BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Politike

The connection of Belinda Balluku and the fat payments for the incinerators, how KLSH revealed the abuses of the Minister of Infrastructure and Energy, here are the details from the report

The connection of Belinda Balluku and the fat payments for the incinerators, how

For more than 3 hours, the Deputy Prime Minister, at the same time the Minister of Infrastructure and Energy, Belinda Balluku, testified on May 15 at the Special Prosecutor's Office regarding the investigations being carried out for the Tirana incinerator. Balluku was asked as a person with knowledge and after leaving SPAK, speaking briefly to the journalists, she said that she hopes that her testimony has served in clarifying this file. But what connects Balluk with the incinerators? On November 2, 2021, the work of the Commission of Inquiry on the incinerators would begin, which by February 2022 would reveal evidence and testimony that shed light on the affair of the century with public funds. In this commission, which was headed by the deputy of the Democratic Party, Jorida Tabaku, the only people who were questioned by the Ministry of Infrastructure and Energy were the minister Belinda Balluku and the Secretary General, Viola Haxhiademi.

But how did the story of the Fier and Elbasan incinerator begin?

The show "Vetting" revealed the whole story. In December 2014, the Ministry of Tourism and Environment, under the direction of Lefter Koka, would sign the concession contract "For the Construction and Administration of the Elbasan District Urban Waste Treatment Plant and Energy Production" with the company "ALBTEK ENERGY", owned of Stela Gugallja. Almost two years later, in October 2016, former minister Lefter Koka would again sign another concession contract for the construction, administration of the urban waste treatment plant in Fier and energy production, but this time with the "Integrated Technology Services" companies. and "Energy 2 srl", which would establish the company "Integrated Technology Waste Treatment Fier". Unlike the Elbasan plant, the Fier incinerator was a larger project and included the treatment of polluted water. Today, as we speak, the incinerators have not produced electricity, which is an obligation in the contracts signed with the Albanian Government. This fact is also confirmed by the monthly reports of the Energy Regulatory Entity, which only for the Elbasan incinerator state that it produced electricity only in the month of August 2022. The images have proven that around 33 million euros were wasted for a phantom project. But in the interior of the incinerator there were scattered urban waste discharges, which reinforced the fact that the Fier incinerator is not working. According to the Director of Cleaning of Fier Municipality, the incinerator of Fier has been seized by SPAK and its administrator has been appointed by SPAK. According to the opposition MPs, the case of Fieri represents a danger for the environment. "Today, as we speak, the incinerator is out of order. It is an ecological bomb which expands with the pits around the incinerator, burying all the remaining urban waste", declares the deputy of Fier District, Luan Baçi told "Vetting".

alarm

Shqetësimet nga deputeti i PD-së në zonën e Fierit konfirmohen edhe nga eksperti i mjedisit, Rodion Gjoka, i cili zbulon detaje të tjera për menaxhimin e mbetjeve. “Në rastin shqiptar kemi pasur pa frikë të regjistruara, mbi 15 apo 16 raste kur mbetjet janë djegur të hapura mbi landfill, pra jo me Incenerator dhe ka pasur krijimi të këtyre komponentëve kancerogjen që janë çliruar në mjedis të hapur. Një nga këto është edhe rasti i djegies së landfillit të Fierit”, tha eksperti Gjoka për “Vetting”. Gjoka thekson se Shqipëria e ka zvogëluar aftësinë ricikluese të mbetjeve pothuajse në minimumin e saj historik. Në dhjetor 2021, SPAK sekuestroi inceneratorin e Elbasanit dhe vetëm disa muaj më pas, në mars 2022 edhe inceneratori i Fierit pësoi të njëjtin fat të sekuestrimit me vendim të Gjykatës së Posaçme. Nga hetimet e SPAK zbulohet se janë pasqyruar shërbime, të cilat nuk janë kryer në shumën 4 milionë euro, vlerë e paguar nga Autoriteti Kontraktor dhe e përfituar përmes mashtrimit nga kompania koncesionare “Integrated Technology Waste Treatment Fier” sh.p.k. E njëjta gjë ka ndodhur dhe me Inceneratorin e Elbasanit për transaksione fiktive faturash, por në dallim nga ai i Fierit, impianti i Elbasanit ka përfunduar plotësisht si ndërtim i godinës.

