BREAKING NEWS

President Ilir Meta: I will tell you who killed the protesters on January 21

President Ilir Meta: I will tell you who killed the protesters on January 21
x
BREAKING NEWS

What happened to Ilir Meta? President appears tanned on the show (IMAGES)

What happened to Ilir Meta? President appears tanned on the show (IMAGES)
x
BREAKING NEWS

Strong testimony from the US: This businessman is a Napoli-born mobster! Here is what Sali Berisha gave him

Strong testimony from the US: This businessman is a Napoli-born mobster! Here is
x
BREAKING NEWS

An unexpected thing happens to Basha, he immediately enters one of the bars in Korça, here is what happened when he was walking on the sidewalk of the city

An unexpected thing happens to Basha, he immediately enters one of the bars in
x
BREAKING NEWS

CAREFUL! Meteorologists warn: Here's what the weather will be like on February 1st

CAREFUL! Meteorologists warn: Here's what the weather will be like on
x
BREAKING NEWS

"You have to leave the DP! How did you earn 32 million euros?", The MP gives a strong answer to Berisha: The former corrupt politician only vomits bitterness because he is angry that ...

"You have to leave the DP! How did you earn 32 million euros?", The MP
x
BREAKING NEWS

Edi Rama gives the good news: We have also thought about the children

Edi Rama gives the good news: We have also thought about the children
x
BREAKING NEWS

Lulzim Basha's sensational statement: Two key witnesses can lead half of Rama's government behind bars

Lulzim Basha's sensational statement: Two key witnesses can lead half of
x

Politike

Lindita Nikolla talks about the fight against gender-based violence and women's participation in politics: I have started the political journey with small steps, towards you…

Lindita Nikolla talks about the fight against gender-based violence and

In the framework of the activities undertaken by the OSCE Presence in Tirana to further promote gender equality and the agenda "Women, Peace and Security", the Speaker of Parliament, Lindita Nikolla, spoke on the fight against gender-based violence and the participation of women in politics.

She pointed out that even her political journey had started with small steps, as she invited young people to join politics.

"I have a special thanks to the OSCE, as an important partner in addressing gender equality issues, but especially for the very valuable assistance it renders to the work of the Albanian Parliament.

Reflecting on my political journey and my modest contribution to the tasks I have had, I repeat that this commitment has been worth it. It has been worth it to enable more changes, to realize more ideas, that if I were not in politics, I would have it impossible. Starting from my first confrontation in the electorate with the community, for the election of the mayor of the municipal unit in 2007, when in front of me was a man and then my political force was in opposition. I faced the reluctance of the community and ran a campaign, which I have titled campaign not door to door, but heart to heart, with the idea of ??contacting every family and every resident of the community. We managed, we managed to be a winning campaign, even though we were in opposition, even though I was a woman. A heterogeneous community in the mini-Municipality no. 1 in Tirana, she chose to entrust it to a woman and then my contribution together with the team of the Municipal Unit no. 1 made it possible for the victory in the next elections to be even deeper, the trust to be even greater and the service to the citizens to be more useful.

Regarding the suspicion that the expectations are that women should do simple jobs because they are prejudiced, I can say that I too have been prejudiced in my duty in some cases. I recall here the difficult decision to close 22 private universities; I recall the long journey we made in checking the legality and none of the male university owners, neither thought nor believed that a woman minister would make a strong, but proper, decision to close 22 universities. Prejudice that I have also felt in public opinion, seeing that a woman who does not shout, a quiet woman, a woman who listens a lot, can have such skills to make such strong decisions, because strong leadership always is associated with masculine leadership.

Ky është një lloj paragjykimi që vjen edhe nga mentaliteti i shoqërisë që sukses në politikë arrijnë burrat e fortë të politikës. Por prania e shumë zonjave në kabinetin qeveritar tregon të kundërtën dhe jemi vendi i parë nëbotë qe kemi bërë të mundur që 70% e kabinetit qeveritar tëjenë gra dhe vajza.

