BREAKING NEWS

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are investigating the complete file of "McGonigal" in cooperation with the FBI, from letters and information with American intelligence, to the interrogation in complete secrecy in New York

SPAK in the "courtyard" of Rama, this is how the prosecutors are
x
BREAKING NEWS

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the government after the departure of Edi Rama, what is expected to happen on December 8, the socialists in anxiety

Here are the two powerful women in the SP who can take the reins of the
x
BREAKING NEWS

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues not to implement the court's decision, the third rejection of BKH agents is expected

SPAK before the trial by fire", Sali Berisha ignores justice and continues
x
BREAKING NEWS

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA" file, here's what's happening inside SPAK, Romeo Kara reveals the sensational behind-the-scenes

Ilir Meta is soon arrested, the prosecutors have closed the "CEZ-DIA"
x
BREAKING NEWS

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up the file on the 'Berisha' family, I show you one of DASH's evidence in its 'non-grata' file and Argita's role using Jamarbër Malltezi in corruption and enrichment through power

Evi Kokalari's "Bombshell": Here's how the US has sewn up
x
BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x

Politike

Criticism of the Rama government, Ditmir Bushati: SPAK cannot replace the government! EU standards on corruption must be implemented

Criticism of the Rama government, Ditmir Bushati: SPAK cannot replace the

Since he left the government, Ditmir Bushati has been reserved to comment on the way the Socialist Party is governing, but in the interview with the journalist Elona Meco, he spoke and apparently has critical views on the quality of governance. "There are several types of responsibilities. There is political responsibility, there is administrative responsibility, legal responsibility. So, I don't believe that SPAK or Altin Dumani, despite the good work they can do, can replace the government", said Ditmir Bushati in the show "Pa Censure". He took the case of incinerators as an example to illustrate the wrong policies of the Rama government in relation to public responsibility. "There are several types of requests. There are political responsibilities, there are administrative responsibilities, legal responsibilities. So, I don't believe that SPAK or Altin Dumani, despite the good work they can do, can replace the government.

While the case of the suspension of funds for agriculture from the EU was used to show the government the standard it should follow, when there are suspicions of corruption, without having to wait for what SPAK will do and close the issue only with the legal responsibility of individuals . "EC took action to stop the financial bleeding. Is the principle of presumption of innocence not important for the European Commission? We must follow this standard and not expect only from SPAK" - said Ditmir Bushati. Mr. Bushati believes that the country needs a strong and not monopolized opposition, as he says, to balance political life in the service of the public interest.

Below, a part of the interview with the former Minister of Foreign Affairs on the show "Pa Censura"

Elona Meço: How do you see the developments in the SP, the way it is governing? Do you think there is democratic slippage, as you say somewhere?

Ditmir Bushati: There is a phenomenon that worries me. The more SP wins in elections without opposition or in elections without real rivals, this does not translate into more exercise of political responsibilities on our part.

Elona Meço: What does it mean to exercise political responsibilities? To govern better, to have less corruption?

Ditmir Bushati: E para është besimi që njerëzit japin dhe duhet ta kthesh mbrapsht përmes mirëqeverisjes. Ka disa lloj përgjëgjësish. Ka përgjëgjësi politike, ka përgjegjësi administrative, përgjegjësi ligjore. Pra, nuk besojse SPAK-u apo Altin Dumani, megjithë punën e mirë që mund të bëjë, mundtë zëvendësojë qeverisjen. SPAK-u jep vendime për përgjegjësinë individuale tëpersonave që mund të kenë shkelur ligjin, ndërkohë që pikëpyetje e madhe është sesi i kthehet mbrapsht borxhi qytetarëve për abuzimin apo për shpërdorimin e detyrës. Këtu futemi tek qeverisja, tek ushtrimi i përgjegjësive të qeverisjes. Më shqetëson fakti që ne po kultivojmë një shoqëri ultraliberale, ultrakapitaliste, e cila nuk vjen si pasojë e konkurencës dhe e riskut që merr përsipër sipërmarrja, por, në shumicën e rasteve, vjen si pasojë e parazitizmit që ushqen buxheti i shtetit ndaj 3,4 apo 5 individëve, qoftëpërmes PPP-ve, qoftë përmes kontratave, që, siç po rezultojnë, nuk na qenkan dhe aq të suksesshme. Pra, nëse ju jeni një sipërmarrës, marr rastin e incineratorit, ju nuk keni vendosur asnjë risk në këtë biznes. Të gjitha paratë kanë ardhur automatikisht nga buxheti i shtetit, pavarësisht formës PPP apo shërbime. Pas disa vitesh, u desh që SPAK të sekuestrojë një vepër, që quhet incineratori i Tiranës dhe tani të administrohet nga shteti. Përgjegjësia e politikës nuk është për t’u përfshirë në politikën inkuizicionale për të thënë se kush është fajtor, por për të marrë hapat dhe veprime në kohën e duhur.

