BREAKING NEWS

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away
x
BREAKING NEWS

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the hospital

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the
x
BREAKING NEWS

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of the next week

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of
x
BREAKING NEWS

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has passed away

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has
x
BREAKING NEWS

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is expected

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is
x
BREAKING NEWS

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate reaction comes

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate
x
BREAKING NEWS

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold, here's what happens to other currencies

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold,
x
BREAKING NEWS

The frost is back, temperatures are expected to drop to -6°C, here's what is expected to happen today

The frost is back, temperatures are expected to drop to -6°C, here's
x

Politike

"We know the Albanians, they represent the values ??that..."/ The Mayor of New York organizes a special gathering on the occasion of the 110th anniversary of Albania's independence

"We know the Albanians, they represent the values ??that..."/ The

On the occasion of the 110th anniversary of Albania's independence, New York City Mayor Eric Adams organized a special gathering on Tuesday, during which he spoke about the role of the Albanian-American community in the development of the city.

In an interview for the Voice of America, Mr. Adams said that the Albanian-Americans in New York represent the values ??that are part of his governing program, which, as he said, adds to the importance of this community in the city he leads. Albanian-American activists and representatives of Albania also spoke at this ceremony, who expressed their gratitude for the American contribution to the Albanian issue.

The Mayor of New York, Eric Adams, hosted the Albanian-American community at the official residence of the mayor of the city, called "Gracie Mansion", in a ceremony dedicated to the 110th anniversary of Albania's independence.

Mr. Adams told the Voice of America that the decision to organize this gathering in the surroundings of this well-known historical center was not accidental.

"We know the Albanians, they represent the values ??that..."/ The

"When I open the doors of the "Gracie Mansion" residence to a community like the Albanian-American one, I want to convey the message that we know you, you are part of the city and that this is your home just as it is my home. That's why we decided to do this organization on the occasion of the 110th anniversary of Albania's independence", said Mr. Adams.

The mayor of New York City spoke about the values ??represented by the Albanian-American community, which, as he said, go hand in hand with his governing program.

“Ne besojmë në sigurinë publike, besojmë në edukim, besojmë në familje, besojmë në mbështetjen për bizneset e vogla. Ky është programi me të cilin u futa në garë për krybashkiak të Nju Jorkut. Të kem një komunitet si ai shqiptar, që është në përputhje me programin tim dhe komunitetet tjera me të cilat po e çojmë qytetin përpara, është një bekim. Ky komunitet perfaqëson atë që unë besoj, që të kemi një mjedis të shëndetshëm për fëmijët dhe familjet tona”, tha zoti Adams për Zërin e Amerikës.

Në fjalimin e tij para të pranishmëve, ish-anëtari i Këshillit Bashkiak të Nju Jorkut dhe aktivisti Mark Gjonaj u shpreh krenar me të arriturat dhe rolin që luajnë sot shqiptarët në Amerikë.

“Ju shërbeni në vijën e parë të frontit. Jeni pjesë e ushtrisë, policisë së Nju Jorkut, departamentit të zjarrëfikësve. Sot Shqipëria është pjesë e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Jeni pjesë e bordeve, institucioneve vendimmarrëse dhe shkollave. Jam shumë krenar me të arriturat tona”, tha zoti Gjonaj.

Ambasadori i Shqipërisë në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, Ferit Hoxha tha se këto dhe përparimet e tjera të shqiptarëve do të ishin të pamundura pa ndihmën e Shteteve të Bashkuara, për çka siç tha ai, populli shqiptar është gjithnjë mirënjohës.

“Çdo fëmijë në Shqipëri mëson dhe di se duhet të jemi mirënjohës për kontributin e Presidentit ameriksan Woodrow Wilson për pavarësinë e shtetit shqiptar. Çdo fëmijë dhe çdo shqiptarë e di se duhet të jenë gjithmonë mirënjohës ndaj Shteteve të Bashkuara për pavarësinë e Kosovës. Këto janë gjëra që nuk mundemi dhe nuk duhet t’i harrojmë”, tha zoti Hoxha.

Veprimtari Mark Gjonaj tha se shqiptaro-amerikanët janë me fat që jetojnë në token amerikane, vendin ku mund të ruash dhe vlerësosh trashëgiminë, kulturën dhe gjuhën, ndërsa të pranishmëve u kujtoi atë që ai e quajti obligim për të kontribuar për vendlindje.

"Imagine if we were in our hometown. And those who are there were here today. What would we ask of them? We have a debt that is not washed away by one deed or one task, but by our whole life, we must do our best for our people, especially in our hometown", he said.

A rich cultural program was part of this ceremony.

This is not the only activity organized by the municipality of New York on the occasion of the Independence Day of Albania. A day ago, the Albanian flag was raised in the center of New York. Similar ceremonies have been organized in other parts of the United States./VOA