BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Politike

Ex-prosecutor Shkëlqim Hajdari warns of arrests of politicians: The deadline for the investigation of 6 files has expired, SPAK should be careful of the 'saboteur' who can shake the investigations and make an unprecedented mess, this is what is happening with Ilir Meta

Ex-prosecutor Shkëlqim Hajdari warns of arrests of politicians: The

Ex-prosecutor Shkëlqim Hajdari considers the language used by the chairman of the Freedom Party, Ilir Meta, towards the head of SPAK, Altin Dumani, unacceptable. While he was invited to a TV studio, Hajdari said that Meta committed the criminal offense of insulting the judge. Likewise, former prosecutor Shkëlqim Hajdari warns of arrests of politicians, since according to him, the deadline for investigations of 6 files has expired. Also, he emphasizes that the Special Prosecutor's Office (SPAK) should be careful of the "saboteur" who can shake the investigations and make an unprecedented mess.

- Mr. Hajdari, how do you comment on the harsh rhetoric that the head of PL, Ilir Meta has used these days against the head of SPAK, Altin Duman, the first thing you thought when you heard it?

I have experienced this on two levels, on the first level I thought that SPAK cannot be attacked more than that, and it is very good that it was attacked by a former high-ranking official, the former President, because this served him good for SPAK. While I have experienced the second plan with concern, not that it will have any effect to stop the professional work of SPAK, but it is not a simple person with a first and last name, but a former President, former Prime Minister with 32 years of experience who speaks. in politics, who uses this kind of language and if he is right about his claims, this language is totally unacceptable, not of a politician of modern times, nor of a politician at the time of monism, but of an ordinary official of who thinks that an investigation is being conducted against him which may penalize him unjustly. It is language that more than that cannot be attacked SPAK, this is the tip.

- Two quotes from Meta: Altin Dumani met with McGonigal, which the head of SPAK denied, and the other that: Dumani brought people to my office and threatened me to leave Albania as we will be arrested, should these two points be are they proven as charges?

I don't rule out any McGonigals who may be close to Altin Duman, but from the information I have and as far as I know Duman, Duman absolutely does not do such things. But if there's a McGonigal around Duman, I can make a move on his behalf, apples and pears, Duman will find out very quickly. The outburst of Ilir Meta and Mr. Sali Berisha shows that they no longer have power over the justice system, since if they had power they would not need to shout.

- They say we are being judged for the wrong things...

Ata nuk kanë më fuqi për ta devijuar dhe kërcënuar Dumanin, pasi nuk kanë kanale joshëse, kanale për t’i thënë se unë të kam dërguar prokuror në SPAK. Këto politikanë nuk i kanë dhe ky është lajm i mirë, pozitiv dhe tani ngelen mediat e televizionet të kërcënojnë.

-Ndodh kjo në vende të tjera, si veprohet në të tilla raste në gjykimin tuaj?

Politikanët tonë ia kalojnë edhe Trump-it me akuza ndaj sistemit të drejtësisë.

-Thuajse gjithmonë kur ka deklarata të Metës dhe politikanëve të tjerë, vijnë reagime nga SHBA në mbështetje të SPAK-ut, kaq e nevojshme është kur të gjithë e dinë që SPAK e ka mbështetjen e SHBA-ve?

E ka mbështetjen e SHBA-ve, dhe SHBA e BE janë brenda SPAK-ut pasi jemi shoqëri e hapur dhe në ndjekje penale. Ka këshilltarë, letër porosi që shkëmbejmë me Britaninë, me Francën, me Austrinë, shkëmbejmë teknikat e hetimit bashkohor. Ato dinë gjithçka për SPAK-un. Më shumë dinë partnerët ndërkombëtar profesional, jo politik dhe ato janë të lidhura me shtetet e tyre. Ato përderisa japin informacione, ato kanë informacionet e sakta që SPAK-u po punon.

-Më parë keni thënë se të gjithë po shqetësohen nga SPAK-u se priten arrestime dhe ndalime shumë të forta dhe dosje shumë të nxehta, vazhdoni të mendoni njësoj?

Kam thënë këtë, por jo duke iu mbështetur te arrestimet, pasi arrestimet nuk i quaj ndonjë sukses shumë i madh. Për mua e rëndësishme është të përfundojnë dosjet, të merren njerëz të pandehur nëse ka prova dhe të shkojnë në Gjykatë dhe të marrin fajësinë dhe më pas të marrin dënimin. Dosjet që SPAK ka në dorë do të kenë përfundime dhe dihet që përfundimet do të jenë o me dërgim në gjyq ose me pushim të çështjes kundër provave. Disa dosje po ecin mirë me prova dhe duket qartësisht se shumë shpejtë të kemi goditje të disa njerëzve. Do të jenë goditje tre dhe katër këndore sepse do ta nxirrnin SPAK-un përpara opinionit publik vërtetë në 365 gradë. Janë disa dosje ku politikanët e përfshirë në hetime ose vartësit e tyre shkëmbejnë akuza me njëri-tjetrin dhe SPAK-u do ta kalojë edhe këtë provë rrethimi. Iu sugjeroj ish-kolegëve të mi që të mprehin lapsin dhe sytë dhe të vazhdojnë vetëm të dëgjojnë dhe të mos flasin, të shohin provat dhe të jenë më vigjilent me njëri-tjetrin se mundet ndonjë pjesëtar të marr informacione për dosjet e SPAK-ut, mund të këtë ndonjë diversant duke nxjerr informacione nga aty dhe bën një rrëmujë të paparë, trondit hetimet, zgjon mllefe tek njerëzit që janë jashtë, krijon keqkuptime.

