BREAKING NEWS

COVID-19/ The Ministry of Health issues an important announcement for citizens

COVID-19/ The Ministry of Health issues an important announcement for citizens
x
BREAKING NEWS

"Big Brother" in Albania, here is the area that was 'armored' with illegal cameras

"Big Brother" in Albania, here is the area that was
x
BREAKING NEWS

What is happening? The FBI lands at President Biden's home

What is happening? The FBI lands at President Biden's home
x
BREAKING NEWS

The "McGonigal" scandal/ Ben Andoni 'explodes' and reveals the behind-the-scenes: Politics is 'shouting' a lot, it is worrying that...

The "McGonigal" scandal/ Ben Andoni 'explodes' and reveals
x
BREAKING NEWS

"I am against violence", the DP deputy speaks about Berisha's protest: I show you the key to solving the situation

"I am against violence", the DP deputy speaks about Berisha's
x
BREAKING NEWS

Dismantling security cameras, the expert "unravels" details of the operation: They are made in China, they check even in the dark

Dismantling security cameras, the expert "unravels" details of the
x
BREAKING NEWS

Artan Hoxha publishes the photo of Meta and Rama that is circulating rapidly: The commander looks at what he finds when he receives a special adviser free of charge

Artan Hoxha publishes the photo of Meta and Rama that is circulating rapidly:
x
BREAKING NEWS

The well-known ex-CIA officer reveals the strong behind-the-scenes from the "McGonigal" file: The ex-FBI agent was paid by the Albanian government, received $225,000 in bribes, here's what he hid and the details that could sink him

The well-known ex-CIA officer reveals the strong behind-the-scenes from the
x

Politike

7 loyalists of Sali Berisha with spy files are expected to be excluded from politics, the head of "Foltore" starts threats against DP MPs who have announced the vote on the decommunization initiative

7 loyalists of Sali Berisha with spy files are expected to be excluded from

After the fall of the communist regime, two commissions were established and operated in Albania for the opening of State Security files and the control of the image of state officials. It is about the famous "Mezini" and "Bezhani" commissions, which tried to prevent the spies of the State Security from ascending to high management positions. But, the highest heads of state at that time and members of Parliament were accused of being collaborators of the State Security, and yet, they were saved anyway from the filter of the two commissions in question. In fact, it was these same collaborators who enabled the closure of the commissions in question. On the other hand, there are doubts that precisely the most zealous and notorious spies of the State Security were provided with a certificate of purity of figures. But recent developments are expected to cause "earthquakes" in Albanian politics. The deputies of the socialist majority and the official Democratic Party have recently approved their two proposals for the complete opening of the files deposited and managed by the former infamous secret service body during the communist dictatorship and the verification of all public figures (ministers, deputies , prime ministers, state leaders, etc.) whether or not they were collaborators, agents of the former State Security, even for those who received the certificate of clean image from the "Bezhani" and "Mezini" commissions.

Berisha starts threats, 7 politicians towards exclusion from politics

Reliable sources of the "SOT" newspaper indicate that this move has "enraged" the former prime minister Sali Berisha. It is learned that the head of the "Foltor" is pressuring and blackmailing all the deputies of the Democratic Party, not to vote to open the files. He demands that the official PD support the "Foltore", i.e. Bylykbashi's draft, which amnesties him and burns Meta. So, this is nothing more than a call by Berisha to sabotage the draft laws that open the files of the State Security. Sali Berisha is asking the MPs not to open the files, as there are 7 other senior politicians around him who camouflage themselves with the Mezini commission certificate to escape legal filters. The sources of "SOT" newspaper indicate that they are part of "Reestablishment". Berisha was enraged by this and started threatening, but also due to the fact that since 1 week the Files Authority is withdrawing the former Insurance files from the Ministry of the Interior. Every time Berisha feels that the "noose" is getting tighter, he strongly starts the pressures as his only solution, since he only has "destabilizing scenarios" left in his hands, where he has the internationals as guardians, who have warned that they will not allow and are ready for any disturbance that endangers our country.

Autoriteti i Dosjeve disponon të gjithë arkivën origjinale

Politika shqiptare është në ankth, pasi hapja e dosjeve në këto momente do të nxjerrë përgjithmonë nga politika politikanë shumë të njohur. Verifikimi i para 20 viteve me atë tani, sipas kryetares së autoritetit Gentiana Sula, është më i saktë për shkak të një arkivë më të plotë, si dhe mundësisë së një hulumtimi më të thellë si pasojë e modernizimit të saj. “Ne kemi pasur dyshimet tona, administruam të gjithë arkivin e tyre. Praktikat që kanë sjellë në këto vendime ne i kemi marrë diku të paplota, diku pa firmë, pa vulë, pa relacione të hollësishme. Komisionet Mezini dhe Bezhani thjesht kanë bërë verifikimin përmes institucioneve të tjera, në atë kohë i ka bërë SHIK-u dhe Ministria e Brendshme verifikimet, ndërsa në rastin tonë arkiva është e gjitha këtu dhe kjo krijon një mjet të rëndësishëm për besimin, pasi jep instrumentin këtu në dorë. Ndërkohë deri dje thuhej “ka dosje individi” dhe përmendej fjala dosje me një emër e kujt është dosja, ndërsa sot objektivi ynë është që përmes dosjes të shkohet tek dokumentet që ka brenda në dosje dhe përtej saj të shkohet tek dhënat që prodhohen brenda në dokument. Pra pa e disponuar arkivën nuk e bën dot këtë analizë”, është shprehur pak ditë më parë kryetarja e Autoritetit të Dosjeve.

Most read