BREAKING NEWS

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the untold stories of the couple who married in power and divorced in opposition, from the luxurious villa with 11 toilets, the palm trees that were brought by helicopter, the...

How Meta-Kryemadhi became millionaires during 30 years in politics, here are the
x
BREAKING NEWS

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes high-ranking officials, politicians, media leaders and their families, the details of the big operation are disclosed

SPAK issues 19 arrest warrants for Tirana's incinerator, the list includes
x
BREAKING NEWS

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the former prime minister defended the analyst for the villa in Golem who is being investigated by SPAK and "swallowed" all the slanderous accusations that they have exchanged with ...

Does the UDB agency connect Sali Berisha and Baton Haxhiu, this is how the
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of the DP makes way for Argita and prepares to crown his daughter on the throne with the July 12 protest, Gaz Bardhi ends up as a "squeezed lemon"

Sali Berisha did not have a mandate according to the Constitution, the head of
x
BREAKING NEWS

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run, here are the transfers of hundreds of thousands of euros by Albanian taxpayers to Swiss offshores, SPAK reveals that the businessman who is helping him in Lugano is accused of money la...

The incinerators' money guarantees Arben Ahmetaj's life on the run,
x
BREAKING NEWS

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the scandals in which the deputy prime minister is involved, from investigations into incinerators, corrupt tenders, contracts, privatizations and up to scandalous firms for giving public lands

Belinda Balluku "mountain" with reports to SPAK, here are all the
x
BREAKING NEWS

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation deadlines for Arben Ahmetaj by 3 months and send summons to the oligarch who is accused of money laundering

Strong developments within SPAK, the prosecutors extend the investigation
x
BREAKING NEWS

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why the divorce of Ilir Meta and Monika Kryemadhi cannot save them from the shackles and the strong reason that DASH senior official Richard Nephew avoided meetings in Tirana with the 'R...

Spartak Ngjela reveals the "bombastic" behind-the-scenes: This is why
x

Politike

The testimony of deputy Baftjar Zeqo in SPAK is clarified for the first time, from the institutional and political relations with Arben Ahmetaj, to the coffee that the former/deputy prime minister asked for on the phone with the boss of the incinerators, to the 5 million euro loan that alarmed him

The testimony of deputy Baftjar Zeqo in SPAK is clarified for the first time,

A loan worth 5 million euros, taken by Fier Water and Sewerage, which was run by Salarjon Totaj, the husband of minister Elisa Spiropali, has worried Baftjar Zeqaj, who at that time ran the municipality of Fier. The loan was taken by UKF with the sole purpose of buying new water meters, which would be installed in every entity that entered into a contract with UKF. The name of Salarjon Totaj, in the suspicious activity of the UKF management and his collaboration with Klodian Zoton for the purchase of water meters in Fier, came up during the testimony given by Baftjar Zeqaj in SPAK. The journalist of "Ora Neëa", Elton Qyno, learns that currently the husband of the minister Spiropali, no longer manages the Fier Waterworks, but according to the testimony of Zeqaj, he apparently had a close relationship with Zoto, since through the management board he received a loan of 5 million euros, in order to purchase water meters. The water meters were taken from Klodian Zoto's company, for which he negotiated meetings with state officials and Arben Ahmetaj, who at that time was the Minister of Economy.

The file in SPAK is cleared

According to the SPAK file, during this time Klodian Zoto was employed by the Fier Water and Sewerage Company, holding the position of Legal Advisor to the General Director Salarjon Totaj, part-time from January 14, 2013 to August 1, 2014. This appointment was made by Salarjon Totalaj himself through order No. 44/4. This shows that these two individuals had a close relationship with each other, where Zoto advised and Totaj signed the economic plans in UKF. But unlike the legal position that SPAK has taken for Klodian Zoto by bringing several charges against him, no criminal charges have been brought against Salarjon Totaj, Minister Spiropali's husband. Currently, Salarjon Totaj no longer holds the position of UKF director, but has opened a consulting company in the middle of the capital. In his testimony given in SPAK, Baftjar Zeqaj, has shown that: "...I was very shocked in the period 2012-2013, when I learned that the Fier Water and Sewerage Board would receive a loan for the clocks. two reasons, firstly we as the Municipality had a very good relationship with the German Bank KFV, as its investment had started and was in the form of a loan, and it was also in the final phase of the Fier Sewerage. At that time, from the Municipality in cooperation with KFV, the city's internal water supply network was being worked on. The German bank was also concerned that another loan was being taken out, and while their loan was being repaid, the Board made a decision on the new loan in the amount of 5 million Euros. The second thing that worried me was that the new network had not been completed and there was no reason to need the hours at this moment. That the Board took this loan as an emergency and it was taken as soon as the Board was built with the new director, Salarjon... ".

