BREAKING NEWS

5 clans rise up in PD to "eat the head" of Sali Berisha, here's who will give him the final blow after June 23, the latest behind the scenes from the Slovak Republic are revealed

5 clans rise up in PD to "eat the head" of Sali Berisha, here's
x
BREAKING NEWS

The decision of the Home Office to declare Sali Berisha "non-grata" based on facts and not words, every evidence against the DP leader since 1996 was investigated and documented, the lawyer from London reveals details from the file of the British

The decision of the Home Office to declare Sali Berisha "non-grata"
x
BREAKING NEWS

Lulzim Basha reveals the shocking details of the secret agreement between Edi Rama and Sali Berisha, that's why Belinda Balluku was also part of the bargain for getting the stamp of the DP

Lulzim Basha reveals the shocking details of the secret agreement between Edi
x
BREAKING NEWS

The connection of Belinda Balluku and the fat payments for the incinerators, how KLSH revealed the abuses of the Minister of Infrastructure and Energy, here are the details from the report

The connection of Belinda Balluku and the fat payments for the incinerators, how
x
BREAKING NEWS

Another minister of Rama falls into the net of justice, SPAK launches investigations into Ogerta Manastirliu for the theft of pandemic funds, here is what the file contains

Another minister of Rama falls into the net of justice, SPAK launches
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha is corrupt, connected to criminal gangs and with characters convicted of drugs and money laundering, involved in affairs with Fazli? and use of power to enrich his children, "non-women" is not removed, London seals his fate the head of the DP

Sali Berisha is corrupt, connected to criminal gangs and with characters
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha remains a "non-woman" in Great Britain, the foreign media accuse her of being corrupt and mention the file that SPAK is investigating that she favored her son-in-law when he was prime minister, the socialists also react

Sali Berisha remains a "non-woman" in Great Britain, the foreign media
x
BREAKING NEWS

Gjiknuri returns as an associate of justice, here's how he broke down before SPAK prosecutors and denounced Ahmetaj's affairs, from meetings with the "bosses" of the incinerators, to trips to Germany and sleeping in a 5-star hotel, details from the fil...

Gjiknuri returns as an associate of justice, here's how he broke down
x

Opinion / Editorial

Volunteering is the purest expression of conscience

Volunteering is the purest expression of conscience

Edi Rama: "There was a person (decades ago) who followed me in Lushnja with a hammer wrapped in newspaper and said: I will kill him!" But I had my guardian angel there, Gjergji Velon".

While we were talking among friends, someone who saw him moving there next to Gjergji Velo, head of the Organization of Martyrs of LANÇ and other Martyrs of the Fatherland, asked:

- What salary is Mr. Gjergji paid for the work he does as chairman?!

Everyone gasped and one of us, just as cheerfully, answered:

- He doesn't get any money. It works for free. Volunteer...

- How is it possible?! I know that he moves around Albania with the family car! I see it in many historical events of the country's municipalities...

The one who had asked the question, it seems, was not even aware of the activity of the elected officials in the numerous social, patriotic and cultural organizations.

But who is Gjergji Velo, for several years at the head of the Organization for Martyrs of LANÇ and other Martyrs of the Motherland? Born in Eskaj in the former district of Lushnje, Gjergji is the grandson of three LANÇ Martyrs; of his uncle and grandfather: Vasil e Todi Velo, as well as his uncle: Prof. Boçit from Rrupaj. Graduated as an agronomist at the Higher Agricultural Institute of Kamza and specialized in plant protection, Gjergji would soon be elected first secretary of the Youth Committee of the former district of Lushnje. A few years later, he was elected secretary of the district Party Committee for the problems of Agriculture. Staying away from the dogmas of the time, the boy from Eskaj continued to keep his feet on the ground. At the root of his conversations was wheat, corn, cotton, cows and sheep... In fact, in some cases, he was even criticized for not looking at the problems in a political prism! Because he was not seriously dealing with the bureau and the basic organizations of the Party, but continued to "double" the affairs of the government! Undetached from his academic work, he would earn the degree of Doctor of Science at this time. Two or three years in the Party Committee, while in the future he was elected to the office of the chairman of the Executive Committee of the People's Council of the district. In other words, they found their place. His hands would be freer now. We say "more resolved", because not every task could be carried out without the prior intervention of the district Party Committee. Gjergji has manifested his passion to deal with the glory of history as early as that time when he was called up to report on bread grains or the realization of the industrial production plan.

