BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Opinion / Editorial

Significance of the June 1924 Democratic Revolution

Significance of the June 1924 Democratic Revolution

(In the context of its 100th anniversary)

Albanians should commemorate with pride the 100th anniversary of the Democratic Revolution of June 1924. This Democratic Revolution that took place in Albania in June 1924, took place against some fundamental problems of the state such as: corrupt and criminalized governance of the Albanian Beylers. Fighters from all provinces of the country, from different layers of the population, from the four main religious beliefs in Albania participated in this revolution. The leaders of the Democratic Revolution of June 1924 based and motivated their insurrectionary action on some of the basic principles of Liberty and Human Rights, proclaimed since the American Democratic Revolution of 1776 and the French Democratic Revolution of 1789. But regardless of the failure, the ideas, as well as the leaders of the Democratic Revolution of June 1924 remain a source of inspiration for the new generations of Albanians on the way to establishing and consolidating the democratic government system in Albania.

Noli and the issue of protection

Fan Stilian Noli is undoubtedly one of the most erudite figures in the history of Albania. He excelled in many fields as well as in the military field. Noli paid a lot of attention to the issue of protecting the borders and protecting the rights of Albanians outside the borders of the Albanian state. In this direction he showed great military and diplomatic skills and achieved success. Since the Conference of Ambassadors in London, in 1913, there still remained without a final decision, or without implementing the decisions taken regarding Vermoshi, Saint Naum and the 25 villages in Korça. For the latter, it was decided that 14 villages would remain with Albania, while 11 would go to Greece, but Greece refused to hand them over. Noli and his government gave great importance to these issues in meetings at the League of Nations, during a two-month visit to Geneva in September-October 1924. On June 16, 1924, Noli created his government, a small cabinet, composed of by representatives of all the groups of the Democratic Revolution of June, such as the army, the Baylers, the liberals, the progressives, etc. In his government cabinet Kasëm Qafëzezi became the Minister of War.

Kasëm Qafëzezi and the Albanian army

Kolonel Kasem Qafëzezi ishte i njohur në historinë e Shqipërisë dhe të ushtrisë së saj si ushtarak i lartë dhe një nga drejtuesit e kësaj ushtrie. Ai i përket grupit të ushtarakëve të njohur të Akademisë së Stambollit, me vlerësim shumë të lartë, për rrjedhojë dërgohet për kualifikim në Akademinë e Luftës në Vjenë të Austrisë, me emër për kohën. Kapiten K. Qafëzezi shërbeu në disa formacione të ushtrisë Turke deri aty nga gjysma e vitit 1912, si në garnizonin e Janinës (1908-1910), etj. Në vitin 1910 pas shpërthimit të kryengritjes shqiptare të këtij viti, Qafëzezi lidhet me prijës të njohur të çetave shqiptare për liri si Çerçiz Topulli, S. Ballkameni etj. Me shpalljen e shtetit të pavarur shqiptar në vitin 1912, në Vlorë, vihet në shërbim të ushtrisë së sapokrijuar dhe të Ministrit të Luftës të kësaj ushtrie, gjeneral Mehmet Dërrallës, duke drejtuar një nga katër detashmentet e krijuara të Xhandarmërisë shqiptare. Më 1920, Kasëm Qafëzezi është ndër ushtarakët që u vu pa hezitim në mbrojtje të Kongresit historik të Lushnjes dhe të qeverisë që doli prej tij dhe e ruajti atë gjatë rrugës për të hyrë në Tiranën e shpallur ndërkohë kryeqytet i Shqipërisë. Në Qershor 1920 merr pjesë aktivisht si drejtues ushtarak në shtabin e Luftës së Vlorës, ku luajti një rol të ndjeshëm në përmbylljen me sukses të saj. Më 1921 komandonte Regjimentin e Parë të Ushtrisë Kombëtare, me qendër në Përmet, e cila kishte në përbërje tre baone (reparte ushtarake të barabartë me batalionin), si dhe një kompani mitralizash dhe dy bateri topash malorë. Qendra ishte në Përmet, repartet (baonet) e tij ishin shpërndarë në një sipërfaqe të gjerë, në Korçë, Përmet dhe Delvinë, për të mbuluar drejtimet e rëndësishme me karakter strategjik apo operativ, në kufi me forcat shoviniste të Jugosllavisë dhe Jugut të Shqipërisë. Kurse në Qershor 1924 mori pjesë aktive në Lëvizjen demokratike dhe në qeverinë e dalë prej kësaj lëvizje me kryeministër Fan S. Nolin, duke drejtuar Ministrinë e Luftës deri në Dhjetor të këtij viti. Pikërisht në këtë kohë si, me gradën ushtarake nënkolonel dha mbështetjen dhe u bashkua me forcat kryengritëse, së bashku me një pjesë të forcave të regjimentit që komandonte. Po kështu veproi dhe komandanti i regjimentit të dytë, nënkolonel Rexhep Shala, që me përkrahje e disa oficerëve të tij, u bashkua me forcat kryengritëse, pjesëmarrëse në Revolucion. Faktin e pjesëmarrjes në këtë kryengritje e përmend dhe historiani B. J. Fischer, i cili shkruan se “me kolonel Qafëzezin u bashkua edhe Shfeqet Korça, komandant i xhandarmërisë, i cili mobilizoi trupat e zonës së Vlorës dhe të Beratit”. Kasëm Qafzezi ishte një ushtarak i formuar dhe i aftë nga pikëpamja profesionale, ku ishin gërshetuar shkollimi lindor me atë evropiano-perëndimor. Kishte cilësi të spikatura drejtuese dhe organizative në të gjitha sferat dhe nivelet, ndërkohë që zotëronte kulturë dhe aftësi komunikuese me vartësit, me politikanët dhe të gjithë njerëzit që e cilësonin “mik të popullit” dhe demokrat. Këto cilësi dhe aftësi, të gërshetuara me guximin dhe qëndrueshmërinë tipike që ai zotëronte i përshfaqi dukshëm në të gjitha veprimtaritë luftarake ku mori pjesë gjatë karrierës së tij njëzetekatërvjeçare. Si Ministër i Luftës në Qeverinë e Nolit, synoi të vinte në jetë mjaft ide moderne të kohës në Ushtrinë Shqiptare, si ato që kishin të bënin me formën organizative, me pajisjen dhe armatosjen, edhe ato për lidhjen dhe bashkëpunimin me ushtrinë europiane. Por nuk arriti sepse qeveria ku bënte pjesë ra shpejt. Pas rënies së kësaj qeverie dhe rivendosjes së pushtetit të Ahmet Zogut, emigroi në Itali. Prej këtu refuzon ftesën e bashkëpunimit me këtë pushtet, gjë që e përsërit disa herë edhe pas kthimit dhe vendosjes në Berat. Vdiq më 20 Shtator 1931 në qytetin e Beratit. Revolucioni Demokratik i Qershorit 1924 ka rëndësi të përkujtohet për faktin e thjeshtë, se Shqipëria po kryente një revolucion në mes të Europës, kur në shtetet e Ballkanit dhe të Europës ende drejtonin monarki dhe po i hapej rrugë fashizmit, populli shqiptar kërkonte dhe bëri një revolucion demokratik. Për model kishte revolucionet në Amerikë dhe në Francë. Kështu Noli dhe anëtarët e qeverisë si dhe patriotët shqiptarë ishin dhe mbetën një model i përhershëm dhe i përjetshëm për shoqërinë demokratike shqiptare.