BREAKING NEWS

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is increasing, that's why justice can open investigations into their affair of hundreds of millions that is disappearing from Albanians 10 million dollars a year

The fever for Ilir Meta, Sali Berisha and 3 well-known ex-ministers is
x
BREAKING NEWS

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec affair, on December 7 the secretary of Aldo Bumçi appears before SPAK, who can put him behind bars, Berisha's son in GJKKO on December 14

The days of "horror" begin for Shkëlzen for the Gërdec
x
BREAKING NEWS

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the engineer reveals for the first time in SPAK the fact that proves his son's secret connections as the shadow owner of the business of death in Gërdec

Fundoset Shkëlzeni and the Minister of Justice of Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the prosecutors are ready to ask the Assembly for the authorization to handcuff the former prime minister

Spartak Braho: On the table of SPAK, the arrest warrant for Sali Berisha, the
x
BREAKING NEWS

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state at the service of his businesses, from the benefits of the Bunkart 1, Bunkart 2 contracts, to the pardon with the Prime Minister's signature for 20 years of public property...

Here are all the gifts of Edi Rama to Carlo Bollino, how he put the whole state
x
BREAKING NEWS

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order came out to.."/ The tragedy of Gërdec, the testimony of the Secretary General of the Ministry of Defense is clarified

"There was no legal basis for dismantling the cartridges, then the order
x
BREAKING NEWS

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the ex-soldier becomes clear

"The boss wants the order"/ Gërdec tragedy, the testimony of the
x
BREAKING NEWS

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after the other after the conflict with Berisha, who are the 15 officials who risk prison, here is the evidence that SPAK is investigating

The "Tropoja" file, how the Haklaj brothers were executed one after
x

Politike

The loop narrows for Ogerta Manastirliu, 14 secret tenders lead to SPAK Sliva Binon, procurement during the Covid-19 pandemic deepens the scandal in the Ministry of Health

The loop narrows for Ogerta Manastirliu, 14 secret tenders lead to SPAK Sliva

Despite trying to avoid responsibility for the affairs and corruption that is rampant in the Ministry of Health, Minister Ogerta Manastirliu seems to have one foot in prison. Today we are talking at the table of SPAK prosecutors, there are several sensational files that are being investigated, mainly those related to secret tenders and concessions in health, while there are those on sterilization, hemodialysis and mandatory health check-up. A few days ago, the general secretary of the Ministry of Health, Joana Duro, was arrested by order of the Special Prosecutor's Office, under the charge of corruption, after allegedly abusing a tender. But after Mrs. Duro, the head of Epidemiology and Infectious Diseases at ISHP, Silva Bino, was seen yesterday in the premises of the Special Structure Against Organized Crime. She appeared in SPAK yesterday, while she refused to speak to the media, after finishing her testimony for about an hour. The head of the Department of Epidemiology, after leaving the doors of the Special Prosecutor's Office, asked by journalists about the reasons for this visit, Bino did not prefer to comment for the media. "I was on another job, what about you, I wasn't asked about anything", declared Mrs. Bino, as she insisted that she had gone to SPAK for personal matters and had appeared of her own free will. Meanwhile, the newspaper "SOT" has learned that Mrs. Bino has been called to the SPAK due to the investigations that the special prosecutors are conducting regarding the many secret tenders that were awarded mainly during the Covid-19 pandemic, which the newspaper is reflecting in detail below . This means that if the investigations go as they should and are not hindered by politics,

The Ministry of Health 'champions' for millions with secret tenders

Meanwhile, the Ministry of Health seems to be the 'champion' for the millions thrown in the secret tenders. From March 2020 when the Covid-19 pandemic alert was issued until the summer of 2021, Health has spent 4,435,924,919 ALL without VAT from tenders. According to the data collected by "Sinjalizo", while the citizens were focused on avoiding infection, the institutions were in a hurry for the tenders. Thus, from March 2020 to June 2021, 214 tenders were procured by health institutions, of which 193 were finalized.

"champion" ministry

The Ministry of Health and Social Protection holds the first place for many tenders during the pandemic, with a figure of ALL 1,383,707,749 without VAT. In second place according to the database of tenders during the period of the state of natural disaster Covid-19 "Public contract in a state of natural disaster Covid19 - Strengthening of Independent Monitoring Mechanisms", is the "Mother Teresa" University Hospital Center, with a figure of ALL 1,383,615,012 without VAT. Meanwhile, the "Shefqet Ndroqi" hospital, otherwise known as the Sanatorium, has spent 624,620,800 ALL without VAT on tenders during Covid. In the Covid-19 tenders, the Ministry of Defense was not missing either, which spent a full 141,585,500 ALL without VAT.

20 million dollars of oxygen

33 kontraktime janë kryer në total nga 15 institucionet shqiptare gjatë pandemisë vetëm për oksigjen. Dy institucionet që kanë bërë blerjet më të mëdha të oksigjenit, janë spitalet universitare. Qendra Spitalore Universitare “Nënë Tereza” ka tenderuar një vlerë prej 1,097,252,839 lekë pa TVSH. Nga ana tjetër, Spitali Universitar “Shefqet Ndroqi” mban vendin e dytë duke tenderuar oksigjen me një vlerë prej 454,605,500 lekë pa TVSH. Ndërkohë renditja ndiqet nga Spitali i Fierit, ai i Durrësit, Kukësit, Kavajës, Lushnjës e Librazhdit. Në total vetëm për oksigjen institucionet shqiptare shpenzuan 2,114,242,355 lekë pa TVSh ose e thënë ndryshe më shumë se 20.5 milionë dollarë. (20 518 656 USD).Por ajo që bie në sy është fakti se kontraktorët kryesorë përfitues për oksigjenin gjatë Covid-19 janë vetëm dy “GTS-GAZRA TEKNIKE SHQIPTARE” me 20 kontraktime dhe 1,951,569,887 vlerë të përfituar dhe “MESSER ALBAGAZ SHPK” me 9 kontraktime dhe 196,495,440 lekë të përfituara.

