BREAKING NEWS

Meta-Kryemadhi intercepted by BKH, here are the details from the file that prosecutor Sotir Kllapi is investigating, in the scanner properties and bank accounts, from the withdrawal of 20 thousand euros in 2008, building permits, villas in Lalzi Bay, t...

Meta-Kryemadhi intercepted by BKH, here are the details from the file that
x
BREAKING NEWS

The arrest warrant is ready for Ilir Meta, this is the last session of his questions in SPAK, here is the evidence that has sunk him, the lawyer Romeo Kara brings out the hard details

The arrest warrant is ready for Ilir Meta, this is the last session of his
x
BREAKING NEWS

The alliance between Sali Berisha and Ilir Meta has broken, Myslym Murrizi reveals what is happening within the opposition and shows the "recipe" that will overthrow Edi Rama from power

The alliance between Sali Berisha and Ilir Meta has broken, Myslym Murrizi
x
BREAKING NEWS

Donald Lu speaks for the first time about the high-ranking Albanian officials who are all being put in prison for corruption by SPAK and "reveals" the Rama government, how the former US ambassador lined up 140 deputies to vote for the justice reform

Donald Lu speaks for the first time about the high-ranking Albanian officials
x
BREAKING NEWS

The maneuvers of the oligarch Klodian Allajbeu, this is how he bought his American hospital for 24 million euros, gave a loan to the company that was in his name, suspicious transactions are revealed, should SPAK start an investigation for money launde...

The maneuvers of the oligarch Klodian Allajbeu, this is how he bought his
x
BREAKING NEWS

This is why Monika Kryemadhi was called to SPAK, the prosecutors are looking at the possibility of initially leaving her under "house arrest", the lawyer Idajet Beqiri who denounced the PL couple revealed other bombastic details about the affairs of th...

This is why Monika Kryemadhi was called to SPAK, the prosecutors are looking at
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha without a mandate after June 21, the victory of the stamp of the DP like that of Pirros of Epirus, Argita takes the reins of the Democratic Party and excludes the group of Basha from the union

Sali Berisha without a mandate after June 21, the victory of the stamp of the DP
x
BREAKING NEWS

Generals, soldiers, ministers and oligarchs to prison for the base of Saranda, at the head of this affair is President Bajram Begaj, the character who "made a hole" in SPAK warns Edi Rama after his attacks on justice

Generals, soldiers, ministers and oligarchs to prison for the base of Saranda,
x

Politike

The establishment of the Special Commission / Jorida Tabaku reacts: The majority cannot ignore the opposition nor propagate as if it is fighting corruption

The establishment of the Special Commission / Jorida Tabaku reacts: The majority

The deputy of DP, Jorida Tabaku, spoke today at the plenary session of the Parliament while discussing the establishment of the AdHoc Commission by the majority.

She proved once again that this majority has neither the moral attribute nor the political will to fight corruption since for years it has denied the existence of corrupt affairs that SPAK is proving through the files it has sent to the court.

Likewise, according to Tabak, it is the same majority that has approved 15 custom laws that have stimulated corruption while refusing to demand transparency and accountability from the government.

She also highlighted the socialist boycott of this socialist majority towards the KKIE, showing that there is no will to run a national council and to respect a law that the two political parties agreed upon no more than two years ago. Tabaku refers to the change in the law for Roline.

Parliament in the EU process, a law approved by bipartisan agreement. Tabaku reminded the majority that DP's proposals for strengthening the fight against corruption, this majority voted against, showing a lack of will

"Can a commission that duplicates the role of the National Integration Council do this? That the same people who are in the National Integration Council will take him and put him in another commission just because the Integration Council is run by the opposition. Why do you say Toni Gogu did better than Jorida Tabaku? Both of them there we are in the National Integration Council.

