BREAKING NEWS

The former prosecutor reacts to the investigation of the generators: SPAK says it does not know the owner, the state continues to pay

The former prosecutor reacts to the investigation of the generators: SPAK says
x
BREAKING NEWS

Swallowed a razor, the convict in the prison of Drenova is sent to the hospital

Swallowed a razor, the convict in the prison of Drenova is sent to the hospital
x
BREAKING NEWS

The well-known journalist reveals the sensational information: A phone call with the voice of Vis Martinaj has come from abroad

The well-known journalist reveals the sensational information: A phone call with
x
BREAKING NEWS

The lawyer reveals the latest developments regarding Ahmetaj's investigations

The lawyer reveals the latest developments regarding Ahmetaj's
x
BREAKING NEWS

Former prosecutor: This is what Ahmetaj's separation from the incinerator issue has brought

Former prosecutor: This is what Ahmetaj's separation from the incinerator
x
BREAKING NEWS

Will Ahmetaj be afraid? The former prosecutor breaks the 'bomb': Here are the facts

Will Ahmetaj be afraid? The former prosecutor breaks the 'bomb': Here
x
BREAKING NEWS

The journalist comes out with a strong statement: This is the leadership post the criminal groups are connected to

The journalist comes out with a strong statement: This is the leadership post
x
BREAKING NEWS

Additional bonus for pensioners, the last minute DECISION is published

Additional bonus for pensioners, the last minute DECISION is published
x

Politike

Here are Edi Rama's 5 points for Erdogan, from the massacre of Gülen's schools, to the purchase of 40 million euros of drones from the son-in-law of the Turkish Sultan

Here are Edi Rama's 5 points for Erdogan, from the massacre of

Just as the newspaper "SOT" was the first media to warn several months ago, the persecution of people who are seen as opponents and enemies of the president of Turkey, Recep Erdogan, has started in Albania. The latter and his subordinates have long given an ultimatum to the official Tirana to arrest all Gülenists who are taking refuge in Albania, whom he wants to extradite to Turkey, because he makes them responsible for the failed coup against him in 2016. In addition to individuals, Sultan Erdogan has also demanded the closure of all institutions that operate in Albania and that are financed with the money of his biggest opponent, the scholar and billionaire who lives in the USA, Fethullah Gulen. Today, as we speak, the reports of the Albanian Prime Minister, Edi Rama, and the Turkish President, Rexhep Erdogan, have cooled. which were also noticed during this week. Rama and Erdogan are in the United States of America as part of the work of the 77th session of the UN, while sources close to them confirmed to the newspaper that the Turkish president has remained cold to the head of the Albanian government, because he has not obeyed the ultimatums put by him what belongs to the Gülenists. But it seems that these ultimatums of Erdogan addressed to the Albanian authorities have started to be implemented and Rama took the first step in order to win the heart of the Sultan, this week, where unexpectedly by his order, two schools were closed one in Fier and one in Tirana, which according to local and Turkish authorities are said to be financed by Erdogan's opponent, as is Fetullah Gülen. And as if the closure of the Turkish college "Mehmet Akif Ersoy" and the kindergarten "Zubeyde Hanim" were not enough, by order of Edi Rama, two critics and enemies of Erdogan have been hit, as well as the arrest of the Turkish journalist Ahmet Emhre Olur and his deportation to Istanbul. as well as the arrest and imprisonment in Albania of the Turkish cryptocurrency boss Faruk Ozer. These four strong moves by Edi Rama seem to have the final goal of implementing all of Erdogan's ultimatums.