Po ashtu, edhe rritja e numrit të grave deputete bën të mundur që ne gratë dhe vajzat që na është besuar kjo përgjegjësi, të shërbejmë si një shembull, si një model i mirë për të transformuar ato lloj stereotipe që janë formuar në shoqëri, por nga ana tjetër për të bërë të mundur që këtë nivel përfaqësimi në vendimmarrje të grave dhe të vajzave, ne ta shpërndajmë kudo, në çdo vend ku merren vendime, sepse sa më shumë gra e vajza të kemi, t’i fuqizojmë në vendimmarrjeaq më e plotë do të bëhet edhe vendimmarrja në shërbim të grave dhe vajzave, por edhe të djemve e burrave dhe të gjithë shoqërisë.

Ndaj, unë këtë e besoj fort dhe mendoj që të gjitha gratë dhe vajzat që janë pjesë e politikës, përtej barrierave që ofron politika jonë, shpeshherë e ashpër dhe e padrejtë përkundrejt drejtimit dhe çfarë ofron një grua apo vajzë që sot është në pozicione drejtuese, ne duhet të jemi të gjitha bashkë një zë i bashkuar për të bërë më mirë dhe më shumë për barazinë gjinore, për të adresuar çështjen e dhunës me bazë gjinore dhe për të fuqizuar gratë dhe vajzat, patjetër duke bërë të mundur edhe përmirësimin e jetës së tyre sociale dhe ekonomike.

Do të ishte utopike të mendonim se ne do të çonim përpara çështjen e barazisë gjinore dhe adresimin e çështjeve që lidhen me gratë dhe vajzat, duke u shkëputur nga ndërveprimi dhe bashkëpunimi me djemtë dhe burrat e këtij vendi. Ne duhet të jemi bashkë aty ku merren vendime dhe gjej me vend faktin se në rrugëtimin politik, ne për të bërë sukses nuk kemi qenë të vetme.

“Aleanca e Grave Deputete”, që është ngritur si një grup vullnetar në Kuvendin e Shqipërisë dhe që synon përmes veprimtarisë së saj përmirësimin e statusit të grave dhe vajzave, por edhe çuarjen përpara të problemeve të barazisë gjinore dhe adresimit të dhunës me bazë gjinore, e ka parë këtë në gjithë aktivitetin e saj punën të pandarë, e besoj i tillë do të jetë edhe grupi i ri që sapo është krijuar; në planin e tij të veprimin nuk e sheh të ndarë nga burrat deputetë të Kuvendit të Shqipërisë, sepse mjafton t’i referohemi faktit se në çdo ligj kërkohet komponentja e barazisë gjinore dhe kontributi në ligjbërje nuk është vetëm i grave por është edhe i burrave.

Nënkomisioni parlamentar për çështjet e barazisë dhe parandalimit të dhunës ndaj grave dhe vajzave nuk përbëhet vetëm nga gra, por edhe nga burra deputetë.

Kështu që në këtë këndvështrim, unë besoj se jemi të gjithë të nevojshëm dhe mjaftueshëm të motivuar për të bërë më të mirën, ashtu sikurse në gjithë axhendën e punës për tëadresuar çështjet e grave dhe vajzave në komunitet, deputetët kanë rolin e tyre specifik nga komunitetet që vijnë, sepse nuk duhet të harrojnë, që në përfaqësimin e tyre kanë ardhur edhe me mbështetjen përmes votës së grave dhe vajzave. Prandaj duhet të ngrihen në nivelin e përgjegjësisë për t’iu shërbyer.

Në themel të dhunës ndaj grave dhe vajzave qëndron pabarazia gjinore; pabarazia gjinore dhe dhuna janë shprehje flagrante të shkeljes së të drejtave të njeriut.

