by preaching nonviolence to aggrieved ethnic Albanians living under Serbian rule and by limiting illegal Albanian migration to Italy and Germany. This is the reason for the respect for Berisha - my note! The article continues: But by ignoring its attacks on democracy, Washington risks signaling to other countries in Eastern Europe that political repression is acceptable. Silence may also cause further abuses by Mr. Berisha that may produce political turbulence and increased migration from Albania. It would be wiser to tell the truth now. The NY Times has warned of the danger from the Berisha dictatorship! But the great testa has also published an article by Rama. Like his "Opinion" entitled "Europe, Europe" was our call. Op-Ed article by Edi Rama, who contributes to the independent Albanian newspaper, says that Albania has been brought down by the failure of Europeans to accept the truth about Sali Berisha's dictatorship; Rama calls for NATO intervention. Yes, and this was published by the NY Times. The NY Times has also published the PRINTED EDITION March 15, 1997, page 123 Opinion - Albania's Old Habits The editorial notes that Albania is finding it more difficult to free itself from totalitarian thought than to overthrow the totalitarian government; says that the US should push President Sali Berisha towards more democracy. "New York Times" also publishes Long Shot in Albania Fails to Pay Off - The New York Times.

20 mars 1997 ku thuhet se: Administrata e Klintonit kërkon privatisht rrëzimin e Presidentit Sali Berisha, i cili i pari joshë Shtetet e Bashkuara si lider i opozitës duke premtuar se do të zvarritet....!   Ja dhe një artikull i Ny Times nga Steven Lee Myers20 mars 1997-tën si NyTimes ka paralajmëruar për diktatorin Berisha! Ja çfarë shkruan: Zoti Klinton ofroi ndihmë dhe u zotua për bashkëpunim ushtarak. Një zëdhënës përshëndeti "hapët e jashtëzakonshëm" që Shqipëria kishte bërë nën zotin Berisha. Megjithatë, edhe para atij takimi, administrata kishte dyshime për zotin Berisha dhe përkushtimin e tij ndaj idealeve demokratike. Një pjesë e vogël e ndihmësve në Këshillin e Sigurisë Kombëtare dhe Departamentin e Shtetit filluan të japin paralajmërime, edhe pse Shtetet e Bashkuara vazhdonin një rrjedhë të vogël, por të qëndrueshme ndihme, sipas zyrtarëve të administratës. Kishte një debat, siç kujtoi një zyrtar, "midis njerëzve që mendonin se ai ishte një demokrat me të meta dhe njerëzve që mendonin se ai ishte thjesht me të meta". Më qartë se sa kaq!! Por artikulli vazhdon: Në publik, zyrtarë në Shtëpinë e Bardhë dhe Departamentin e Shtetit kanë mbetur të paangazhuar për të ardhmen e zotit Berisha. Por në prapaskenë dhe në diskutimet me NATO-n dhe diplomatët evropianë që përpiqen të mos kalojnë trazirat në kufijtë e Shqipërisë, administrata e ka bërë të qartë se zoti Berisha duhet të largohet. Dhe kjo është një arsye kryesore që Shtetet e Bashkuara i kanë rezistuar thirrjeve në Evropë dhe të vetë zotit Berisha për një forcë ndërkombëtare për të ndihmuar në rivendosjen e qetësisë."Ai është problemi tani," tha një zyrtar i lartë i administratës, duke folur në kushte anonimiteti, "dhe ju nuk do të merrni një zgjidhje derisa ai të largohet prej andej."

Evolucioni i marrëdhënies amerikane me zotin Berisha -- nga përqafimi i hershëm në zhgënjim -- nënvizon dëshirën e Uashingtonit për të ushqyer demokratët në vendet ish-komuniste. Por ka treguar edhe kufizimet e politikës. Zyrtarët thanë se zoti Berisha kishte hequr dorë nga lutjet e përsëritura për të përmirësuar rekordin e tij dhe sundimin e tij, por që në kohën kur administrata filloi të distancohej prej tij, nuk kishte kujt t'i drejtohej. Uashingtoni nuk po zgjidhte aq shumë kalin e gabuar, thanë zyrtarët, sesa po vinte shumë bast vetëm për një vazhdon artikulli i Ny Times.   Artikulli mbyllet kështu: Që në fillim pati paralajmërime se zoti Berisha mund të ishte autokratik, veçanërisht pas arrestimeve të liderëve të minoritetit grek në 1994. Por ndihma amerikane ende rrodhi, duke arritur në 27 milionë dollarë në 1995.Administrata e Klintonit u zhgënjye me zotin Berisha kur ai hoqi dorë nga apelet për të respektuar sundimin e ligjit. Por zhgënjimi i vërtetë filloi në vjeshtën e vitit 1995.Në prag të një vizite në Uashington, zoti Berisha kërcënoi me shkarkim kryetarin e një prej dy gjykatave më të larta të Shqipërisë, Zef Brozi. Ambasadori i Shteteve të Bashkuara në atë kohë, Joseph E. Lake, e paralajmëroi zotin Berisha se vizita e tij me zotin Clinton ishte në rrezik, thanë zyrtarët. Zoti Berisha u ndal dhe bëri vizitën e tij në Shtëpinë e Bardhë. Më pas u kthye në Shqipëri dhe shkarkoi zotin Brozi. Po si zakonisht tregohej i pa besë dhe me amerikanët – shënim imi! Pastaj artikulli vazhdon:Kjo nxiti rishikimin e parë serioz të politikës së administratës dhe ndihma që zoti Klinton kishte premtuar gjatë takimit me zotin Berisha -- rreth 3 milionë dollarë për të trajnuar gjyqtarë, prokurorë dhe oficerë policie u anulua.Edhe atëherë, disa zyrtarë argumentuan se kishte pak alternativa ndaj zotit Berisha. "Ne menduam se ai ende mund të shpëtohej," tha një zyrtar. Ky ishte dhe një nga gabimet e mëdha të administratës- shënim i imi! Artikulli  Ny Times vazhdon: Administrata filloi të kritikojë hapur qeverisjen e zotit Berisha pas zgjedhjeve të majit të kaluar, të cilat u  konsideruan si mashtrim. Shqetësimet për skemat e investimeve, të cilat fshinë kursimet e mijëra shqiptarëve, u ngritën menjëherë më pas. "Unë nuk mendoj se dikush kishte ndonjë kuptim se do të shembet vendi sa më shpejt që të mundej," tha një zyrtar. ''Por flamujt e kuq po valëviteshin në fillim të '96.Qetësia relative në Shqipëri ditët e fundit ka qetësuar zyrtarët në Uashington, por zoti Berisha, pavarësisht nga popullariteti i tij në rënie, i ka rezistuar thirrjeve brenda dhe jashtë vendit për të dhënë dorëheqjen. Zyrtarët thanë se Shtetet e Bashkuara tani shpresojnë se qeveria e koalicionit e emëruar nga zoti Berisha javën e kaluar do ta detyronte atë të mënjanohej."Shpresat tona nuk janë te individët, por te një proces demokratik," tha një zyrtar. "Ne nuk jemi në biznesin e zgjedhjes së individëve."Po të ishte dëgjuar NY Times atëhere, Berisha nuk do të vinte kurrë më në pushtet. Ata e dinin se është thjesht një diktator!  Ai erdhi dhe bëri mesa shumë të tjerave dhe “Gërdecin e 21 janarin”, duke vrarë njerëz të pa fajshëm për hatër të korrupsionit të tij. Tani do të rivijë në pushtet ti përsërisë!