Why can a socialist do it better than a colleague of the opposition when the main task of the opposition is precisely this accountability, the demand for transparency, the monitoring of the government, which unfortunately today is at the lowest level it has been in years. And while we continue with this rusty but inefficient democracy that has been proven today in many mechanisms, in elections it has been proven in mechanisms related to the control and balance of powers, unfortunately today there is a lack of a real gear to fight corruption from on the other hand, I believe, as I believed 3 years ago when I said it in this hall, that the fight against corruption should be turned into a national priority, it should be turned into a work culture, a way of working and a tradition that give up advising the majority because it has not happened in these 10 years. Last week, the Minister of State was to report to the National Integration Council on corruption, unfortunately, the socialist colleagues refused to be there. It was the first time it happened in the National Integration Council. It was the first time that the hall was empty, that the majority boycotted, why? Simply for the reason of creating a commission that will be led by them", said Tabaku while analyzing how the AdHoc Commission not only did not agree with the opposition but also doubled the role of KKIE.

"If there is inclusiveness then this inclusiveness should happen in every process, it should always happen. It should also happen with the presentation here of an idea that could also come from the opposition that the integration process is absolutely not capital in any way and is not the property of the government. Today, Albania needs to move from this impasse, from this 12-year-long scum that has created a corrupt system, that has corrupted institutions, that is corrupting individuals, who are going and appearing before the doors of the Special Prosecutor's Office more than in their offices. But there is a greater need to make this process for the citizens, make this process not for politics, make it for the people, and for this reason I think that the good of this comprehensive process is that who will give their contribution, who will be a part his and who will put a brick in the integration process. It didn't start today, it didn't start with you, it certainly started with another political force and it won't end with you, but it will certainly end with another political force, but it has to go over you, over the electoral ego and think once for European Albania as it should be" Tabaku concluded her speech in parliament

Të nderuar kolegë, qytetarë, në një periudhë ku Shqipëria po analizon kapituj mbi demokracinë dhe sundimin e ligjit në raportin e Screening, vendi po përballet njëkohësisht dhe me një krizë të thellë ndaj institucioneve por akoma më shumë dhe ndaj politikës. Sondazhet e fundit japin sot pikërisht atë ide që opozita ka vite që e përsërit: të një korrupsioni endemik.Ndërkohë që kemi një situate pak më ndryshe me përfaqësuesit e Qeverisë që enden dyerve të Prokurorisë Speciale kemi njëkoëhsisht dhe një administratë publike që është e paaftë sot të kryejë detyrat e saj kryesore nga frika që ka mbi ligjin, nga frika që ka nga ligji,nga frika që ka për të marrë pjesë, për të firmosur , për të hartuar cdo llpoj kontrate publike sepse sot në fakt,pjesa më e madhe e problematikës me korrupsionin sigurisht që lidhet me zbatimin e ligjit por lidhet dhe me vullnetin politik të munguar që ka ardhur për ta luftuar korrupsionin në vite.

Kjo situatë pasqyron një mjedis të ndotur nga korrupsioni që e ka pllakosur Shqipërinë dhe detyra që ky Parlament ka, që edhe ligjvënësit kanë, sigurisht edhe në kuadër të procesit të integrimit,lidhet pikërisht dhe me këtë luftë kundër korrupsionit. Në emër të opozitës, vite më parë, duke nisur që nga viti 2021,vijimësisht kemi prezantuar ligje për ta ndaluar pikërisht këtë endemi që po ndodh në administratën publike, ligje që lidhen me prokurimet publike,koncensionet, investimet strategjike,rregullimi i territorit dhe një sërë legjislacioni i cili fatkeqësisht ka shkuar në një vesh të shurdhër, në veshin e qeverisë. Unë nuk e besoj kurrë që nëqoftëse sot lufta ndaj korrupsionit varet nga një rezolutë, e bazohet tek disa fjalë të miratuara  në këtë Parlament,nuk mund të ishte bërë kohë më parë! Ndërkohë që Parlamenti në të paktën 10 vite ka kalur mbi 50 ligje tregojnë kapjen e shtetit, që e forcojnë korrupsionin, që tregojnë një mungesë politike e vullneti për ta luftuar korrupsionin. Këshilli Kombëtar i Integrimit, me të gjithë problematikat që ka , po njëkohësisht dhe me klimën politike atje, ëshët përpjekur që të japë një kontribut në procesin e integrimit dhe është përpjekur që të jetë një zë i besueshëm.

