BREAKING NEWS

Here is who is the "VIP" prisoner who discovered all the crimes of Sali Berisha and Ilir Meta in 2018, SPAK should give him the status of repentant of justice, Idajet Beqiri uncovers the sensational behind the scenes and shows how the investigation of ...

Here is who is the "VIP" prisoner who discovered all the crimes of
x
BREAKING NEWS

Flamur Noka under property investigation, here are the suspicious properties of the "kamikaze" of Reestablishment, the deputy starts attacks on SPAK from the panic of the cell

Flamur Noka under property investigation, here are the suspicious properties of
x
BREAKING NEWS

Here's who replaces Sali Berisha after June 20, how will "non-women" be kicked out of politics after a 6-month absence from the Assembly

Here's who replaces Sali Berisha after June 20, how will
x
BREAKING NEWS

KLSH lists the violations of Belinda Balluku, how she gave permits for wind farms in Protected Areas, here are the companies that will lead the deputy prime minister to prison

KLSH lists the violations of Belinda Balluku, how she gave permits for wind
x
BREAKING NEWS

Four senior police directors are expected to vacate their offices after the "Metamorfoza 4" operation, SPAK and BKH are preparing procedures for raiding offices and apartments

Four senior police directors are expected to vacate their offices after the
x
BREAKING NEWS

Concessions in health consume 5.3 billion ALL in 2023 alone, Klodian Allajbeu's Hemodialysis, Check Up, Sterilization and Laboratories zero transparency and investment in improving services, the report reveals

Concessions in health consume 5.3 billion ALL in 2023 alone, Klodian
x
BREAKING NEWS

Here is the file with documents that you must submit to the ISS from former soldiers, miners, oil workers, and all categories of pensioners if you do not agree with the calculation of seniority, another new scheme for pensioners who are heads of househ...

Here is the file with documents that you must submit to the ISS from former
x
BREAKING NEWS

The USA warns of the "non-women" declaration of the Democratic Party, the Democrats risk sanctions, the American Embassy declares a "bombshell", people who associate with Sali Berisha and his family should be careful

The USA warns of the "non-women" declaration of the Democratic Party,
x

Politike

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is what the "key" witness of the Gërdec tragedy is expected to say

The American man who will sink Shkëlzen Berisha enters the scene, this is

SPAK's re-investigation of the Gërdec tragedy risks causing a storm in Albanian politics. Yesterday, the new justice has decided to take the testimony of a key character who can determine the fate of the investigations and of Sali Berisha e Shkëlzen for the first time. He is the former Chief of Staff of the Albanian Army, Luan Hoxha. At the time when the explosion happened he was in charge of the army and shortly after the event he reported to the US embassy where he mentioned the son of the former prime minister. Luan Hoxha then received political asylum in the USA, after the sentence he was given here for this event. But according to information, one of the individuals who contributed to the drafting of the dossier on Berisha is exactly him.

Luan Hoxha has reported to the highest American authorities in the USA, as well as made available to them documents and facts related to the tragedy of Gërdec. The suspicions are that his reports are part of the file for declaring Berisha "non grata". It is known that he will confess to Altin Duman, the head of SPAK who is personally dealing with the Gërdec file, that the place of dismantling was determined by the former Minister of Defense, without first obtaining the consent of the headquarters. Hoxha is expected to reveal that it was the village of Bërzhitë in Tirana as the place of dismantling, but after the verification of the specialists, the General Staff rejected it as a possibility and with another decision, Minister Mediu signed Gërdec without sending any request for the approval of the Armed Forces. He also means that, the order based on the law, it had to be signed for implementation and the signature was given by the director of the cabinet of the General Staff, in the absence of the former general. He also knows how to confess that the army could no longer oppose an order issued by the Ministry of Defense.

Behind the Scenes

The departure of the former Chief of the General Staff of the Albanian Army General Luan Hoxha towards the United States of America is only the last stage of his actions in the context of the Gërdeci case. An element that should not be forgotten is that Hoxha has managed to secure not only an American visa, but his family has been equipped with such. Given the difficulty faced by Albanians in obtaining an American visa (much less an ordinary Albanian citizen who was at that time accused by the prosecution and in the trial) the ease with which the embassy provided the general with a visa made it clear that there was an internal pact. Hoxha may have chosen the strategy of returning to the testimony given years ago in the conversation with the American ambassador in Tirana, John Withers, where he declared that he had been pressured by the prime minister's son, Shkëlzen Berisha. If Hoxha has decided to tell the truth and return to that confidential conversation which he was forced to deny on the same day when Prime Minister Berisha was pronounced, then it is likely that Hoxha was given American support, believing that he feels under the threat of to those whom he had denounced in the conversation with Withers. Luan Hoxha can confess these pressures in SPAK. then it is likely that Hoxha was given American support believing that he feels under threat from those whom he had denounced in the conversation with Withers. Luan Hoxha can confess these pressures in SPAK. then it is likely that Hoxha was given American support believing that he feels under threat from those whom he had denounced in the conversation with Withers. Luan Hoxha can confess these pressures in SPAK.

Raportet sekrete amerikane

Këtë fakt e tregon një kabllogram i Ëikileaks lidhur me atë që ndodhi në Gërdec. Kabllogrami i klasifikuar sekret raporton një bisedë në Ambasadë mes ambasadorit, stafit të ngushtë të tij dhe ish-shefit të Shtabit të Ushtrisë, Luan Hoxha. Ky i fundit thotë se Shkëlzen Berisha e ka kërcënuar dhe shton se ish-ministri Mediu ka ndjekur gjithë procesin në detaje.

