BREAKING NEWS

The EU summit on December 6, Tirana enters a "state siege". The police publishes the measures taken

The EU summit on December 6, Tirana enters a "state siege". The police
x
BREAKING NEWS

"The wiretapping of Balla has been destroyed"/ Klodiana Lala breaks the strong statement: CDs with the server are gone forever. Here is what the court declares

"The wiretapping of Balla has been destroyed"/ Klodiana Lala breaks
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board sets the new prices: Oil becomes more expensive! How much fuel will be sold from today

The Transparency Board sets the new prices: Oil becomes more expensive! How much
x
BREAKING NEWS

His days are numbered, here's who will come after Vladimir Putin at the head of Russia and the sensational scenario of how the war in Ukraine will end

His days are numbered, here's who will come after Vladimir Putin at the
x
BREAKING NEWS

He killed his pregnant wife in the maternity yard, the author committed suicide

He killed his pregnant wife in the maternity yard, the author committed suicide
x
BREAKING NEWS

The head of SPAK will be elected on this date, the agenda of the session is revealed

The head of SPAK will be elected on this date, the agenda of the session is
x
BREAKING NEWS

What is expected? The police announce an emergency conference

What is expected? The police announce an emergency conference
x
BREAKING NEWS

USA calls on Albanian justice to start investigations against Sali Berisha, almost another "non grata black list" with names of corrupt politicians

USA calls on Albanian justice to start investigations against Sali Berisha,
x

Politike

The Dossier Authority reacts to the blackmail and threats of the head of PL, they demand that Ilir Metaj be prosecuted, they call on the justice bodies to work on his lawsuit

The Dossier Authority reacts to the blackmail and threats of the head of PL,

The Authority for Information on the Documents of the former State Security reacted to the insulting statements of the chairman of the Freedom Party, Ilir Meta, regarding the accusations that he was a collaborator of the infamous body of the communist dictatorship, the State Security. In an official statement, AIDSSH condemned the insulting language of the former president, who considered the members of this authority as "filth", in the show "Top Story" on "Top Channel". AIDSSH denounced the former president of the state for insulting and violating the dignity of a person by violating Article 119, paragraph 2 of the Criminal Code, which sanctions a fine of 50,000 Lek up to 3 million Lek when the case occurs for the second time. In this way, AIDSSH demands that Meta be prosecuted. "The Authority for Information on Former State Security Documents repeatedly notes, with regret, that the language used by Mr. Ilir Metaj in the media (Interview with journalist Sokol Balla on the show 'Top story', September 22, 2022) is insulting and violates the dignity of each of the members of the Authority. Insult against the morals and dignity of the person is provided as a criminal offense in the Criminal Code of the Republic of Albania, amended, article 119, paragraph 2, which provides that: 'And this offense, when it is committed universally, to the detriment of several persons more than once, constitutes a criminal misdemeanor and is punishable by a fine from fifty thousand to three million lek", says the AIDSSH statement.

Autoriteti i “Dosjeve” akuzon Metën se po e kërcënon
Në vazhdim të qëndrimit zyrtarit të Autoritetit të “Dosjeve”, Meta sulmohet gjithashtu se me gjuhën fyese të përdorur po intimidon (kërcënon) organin në fjalë. “Autoriteti shpreh keqardhje që shprehje fyese dhe jo etike, vijnë nga ish-zyrtarë në funksionet më të larta shtetërore dhe synojnë intimidimin e trupës kolegjiale gjatë zbatimit të detyrës për informimin e publikut me dokumente të ish-Sigurimit të Shtetit”, thuhet më tej në deklaratën e AIDSSH.

Padia e Metës, Autoriteti i “Dosjeve” i hapur për bashkëpunim me drejtësinë

Lidhur me padinë e Metës për 6 vepra penale ndaj AIDSSH për publikimin e informacionit se shtetasi me inicialet I.M. ka qenë bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit, Autoriteti i “Dosjeve” u kërkoi Prokurorisë së Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar dhe Prokurorisë së Tiranës që të kryejnë deri në fund detyrën për kallëzimet e ish-presidentit. Institucioni për deklasifikimin e dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit ofroi bashkëpunim me institucionet e drejtësisë për zbardhjen e së vërtetës për akuzat e kreut të PL. “Institucionet ligj zbatuese, përfshirë këtu edhe institucionet ku është paraqitur kallëzimi penal ndaj anëtarëve të Autoritetit, duhet të lejohen të kryejnë detyrën e tyre në këtë drejtim. Autoriteti është i hapur për bashkëpunim me çdo subjekt dhe të gjithë të interesuarit, si dhe garanton publikun për kryerjen me integritet, ligjshmëri dhe efektivitet, jashtë ndikimit politik të veprimtarisë së tij”, mbyllet deklarata e AIDSSH ndaj fyerjeve dhe akuzave të ish-presidentit Ilir Meta.

Çfarë tha Meta në emisionin “Top Story”?
Në mbrëmjen e 22 shtatorit, ish-presidenti Ilir Meta ofendoi AIDSSH duke i quajtur anëtarët e vet “fëlliqësira” të përdorura nga kryeministri Edi Rama dhe mazhoranca socialiste për ta goditur politikisht. Kryetari i PL shtoi se AIDSSH ka kryer shkelje skandaloze të ligjit duke marrë 7 vendime në një mbledhje mbi e-mailin se shtetasi me inicialet I.M., pjesë e politikës së sotme, ka denoncuar një shokun e tij në universitet të ish-Sigurimit të Shtetit për tentativë arratisjeje. Meta akuzohet gjithashtu se për të fshehur të kaluarën, ndryshoi mbiemrin nga Metaj në Meta. “Thotë ai ja ku e keni, nuk e keni lexuar. Këta nuk e lexuan, vajtën tek rruga e Kavajës, ne e dimë shumë mirë kush e ka bërë. Manipulim i hapur. Atë e kam pasur shok klase, ata e dinë kush është I.M., e kanë atje. Si mundet autoriteti me një e-mail anonim të mblidhet për një ditë të marrë 7 vendime? Vetë e kanë bërë ligjin këta. Padia është shumë e qartë. Thërrisni dhe ata të Autoritetit këtu. Çfarë fëlliqësirash janë sot në Autoritet, që bëjnë gjëra që nuk bëheshin as në atë kohë?! Ata të vijnë tek prokuroria e Edi Ramës. Është beteje e fituar kjo, ka mbaruar me kohë”, deklaroi Meta.

Most read