Në Këshillin Kombëtar të Integrimit sot ulen kryetarë dhe zëvendëskryetarë të të gjithë  komisioneve parlamentare , shoqëria civile, institucionet e pavarura, në raportimin e fundit kemi pasur raportimin dhe të drejtuesve të institucioneve të reja të drejtësisë duke filluar nga SPAK e duke vazhduar me ILD dhe njëkohësisht Prokurorin e Përgjithshëm. Sot, ka nevojë për një frymë dhe klimë ndryshe dhe unë nuk besoj e as nuk jam naive që këtë frymë ndryshe  mund ta ofrojë kjo qeveri. As nuk e besoj që sot lufta ndaj korrupsionit do luftohet në 10 muaj, ajo që nuk u bë në 10 vite do bëhet në 10 muaj. Sepse do ngrihet Parlamenti në këmbë, do vendosë në krye një ish Prokuror e do i dalë për zot korrupsionit që nuk ju dol deri më sot. Unë mendoj që nëqoftëse ka nevojë për një reformë ndaj korrupsionit kjo duhet së pari të jetë gjithëpërfshirëse, kjo së pari duhet të nisë nga Parlamenti, kjo duhet të nisë me një dialog të gjatë, me gjithë ato që kanë kontribuar në proces në gjithë këto vite, me shoqërinë civile por nga ana tjetër ka rëndësi që të rrisim llogaridhënien po ashtu ka rëndësi të rrisim transparencën që ofron Parlamenti. A mund ta bëjë këtë një komision që drejtohet nga mazhoranca?

A mund ta bëjë këtë një komision që duplikon rolin e Këshillit Kombëtar të Integrimit? Që po të njëjtët njerëz që janë në Këshillin Kombëtar të Integrimit do ti marrë e do ti vendosë në një komision tjetër vetëm sepse Këshilli i Integrimit drejtohet nga opozita.Po pse o të themi e bëka më mirë Toni Gogu se Jorida Tabaku?Të dy atje jemi në Këshillin Komnbëtar të Integrimit.

Pse mund ta bëjë më mirë një socialist sesa një koleg i opozitës kur detyra kryesore e opozitës është pikërisht kjo llogaridhënia, kërkesa e transparencës, monitorimi i qeverisë që fatkeqësisht sot ndodhet në nivelin më të ulët që ka qenë në vite. E ndërkohë që ne vazhdojmë me këtë demokraci edhe të ndryshkur por edhe pa eficiencë që është provuar sot në shumë mekanizma,në zgjedhje është provuar në mekanizma që lidhen me kontrollin dhe balancëën e pushteteve, fatkeqësisht sot mungon një ingranazh real për ta luftuar korrupsionin e nga ana tjetër unë besoj sic kam besuar 3 vjet më parë kur e kam thënë në këtë sallë, që lufta ndaj korrupsionit, duhet të kthehet në një prioritet kombëtar, duhet të kthehet në një kulturë pune, në një mënyrë pune e në një traditë që kanë hequr dorë së këshilluari mazhorancën sepse nuk ka ndodhur në këto 10 vite. Javën e kaluar në Këshillin Kombëtar të Integrimit do të raportonte Ministrja e Shtetit për korrupsionin,fatkeqësisht kolegët socialistë refuzuan që të ishin atje. Ishte hera e parë që ndodhte në Këshillin Kombëtar të Integrimit. Ishte hera e parë që salla ishte bosh, që bojkotonte mazhoranca e pse? Thjesht për arsyen e krijimit të një komisioni që do drejtohet nga ana e tyre.