Elona Meço:I ka marrë qevera ndërkohë, shikoni që t’i ketë marrë?

Ditmir Bushati:Nuk I ka marrë, se nëse do t’i kishte marrë nuk do ta kishim bërë këtë bisedë. Po marr një shembull, nga i cili duhet të mësojmë. Çfarë ndodhi me fondet IPARD të BE-së? Kishte sinjalizim për shpërdorim të një pjese të fondeve. OLAF, një njësi e specializuar e Komisionit Europian për hetimin, sinjalizoi qeverinë shqptare dhe Komisionin Europian. KE ndërpreu fondet deri në momentin që hetimet duhet të mbylleshin. Tani, më thoni ju,nuk ështëi rëndësishëm për Komisionin Europian parimi i prezumimit të pafajësisë? Qeveritë , administrata, KE në rastin në fjalë, ndërmarrin veprime për të ndaluar gjakderdhjen financiare.

Elona Meço:Çfarë duhet të kishte bërë qeveria? Zoti Rama e mori vendimin evet dhe e ndryshoi ministren.

Ditmir Bushati: Mora rastine IPARD-it për të treguarstandardin, të cilin në duhet tandjekim për këto çështje.

Elona Meço: Pra, nuk duhet të presim SPAK-un, duhet që qeveria të marrë vetë nismat?

Ditmir Bushati: Absolutisht. Ne kemi, KLSH, zyra auditi, zyra të monitorimit të projekteve, pra gjithë këta mekanizma duhet të funksionojnë, prandaj thashë sesi ne duhet ta kthejmë borxhin mbrapsht tek publiku. Kjo do të thotë se cilat janë mësimet që nxjerrim. Pra para se të bëjë lumin epadive nëSPAK dhe të bërtasim kush e ka fajin, qeverisja duhet tëecëme njëpaketë masash që, në thelb, përmirësojnë qeverisjen, reformojnë administratën publike. Nëse ne jemi një forcë e majtë, nuk them të qendrojmë e të jemi dogmatikë, porn e duhet të jemi në gjendje të themi pse një shërbim ekskluzivisht publik ne e japim tek një privat dhe çfarë marrin në këmbim? Marrim një shërbim më të mirë? Këto janë debatet që duhet të nashqetësojnë, edhe kur flasim për 2030-ën, 2040-ën, 2050-ën.

Elona Meço: Dhe një pyetje të fundit. Keni një përlufizim për opozitën sesi paraqitet sot?

Ditmir Bushati:E vështirë të jap një përkufizim për opozitën, pasi gjendja aktuale nuk është domosdshmërisht vetëm për fajin e opozitës. Janë disa faktorëqë jemi në këtë situatë. Nuk jam i lumtur për këtë. Është si puna e biçikletës qëka 2 rrota. Me 1 rrotë nuk pedalon dot, duhen të dyja rrotat dhe, nëse nuk ka balancim dhe kundërbalancim politik, nuk është mirëpër shëndetin e jetës politike në vend. Aq më tepër ne nuk vijmë nga një traditë e ndritur. Po ta shohësh zhvillimin e Shqipërisë në këto 3 dekada e pak, në momentet qëka patur më shumë mirëkuptim politik, më shumë respekt për liritë dhe të drejtat e njeriut, respekt për kundërshtarin, jo akaparim të kundërshtarit, Shqipëria dhe shqiptarët kanë bërë progresin më të madh. Kujtojmë 2008-ën me NATO-n, psh.

Most read