BREAKING NEWS

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away
x
BREAKING NEWS

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the hospital

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the
x
BREAKING NEWS

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of the next week

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of
x
BREAKING NEWS

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has passed away

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has
x
BREAKING NEWS

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is expected

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is
x
BREAKING NEWS

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate reaction comes

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate
x
BREAKING NEWS

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold, here's what happens to other currencies

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold,
x
BREAKING NEWS

The frost is back, temperatures are expected to drop to -6°C, here's what is expected to happen today

The frost is back, temperatures are expected to drop to -6°C, here's
x

Opinion / Editorial

The three murders of Qazim Çepele

The three murders of Qazim Çepele

The activity of the National Front in the area of ??Roskovec has been active, especially along the banks of the Seman River, because it was precisely in these territories that Asim Xindoles' detachment from the village of Imsht i Lushnje exercised its activity. Meanwhile, the partisan forces also exercised their activity in this area, mainly the Jagodina detachment created in January 1943 with commander Sotir Kola and Zylyftar Veleshnja with his group. Among them, there was a fierce competition for the recruitment of combat forces from the ranks of the civilian population. This competition was part of the dominant efforts and policies against each other and their activity in the field was quite vigorous and intense. After the victims and the terror exercised by the criminal Isa Toska for recruiting and collecting weapons by force in the ranks of the civilian population of this area, another case of violence was marked precisely by Asim Jindole's squad. This was the terror exerted on the men of the village of Jagodina and the killing of the village headman, Qazim Çepele, in March of 1944. The killing of the headman was precisely related to the recruitment of the Ballistic forces and their failure in the fierce mobilization competition.

The event and history of the murder of the elder of Jagodina is one of the evidences of the deterioration of the war situation in the area of ??Roskovec and despite its brutality and criminal brutality, it constitutes in itself a core of deciphering the reality of this war, how difficult so bloody in this land.

Qazim Fetah Çepele was one of the most famous men of the Çepele tribe who lived in upper Jagodina and together with his cousin, Ali Brahim Çepele, constituted the richest families in the best economic condition in the village. He owned 40 ha. fertile land and two farming families who worked on his properties, in Jagodina and Xhangarrez. Upper Jagodina is known for its commitment to the anti-fascist resistance since the beginning of 1942, when Ali's son, high school student Tofik Çepele, dropped out of school and started organizing the anti-fascist movement in his homeland. Part of this contribution is the creation of the communist party organization in Roskovec. Thanks to the influence of the high school boy, Jagodina's men gathered at Qazim's house, put a Koran and a kobura in front of them, and they all swore, one by one, putting one hand on the gun and the other on the holy book, to engage with all the forces in the anti-fascist movement and to be loyal to it until death. After this oath, several sons of this tribe aligned themselves with the partisan forces, including Rizai, Qazim's brother, together with Sali Çepelen, their cousin. Another cousin of Qazim, Jashari was elected Chairman of KANÇ - of the two villages; Upper Jagodina known as Muslim Jagodina and Lower Jagodina known as Christian Jagodina. Being under the severe pressure of the reaction, Jashari did not appear publicly with the assigned task, but in the meantime, he worked closely with the headman of the village, Qazim. After this oath, several sons of this tribe aligned themselves with the partisan forces, including Rizai, Qazim's brother, together with Sali Çepelen, their cousin. Another cousin of Qazim, Jashari was elected Chairman of KANÇ - of the two villages; Upper Jagodina known as Muslim Jagodina and Lower Jagodina known as Christian Jagodina. Being under the severe pressure of the reaction, Jashari did not appear publicly with the assigned task, but in the meantime, he worked closely with the headman of the village, Qazim. After this oath, several sons of this tribe aligned themselves with the partisan forces, including Rizai, Qazim's brother, together with Sali Çepelen, their cousin. Another cousin of Qazim, Jashari was elected Chairman of KANÇ - of the two villages; Upper Jagodina known as Muslim Jagodina and Lower Jagodina known as Christian Jagodina. Being under the severe pressure of the reaction, Jashari did not appear publicly with the assigned task, but in the meantime, he worked closely with the headman of the village, Qazim. Upper Jagodina known as Muslim Jagodina and Lower Jagodina known as Christian Jagodina. Being under the severe pressure of the reaction, Jashari did not appear publicly with the assigned task, but in the meantime, he worked closely with the headman of the village, Qazim. Upper Jagodina known as Muslim Jagodina and Lower Jagodina known as Christian Jagodina. Being under the severe pressure of the reaction, Jashari did not appear publicly with the assigned task, but in the meantime, he worked closely with the headman of the village, Qazim.

