BREAKING NEWS

From Azem Hajdari, Shinasi Rama, Sali Berisha, Aleksandër Meksi, Gramoz Pashko, to Sabri Godo and Remzi Lani, Ilir Demalia releases the "bombshell" list of "VIP" characters who were part of the former State Security and Labor Party, here aliases

From Azem Hajdari, Shinasi Rama, Sali Berisha, Aleksandër Meksi, Gramoz
x
BREAKING NEWS

Olsi Rama involved in traffic, Gazment Bardhi threatens Edi Rama and is expected to make public the file of the prime minister's brother on December 14, 2023

Olsi Rama involved in traffic, Gazment Bardhi threatens Edi Rama and is expected
x
BREAKING NEWS

Half of the government in prison and half under investigation, Edi Rama convenes the SP Congress and launches a frontal attack against the USA and SPAK, in a panic from the republic of prosecutors

Half of the government in prison and half under investigation, Edi Rama convenes
x
BREAKING NEWS

Tirana incinerator affair, SPAK signs 15 arrest warrants, 2 of the names are revealed

Tirana incinerator affair, SPAK signs 15 arrest warrants, 2 of the names are
x
BREAKING NEWS

This is why Lulzim Basha was urgently summoned to the USA, who is the powerful sponsor behind his action that is expected to shake the foundations of the "Bermuda Triangle"

This is why Lulzim Basha was urgently summoned to the USA, who is the powerful
x
BREAKING NEWS

This is how Berisha prepared to escape from Albania in '97, the role of Pandeli Majko, Rexhep Mejdani, Bashkim Fino and Namik Dokle and the phone call "across the Adriatic" that changed the course of events, Gjon Bruçi reveals the dark side of Saliu

This is how Berisha prepared to escape from Albania in '97, the role of
x
BREAKING NEWS

SPAK shocks the Meta-Kryemadhi couple, prosecutors start seizures for their "black" money laundering file, here's what's happening at GJKKO

SPAK shocks the Meta-Kryemadhi couple, prosecutors start seizures for their
x
BREAKING NEWS

Albania boils over "SKY" interceptions, the wealth of the State Police dome for 2022 is revealed, from Muhamet Rrumbullaku, Neritan Nallbati, Rebani Jaupi, to Altin Qato and Edmond Rizai, here is who is the richest and poorest leader

Albania boils over "SKY" interceptions, the wealth of the State Police
x

Opinion / Editorial

How can urban psychology radically transform city life?

How can urban psychology radically transform city life?

entry

A few days ago we organized an activity on the psychological impact of busts and monuments in the city of Shkodra with the students of the P. Jakova school. The purpose of the test was to understand the feelings and emotions of young people in relation to the busts and monuments of Shkodra and the urban psychology that affects all aspects of the quality and meaning of life.

In 2005, I was a participant in the economic and cultural development project of Shkodra, for culture, and I come to the conclusion that this project, regardless of the money financed, has influenced the quality of the urban development of Shkodra, which today is a somewhat beautiful city but is chaotic. Thanks to the insistence of the American managers, Shkodra was protected from the projects of interest groups and political clientelistic interests, for the purposes of personal gain.

The same phenomenon happened in the Municipality of Tirana, that anarchic policies and often supported by the money of crime and corruption, have developed a Tirana, which has no meaning and psychologically affects negatively the quality of life of the capital's residents.

The urban policies of the Renaissance of Edi Rama and Erion Veliaj are based on a philosophy which has created a Tirana, according to the appetites of Rama and Veliaj, without specifically consulting with psychologists and sociologists.

1. In Shkodër and Tirana, psychology has been struggling in the urban politics of these cities for 32 years.

2. Residents are rarely at the center of the development scene, the oligarchs and interest groups influence.

3. Cities like Shkodra and Tirana are very often seen mechanically, as lifeless piles of buildings and technology. These cities lack their essential human nature.

4. Although the jobs in Tirana and Shkodër, infrastructure and architecture are extremely important, the cities are primarily a lived emotional experience.

5. Provat tregojnë se si kjo ndikon masivisht dhe drejtpërdrejt në zhvillimin dhe gjendjen tonë personale në Tiranë dhe Shkodër. 6. Shëndeti mendor dhe sjellja njerëzore në Shkodër dhe Tiranë është përgjithësisht më i keq se zonat rurale, më keq sa më i madh bëhet një qytet.

Për të krijuar një ide të qartë tek lexuesi për raportet e psikologjisë urbane, njerëzit dhe qytetiti dhe për të ndikuar sadopak tek e ardhmja e këtyre qyteteve, duke testuar kryesisht të rinjtë që janë e ardhmja e vendit përktheva artikullin e mëposhtëm që mendoj se e përshkruan në formë shkencore një fenomen të tillë.