Kjo dhunë me bazë gjinore përçon pasiguri tek gratë dhe vajzat, ndalon ato që të marrin pjesë në shoqëri, të përdorin aftësitë dhe njohuritë e tyre në mënyrë maksimale për të shërbyer,

Sigurisht, dhuna fizike, seksuale, psikologjike është shkelje e të drejtave të njeriut në rastet më të rënda dhe fatkeqësisht raportet tregojnë se është një fenomen që ka gjetur shtrirje në shoqërinë tonë, ndaj duhet adresuar me forcë deh duhet adresuar përmes mekanizmave parandaluese, por edhe ndërgjegjësuese për raportimin e dhunës, sepse është e vërtetë që gjithë kjo situatë bashkëshoqërohet nga një mentalitet, që gati- gati është kthyer në një normë të shoqërisë shqiptare, që dhuna është çështje e brendshme, personale dhe nuk denoncohet.

Më vjen mirë teksa shoh dhe besoj që tek vajzat dhe gratë e reja ky mentalitet ka filluar të ndryshojë dhe shumë shpejt ato do të jenë denoncuese dhe do të kuptojnë që ky nuk është një fenomen që mund të mbahet brenda familjes apo brenda vetes, ndaj ftoj dhe përfitojë nga rasti për të bërë edhe njëherë një thirrje që është shumë e rëndësishme që dhuna kudo ku ajo ndodh: në familje, në punë, media, kudo ku ndodh, ajo duhet denoncuar.

Kuvendi i Shqipërisë në vitin 2017 ka miratuar Rezolutën për dënimin e dhunës ndaj grave e vajzave dhe rritjen e efektshmërisë të mekanizmave ligjorë për parandalimin e saj. Në zbatim të kësaj rezolute, është ngritur edhe nënkomisioni parlamentar për barazinë gjinore dhe parandalimin e dhunës ndaj Gruas.

Ky nënkomision në kuadër të procesit të kontrollit parlamentar, kërkon informacion të vazhdueshëm për zbatimin e Strategjisë Kombëtare për barazinë gjinore, raporto për situatën e dhunës me bazë gjinore dhe dhunës në familje, shtrirjen dhe funksionimin e mekanizmave të koordinuar tëreferimit të rasteve të dhunës në familje, raportim për çështje të diskriminimit ndaj grave, si dhe zhvillon seanca dëgjimore me grupet e interesit dhe institucionet.

Politika duhet të shërbejë si model i lartë i përfaqësimit sepse është investuar besim që vjen përmes votës dhe politika duhet patjetër që të jetë modeli dhe shembulli në kuptimin e komunikimit, në kuptimin e etikës dhe qëndrimit për sa i takon vlerave. Por nëse i referohemi politikës 30- vjeçare në vend, besoj këtu nuk ka nevojë për shumë vëmendje, sepse ajo ka qenë e mbushur me skena ku retorika politike, ka tejkaluar çdo cak të etikës, ku shpesh argumenti dhe kundërargumenti është zëvendësuar me denigrimin personal, me gjuhë urrejtje, shpesh herë seksiste kur drejtohet ndaj një gruaje apo vajze që është në politikë, ndaj në këtë drejtim besoj që kemi të gjithëpër të përmirësuar dhe reflektuar. 

Rrugëtimi im politik ka qenë një rrugëtim i hapave të vegjël, duke e filluar nga baza, ndaj unë do t’i ftoja të rinjtë dhe të rejat që të guxonin, të bashkoheshin, të ishin pjesë e politikës,të ndiqnin me pasion hapat e vegjël të rritjes në karrierën politike, sepse jo rrallëherë është krijuar edhe një kulturë do të thoja e mbrapshtë e përfaqësimit, që shpesh herë të rinjtë i atashohen një force politike jo për programin, për misionin apo pasionin që ato kanë për ta përdorur forcën politike si një instrument për të ndryshuar ca realitete, të cilët ata veç e veç e kanë të pamundur t’i ndryshojnë, por duke qenë bashkë dhe duke e pasur këtë instrument të rëndësishëm që është partia politike ato të bëjnë të mundur ndryshimin, shpeshherë atashohen për arsye pragmatiste, padashur t’i paragjykoj. Investimi më i sigurt është ky investimi i hapave të vegjël dhe i kontributeve për t’u rritur dhe për t’u formësuar si lider në politikë”, tha Nikolla