Në operacionin e dimrit 1943 -1944, Asim Xhindole u bë pjesë e opertacioneve kundër Mallakastrës së Sipërme, ndërsa në mars të vitit 1944, vërshoi në fshatrat e Myzeqesë, kryesisht përgjatë bregut të lumit Seman për të rekrutuar forca të reja. “Në Kallm, - thuhet në Historikun e LANÇ - it, rrethit Fier, - Asim Xhindole ishte bërë tmerr për popullin, duke vjedhur, vrarë e grabitur.”Pas Kallmit, shkoi në Jagodinë, thirri kryeplakun, Qazim Çepelen dhe i bëri presion për ti siguruar forca të reja, ndryshe do të digjte fshatin. Kryeplaku për të shmangur terrorin rekrutoi 6 djem, si Jashar Rrapo, Braçe Kapo, Rexhep Kapo etj. dhe i nisi në radhët e çetës balliste. Por, kur ky fakt u raportua në komandën partizane, u prit prej tyre me dëshpërim, pasi dy Jagodinat njiheshin pro komuniste. Veleshnja i dërgoi një letër Jasharit ku i kërkonte të bënin çmos për të tërhequr përsëri të gjashtë djemtë nga çeta e Xhindoles dhe të kalonin në radhët partizane. Ishte i njohur fakti se shpesh, kur forcat luftarake ndodheshin në afërsi të fshatrave të tyre, ushtarët shkëputeshin pjesë – pjesë dhe shkonin në shtëpi për tu larë e furnizuar me ushqime e veshmbathje. Jashari u konsultua me Qazimin për urdhërin e marë dhe kryeplaku shkruajti një letër, ku ju kërkonte djemve të shkëputeshin në fundjavë me pretekstin për tu larë dhe furnizuar me ushqime dhe, të nesërmen të shkonin në Kurjan ku i prisnin forcat partizane. Thirrën kaçatorin e fshatit Ali Shume dhe e nisën në Kallm, afër konakëve të Malo Buzit ku ishin fushuar forcat e Xhindoles. Të gjashtë djemtë erdhën në shtëpi në fundjavë dhe të nesërmen herët ikën së bashku në Kurjan. Kjo ishte fitore për forcat partizane por, për Asim Xhindolen ishte një fyerje e rëndë dhe ai u hodh menjëherë në veprim hakmarrës. Të nesërmen në mëngjes herët, vërshoi me çetën e tij në dy Jagodinat, rrëmbeu Qazimin dhe Jasharin, i lidhi së bashku për krahësh dhe i mori me vete. Sipas kujtimeve të njohura e të trasmetuara edhe ndër banorët e sotëm të kësaj zone, ai rrëmbeu me dhunë edhe 50 burra të tjerë, i grumbulloi e i vuri përpara, në drejtim të Fierit. Qellimi ishte të largohej nga fshati nga frika e konfliktit me forcat partizane dhe për çdo të papritur, të ndihmohej nga çeta balliste e Rexhep Kosovës, një tjetër eksponent që vepronte në zonën e Myzeqesë, me të cilin kishte lën të takohej në fshatin Metalli.

Në Metalli u zhvillua edhe gjyqi i hakmarrjes ndaj kryeplakut të fshatit Qazim Çepele.

- Ti Qazim m’i hoqe ushtarët e i çove te partizanët? – Ju drejtua me hakërrim Asimi.
- Partizanët kan komandën e tyre, - ju përgjegj Qazimi, - shko dhe arresto ata, jo mua!

Por sakaq, ende pa mbaruar përgjigjen, Asimi i zbrazi mbi trup gjithë karikatorin e pistoletës, duke lën brenda saj vetëm një fishek. Qazimi u shëmb përdhe i vdekur duke tërhequr pas vetes edhe Jasharin nga dora e lidhur. Pastaj Asimi, po me atë hakërrim, ju drejtua Jasharit, i cili rrinte përkulur mbi Qazimin.

- Kur erdhën ushtarët e mi të arrestonin, ti e hëngre letrën që kishe mar nga Zylyftar Veleshnja, apo jo Jashar?

- Kur erdhën ushtarët e tu unë dola në derë me rroba gjumi, - tha Jashari, - nuk kam patur as letër dhe as nuk dija se kush po trokiste.

- Ju të dy mi hoqët ushtarët nga fronti, juuuu!..., - Ulëriti Xhindole dhe ja ngjeshi tytën e nxehtë të armës në ball.

Por, sakaq, ndaloi një moment dhe, si për të siguruar opinionin e gjithë të pranishmëve për vërtetësinë e akuzave të tij, ju drejtua kaçatorit të fshatit.
- Ali, - thuaje ti këtu faqe burrash, kush mi hoqi ushtarët nga fronti, ky apo Qazimi?
Ali Shume hodhi sytë mbi kufomën e Qazimit të mbytur në gjakun e mpiksur, pa nga Jashari që rrinte përkulur mbi të dhe duke menduar se fjala e tij do të shpëtonte një jetë, foli:

- Qazimi bej!

- Atëherë plumbin tënd po ja jap Qazimit, - shfryu Asimi dhe gjuajti sërish mbi kufomën e shtrirë para këmbëve të tij.

