BREAKING NEWS

"Earthquake" in the State Police, the "SKY" gang falls, this is how the dome will be replaced, the chiefs of the police stations and the directors of the directorates, almost 600 new faces at the top of the list

"Earthquake" in the State Police, the "SKY" gang falls, this
x
BREAKING NEWS

Spartak Njjela's "Bomb": This is why Prime Minister Rama does not resign after all the arrests in his government and the reason that may have forced the judge to take Jamarbër Malltezi to house arrest

Spartak Njjela's "Bomb": This is why Prime Minister Rama does not
x
BREAKING NEWS

Idajet Beqiri is shocked: Ilirjana Olldashi, who freed Jamarbër Malltez from prison, is the first cousin of Ilir Meta, here are the people of the former president within the judiciary and who is Sali Berisha's loyalist who is in danger of being handcuf...

Idajet Beqiri is shocked: Ilirjana Olldashi, who freed Jamarbër Malltez
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia tells the horror that Ilir Meta is experiencing from the witnesses for the "CEZ-DIA" file, this is the scheme he is using together with Sali Berisha to escape from the clutches of SPAK

Ilir Demalia tells the horror that Ilir Meta is experiencing from the witnesses
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu: I tell you why the prosecutors are hesitating to take the decision to send Sali Berisha and Jamarbër Malltezi to prison, here is the judicial practice that sinks them, what is expected to happen in the Supreme Court

Kreshnik Spahiu: I tell you why the prosecutors are hesitating to take the
x
BREAKING NEWS

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and the exhumation of the corpse of the well-known businessman, Geri Kokalari calls SPAK to investigate Berisha, here are some of the crimes in which the former prime minister was involved

From "Gërdeci" and the death of Trebicka, to pyramid firms and
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence in the hands of the FBI and foreign secret services that prove that Sali Berisha is the unconvicted murderer of "January 21", the sensational behind the scenes are revealed

Here is the evidence in the hands of the FBI and foreign secret services that
x
BREAKING NEWS

The dome of the State Police towards the merger after the delivery by Europol of the interceptions of "EncroChat" and "Sky", Rrumbullaku urgently opens the race for the ranks

The dome of the State Police towards the merger after the delivery by Europol of
x

Politike

The USA opens "Pandora's Box", the Americans are supplementing with additional materials the "Gërdec" file that will sink the Berisha family, here is who is the witness who endangers Shkëlzen, details from SPAK's order letter are revealed

The USA opens "Pandora's Box", the Americans are supplementing

The information that will come from the United States of America will determine the continuation of the investigation into the Gërdec tragedy. It will be this file that will decide whether Sali Berisha, or his son who is accused of hiding behind the business of death, will be arrested. The news was given yesterday by the head of SPAK Altin Dumani. While the judicial process against the former Minister of Defense Fatmir Mediu continues in GJKKO, Dumani confirmed that for the tragedy of March 15, 2008, another faction of the file for corruption and money laundering related to ammunition trafficking is under investigation. The head of SPAK said that all possible verifications are being carried out in relation to this file and that several letters have been sent to the USA to obtain evidence and testimonies of interest to the investigation. There is a lot of evidence that shows that cartridges were trafficked in Gërdec. This was proven by the Americans themselves, after the head of the AEY company, Efraim Diveroli, was sentenced to 4 years in prison. The license of Diveroli and his firm AYE was blocked just a few days after the Gërdec scandal in Albania and the article published in the "New York Times" regarding this issue. He had noted in the documents that the Kalashnikov ammunition was Hungarian production from 1965-1975, but in fact they were Chinese production. The cartridges were purchased in Albania based on several contracts with the state-owned company MEICO and the scandal came to light only after the repacking process in Albania. To hide the Chinese origin of the weapons, Diveroli and the Albanian officials repackaged them by removing them from the old Chinese crates and placing them back in some new plastic crates. The repackaging process started with the company of the Albanian businessman Kosta Trebicka, but then the Albanian government preferred to put into action Henri Tomein, a person known as an illegal arms trafficker, who artificially increased the price of weapons from 18 to 42 dollars for a box of ammunition. This money is suspected to have been divided between Albanian officials, Diveroli and Henri Tomei. The suspicions are that Diveroli cooperated with representatives of the Albanian government and one of the names mentioned in the cables of the American embassy is the son of the former prime minister Berisha. For this reason, SPAK has addressed a letter to Washington, where it requests that Diveroli be interrogated on behalf of the Albanian prosecution. SPAK wants him to shed light on the scheme that was followed for the trafficking of cartridges. known illegal arms trafficker who artificially inflated the price of guns from $18 to $42 per case of ammunition. This money is suspected to have been divided between Albanian officials, Diveroli and Henri Tomei. The suspicions are that Diveroli cooperated with representatives of the Albanian government and one of the names mentioned in the cables of the American embassy is the son of the former prime minister Berisha. For this reason, SPAK has addressed a letter to Washington, where it requests that Diveroli be interrogated on behalf of the Albanian prosecution. SPAK wants him to shed light on the scheme that was followed for the trafficking of cartridges. known illegal arms trafficker who artificially inflated the price of guns from $18 to $42 per case of ammunition. This money is suspected to have been divided between Albanian officials, Diveroli and Henri Tomei. The suspicions are that Diveroli cooperated with representatives of the Albanian government and one of the names mentioned in the cables of the American embassy is the son of the former prime minister Berisha. For this reason, SPAK has addressed a letter to Washington, where it requests that Diveroli be interrogated on behalf of the Albanian prosecution. SPAK wants him to shed light on the scheme that was followed for the trafficking of cartridges. The suspicions are that Diveroli cooperated with representatives of the Albanian government and one of the names mentioned in the cables of the American embassy is the son of the former prime minister Berisha. For this reason, SPAK has addressed a letter to Washington, where it requests that Diveroli be interrogated on behalf of the Albanian prosecution. SPAK wants him to shed light on the scheme that was followed for the trafficking of cartridges. The suspicions are that Diveroli cooperated with representatives of the Albanian government and one of the names mentioned in the cables of the American embassy is the son of the former prime minister Berisha. For this reason, SPAK has addressed a letter to Washington, where it requests that Diveroli be interrogated on behalf of the Albanian prosecution. SPAK wants him to shed light on the scheme that was followed for the trafficking of cartridges.