Vitin e kaluar votuam në këtë Parlament një ligj për të rritur rolin e Kuvendit, Komisionit për Cështjet Europiane por dhe komisioneve të tjera, Këshillit KOmbëtar të Integrimit në procesin e integrimit. Ramë të gjithë dakord. Opozita kaq numra ka, nuk e ndryshon dot, nuk i bën dot opozita reformat, ato i bën Qeveria. Dhe ndryshimet i bën Qeveria, bëhen me dakordësinë e saj. Për mua ishte keqardhje që në atë sallë të shihja njërën anë bosh! Pse? Për qëllime elektorale, për qëllime propagande? Për qëllime që duhet patjetër që luftën ndaj korrupsionit ta marrë flamurin Qeveria? Por nuk e ka lartësinë morale për ta marrë flamurin Qeveria. Dhe ngritja e këtij komisioni sotnë fakt vjen pas asaj salle të bojkotuar. I kam dëgjuar sot dhe deklaratat e kolegëve socialistë, kur të bën moral për korrupsionin edhe hajduti,e kur të bën moral për korrupsionin ato që në fakt e kanë provuar që janë bërë mburojë e korrupsionit, janë bërë avokatë të aferave korruptive , që s aherë e kanë pasur në dorë nuk kanë ndihmuar qytetarin por kanë ndihmuar familjen e vet. Që nuk kanë ndihmuar atë që ka qenë në nevojë por kanë ndihmuar tarafin e vet.Sigurisht që ndodhemi në kushtet që në procesin e integrimit kemi nevojë për një dinamikë të re, kemi nevojë për një mendësi të re, kemi nevojë për një frymë të re, kemi nevojë për një reformë tërësore të re që vjen nga procesi i Screening dhe unë kam tre vite, katër vite që flas për këtë cështje që duhet të kishte ndodhur, duhet të ishte realitet , Parlamenti duhet ta kishte në krye të agjendës të saj.

Ndërkohë që ne ndodhemi në kushtet që nuk ka pasur asnjë rezolutë në 3 vite për integrimin dhe e para që vjen me një projektvendim shkel ligjin për rolin që ka Kuvendi në procesin e integrimit por nga ana tjetër dhe e kufizon atë. Thënë kjo unë dhe me kolegët kemi diskutuar vazhdimisht se kush është më e mira për tu bërë sigurisht dhe në këto kohë të vështira , kur nuk duket sikur askush e ka zgjidhjen. Kush është më e mira për të ndërtuar një demokraci institucionale, kush është më e mira për të rritur rolin e opozitës, për të mbikëqyrur Parlamentin, një Parlament që sot sic po e shikoni edhe në mes të ditës ka më pak vlerë. E kam qenë e jam gjithnjë e mendimit se është më mirë pjesëmarrja sesa mospjesëmarrja, kam qenë gjithnjë e mendimit të jemi aty për të thënë versionin tonë sesa të mos jemi aty. Besoj që kemi treguar që kemi bërë gabi sa herënuk kemi qenë.Por sot ka nevojë që opozita mos të merret për të mirëqenë,sot ka nevojë që të mos vendoset një projektvendim në rendin e ditës e të thuhet hajde votojeni! Që të mos dalin projektvendimet 12 orë përpara seancës e të ëhen fakte të kryera.

If there is inclusiveness then this inclusiveness must happen in every process, it must always happen. It should also happen with the presentation here of an idea that could also come from the opposition that the integration process is absolutely not capital in any way and is not the property of the government. Today, Albania needs to move from this impasse, from this 12-year-long scum that has created a corrupt system, that has corrupted institutions, that is corrupting individuals, who are going and appearing before the doors of the Special Prosecutor's Office more than in their offices. But there is a greater need to make this process for the citizens, make this process not for politics, make it for the people, and for this reason I think that the good of this comprehensive process is that who will give their contribution, who will be a part his and who will put a brick in the integration process. It didn't start today, it didn't start with you, it certainly started with another political force and it won't end with you, but it will certainly end with another political force, but it has to go over you, over the electoral ego and think once for European Albania as it should be.

 

Most read