Roli i Ballukut

Në dhjetor 2017, kompetencat për kontratën e impiantit të përpunimit të mbetjeve për Fierin dhe Elbasanin, i kaluan Ministrisë së Energjisë dhe Infrastrukturës. Pra, përgjegjësitë për pagesat e kryera drejt inceneratorit të Elbasanit dhe Fierit në një kohë që punimet nuk ishin kryer bien mbi ish-ministrin Damian Gjiknuri dhe ministren Belinda Balluku. Monitorimi i këtyre projekteve me vlerë mbi 60 milionë euro nga Ministria e Mjedisit tashmë do t’i kalonin Ministrisë së Infrastrukturës, ashtu edhe pagesat për realizimin e impianteve. Por gjatë 5 viteve në krye të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku nuk ka dhënë asnjëherë shpjegime të qarta për pagesat që janë kryer për Inceneratorin e Fierit, përveçse në Komisionin Hetimor të zhvilluar në shkurt 2022. Sipas deputetes Jorida Tabaku, për tre vite janë paguar fondet nga ana e buxhetit të shtetit rreth 28 milion euro, për një Incenerator që nuk ekziston. Madje nga Komisioni Hetimor, ministrja Balluku është vënë në dijeni se pagesat nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë janë realizuar për punime të pakryera drejt kompanive private. Në deklaratën e saj në Komision, zv/kryeministrja nuk mbajti asnjë përgjegjësi për pagesat e kryera për punime të pakryera, për Inceneratorin e Fierit. Ashtu si ministrja, edhe Sekretarja e Përgjithshme, Viola Haxhiademi do të shmangnin përgjegjësitë, duke ia lënë supervizorit, i cili në këtë rast ishte përzgjedhur nga kompanitë koncesionare. Por audituesit e KLSH-së në Ministrinë e Financave zbulojnë detaje të reja për sa i përket buxheteve për inceneratorët. Sipas raportit, Ministrja Belinda Balluku ka paraqitur kërkesa për shtesa në buxhet duke tejkaluar afatet.

Raporti i KLSH

 "The Ministry of Infrastructure and Energy (MIE) has submitted additional budget requests in excess of the first phase planning itself. Also, the budget requirements of the second phase result in exceeding the ceiling approved with VKM no. 440, dated 22.07.2021, and did not prioritize these requests from the most necessary and urgent. For the "Energy Support" and "Urban Waste Management" programs, the budget requests in the strategic phase have been submitted beyond the deadline set in Instruction no. 8, dated 26.02.2021 "For the preparation of the Medium-Term Budget Program 2022-2024", it is stated in the KLSH report. What has remained under the fog from the whole process is the fact that even after the sequestration of the Fier Incinerator, Balluku has continued to make payments to the company "Integrated Technology Waste Treatment Fier". In November 2022, in Parliament, Deputy Prime Minister Balluku would justify that the payments for the Fieri Incinerator were made after the waste processing continued. Meanwhile, according to field observations, the incinerator does not work. It should be noted that the payments for the Fieri incinerator include selection, waste separation, processing and incineration. But from the field it is revealed that the waste is buried without carrying out some of the processes listed in the contract, causing pollution of the environment and underground water. "Fier's incinerator is one of the most exemplary cases of incinerator affairs. The fact that even after the seizure, the payments continue deepens the corruption affair. There is a big question mark as to how the payments continue and are disbursed", states deputy Jorida Tabaku for "Vetting". Specifically, the Ministry of Infrastructure has paid 376 million ALL (old) within the year 2022. This amount has been divided into 6 payments worth 62.7 million ALL, where 3 payments were made in one day in May 2022 and 3 more in the same day in July 2022. According to sources from the Ministry of Finance, budget payments for incinerators could be blocked. This situation could be realized if an administrative investigation was launched in advance by the line ministry that oversees the contracts. According to deputy Tabaku, the Albanian government should have set up a working group to terminate these contracts, since the implementers are clearly in violation of the contracts. She points out that this group should have decided that another work group should take over the Incinerators and not continue paying subcontractors.

Most read