Ndërsa zbresim shumë vite më parë, natyrshëm na freskohet kujtesa për Varrezat e Dëshmorëve të LANÇ të rrethit. Të vendosura aty në hyrje të qytetit, mbi shpatullën e një kodrine, ato ngjajnë si një amfiteatër lavdie. Për nga ana arkitektonike, arkitekti i talentuar Kostandin Mone i trajtoi moderne dhe monumentale. Sipër, në qendër është vendosur monumenti “Partizania fitimtare”, vepër e skulptorit të njohur Maksim Bushi.

Gjatë ndërtimit të këtij objekti, deri ditën e përurimit, 18 tetor 1984, kryetari i Komitetit Ekzekutiv e hapte dhe e mbyllte ditën e punës pikërisht këtu. Kishte zëra nga intelektualë lushnjarë, që në qëndër të qytetit të vendosej një simbol myzeqar i përmasave të mëdha. E dëgjoi dhe e mori parasysh këtë zë Komiteti i Partisë i rrethit. E mbështeti fuqishëm Komiteti Ekzekutiv i KP të rrethit, personalisht edhe kryetari i këtij Komiteti, Gjergji Velo. Skulpturën e mori përsipër ta realizonte artisti me shumë emër, Perikli Çuli.

Tani “Toka jonë” i jep hijeshi sheshit para Bashkisë.

– Grurë, misër e pambuk kemi mbjellë e do të mbjellim çdo vit, - na qe shprehur një herë Gjergji atyre viteve, - sepse, sikur edhe të mos duash të merresh me to, të tundin këmbët të tjerët, por objektet historike, sociale e kulturore duhet t’i kesh parasysh vet. Të ngulësh këmbë për to.

Në janarin e vitit 1985, me rastin e 65 vjetorit të Kongresit të Lushnjës, do të organizohej një veprimtari e gjerë, ku do të merrnin pjesë edhe autoritete nga organet qendrore të Partisë e të Shtetit. Gjatë vjeshtës së vitit 1984 nisi e vazhdoi puna për restaurimin e godinës së këtij Kongresi, për sistemimin e mjediseve rreth këtij objekti historik, si edhe për plotësimin e mjediseve të brendshme me sende sa më të përafërta me ato të kohës së Kongresit. Për këtë Gjergji u kujdes që të silleshin restauratorë të kualifikuar nga Tirana.

Me këtë rast u sistemua edhe Muzeu Historik i rrethit, ku pat kontribuar edhe piktori i ri, Edi Kristaq Rama. Këtu le të hapim një parantezë: Piktori i ardhur nga kryeqyteti mbante një veshje disi të ndryshme nga ajo e të rinjve lushnjarë. Kjo pat tërhequr vëmendjen e disa të moshuarëve, që nuk patën munguar t’i kundërviheshin djaloshit simpatik nga Tirana. Disa dekada më vonë, pikërisht ca muaj më parë të këtij viti, Edi Rama, tashmë kryeministër i vendit, do të shprehej: “Ishte një person që më ndiqte në Lushnjë me çekiç të mbështjellë në gazetë dhe thoshte: unë atë do ta vras! Por unë kisha ëngjëllin tim mbrojtës, Gjergji Velon”. Në zbatim të një plani kombëtar urbanistik, ishte planifkuar që të krijohej një rrugë e gjërë, më sakt, një bulevard, që fillonte nga qëndra e qytetit dhe përfundonte te Uzina e Plastmasit. S’do të qe një punë e lehtë. Përkundrazi, do të ishte një detyrë e vështirë. Sepse do të duhej të shpronsoheshin shumë familje. Veç se iu duhej paguar një sasi e madhe të hollash, por atyreve iu duhej gjetur edhe strehimi.

