BREAKING NEWS

Movement difficulties are warned in the Durrës-Elbasan axis, the Police comes out with an important announcement for citizens: Starting from 22:00 until the morning...

Movement difficulties are warned in the Durrës-Elbasan axis, the Police
x
BREAKING NEWS

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away

Sad/ The former mayor of Durrës has passed away
x
BREAKING NEWS

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the hospital

Arrested for money laundering, former official Alda Klosi ends up in the
x
BREAKING NEWS

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of the next week

Acari "invades" Albania, which are expected to be the coldest days of
x
BREAKING NEWS

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has passed away

Art in mourning/ A great loss for Albania, the talented actor from Shkodran has
x
BREAKING NEWS

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is expected

Good news for Albanians/ Germany needs 400,000 workers a year, here is what is
x
BREAKING NEWS

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate reaction comes

The Pentagon destroyed the 'spy' balloon, China's immediate
x
BREAKING NEWS

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold, here's what happens to other currencies

Currency exchange for today / How much the dollar and euro are bought and sold,
x

Politike

The Serbs are terrified: the plan to create a 'great Albania' is launched, here are the countries that Tirana will 'seize', among them the famous Greek island of Corfu, the West is silent

The Serbs are terrified: the plan to create a 'great Albania' is

Greater Albania has scared Belgrade. Serbia is trying to stop the growth of the role of Albanians in the region, a phenomenon which is being supported by the US and the EU. According to the Serbian media, Greater Albania is not an unfeasible project, it is practically working now. They even write that later everything will become a "closed matter" and this will happen without any major conflict between the states of the region. This alarm in Serbia was raised after the important meeting on November 27, a date marked in the history calendar of Albania and Kosovo, as the day of the first meeting of the two assemblies since the declaration of independence. The Assembly of Albania welcomed that of Kosovo, on the eve of the 110th anniversary of our country's independence. But this was not the essence, as the Serbs have often talked about "Greater Albania". This time, in the Serbian media, it has been projected how this process will be achieved and who are the countries that Albania will "seize". The Serbian media "Blic" writes that the idea of ??"Greater Albania" means the union of Albania with Kosovo. In addition, the territories of Montenegro, Serbia, Macedonia and Greece will also be "undressed". According to this idea, it will include Ulcinj, Plava, Rozhaje and Podgorica (Montenegro), then Kosovo, Preshevska Dolina e Leskovci, Vranja and Prokuplja (Serbia), Western Macedonia and Skopje (Macedonia), as well as the Greek part together with Albania, up to Ioannina. According to the Serbs, the famous Greek island of Corfu would become part of "Greater Albania". The Serbian media "Blic" writes that the idea of ??"Greater Albania" means the union of Albania with Kosovo. In addition, the territories of Montenegro, Serbia, Macedonia and Greece will also be "undressed". According to this idea, it will include Ulcinj, Plava, Rozhaje and Podgorica (Montenegro), then Kosovo, Preshevska Dolina e Leskovci, Vranja and Prokuplja (Serbia), Western Macedonia and Skopje (Macedonia), as well as the Greek part together with Albania, up to Ioannina. According to the Serbs, the famous Greek island of Corfu would become part of "Greater Albania". The Serbian media "Blic" writes that the idea of ??"Greater Albania" means the union of Albania with Kosovo. In addition, the territories of Montenegro, Serbia, Macedonia and Greece will also be "undressed". According to this idea, it will include Ulcinj, Plava, Rozhaje and Podgorica (Montenegro), then Kosovo, Preshevska Dolina e Leskovci, Vranja and Prokuplja (Serbia), Western Macedonia and Skopje (Macedonia), as well as the Greek part together with Albania, up to Ioannina. According to the Serbs, the famous Greek island of Corfu would become part of "Greater Albania". Western Macedonia and Skopje (Macedonia), as well as the Greek part together with Albania, up to Ioannina. According to the Serbs, the famous Greek island of Corfu would become part of "Greater Albania". Western Macedonia and Skopje (Macedonia), as well as the Greek part together with Albania, up to Ioannina. According to the Serbs, the famous Greek island of Corfu would become part of "Greater Albania".