Ja raport i klasifikuar nga ambasadori John L. Ëithers për arsyet 1.4 (B) dhe (D)

(C) Qëndrueshmëria dhe intensiteti i ngjarjeve të fundit politike, nga kalimi i ndryshimeve kontroverse kushtetuese në Kosovë në mes të prillit e deri te mos votimi i pesë kandidatëve për Gjykatën Supreme, kanë pak kuptim në sipërfaqe pa një motiv të fshehtë. Në kryeqytet qarkullojnë thashetheme mbi cilat mund të jenë këto motive, por zyrtarët më të lartë, duke përfshirë kryeministrin Berisha, kryetaren e Kuvendit Topalli, dhe Presidentin Topi, u shmangen spekulimeve të tilla, duke u përqendruar te lufta politike e momentit. Në këtë klimë politike gjithnjë e më të tensionuar, ish-shefi i Forcave të Armatosura, Luan Hoxha, kërkoi nga ambasadori të diskutojë shkarkimin e tij, bashkëpunimin e tij me Prokurorin e Përgjithshëm, dhe pikëpamjen e tij për faktet mbi Gërdecin. C) Në një takim me ambasadorin më 17 qershor që e kishte kërkuar ai, shefi i sapo pushuar i Mbrojtjes, Luan Hoxha, që paraqiti anën e tij të ngjarjeve lidhur me shpërthimin e Gërdecit më 15 mars. Në dallim nga deklaratat publike të ish-Ministrit të Mbrojtjes Fatmir Mediu, të cilat ia hedhin fajin operacional për Gërdecin ushtrisë, Hoxha pohoi se që nga fillimi i këtij operacioni, të gjitha vendimet ishin marrë nga ish-ministri Mediu, që nga zgjedhja e Gërdecit si vendi për shkatërrimin e këtyre municioneve, e deri te cilat lloje municionesh do të shkatërroheshin dhe në çfarë afati kohor. Hoxha pohoi se stafi i tij ishte urdhëruar për të transportuar municionin në vend, dhe për të ruajtur vendin, asgjë më shumë. Hoxha tha se, kur vizitoi Gërdecin në mes të vitit 2007, ushtarët e tij po i kryenin këto dy detyra dhe në sipërfaqe nuk dukej se kishte diçka të dyshimtë. Ai akuzoi se gjatë gjysmës së dytë të projektit, duke filluar nga dhjetori 2007, ai ishte urdhëruar nga Mediu, për shqetësimet e tij të deklaruara me shkrim kryeministrit Berisha (dhe Kryetares së Kuvendit Topalli dhe Mediut), si dhe pas presionit të drejtpërdrejtë nga telefoni nga “një i ri”, të cilin më vonë e identifikoi si Shkëlzen Berisha, djali i kryeministrit, që të vazhdonte të dorëzonte municione të kalibrit të lartë në Gërdec dhe ta bënte këtë gjë pa vonesa. I pyetur nëse ai e kishte raportuar këtë informacion te Prokurori i Përgjithshëm, Hoxha u përgjigj se po, ai i kishte dhënë të gjitha informatat dhe dokumentet tek hetuesit e Prokurorisë së Përgjithshme, përveç informacionit në lidhje me djalin e Berishës. Për këtë, tha ai, nuk ishte e sigurt të flitej. Ambasadori theksoi se nëse hetimi i Prokurorisë së Përgjithshme do të jetë i suksesshëm, ata që e dinë të vërtetën duhet të flasin. Hoxha e pranoi se ai duhet të flasë në interes të drejtësisë, por nuk konfirmoi se do ta bënte një gjë të tillë. (Shënim: Hoxha tha se ka shumë të tjerë që e dinë këtë informacion.)

(C) KOMENT: Ky është incidenti i dytë i një zyrtari që i shpreh haptazi shqetësim, në kufi me frikën, për sigurinë personale dhe profesionale, Ambasadorit në konfidencë. (I pari erdhi nga Nënkryetari i Këshillit të Lartë të Drejtësisë, Kreshnik Spahiu, Reftel.) Disa prova të jashtme mbështesin versionin e ngjarjeve të Hoxhës. Si shef i Mbrojtjes, marrëdhëniet e Hoxhës me ish-ministrin Mediu ishin gjithmonë të ndera, dhe në marrëdhëniet tona me të ai dukej të ishte shpesh i painformuar dhe se i mungonte autoriteti i mjaftueshëm për të kryer detyrat e zyrës së tij. Sipas informacionit publik, Prokuroria e përgjithshme duket se po e përqendron hetimin e saj larg ushtrisë dhe mbi Mediun, ndoshta sepse aty e kanë çuar provat deri më tani. Nëse versioni i Hoxhës përmban elemente të së vërtetës, kjo mund të ndihmojë në shpjegimin e një pyetjeje me rëndësi të ditës përse kryeministri ka shtuar sulmet e vazhdueshme ndaj institucioneve të pavarura pikërisht në këtë periudhë, duke alarmuar bashkësinë ndërkombëtare dhe duke e shtyrë atë që të vërë në pikëpyetje kredencialet demokratike të Shqipërisë kur ka ende shumë për t’u bërë lidhur me ratifikimin e NATO-s.

Most read