BREAKING NEWS

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians left from the war have taken refuge in Albania

Ambassador Volodymyr Shkurov reveals the figures: Here are how many Ukrainians
x
BREAKING NEWS

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison 'hugging his father'

Killed his neighbor for blood feud, Florjani makes the painting in prison
x
BREAKING NEWS

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how the 36-year-old was ambushed, suspected of...

New details from the killing of the Albanian in Italy have come to light, how
x
BREAKING NEWS

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power" Vangjeli warns of a 'storm' in PD and PL: This is the only way for the opposition to triumph

"Berisha and Meta are killing the alternative to come to power"
x
BREAKING NEWS

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how many new cases there have been in the last 24 hours

Covid-19 in Albania/ The Ministry of Health publishes the figures, here are how
x
BREAKING NEWS

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela makes a strong statement and reveals why he is threatening Ilir Meta: Here is what is expected to happen during the months of September-October

"Halli is pushing him to declare war with a bullet", Spartak Ngjela
x
BREAKING NEWS

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the temperatures at the weekend

The weather takes a drastic turn, what is expected to happen with the
x
BREAKING NEWS

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong reaction of the head of the American Chamber of Commerce, severely criticizes the Government

 "Golden Passports" and the warning of Brussels, comes the strong
x

Politike

"There is no innocent citizen in my jacket and there will be no blood", a quarrel broke out between Manja and Gazment Bardhi: The process is not credible! (REPLY)

"There is no innocent citizen in my jacket and there will be no

Fierce debates have taken place in the Law Commission, as the draft law on notaries has been discussed.

This draft law was presented by the Minister of Justice, Ulsi Manja. In his speech, Manja showed that this draft law guarantees that persons with integrity are included in the system.

So according to him, if a person is going to become a notary, he has to go through some filters in advance. On the other hand, the General Secretary of the Democratic Party, Gazment Bardhi argued why according to him this process is not reliable and efficient.

DEBATES IN THE LAW COMMITTEE

Ulsi Manja: The draft law provides for intervention with rapid regulatory measures to prevent the penetration of elements in conflict with the law in the profession of notary as well as to address cases where after their licensing notaries that violate the integrity and reliability.

To achieve these goals, 4 main issues have been regulated related to Integration and professional credibility, disciplinary violations outside the profession, inclusion in the list of persons declared under the legislation on measures against terrorist financing and the fourth related to the request of the responsible authorities. for revoking the notary license in accordance with the legislation in force for the prevention of money laundering and terrorist financing.

With regard to integrity and reliability, this concept envisaged in these amendments ensures that the possibility of introducing into the profession of notary those persons with inappropriate contacts with persons involved in organized crime or those with criminal offenses is excluded.

Ligji i noterisë pavarësisht se është një ligj i ri, nuk parashikonte asnjë instrument që të pengonte bashkëpunëtorët e kriminelëve në profesionin e noterit.

Këto ndryshime vlejnë për kandidatët për noter që do të pranohen në shërbimin noterial sipas ligjit të 2018.

Sot pranimi në shërbimin noterial kalon në disa faza. Kandidatët vlerësohen nga kriteret dhe kushtet për të qenë pjesë e këtij shërbimi, më pas i nënshtrohen provimit të kualifikimit, ata që kualifikohen do ti nënshtrohen filtrit të besueshmërisë dhe integritetit. Pastaj vazhdojnë shkollën 1-vjecare për noter.

Me përfundimin e praktikës së trajtimit fillestar, i nënshtrohen një praktike dy vjeçare pranë një noteri, më pas i nënshtrohen provimit për noter. Para se ti nënshtrohen provimit për noter, i nënshtrohen edhe një filtri të besueshmërisë.

Lidhur me noterët e sistemit ekzistues, ndryshimet parashikojnë kontroll periodik cdo një vit.

Gazment Bardhi: Sa i besueshëm do të jetë procesi dhe konkluzioni i një funksionari të nivelit të lartë i cili mund të jetë siç të dhënat në këto 8 vite kanë treguar, i lidhur me krimin e organizuar, për të përcaktuar nëse një specialist në ministri, ta caktojë që ky nuk është i denjë për të ofruar një shërbim publik sepse ka kontakt me krimin e organizuar. Pra ministri ndan tenderat me krimin e organizuar, nga ana tjetër një funksionari ti thotë se ti nuk je i denjë. Mua ligji nuk ma ndalon ndërsa ty ta ndalon. Kjo e bën procesin jo efikas.

Ulsi Manja: Lidhur me integritetin tim si deputet dhe si ministër, sigurisht që kam folur tre mandate radhazi zgjedhësit, në atë zonë që unë kam patur fatin të përfaqësoj PS. Qasja ime dhe raporti im me drejtësinë është i ditur botërisht. Unë ngelem i qartë që ai ligj të zbatohet pikë për pikë. E treta zoti Bardhi, në të gjitha betejat elektorale ku kam marrë pjesë, kontaktet e mia kanë qenë me qytetarë dhe zyrtarë të këtij shteti. Nëse dikush nga ju ka prova apo indicie se unë jam në konflikt me ligjin mund ti paraqisni në organet e drejtësisë. Në xhaketën time dhe në duart e mia as ka patur dhe nuk do ketë gjak qytetari të pafajshëm. Uroj që sa të jem në politikë të mos kem përgjegjësinë e fajit për jetë njerëzish të humbura padrejtësisht për hir të karriges.

Gazment Bardhi: Shumë mirë që ka vetëvlerësim është në të drejtën e vet, por nuk bëhet fjalë për individin, por për standardin. Pyetja kishte të bënte, si mundet që një funksionar publik që nuk e ka kaluar vetë atë standard, ta aplikojë për funksionarët poshtë tij? Kjo ishte pyetja dhe nuk jemi për ty, por për zbatimin e ligjit. Unë fola për një ministër të lidhur me krimin e organizuar dhe për shkak të ndërhyrjes së ministrit noteri e kalon këtë proces.

Nëse një kandidat për noter ka kontakt me Ymer Lalën, ti e kalon apo nuk e kalon, sepse ti ke kontakt vetë me këtë. Na ndërhyn Ymer Lala dhe thotë kalojë se ky është miku im. Ministri e ktheu në çështje personale, unë po pyes për çështjen e standardit. Nuk bëhet e fortë Shqipëria me kandidatët për noterë.

Ulsi Manja: I understand that in the end the deputy, Mr. Bardhi is in his right because the opposition for this is in the commission. But the opposition is made with facts and evidence and not with judgments. I said that I am not the guarantor of this process as a minister, the law is the guarantor. There are all the mechanisms either for revoking the notary license or for suspension, the law has this. I start from good intentions.

Most read