-Deklarata e Dumanit thotë se çfarë do të ndodh me ne pas 9 vitesh kur nuk është më në atë detyrë që është dhe kur ka marrë këto vendime që ka marrë, sa i kërcënuar duhet të ndihet, a jeton dot më në Shqipëri?

Kjo është një histori delikate sepse ka dy vendime profesionale, a do t’i kemi me mandate apo të përjetshëm. Nëse ti gjatë punës tënde si prokuror dhe si gjyqtar je i qetë dhe goditjet që u ke bërë njerëzve janë të drejta e të ndershme të bazuara në prova, të mos kenë frikë pasi fatin nuk e kanë të lidhur me njerëzit.

-Gjyqtari Agron Zhukri është përjashtuar nga sistemi gjyqësor dhe i drejtësisë, është shkarkuar nga vettingu ai i cili i dha vulën Partisë Demokratike të Sali Berishës. Vetingu po vijon me spastrimet?

Nuk kanë ngelur dhe shumë magjistra, gjyqtarë dhe prokurorë, me informacionet që disponoj në muajin korrik mbaron, 60-70 janë. Fundi i këtij viti e gjen procesin e vettingut dhe në nivelin e parë dhe në komisionin e Apelimit të mbaruar. Ka qenë një proces i fortë dhe i dhimbshëm, ka përmbushur misionin për të cilin u ndërtua. Janë djegur nga vetingu dhe njerëz të cilët kanë punuar dhe në Gjyqësor dhe në Prokurori pasi 90% janë djegur për komponentin e pasurisë. Një pjesë kanë qenë të pakujdesshëm, nuk kanë ditur se do iu kërkohet llogari për ndonjë banesë, për një udhëtim, për një lekë që e kanë marrë në dorë nga vëllai a motra e nuk e justifikon dot dhe është një numër i konsiderueshëm i gjyqtarëve dhe i prokurorëve për të cilët ndjej dhimbje.

-Ka qenë një epokë tjetër atëherë në Shqipëri, pasi me gjyqtarët dhe prokurorët e rinj do të ishte më e vështirë duke pasur kaq shumë shkallë dhe kontrolle vetingu që kalohen?

Pas 31-vitesh tre pushtetet bashkë me pushtetin e katërt, median, kanë reformuar sistemin Gjyqësor dhe për të mos përfunduar Republikë Prokurorësh, sepse një vend demokratik qoftë dhe elitat kur shkelin ligjin, rrezikojmë të shkojmë drejt asaj dhe nuk duhet të shkojmë.

-Vetingu po spastron shkallët e drejtësisë gjyqësore, SPAK-u e pastron dot politikën?

SPAK-u nuk është organi i vetëm që duhet të pastrojë politikën se ndryshe humbet misionin. SPAK-u të hapin veshët, të dëgjojnë mirë çfarë tha Dumani kur ishte para KLP-së, ka rënë numri i kallëzimeve që duhet të vijnë nga autoritetet ligj zbatuese, të reflektojnë. Të risin numrin e dosjeve të hetimit. Dumani ka thënë publikisht organeve ligj zbatuese të risin bashkëpunimin me SPAK-un por SPAK-u po bën detyrën e vetë. Ajo që kërkon SPAK të rritet efiçenca dhe të mbyllen e shpejtë të dosjeve ne duhet t’i shikojmë me precedencë. Pas 6-7 vitesh në Shqipëri do të bëhet Reforma Zgjedhore dhe e pushtetit politik, deri në Kushtetuese se përndryshe SPAK-u i pastron vetë me kosë dhe dalin disa njerëz normal. Të dalin me lista të hapura, votim elektronik, votimi i diasporës janë minimumi i demokracisë, të rregullojmë dhe votimin e presidentit, mënyrën si kontrollohet qeveria, të rregullojmë dhe referendumin, kjo është demokracia. Aktualisht janë në tryezë dhe po diskutohen.

-Por këto ndryshime nuk i do asnjëra nga palët?

Nuk i duan politikanët por i duan shqiptarët. Publiku shqiptar e ka në dorë duke mos iu dhënë votën. E duan publiku shqiptar, shumë shpejtë do ta dojë dhe faktori ndërkombëtar. Do kthehet vëmendja dhe për demokraci funksionale në Shqipëri. Do të bëhet vendi më i lulëzuar në Ballkan me një bashkëpunim absolut me SHBA duke ofruar garanci për stabilitetitin e Ballkanit dhe populli shqiptar nga ikja do të vijnë sërish.

- In September you said that in the next three months I see that there may be movement and this is my feeling, I have no information?

Absolutely yes, the deadline for the investigation of 6 files that involved people from politics and organized crime has expired, this time, without question, spring did not come alone.