BREAKING NEWS

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken hostage in England, authorities release the 30-year-old

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken
x
BREAKING NEWS

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to Belgrade's policies

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to
x
BREAKING NEWS

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a 50-year-old woman, this is what the police found during the search

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a
x
BREAKING NEWS

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American senator: Albania must decide for itself

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American
x
BREAKING NEWS

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends, Von der Leyen gives the fantastic news

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends,
x
BREAKING NEWS

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in the country

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in
x
BREAKING NEWS

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning, reveal Putin's plans for the Balkans

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning,
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline
x

Opinion / Editorial

The new vision expected by Albanians

The new vision expected by Albanians

Psychologists explain that, often, our goodwill and belief in human goodness can condemn us to manipulation. In a healthy society, mutual trust is a cornerstone of the strength of a community, through respect for the general moral rules of support of this community.

But sometimes that makes us vulnerable to those who don't play by the same rules as us. I have no other words than to say that a few years ago we lived in a system that we can call democracy, combining the words democracy and dictatorship. Playing people by democratic rules leads to dictatorial results. The people seem to be offered freedom, not tyranny, but through this, to call it a dialogue of party-people friends, the end goal of the dialogue is to accept the idea of ??being under the leadership of a tyrant. Usually, many Balkan officials wear some kind of paternal costume. They feel like people's fathers. Despite the fact that these fathers work behind the backs of their sons and daughters, trying at all costs to restrain themselves in the right place for them. Unfortunately, this phenomenon as much as it sounds like a fragment from a distant history, it is still present in Albania. Dialogue is the common point, as a value of the parties or many parties in negotiations. First of all, it needs to be a good intention, as an elementary postulate of the parties in communication. This gives you room to make a good step forward. This step is important. If the dialogue lasts too long for certain issues, which the parties have no opportunity to overcome, then it can generate bad, and you can misuse, bringing the situation to the frozen dialogue. If it goes to the opposite poles, the dialogue atrophies. This seems to be happening in the dialogue between the Democratic Party and the Socialist Party for three decades now. A certain clash, the situation has metastasized into something more than reaching an agreement on a coalition.

Dialogue is not a definite goal, rather it is a tool, where the compromise of the parties is needed. And even less pretentiously expressed the ideological differences between the two corps in the dialogue. What I emphasized seems to be of little value to overcome all the barriers, and the question is the fate of the country and of the new generations, to see the future in their homeland, and not to run away as far as possible from the Motherland, motivation not to return. The circumstance that naturally greatly complicates the dialogue is the lack of social culture, without which even democracy cannot function, as a fundamental value in the multi-party pluralist system. As if both parties have fallen prey to all this and have also fallen prey to intellectual apathy, or the lack of it. Generator of conflicts, or conflict in this case, are the crises in many identity questions. Of course, when there is a common will and when all values ??are embraced, the desired goal is reached, to form new bodies of executive power. The same is happening in Kosovo, where a possible and comprehensive social dialogue, where many topics would be addressed, but also the topic of identity. Such strong political polarizations have prevented dialogue even when the state interest and the national interest are in question. When we don't "want" to understand each other, in delicate situations, then what the hell are we here for under this sky. where a possible and comprehensive social dialogue, where many topics would be addressed, but also the topic of identity. Such strong political polarizations have prevented dialogue even when the state interest and the national interest are in question. When we don't "want" to understand each other, in delicate situations, then what the hell are we here for under this sky. where a possible and comprehensive social dialogue, where many topics would be addressed, but also the topic of identity. Such strong political polarizations have prevented dialogue even when the state interest and the national interest are in question. When we don't "want" to understand each other, in delicate situations, then what the hell are we here for under this sky.

Secili do të ishte mirë , ti shikon mirë veprimet veta, dhe veprimet e njerëzve për rreth nesh, për të caktuar më mirë misionin qe e kemi, jo vetëm të asaj që e theksuam disa herë. Mendojmë se forcat politike në pushtet duhet të përcaktojnë dualitetin shtet-pushtet, në zbatim të ligjeve kushtetuese. Demokracia të mos prodhojë konflikte të panevojshme mes politikanëve, pushtetarëve dhe partive, por me vizionin përcaktues të hartojnë strategji të reja për zbutjen e varfërisë, që kurba e papunësisë të ulet, dëshirojmë që të ketë energji elektrike dhe ujë për çdo ditë, të ketë sa më pak sharje në parlament e sa më shumë të ardhura për të varfërit, drejtësi për të gjithë, të mos ketë vrasje, vetëvrasje, krisma tritoli, kërcënime, përdhunime as keqpërdorime dhe bindjet politike të mos përdoren për interesa të ngushta vetjake siç ka ndodhur dhe ndodh rëndom. E sovrani pret e pret jo vetëm reformën e thellë në sistemin e drejtësisë, por krejt kupolën ligjvënëse e qeverisëse. Në sistemet demokratike grupet e caktuar shoqërore e kryesisht ato të përcaktuara politike, programet që shpalosin në zgjedhjet elektorale, përcaktojnë ndryshimet pozitive të elektoratit, e ata sigurisht i besojnë katërcipërisht se fushatat zhvillohen në kahjen pozitive të mirëqenies së sovranit, për të qenë një shoqëri e civilizuar po se po, por veçanërisht në nivelet ekonomike të Europës, ku synojmë të arrijmë.

Duam që ky popull i shumëvuajtur dhe i sfilitur ta shijojë vërtetë lirinë demokratike, duke u bërë ballkon frymëzimi për Ballkanin e më gjerë. E siç shkruante këtu e vite më parë një publicist dhe akademik shqiptar, nuk ka liri të kriminalizuar, sikundër nuk ka demokraci të dhunuar, e respektivisht nuk ka patur as nuk do ketë liri komuniste në shoqërinë demokratike. Ndërsa unë dhe fqinjët e mi, sot meditojmë për deputetët tanë, që për katër vjet nuk shkelin në zonën tonë. Ata vijnë vetëm në fillim të fushatave, duke bërë mizën buall dhe detin kos me realizime dhe “investime” të fuqishme. Por nisur thjesht dhe vetëm nga interesa vetjake, të tillë kandidatë për drejtues vendorë, e kjo tashmë është një kambanë për zgjedhjet e ardhshme vendore me ndarjen e re administrative, ku një tre dekada radhazi që kanë kandiduar, herë me një parti dhe herë me një tjetër.