BREAKING NEWS

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the details are disclosed

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the
x
BREAKING NEWS

Lawyer Njjela issues a strong appeal: If you see one, never approach it, treat it with contempt and disdain

Lawyer Njjela issues a strong appeal: If you see one, never approach it, treat
x
BREAKING NEWS

"I was blown away by..."/ Injured the mayor of Divjaka, the author of the event clarifies the dynamics of the collision: I tell you what they told me

"I was blown away by..."/ Injured the mayor of Divjaka, the author of
x
BREAKING NEWS

"Balance of war", expert Karamuço raises the alarm and shows what is happening in the country

"Balance of war", expert Karamuço raises the alarm and shows
x
BREAKING NEWS

Patents are no longer a secret either, Homeland Justice publishes database and delivers strong message

Patents are no longer a secret either, Homeland Justice publishes database and
x
BREAKING NEWS

Joe Biden important message for Albania: Including the fight against corruption and organized crime...

Joe Biden important message for Albania: Including the fight against corruption
x
BREAKING NEWS

"He was poisoned by the Kremlin"/ The shocking report on the sudden death of the Belarusian Foreign Minister is published: Here is the poison that was produced in the laboratory. Lukashenko in a panic, he fears for his life

"He was poisoned by the Kremlin"/ The shocking report on the sudden
x
BREAKING NEWS

"This one has been completely dismantled"/ Trondit Frrok Çupi: Sali Berisha cannot enter Italy

"This one has been completely dismantled"/ Trondit Frrok Çupi:
x

Politike

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak Ngjela breaks the strong statement and reveals: This is what Moscow and Belgrade are trying to do

"Serbs and Russians have been released to harm Albania" / Spartak

Lawyer Spartak Ngjela, through a post on his social network 'Facebook', commented on the statement of Ambassador Yuri Kim, who in an interview for the show "Opinion", stated that many of the media are financed by Moscow.

Based on these statements, Ngjela says that today Serbs and Russians have been released everywhere with the aim of harming Albania and destabilizing it.

The lawyer says that Moscow and Belgrade use their tools in Albania to tarnish our national values.

"The most striking from this anti-Albanian activity is the attack that their tools in Albania, basically, some individuals without knowledge and without depth of thought, are paid to tarnish the national values ??of Albanianism. And they speak with the fantasy of ignorance. But, this is what both Serbs and Greeks have been saying in the media for two consecutive centuries: lies without any value of historical fact. Now no one listens to them anymore, and the great world historiography laughs at them.

Whereas Albanian televisions, for years, have been opening up space for anti-Albanian ignorance, they are paid by Moscow and Belgrade. But the Albanian state will still allow the media anti-Albanianism paid by Moscow and Belgrade to speak anti-Albanian fantasy on the screens of Albanian televisions" - writes Ngjela, among other things.

Spartak Njelja's full post:

Literature, history, art, dramaturgy, the Albanian language, and Albanian sociology are not in crisis. They are in progress. But the fight against Albanianism pursued by Belgrade and Moscow, as always, is today very intensified against Albanians.

Serbs and Russians, but also paid Albanians, have been released everywhere, in all fields of knowledge, to harm Albania with destabilization. But they could not do anything.

Current historiography at a high world level is writing the Illyrian-Albanian historical truth, while the Albanian language is now giving the Albanians, who have preserved it since ancient times, high value for world history. And the anti-Albanians tire in vain, outside and inside Albania...

l.

Më e kapshmja nga kjo veprimtari anti-shqiptare është sulmi që veglat e tyre në Shqipëri, në thelb, disa individë pa dije dhe pa thellësi mendimi, paguhen që të njollosin vlerat kombëtare të shqiptarizmit. Dhe flasin me fantazi prej injorantesh.

Por, kështu kanë folur në dy shekuj rresht edhe serbët, edhe grekët mediatikisht: gënjeshtra pa asnjë vlerë të faktit historik. Tani nuk i dëgjon më njeri, dhe historiografia e madhe botërore qesh me ta.

Kurse televizionet shqiptare që, që prej vitesh, po i hapin hapësirë injorancës antishqiptare, janë të paguar nga Moska dhe Beogradi.  Po shteti shqiptar, ende do ta lejojë anti-shqiptarizmin mediatik të paguar nga Moska dhe Beogradi që të flasë fantazi anti-shqiptare nëpër ekranet e televizioneve shqiptare?!

Godasin Gjergj Kastriot – Skënderbeun, godasin historinë e Shqipërisë dhe flasin në një rrjedhe injorance për origjinën e shqiptarëve si popull, për trojet shqiptare dhe për mohimin e rrjedhës historike Iliri-Arbëri-Shqipëri.

Por, nuk e dinë këta injorantë dhe ata që i paguajnë se gjuha shqipe sot po spikat si një e madhe vlerë botërore?!. Këta injorantë godasin nëpër televizionet shqiptare gjithashtu Ismail Kadarenë, Fan Stilian Nolin; godasin Nënë Terezën dhe origjinën e lashtë historike të botës shqiptare në Ballkanin Perëndimor. Dhe këta janë mjeranë, sepse tani nuk frenohet dot e vërteta për historinë e Shqipërisë dhe të shqiptarëve. Por, ata që i paguajnë lodhen kot.

ll.

Iamail Kadare, me veprën të tij i solli Shqipërisë historinë e shkruar poetikisht në ngjashmëri të madhe me Iliadën e Homerit. Vepra e tij sigurisht që në funksion të mitit poetik, risolli në Shqipëri epizmin mitik të historisë së Shqipërisë, pas poetëve të mëdhenj kombëtarë Gjergj Fishta e Naim Frashëri.

Edhe Gjergj Fishta edhe Naim Frashëri, përballë rrezikut të Shqipërisë, sollën në dijen, letërsinë dhe në historinë e Shqipërisë identitetin kombëtar si poezi gjithë-kombëtare të Shqipërisë. Lahuta e Malcisë e Fishtës dhe Historia e Skënderbeut e Naim Frashërit përbëjnë epopenë historike në vargje e popullit më të vjetër të Evropës që, me heroizëm historik, ai ka mbrojtur jetën dhe identitetin e tij.

Historia mbrojtëse e një populli përherë nxjerr në pahun historik të rrezikut të vet poetët dhe shkrimtarët e mëdhenj, përpara filozofëve, historianëve, antropologëve, kozmologëve, dhe etnologëve.

Kjo ndodhi edhe me rrezikun e Shqipërisë në fund të Shekullit të Nëntëmbëdhjetë, në fillimet e Shekullit të XX-të dhe pas Luftës së Dytë Botërore.

Pikërisht këtë përfaqësojnë, në historinë e Shqipërisë të këtyre periudhave, edhe Naim Frashëri, Gjergj Fishta e Ismail Kadare.

Periudhat historike kanë qenë të ndryshme, por rreziku për shfarosjen e Shqipërisë ka qenë i njëjtë. Tani rreziku nuk ekziston më, dhe shqiptarët janë drejt frymës bashkuese si një popull në të dy shtetet shqiptare në Ballkanin Perëndimor: Shqipëria dhe Kosova.

In 1999, with the struggle for the liberation of Kosovo, the League of Prizren began to move towards its object, according to the great historical poetics of Gjergj Fishta.

Both the new generation and Albanianism expect sociologists, anthropologists and historians to continue writing the history of Albania towards the maximum maturity of Albanian society.

Most read