Barna pa kurë

E ndërsa një kurë e qartë për COVID-19, ishte diçka e vështirë për t’u përcaktuar nga institucionet mjekësore, tenderat për barna të ndryshëm nuk u kursyen. Vetëm për barna, janë realizuar 75 kontraktime. Spitali Universitar “Shefqet Ndroqi” mban peshën më të madhe të kontraktimeve me plot 66 të tilla, ndërsa Ministria e Shëndetësisë ka realizuar vetëm 6. Për këto tenderime është e pamundur të realizohet një llogaritje totale e vlerës, që është shpenzuar dhe do të shpenzohet për shkak se shumica prej tyre janë marrëveshje kuadër dhe oferta e sjellë është në bazë të çmimit për njësi. Ndërkohë kompanitë që kanë përfituar më shumë në këto tenderime janë: Megapharma SHPK e cila ka marrë 15 kontraktime, Rejsi Farma me 10 kontraktime, Edna Farma me 8 kontraktime, Aldosch Farma me 8, Trimed SHPK me 8. Gjithashtu, nuk kanë munguar as tenderimet për blerje pajisjesh, ku për respiratorët kishte kërkesë të lartë gjatë pandemisë. Më 17 Mars të 2020, Ministria e Shëndetësisë nëpërmjet prokurimit të drejtpërdrejtë kërkoi të bënte blerjen e 54 respiratorëve me një fond limit prej 1.1 milionë eurosh (129 milionë lekë).

Tendera sekret dhe tendera me një ofertues

15 kontrata të cilat janë klasifikuar “sekret” janë zhvilluar nga dy institucionet shqiptare gjatë pandemisë. 14 prej tyre mbajnë vulën e Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale dhe vetëm një atë të Ministrisë së Drejtësisë. “Nga marsi 2020 deri në maj 2021, institucionet e shëndetësisë kontraktuan 60 kompani për furnizime materiale që kishin lidhje me COVID-19. 11 nga kompanitë ose 18% e totalit të kontratave ishin sekrete. Gjithashtu 11 kontrata të treta ose 18% e operatorëve fitues kishin vetëm vlerën e çmimit për njësi dhe jo shumën totale”, thuhet në raportin e publikuar pak kohë më parë nga “Together for Life”. Tenderat sekret nga përshkrimi i dhënë vijonin që prej blerjeve të barnave pajisjeve e deri te tendera me “Produkte letre dhe spostimin e sistemit të dializës nga pediatria e specialiteteve të QSUT-së te godina e spitalit infektiv në QSUT”. Në listën e tenderave janë edhe tendera, të cilët objekt të tyre kanë blerjen e materialeve të konsumit laboratorik për ISHP-në si dhe blerje të materialeve për mbrojtjen personale ndaj COVID-19. Ndërkohë që është e vështirë për të gjetur një arsye se pse këto tendera janë klasifikuar si sekret. Kjo lloj procedure u kritikua ndjeshëm nga shoqëria civile, media si dhe nga partitë opozitare. Open Data Albania doli me një deklaratë për shtyp ku e cilësoi këtë procedurë të qeverisë si antikushtetuese, jo ligjore, jo të përligjur dhe në cënim të parimeve bazë të mirëqeverisjes.

Marrëveshjet për vaksinat

Në momentet kur pandemia ishte në kulmin e saj, Shqipëria lidhi katër marrëveshje për furnizimin me vaksina anti-covid. Për asnjë prej këtyre kontratave, të klasifikuara si sekret, qytetarët nuk e njohën koston që patën për buxhetin e shtetit. Ndërkohë gjatë pandemisë tenderat të klasifikuar sekret patën një rritje. Kostoja e disa prej këtyre marrëveshjeve mund të kuptohet vetëm prej ndryshimeve buxhetore ose akteve ligjore me efekt ekonomik të disa institucioneve. Kontrata e lidhur me GAVI Alliance ka patur një efekt financiar prej 4 173 137 dollarë, e dhënë që del nga një njoftim i Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë “Rritet mbështetja buxhetore për blerjen e vaksinave Anti Covid 19“. Një marrëveshje tjetër e realizuar për vaksina është edhe me Pfizer export bv e cila është raportuar në media me një vlerë prej 5,995,080 dollarë. 20,000,000 dollarë janë paguar edhe për kontratën e lidhur për vaksina me kompaninë KEYMEN ILAC SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI (Sinovac ). Shifër e cila del prej dy pagesave sipas VKM 174 date 24.03.2021 dhe VKM-se Nr.357 date 16.06.2021. Ndërsa për marrëveshjen për PFIZER OVERSEAS LLC dhe Human Vaçine LLC (Sputnik V) nuk ka asnjë informacion.