Mbas tmerrit të asaj dite, burrat e rrëmbyer u lan të lirë. Pasi u larguan forcat balliste, përgatitën një vig provizor, morën trupin e Qazimit dhe u nisën në drejtim të fshatit. Por ndryshe nga tradita, nga frika e përdhunimit të mëtejshëm të kufomës, shkuan në Xhangarrez, në pronat e tij dhe atje e bën varrimin. Heshtur dhe në mënyrë të fshehtë të mos dihej as varri nga frika e dhunimit të tij të mëvonshëm.

Ngjarja është sa dramatike aq edhe befasuese nga fakti se për këtë rast trimërie të kryeplakut dhe për vrasjen e tij makabre, deri më sot, nuk ka patur asnjë jehonë. Përkundrazi, vetëm heshtje dhe harrim. Është e trisht të mendosh se gjaku i Qazimit, i derdhur nga plumbat e komandantit të Ballit, publikisht para burrave të këtij fshati në çastet më të egra të terrorit ballist, u la të humbiste në baltovinat e mentaliteteve primitive të kohës, pa u respektuar e pa u nderuar nga të gjallët. Ky martir, me aktin e tij sublim, në funksion të LANÇ-it, ka meritën të ishte shpallur prej kohësh dëshmor i atdheut. Por nuk u shpall, as në kohën e socializmit dhe as më vonë. Në periudhën e socializmit, emri dhe akti heroik i Qazimit u “rrëmbye” nga ndodhitë e fisit Çepele dhe u mbajtën peng prej tyre. Tregëtari Ali Çepele dhe djemtë e tij u dënuan me sekuestrim pasurie dhe burgime shumvjeçare të karakterit politik. Ndërsa Jashar Çepele, ish kryetari KANÇ-it, me trup të spërkatur nga gjaku i Qazimit, u akuzua pa të drejtë se kishte strehuar për nji natë në shtëpinë e tij Hamit Matjanin dhe u dënua dy vjet me burgim, të cilin e kreu në burgun e Beratit. Gjithë jetën fisi Çepele, kishin mbi kokë hijen e kësaj anateme politike dhe gojët e liga gatuanin çorbën e pështirë të thashethemeve. Nga ky shkak, çdo meritë e tyre e dhënë gjatë Luftës, u fashit, u hesht e u mënjanua. Madje as në historikët e fshatrave të hartuara në vitin 1976,nuk është guxuar të shkruhej për këtë akt, megjithëse ishte i njohur prej të gjithëve. Sipas shënimeve të lëna nga ish kryetari i lokalitetit Roskovec, Feçorr Rama, në periudhën kur ai e ushtronte këtë detyrë, nga Komiteti Partisë Fier, u dërgua një inspektor për të kryer sondazh në teren për aktivitetin e Qazimit, me qellim dhënien e titullit “Dëshmor i atdheut.”Feçorri e takoi me Jashar Çepelen , lidhja e të cilit me ngjarjen ishte botërisht e njohur dhe inspektori, pasi u informua hollësisht me shkakun dhe momentin e vrasjes, bëri pyetjen:

- Jashar, si thua ti, a e meriton Qazimi titullin “Dëshmor i atdheut”? Jashari që “kishte prerë gojën” që kur kishte dalë nga burgu, iu përgjigj shkurt:
- Atë e di partia shoku inspektor!

Dhe Partia sërish heshti. Inisiativa e saj u ftohë, dosja e inspektorit u la mënjanë dhe emri i Qazimit u vesh sërish me ndryshkun e harrimit. Kjo ishte vrasja e dytë e Kryeplakut të Jagodinës dhe njëherazi, akt nënvlerësimi për vlerat patriotike të trevës së Roskovecit.

Mbas tranzicionit demokratik të vendit, zërat për rigjallërimin dhe vlerësimin e figurave të anatemuara, u kanalizuan kryesisht tek të gjallët, tek ata që kishin vuajtur nëpër burgjet politike të diktaturës. Por sërish, në zonën e Roskovecit u lan në harresë, një pjesë e emrave të LANÇ-it, midis të cilëve edhe emri i Qazim Çepeles. Kjo është vrasja e tretë e kryeplakut të Jagodinës dhe njëherazi akt nënvlerësimi për vlerat patriotike dhe për gjakun e derdhur të kësaj treve. Mungesa e një nderimi të tillë përbën mëkat social dhe thirrje për korigjim. Më mirë vonë se kurrë, thot populli dhe kjo thënie duhet të jet ngushëllim dhe arësye për brezat e sotëm dhe për instucionet e sotme të pushtetit vendor e qendror, për ti dhënë përgjigje përfundimtare asaj pyetjes së dikurshme të inspektorit të partisë në Fier, të mbetur pezull për dhjetra vjet: A e meriton titullin “Dëshmor i atdheut” Qazim Çepele, i vrarë para 50 burrave të Jagodinës me plumb në ballë nga vetë dora e komandantit të çetës balliste, Asim Xhindole?