Buying Bayraktar drones

Mirëpo nuk ndalet me kaq, pasi Edi Rama ka hedhur edhe një tjetër hap të fortë, duke e çuar në plot 5 numrin e ofiqeve të tij për presidentin turk. Rama duke folur në një media, zbuloi se Shqipëria është në fazë finalizimi të një marrëveshjeje për blerjen e dronëve Bayraktar, me prodhim në Turqi. Sipas kreut të Qeverisë, këta dronë do të jenë të armatosur dhe do të kryejnë një sërë funksionesh, të cilët variojnë që nga mbrojtja e territorit, tek kontrollet e ndryshme si edhe aksione civile. Kjo blerje, sipas Ramës, do t’i shërbejë Shqipërisë tepër në këtë aspekt dhe numri tërësor i dronëve të blerë, do të jetë prej gjashtë të tillësh. Por e gjithë kjo deklaratë e Ramës është një falsitet dhe “lepuri fle dikur tjetër”, pasi Shqipëri është vendi i NATO-s dhe nuk i hyjnë në punë këto armë luftarake, pasi është pikërisht aleanca, ajo që na ofron mbrojte dhe siguri, për shkak se ne si vend ofrojmë vetëm logjistikë. Sipas informacioneve, mësohet se Rama e ka marrë këtë vendim për blerë drone Bayraktar për shkak se këto arme prodhohen nga dhëndri i Erdogan. Pra, Rama përmes blerjes së dronëve tek dhëndri i Erdogan, të fituar simpatinë e Erdoganit, duke bërë “rrush e kumbulla” plot 40 milonë euro të taksapagueseve shqiptare, të cilat fare mirë kur ne jemi vend që na mbron NATO, mund të investohen për rritje pagash dhe pensionesh. Thënë troc, ky është vetëm fillimi i një nënshtrimi pa kushte të interesave shqiptare në duart e një autokrati dhe diktatori si Erdogan. Kryeministri shqiptar prej kohësh ka devijuar shigjetën e orientimit të Shqipërisë në raport me vlerat perëndimore. Nga marrëdhëniet e mira me partnerët europianë dhe ata amerikanë, gjendemi para një raporti krejt tjetër. Sot po ravijëzohet një tjetër bosht, Stamboll-Tiranë-Beograd-Moskë, pjesë e të cilit po bëhemi falë devijimit të kursit zotit Rama.

Ja kush rrezikon

Megjithatë, ky ndërrim kursi vjen si rezultat i kalcifikimit të kryeministrit shqiptar me partnerët ndërkombëtarë dhe moszbatimin e kritereve dhe standardeve demokratike që kërkohen prej tyre. Rama pasi nuk arriti të marrë fitback në mbrojtjen e interesave të Serbisë, ku padyshim një nga skandalet më të mëdha është dhe Ballkani i Hapur që përjashtonte Kosovën me bekimin e Lavorvit dhe Putinit, ka kthyer shigjetën e orientimit nga lindja e Putinit dhe perandoria Otomane e Erdogan. Nisja e sulmeve ndaj investimeve të Gylenit në Tiranë është përmbushje e detyrave të dhëna nga Sulltani turk, të cilat do të pasohen me masa të tjera më radikale, ku padyshim target janë gylenistët që strehohen në Shqipëri. Në vendin tonë ka shumë institucione arsimore, spitalore dhe financiare të financuara nga Gylen. Erdogan ka kërkuar vit pas viti që ato të mbyllen. Por për çfarë bëhet fjalë dhe kush janë të rrezikuarrit? Autoritetet turke kërkojnë të mbyllen shkollat e mesme të Medresesë, në Tiranë, Shkodër, Durrës, Kavajë, Elbasan, Berat dhe Korçë. Po ashtu përfshihen kolegjet turke, kopshti “Mehmet Akif”, shkollat fillore dhe të mesme, për djem dhe për vajza, kolegji “Hasan Riza Pasha” në Shkodër si dhe Kolegjet “Turgut Ozal”, Kolegji Gulistan, Instituti i Edukimit Gulistan si fondacion, etj. Po ashtu në listë janë 2 universitete, “Beder” dhe “Epoka”. Në listë janë dy qendra kulturore, një portal mediatik, një shtëpi botuese dhe një bankë. Po ashtu turqit kërkojnë mbylljen e degëve të Spitalit Amerikan. Kreu i këtij spitali Klodian Allajbeu cilësohet si ndër besnikët më të mëdhenj të FETO në Tiranë.