Të rinjtë shqiptarë duhet të pyeten shumë nga ddrejtuesit lokalë dhe duhet të jenë pjesë e zhvillimit të një qyteti duke marrë pjesë direkt në politikën lokale, këshilla bashkiak dhe atë kombëtare duke filluar që nga zgjedhjet e 14 Majit.

-----------

Pse kur mbi 50 për qind e planetit jeton në një qytet dhe rritet, a dimë kaq pak për ndikimet e tyre emocionale?

Është e habitshme që psikologjia, disiplina që merret më nga afër me emocionet njerëzore, pothuajse mungon në politikën urbane.

Jan Gehl vuri në dukje ashpër: "Është ironike që ne dimë më shumë për habitatin e gorillave malore sesa për habitatin e njerëzve".

Ne kemi programe për qytete të zgjuara, qytete të gjelbra, qytete të shëndetshme, qytete kulture, por njerëzit rrallë janë në qendër të skenës.

Qytetet shihen shumë shpesh në mënyrë mekanike, si grumbuj të pajetë ndërtesash dhe teknologjie. Kjo i mungon natyra e tyre thelbësore njerëzore. Duhet të shikojmë përsëri.

Me këtë në mendje, ne filluam një program kërkimor dyvjeçar që përfshin 11 qytete ndërkombëtarisht: Ghent, Antwerp, Berlin, Lisbonë, Adelaide, Minneapolis, Milton Keynes, Krakow, Bilbao, Oslo dhe Plymouth.

Ne e kuptuam menjëherë se megjithëse vendet e punës, infrastruktura dhe arkitektura janë jashtëzakonisht të rëndësishme, qytetet janë kryesisht një përvojë emocionale e jetuar.

Provat tregojnë se si kjo ndikon masivisht dhe drejtpërdrejt në zhvillimin dhe gjendjen tonë personale. Shëndeti mendor në qytete është përgjithësisht më i keq se zonat rurale, më keq sa më i madh bëhet një qytet. Kjo lidhet kryesisht me përqendrimet e varfërisë urbane dhe në asnjë kuptim nuk i bën qytetet të këqija. Ata gjithashtu na mësojnë të jemi elastik, të jetojmë me dallime dhe të ndërtojmë komunitete të forta.

Por suksesi ynë si specie është i lidhur ngushtë me qytetet, kështu që të kuptojmë më shumë se si ndikojmë dhe ndikohemi prej tyre është thelbësore. Mund të ndihmojë ata që krijojnë dhe menaxhojnë qytetet të rrisin efektet më të mira dhe të reduktojnë më të këqijat.

Teoria e 'identitetit të vendit' dhe 'lidhjes së vendit' nga psikologjia mjedisore demonstrojnë se si dhe ku jetojmë ka ndikime të thella emocionale dhe fizike, duke ndikuar në ndjenjën tonë të vetvetes, përkatësisë, qëllimit dhe kuptimit të jetës (ose mungesës së tij). Vënë krahas kësaj që gjatë hapësirës së evolucionit njerëzor, shumë pak njerëz kanë jetuar në një qytet dhe aparati ynë mendor bazë nuk ka evoluar në to, dhe ne fillojmë të kuptojmë nevojën urgjente për një psikologji urbane.

"Psikologët e paqes" Herbert Kelman dhe John Burton treguan se si duhet të plotësoheshin nevojat themelore psikologjike përpara se të mund të bëhej përparim në negociatat në territoret e diskutueshme; nuk është gjithçka për tokën dhe fuqinë.

Vendimtare ishin: ndjenja e sigurisë; përkatësia; vetëvlerësim dhe respekt; e drejta për identitet kulturor; aftësia për të marrë pjesë; dhe një ndjenjë drejtësie – ndonjëherë, një falje e thjeshtë. Pikërisht gjërat që një qytet duhet të sigurojë për të përballuar me sukses dallimet e pikëpamjeve, kulturës apo fesë.

Edhe një rishikim i përciptë ekspozon një grumbull idesh dhe praktikash praktikisht të pashfrytëzuara dhe të pasura në psikologji që mund të zbatohen në qytete, duke ofruar perspektiva të reja dhe zgjidhje të zbatueshme.

Është e mundur të transferojmë një sërë mjetesh psikologjike nga personi në vend dhe në librin tonë, ne fillojmë të ndërtojmë një paketë mjetesh për "qytetet elastike psikologjikisht".

Ne gjithashtu pyesnim se çfarë do të ndodhte nëse një qytet mund të bënte një test personaliteti. Pra, ne ndërtuam një dhe e provuam. Rezultatet kanë krijuar një mënyrë krejtësisht të ndryshme për një diskutim rreth vendit.

Geoff Snelson, Drejtor i Strategjisë për Milton Keynes tha: “Ne jemi një vend pionier dhe ishim të kënaqur që ishim të parët që morëm Testin e Personalitetit të Qytetit.

Rezultatet rezonuan fuqishëm me pjesëmarrësit vendas dhe aftësia e tij për të humanizuar çështjet komplekse rreth qytetit çoi në një lloj dialogu krejtësisht të ri, i cili ishte jashtëzakonisht tërheqës.