Dhe bulevardi, në qoftë se do ta quanim të tillë, u realizua. Kuptohet, meritë patën të gjithë, deri edhe rinia e qytetit, që u mor vullnetarisht me sistemimin e disa prej mjediseve. Gjithësesi, meritë të veçantë pati kryetari i Komitetit Ekzekutiv të KP të rrethit, i cili mëngjes – darkë mbeti përgjatë trasesë së këtij objekti shumë të rëndësishëm urbanistik. Le të shënojmë këtu, se edhe sot e kësaj dite mjaft nga ata që janë mbi pesëdhjetë vjeç, kur vjen puna të flitet për këtë objekt, shprehen: bulevardi i Gjergji Velos. I dashuruar mbas asaj që lidhet me traditat historike, me artin e me kulturën, kryetari i Komitetit Ekzekutiv ftoi në një rast për një bisedë me intelektualë e kuadro shkrimtarin e madh, Ismail Kadare. Ishte një ftesë personale e tij. Biseda e gjeniut të letrave shqipe qe vërtet interesante. Në mbarim të saj, në pamundësi ta shoqëronte vet, Kryetari ngarkoi kryeinspektorin e Kultures Jovan Jano dhe kryetarin e degës së shkrimtarëve e të artistëve të rrethit, Maksim Bushi, që mysafirin e nderuar ta shoqëronin në disa objekte të traditës historike.

- E çuam edhe në Manastirin e Ardenicës, - pat treguar Jovani, - ku shkrimtari i madh sugjeroi që Manastiri të ruhej dhe të mos vandalizohej qoftë edhe nga ndonjë repart ushtarak, që ndodhej aty pranë.

Në të hyrë të Manastirit, majtas, në katin e dytë, me porosi të Gjergjit ishin sajuar nja dy dhoma me pajisje interesante. Ishte kujdesur për këtë detyrë sidomos drejtori i Shtëpisë së Kulturës të rrethit, Kristaq Papa. Para pak muajësh në Sheqishtë të Fierit Gjergji organizoi një veprimtari të gjerë, ku morën pjesë deri edhe Presidenti i Republikës, Alfred Moisiu, si dhe figura të tjera të njohura. Përkujtoheshin tre dëshmorë të rënë në këtë fshat, dy prej të cilëve: xhaxhaj dhe gjyshi i Gjergjit. Menjëherë mbas solemnitetit, Gjergji shtroi një drekë të gjerë, për mbi tetëdhjetë njerëz, vetëm me shpenzimet e veta.

- Kur është fjala për të kujtuar e nderuar të rënët për Atdhe, - na u shpreh Gjergji, - çdo shpenzim i bërë për ta nuk është lek i shkuar dëm, përkundrazi.

Dhe, në vazhdim të po këtij mendimi, shton:

- E vërteta është, se shteti nuk i ka mundësitë për shumë organizime të tilla, por ama mjaft prej familjarëve nuk u mungojnë mundësitë për veprimtari të kësaj natyre, ku shpalosen mesazhe dhe rrezatohen frymëzime atdhetare.

- Sa shumë detyra kemi këtë vit, që është i 80 vjetorit të çlirimit! – shprehet kryetari i Organizatës. – Por të tëra do t’i realizojmë. Ja, ashtu, mes nesh do t’i gjejmë fondet që do të na duhen...

Janë disa botime historike të Organizatës që kanë dalë në qarkullim kohët e fundit, për të cilat janë dashur të shpenzohen goxha fonde monetare.

- Përderisa e kam pranuar detyrën e drejtuesit kryesor të Organizatës për Dëshmorët e LANÇ dhe Dëshmorët e tjerë të Atdheut, - na shprehet Gjergji, - do të bëj të gjitha përpjekjet për ta kryer me sukses, qoftë edhe duke sakrifikuar diçka nga buxheti familjar.

We brought only a few special details of Gjergji Velo's work over the years, keeping in mind the fact that nostalgia stems only from respect for people of honest work.

Eh, paid, who doesn't work?! Volunteerism is conscience.