The cable for Gërdec (June 20, 2008)

Qëndrueshmëria dhe intensiteti i ngjarjeve të fundit politike, nga kalimi i ndryshimeve kontroverse kushtetuese në Kosovë në mes të prillit e deri te mos votimi i pesë kandidatëve për Gjykatën Supreme, kanë pak kuptim në sipërfaqe pa një motiv të fshehtë. Në kryeqytet qarkullojnë thashetheme mbi cilat mund të jenë këto motive, por zyrtarët më të lartë, duke përfshirë kryeministrin Berisha, kryetaren e Kuvendit Topalli dhe Presidentin Topi, u shmangen spekulimeve të tilla, duke u përqendruar te lufta politike e momentit. Në këtë klimë politike gjithnjë e më të tensionuar, ish-shefi i Forcave të Armatosura, Luan Hoxha, kërkoi nga ambasadori të diskutojë shkarkimin e tij, bashkëpunimin e tij me Prokurorin e Përgjithshëm dhe pikëpamjen e tij për faktet mbi Gërdecin. -Në një takim me ambasadorin më 17 qershor që e kishte kërkuar ai, shefi i sapopushuar i Mbrojtjes, Luan Hoxha, që paraqiti anën e tij të ngjarjeve lidhur me shpërthimin e Gërdecit më 15 mars. Në dallim nga deklaratat publike të ish-ministrit të Mbrojtjes Fatmir Mediu, të cilat ia hedhin fajin operacional për Gërdecin ushtrisë, Hoxha pohoi se që nga fillimi i këtij operacioni, të gjitha vendimet ishin marrë nga ish-ministri Mediu, që nga zgjedhja e Gërdecit si vendi për shkatërrimin e këtyre municioneve, e deri te cilat lloje municionesh do të shkatërroheshin dhe në çfarë afati kohor. Hoxha pohoi se stafi i tij ishte urdhëruar për të transportuar municionin në vend dhe për të ruajtur vendin, asgjë më shumë. -Hoxha tha se, kur vizitoi Gërdecin në mes të vitit 2007, ushtarët e tij po i kryenin këto dy detyra dhe në sipërfaqe nuk dukej se kishte diçka të dyshimtë.

Shkëlzen Berisha

Ai akuzoi se gjatë gjysmës së dytë të projektit, duke filluar nga dhjetori 2007, ai ishte urdhëruar nga Mediu, për shqetësimet e tij të deklaruara me shkrim kryeministrit Berisha (dhe Kryetares së Kuvendit Topalli dhe Mediut), si dhe pas presionit të drejtpërdrejtë nga telefoni nga “një i ri”, të cilin më vonë e identifikoi si Shkëlzen Berisha, djali i kryeministrit, që të vazhdonte të dorëzonte municione të kalibrit të lartë në Gërdec dhe ta bënte këtë gjë pa vonesa. I pyetur nëse ai e kishte raportuar këtë informacion te Prokurori i Përgjithshëm, Hoxha u përgjigj se po, ai i kishte dhënë të gjitha informatat dhe dokumentet tek hetuesit e Prokurorisë së Përgjithshme, përveç informacionit në lidhje me djalin e Berishës. Për këtë, tha ai, nuk ishte e sigurt të flitej. Ambasadori theksoi se nëse hetimi i Prokurorisë së Përgjithshme do të jetë i suksesshëm, ata që e dinë të vërtetën duhet të flasin. Hoxha e pranoi se ai duhet të flasë në interes të drejtësisë, por nuk konfirmoi se do ta bënte një gjë të tillë. (Shënim: Hoxha tha se ka shumë të tjerë që e dinë këtë informacion.) -KOMENT: Ky është incidenti i dytë i një zyrtari që i shpreh haptazi shqetësim, në kufi me frikën, për sigurinë personale dhe profesionale, Ambasadorit në konfidencë. (I pari erdhi nga Nënkryetari i Këshillit të Lartë të Drejtësisë, Kreshnik Spahiu) Disa prova të jashtme mbështesin versionin e ngjarjeve të Hoxhës. Si shef i Mbrojtjes, marrëdhëniet e Hoxhës me ish-ministrin Mediu ishin gjithmonë të ndera dhe në marrëdhëniet tona me të ai dukej të ishte shpesh i painformuar dhe se i mungonte autoriteti i mjaftueshëm për të kryer detyrat e zyrës së tij. Sipas informacionit publik, Prokuroria e Përgjithshme duket se po e përqendron hetimin e saj larg ushtrisë dhe mbi Mediun, ndoshta sepse aty e kanë çuar provat deri më tani. -Nëse versioni i Hoxhës përmban elemente të së vërtetës, kjo mund të ndihmojë në shpjegimin e një pyetjeje me rëndësi të ditës përse kryeministri ka shtuar sulmet e vazhdueshme ndaj institucioneve të pavarura pikërisht në këtë periudhë, duke alarmuar bashkësinë ndërkombëtare dhe duke e shtyrë atë që të vërë në pikëpyetje kredencialet demokratike të Shqipërisë kur ka ende shumë për t’u bërë lidhur me ratifikimin e NATO-s.

Most read