Psikiatri Mazda Adli, drejtuese e Flieder Klinik në Berlin dhe autor i Stresi në qytet, e sheh Testin e Personalitetit të Qytetit si një "përparim të rëndësishëm, i cili mund të lidhet fuqishëm me metoda të tjera të vëzhgimit të ndjenjave të njerëzve për lagjen dhe qytetin e tyre". .

Tina Saaby, arkitekte e qytetit të Kopenhagës, tha: "Gjithnjë e më shumë qytetet duhet të përqendrohen në atë që drejton me të vërtetë dëshirat dhe nevojat njerëzore dhe kjo vendos perspektivën psikologjike në mënyrë të vendosur në axhendën e krijimit të qytetit."

Helena Marujo, psikoterapiste dhe pedagoge në Universitetin e Lisbonës, e cila ndihmoi në organizimin e sondazhit të Lisbonës tha se ishte “e befasuar që rezultatet pasqyronin fuqishëm atë që ndjeja se ishte karakteri i Lisboans, dhe kjo na paraqet një sfidë”.

Rezultatet e sondazheve tona janë të ngarkuara me implikime praktike. Sfidat për Lisbonën janë të qarta kur ajo thotë për veten e saj se është më shumë introverte sesa ekstroverte, më e zhytur në vetvete sesa edukuar ose më shumë një improvizues sesa një veprues i ndërgjegjshëm.

Zbulimi se kryeqyteti portugez e ka të vështirë të marrë vendime për të ardhmen është i rëndësishëm veçanërisht kur 'saudade', ajo nostalgji për gjërat e mëdha të së shkuarës, mbetet e pranishme në psikikën kolektive lisboane.

Berlini thotë se është introvert por mbetet shumë spontan. Ndodh si të kesh një karakter të fortë, nganjëherë inatçi, që i pëlqen t'i flasë gjërat, me një ndjenjë detyre. Ne fillojmë të kuptojmë pse forumet e tij qytetare dhe qëndrimet e fushatës janë kaq të rëndësishme.

Kur kuptojmë dominimin shekullor kastilian mbi vendin bask, kuptojmë gjithashtu frymën e fortë sipërmarrëse të Bilbaos, si dhe hezitimin e tij për të qenë vetëkritik.

Në Adelaide, ku kolonët e lirë idealistë erdhën në Australi, ne e kuptojmë se si të tjerët e kritikojnë qytetin për të mos 'përfolur' dhe duke i diskutuar gjërat pafund.

Pse atëherë psikologjia nuk është më në qendër të të menduarit urban? A është për shkak se shkolla të ndryshme të psikologjisë nuk pajtohen për çështjet themelore? Apo është për shkak se krijuesit e qytetit nuk duan të zbulojnë anën e tyre emocionale, e mendojnë atë të paqartë apo pa kthim ekonomik?

Më shumë gjasa, psikologjia thjesht nuk është zbatuar në mënyrë koherente. Ndërsa qytetet po bëhen më të mëdha, më komplekse dhe burimet janë të pakta, tani është koha e mirë për të filluar.

Përveç plotësimit të nevojave themelore psikologjike, ne mund të bëjmë një pyetje më radikale për qytetet tona.

A mund të konceptojmë krijimin dhe menaxhimin e një vendi që do të na mundësojë të lulëzojmë psikologjikisht, të arrijmë më shumë nga potenciali ynë dhe ai i qytetit?

Patricia Greenfield përdori softuer për të analizuar dy milionë libra të botuar në 100 vjet në SHBA, duke treguar se si përdorimi i gjuhës është zhvendosur nga ai i përbashkët në atë individual, duke lidhur pikërisht me rritjen e jetesës urbane në SHBA.

Ndjenja e individualizmit të të drejtës është rritur me kulturën konsumatore, e cila edhe pse ka përfitime, mund të jetë një pengesë për një jetesë të suksesshme në qytet, duke u fokusuar në njëjës "unë" dhe "unë" jo në "ne" dhe "ne" kolektive që është një tipar përcaktues i asaj që na bën njerëz.

James Hillman, psikolog dhe urbanist amerikan, sugjeroi se një kujdes kolektiv për mjedisin urban – qytetari e informuar dhe e ndërgjegjshme – do t'u mundësojë njerëzve të gjejnë kuptimin dhe të lulëzojnë.

"How we imagine our cities, how we visualize their goals and values ??and enhance their beauty, defines the self of each person in that city, because the city is the solid exhibition of the common spirit. This means you find yourself joining the crowd…. to improve yourself, you improve your city.”

Ultimately, the most successful cities will be those that can build psychological resilience, adapt, cope with adversity and complexity, bounce back and continue to function, providing the conditions in which residents can achieve their goals the most. big. By putting forward some big ideas and challenges, we hope to spark a debate as well as take pragmatic steps that will help make this happen.