Connections with Ahmetaj

Baftjar Zeqaj, një nga figurat më të njohura politike në qytetin e Fierit, është një nga dëshmitarët e Prokurorisë së Posaçme, që do thirret në gjykatë për të provuar akuzat e prokurorisë kundër ish-zv/kryeministrit Arben Ahmetaj dhe dy biznesmenëve Klodian Zoto, Mirel Mërtiri. Zeqaj është marrë në pyetje në muajin nëntor 2023 si ish-kryetar i bashkisë së Fierit, të cilën e ka drejtuar për tre mandate me radhë. Ai ka treguar raportet institucionale dhe politike me Arben Ahmetaj, njohjen me të, duke shtuar se kurrë nuk e ka pasur shok. Ndërsa për dy biznesmenët Mërtiri dhe Zoto, Baftjar Zeqaj ka pohuar në SPAK se nuk i njihte. Por në disa komunikime telefonike që Arben Ahmetaj, ka pasur në muajin shtator 2012 me Baftjar Zeqaj, së bashku kanë shkëmbyer këto mesazhe si më poshtë vijon: Arben Ahmetaj: I dashur, dua të ulemi këto ditë për kafe unë, ti dhe Klod Mërtiri. Ben Ahmetaj. Arben Ahmetaj: Kur të mbarojë, ulemi për kafe me Klodin? Ben Ahmetaj. Baftjari Fier: Po. Arben Ahmetaj: Ok, të falënderoj shumë. I pyetur në SPAK në 13 nëntor 2023, ish-kryetari i Bashkisë Fier, Baftjar Zeqaj, ka deklaruar se: "...prej vitit 2003 deri në vitin 2015, kam qenë Kryetar i Bashkisë Fier. Për një periudhë 6 mujore kam qenë Drejtori i Kompanisë së Naftës "Albpetrol". Nuk e mbaj mend vitin e saktë se kur kam qenë Drejtori i Kompanisë së Naftës "Albpetrol", por kujtoj se kam dhënë dorëheqjen përpara se të bëhesha Deputet…”.

Detajet

Më tej Baftjar Zeqaj tregon se: “...Arben Ahmetaj, e kam njohur prej shumë vitesh si anëtar të Partisë Socialiste dhe rolin që ai ka pasur në PS. Unë me Arbenin nuk kam pasur marrëdhënie shoqërore, por marrëdhënia jonë, ishte zyrtare për shkak të interesave të punës dhe të Partisë që përfaqësonim....nuk e mbaj mend të jem ulur me të për shkak se nuk kemi qenë shokë...” Baftjar Zeqaj ka folur dhe për Salarjon Totën, burrin e ministres Elisa Spiropalit, duke thënë se ai ishte kundër zgjedhjes së tij në krye të UKF-së. Zeqaj në dëshminë e tij dhënë në SPAK ka deklaruar se: “…Salarjonin e njoh herët, pasi është djali i shokut tim, Luan Tota. Më pas unë e njoh si Drejtor të Ujësjellës Kanalizime Fier, periudhën nuk e mbaj mend. Zgjedhja e tij, si Drejtor i UKF është bërë nga Bordi i Ujësjellësit dhe dua të sqaroj se Ujësjellësi, nuk ka qenë institucion në varësi të Bashkisë Fier, ku unë edhe mbaja pozicionin e Kryetarit. Dua të sqaroj se në kohën kur Salarjoni u bë drejtor, unë kam qenë kundër këtij vendimi. Në momentin që ai u bë Drejtor i UKF, unë nuk kam pasur më marrëdhënie me të. Bordi i Ujësjellësit zgjidhet nga Këshilli i Bashkisë Fier, por kujtoj se Kryetar i Bordit të Ujësjellësit, ka qenë Xhevit Bushi, anëtar Kozma Sako, ndërsa anëtarët e tjerë, nuk i mbaj mend”. Ndërsa në lidhje me me Klodian Zotom deklaron Zeqaj ka pohuar se: "... unë emrin e tij, e kam dëgjuar vetëm në media. Nuk kam marrëdhënie shoqërore apo fisnore me të, si dhe nuk e mbaj mend të jem takuar me të ...nuk njoh asnjë kompani të Klodian Zotos, si dhe nuk di që ndonjë punë të Bashkisë Fier, të jetë bërë nga ndonjë kompani e tij...".

Njohjen me Mërtirin

Regarding Klodian alias Mirel Mërtir, the former mayor of Fier municipality, Baftjar Zeqaj stated that: "...I have only heard his name in the media. I have no social or tribal relationship with him, and I don't remember meeting him...I don't know any company of Klodian or Mirel Mërtiri, and I don't know that any work of Fier Municipality was done by any company of his..." Meanwhile, regarding the messages exchanged with Arben Ahmetaj, Zeqaj stated in SPAK that: "...in the message of September 13, 2012, where Arben Ahmetaj asked me to sit down for coffee with him and with Klodian Mërtir, I don't remember sitting down. Likewise, according to the communications of September 15, 2012, Arben Ahmetaj asked me for coffee again with Klodian Mërtir, but I don't remember sitting down..." Asked about the fact that according to the communications of September 15, 2012, at 10:17 a.m., Arben Ahmetaj and Klodian Mërtiri agreed in principle to sit down , sends a message with the content "…Thank you very much…". answers that: "...I don't know at all, I can't make the connection...". In his confession to SPAK, Baftjar Zeqaj generally states that he does not remember anything, but clarifies that: "...I was very shocked in the period 2012-2013, when I learned that the Fier Water and Sewerage Board would take a loan for the clocks. First, we as the Municipality had a very good relationship with the German Bank KFV, as its investment had started and was in the form of a loan, and it was also in the closing phase of the Fier Waterworks time, by the Municipality in cooperation with KFV, the internal water supply network of the city was being worked on. Even the German bank was concerned that another loan was being taken and while their loan was being repaid, the Board made a decision on the new loan in the amount of 5 million Euros. The second thing that worried me was that the new network had not been completed and there was no need for the clocks at this moment. That the Board took this loan as an emergency and it was taken as soon as the Board was built the new director, Salarjon. Likewise, I have given two press conferences, where I have argued that it is an unjustified loan and undermines the entire investment of the German bank. I don't know if Klodian Zoto and Mirel Mërtiri were the people who took the loan and brought the Clocks to Fier....".

Most read