BREAKING NEWS

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half the bar"/ The forensics expert gives a strong warning: Professionalism has increased, from 2012 until now...

"We no longer have criminals who reach out with a Kalashnikov and kill half
x
BREAKING NEWS

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former head of the police reveals who takes the photos of the much-wanted Ervis Martinaj

"It is done to attract the attention of the State Police"/ The former
x
BREAKING NEWS

"Initially they give him the car for..." The former head of the State Police reveals how contract killers are recruited

"Initially they give him the car for..." The former head of the State
x
BREAKING NEWS

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian company, this is the damage caused by hackers in the system

The journalist shocks with the statement: Police systems were built by a Russian
x
BREAKING NEWS

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong statement: Random criminal events have 'whitened the face of the police'

The testimony of the two Beqiraj brothers / Klodiana Lala breaks the strong
x
BREAKING NEWS

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names: Who is the well-known character of the world of crime who received the fine of 500 thousand euros

"In Albania, he only has left...", Klodiana Lala speaks with names:
x
BREAKING NEWS

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the main 'financier' of these serious crimes

"Killers for hire are a dangerous problem", Artan Hoxha reveals the
x
BREAKING NEWS

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts on the court's decision: I was surprised, there is something that does not match, I suspect that...

Indefinite imprisonment for the two Beqiraj brothers, Artan Hoxha casts doubts
x

Politike

Ilir Meta panicked by the former State Security file, frequent meetings with Filip Talon who spied on him for escape attempts

Ilir Meta panicked by the former State Security file, frequent meetings with

Former President Ilir Meta seems to have been caught by surprise by the file that the Authority for Information on Former State Security Documents made available to the Assembly of Albania, where it is hinted that the former Head of State, now chairman of the Freedom Party, was former State Security spy. According to the Authority, the former president Meta with the initials IM spied on his classmate, the initials FT in the former Sigurimi, because he had a plan to escape from Albania in the late 80s. But Ilir Meta has rejected these claims and accusations and in the meantime claims that he is 1 million percent clean. However, as the debate about the files rages in the country, Meta has intensified the movements in the background, in order to "burn" any evidence that implicates him as a Security Spy. In fact, the former president Meta went as far as that, after the scandal that broke him, has added contacts with the person accused of spying on the former State Security when they were at school. Reliable sources from the Freedom Party told the "SOT" newspaper that in the context of transparency and the deepening of the scandal, Meta has made phone calls with the person who is said to have spied on him in the file. But why Ilir Meta, who claims to be clean and has nothing to do with the former State Security, has started to move all the stones in the background, where he initially developed contacts with the person who made prison for him. If we assume that he is clean, then why does he not make his file transparent and why does he contact the person who is alluded to have been spying while he was a former spy and collaborator of the State Security? For all these questions, the answers remain to be seen in the coming days,

Meta admits that he spoke with Filip Talon

But in addition to the details that the source from the Freedom Party gave to the "SOT" newspaper, there was also the former president Ilir Meta, who admitted with voice and figure that he had contact with Filp Talon, the person he is accused of spying on to the former State Security when they were in school, because he had confessed during a conversation with friends that he wanted to escape, sometime in the late 80s. While he was speaking in an interview for "MCN TV" television last Friday, Meta revealed that the person who is alluded to have been spied on by him, has started attempts to make his file transparent. "The horror that has seized Rama from the accountability that is coming to him and the forced treatment that is approaching him, because it must not be forgotten that he also had health problems, that the tension, stress and heat burdens him even more, is inevitable. In this regard, I also see this invention so ordinary and vulgar, worthy only of the dirtiest followers of the former State Security regime, who are represented today by the son of a father, who is still proud because in 1989 he signed for the hanging of a poet of free speech, like Havzi Nela. We cannot expect anything that serves democracy, truth, the rule of law from such monsters. This story is a story so absurd, so banal, so criminal that not only can no one believe it, even those who have invented and falsified it, but which unfortunately burdens the Records Authority with new accusations, which has shown that it has turned into a blind political instrument of Edi Rama. It also burdens all those employees of the former SHIK who have put their hands on the file of the citizen FF, pursued by State Security for attempted escape at the time, who is also an American citizen today. I know that he himself, after receiving his file, is very clear and is following his legal path", he declared.