Signals that are alarming Serbia

This is not the first time that Serbia has raised the alarm about the creation of "Greater Albania". In 2019, the Serbian media hypothesized that the agreement signed by the foreign ministers of Kosovo and Albania, which realized the unification and coordination of foreign policies, as well as joint embassies, the exchange of personnel and experience, meant for Serbia the first steps towards the creation of "Greater Albania". But not only that, Serbia is afraid of the fact why internationals do not react when these movements occur between the two countries. Serbian Prime Minister Ana Brnabic called the silence of the US and the EU scandalous during that period. "It is terrible that Pristina and Tirana signed an agreement that they now have a common foreign policy. This is not naive, this is extremely serious. The scandal is that we still haven't seen any official reaction from either the US or the EU," Brnabic said, stressing that all this is happening at a time when the EU cannot react, because it is being formed. a new European commission, new members are being elected". The head of Serbian diplomacy, Ivica Dacic, expressed himself even more harshly, who said about this agreement that "it is the strengthening of the foundations of the great Albania that is being built without obstacles in the heart of Europe". He also said that Pristina cannot do foreign policy independently, "because Kosovo and Metohija are an integral part of Serbia, let alone have a common foreign policy with Albania". because a new European commission is being formed, new members are being elected". The head of Serbian diplomacy, Ivica Dacic, expressed himself even more harshly, who said about this agreement that "it is the strengthening of the foundations of the great Albania that is being built without obstacles in the heart of Europe". He also said that Pristina cannot do foreign policy independently, "because Kosovo and Metohija are an integral part of Serbia, let alone have a common foreign policy with Albania". because a new European commission is being formed, new members are being elected". The head of Serbian diplomacy, Ivica Dacic, expressed himself even more harshly, who said about this agreement that "it is the strengthening of the foundations of the great Albania that is being built without obstacles in the heart of Europe". He also said that Pristina cannot do foreign policy independently, "because Kosovo and Metohija are an integral part of Serbia, let alone have a common foreign policy with Albania".

Kontrollet kufitare

Gjithashtu, një alarm u dha nga Serbia dhe në vitin 2022. Ishte pikërisht lajmi se do të hiqet kontrolli kufitar ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë dhe njoftimet e zyrtarëve të caktuar se kjo është mënyra e duhur për të “mos perceptuar si dy vende të ndryshme”. Serbia ishte përsëri e shqetësuar për heshtjen e ndërkombëtarëve. Serbia e tha hapur se këto janë hapat për krijimin e “Shqipërisë së Madhe”.

Mesazhi i fortë i Haradinajt dhe Kurtit

Në vitin 2021, Serbia u alarmua dhe nga deklarata e Ramush Haradinajt dhe Albin Kurtit.  Ky i fundit është shprehur se do të krijohet Shqipëria e madhe nëse Serbia nuk e njeh Kosovën. “Do të vijë dita kur presidenti i ri amerikan apo Gjermania do të duhet të deklarojnë se çfarë do t'i thonë Kosovës në vitin 2024, 2025 apo 2026... Prisni të bëjmë diçka. As nuk e pranuam, as e lamë të ngrirë konfliktin, as nuk pranuam të ndahemi, por do të shkojmë në referendum për bashkim me Shqipërinë, mbani mend këtë”, tha atë kohë Haradinaj. Nga ana tjetër ide të ngjashme ka edhe Albin Kurti. Edhe kryeministri kosovar nuk i ka fshehur aspiratat e tij të mëdha shqiptare dhe nga serbët është hedhur shpesh ideja se Kurti po kërkon krijimin e “Shqipërisë së Madhe”.

Heshtja e Perëndimit

Pra në të gjitha reagimet nga Serbia, shqetësimi i tyre kryesor është heshtja e Perëndimit kur flitet për bashkimin e shqiptarëve. Ish-shefi i diplomacisë, Vladislav Jovanoviq, thotë për  mediat serbe se gjithë kjo është pjesë e politikës së rrumbullakimit të presionit të vazhdueshëm ndaj Serbisë, për ta dobësuar atë psikologjikisht, për të dobësuar vullnetin dhe besimin e saj se do të mund ta mbajë Kosovën. “Në njërën anë, Kurti vazhdimisht provokon Serbinë që të futet në të ashtuquajturën zonë gri dhe reagon më ashpër ndaj provokimeve, dhe nga ana tjetër, Perëndimi po shtyn një plan misterioz për Kosovën, duke lënë të kuptohet, pra pranimi i Kosovës në Kombet e Bashkuara dhe përfundimi i procesit të negociatave për normalizimin e marrëdhënieve në fillim të vitit të ardhshëm. Mirëpo, kjo është një kalkulim pa hanxhi, sepse sipas të gjitha postulateve dhe normave ndërkombëtare. Perëndimi hesht për të gjitha këto sepse ata dhe Shqipëria dhe po ashtu Kosova po udhëheqin të njëjtën lojë të varfërimit të Serbisë. Kjo u shkon për shtatë atyre,  strategjia për ta bërë vendin tonë sa më të vogël, prandaj nuk e kanë problem aspiratat e mëdha shqiptare”, tha ai.