Meta pranoi se ka dy mbiemra dhe është i pastër

Më tej gjatë fjalës së tij, ish-presidenti Ilir Meta indirekt pranoi se gjatë këtyre 30 viteve ka pasur dhe ka punuar me 2 mbiemra, ndërsa theksoi se ai është i pastër, duke rrëzuar me forcë akuzat që rëndojnë mbi të se ka qenë spiun i ish-Sigurimit të Shtetit. I drejtpërdrejt dhe i qartë në atë çfarë thoshte, Meta u shpreh se personi me inicialet I.M. nuk është ai, pasi mbiemri i tij autentik është Metaj dhe jo Meta. Por po ta shikosh gjatë rrugëtimit të tij 30 vjeçar në politikë, ish-presdineti ka mbajtur mbiemrin Meta, siç shihet të paktën në 5 vite e fundit që ai ka firmosur mbi dokumentet gjatë kohës së ka drejtuar Presidencën. “Ajo që mund t’ju them që jo vetëm I.M. s’është Ilir Meta dhe s’ka si të jetë, dhe I.M., ka dosjen e tij si bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit dhe këtë e di Autoriteti i Dosjeve, por nuk ekziston asnjë dosje për Ilir Rexhep Metajn, në asnjë lloj kohe, në asnjë lloj rrethane. E gjitha kjo është një shpikje për të bërë një zhurmë mediatike, për të shmangur vëmendjen nga skandali kryesor i inceneratorëve, që unë kisha premtuar se do të marrë përmasa të tjera, dhe vetëm maja e ajsbergut ka dalë në sipërfaqe, nga gjithë skandalet e tjera dhe ky vrull i madh liridashës që ka shpërthyer akoma më tej edhe pas shpalljes së Partisë së Lirisë”, u shpreh ai.

Ish-presidenti shpërthen në akuza ndaj Autoritet të Dosjeve

Por nuk ndalet me kaq, pasi ish-presidenti Ilir Meta hodhi poshtë edhe njëherë akuzat e Autoritetit të Dosjeve, duke u shprehur se ky institucion është kthyer në instrument të verbër të kryeministrit Edi Rama,  i cili sipas tij, përdor forma të ish-Sigurimit. Madje, kreu i Partisë së Lirisë i konsideroi lajme të prodhuara nga regjimi i Ramës, ato që sugjerojnë se njerëz të afërt me të janë nën hetim nga SPAK. “Autoriteti i Dosjeve në rast se ka një fakt që provon një akuzë të tillë monstruoze të prodhuar nga regjimi i Edi Ramës përmes falsifikimit të tij e çon Metën për ndjekje penale. Sepse Ilir Meta gjithmonë kur ka bërë kërkesën për verifikimin e figurës së tij, në çdo rast ka marrë përgjegjësi penale, siç do njeri i cili gënjen, kur thotë që s’kam qenë pjesëtar, bashkëpunëtor, apo i favorizuar nga Sigurimi i Shtetit. Por Autoriteti i Dosjeve nuk e bëri këtë veprim sepse e dinte shumë mirë që kemi të bëjmë me një falsifikim, kemi të bëjmë me një mashtrim, me një email gjoja elektronik që ka ardhur në 24 korrik nga SHBA-të që kushdo që ta lexojë do vërë duart në kokë për përmbajtjen aq vulgare dhe ordinere, i cili padyshim që është dërguar me koordinim të plotë me njerëz aty brenda Autoritetit, dhe me njerëz të tjerë nën komandën e Edi Ramës, për të prodhuar një situatë kaotike dhe konfuze, ku ky Autoritet u vënka menjëherë në lëvizje, vënka në lëvizje edhe Parlamentin, dhe na dalin edhe disa IM të tjera. E gjithë kjo bëhet vetëm për të shmangur vëmendjen nga problemet e mëdha, të cilat e presin Edi Ramën, për të dhënë llogari si Çeçua, kjo është e padiskutueshme”, nënvizoi Meta.

Most read