BREAKING NEWS

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri reveals for the first time the sensational detail and shows how "Pandora's Box" will be opened by SPAK and foreign services for crimes, murders, affairs and dirty deals in Albania

Here are Sali Berisha's connections with Ervis Martinaj, Idajet Beqiri
x
BREAKING NEWS

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama paves the way for SPAK for names immersed in affairs, ministers, deputies and mayors are warned that they will not have political support

Who is the name "VIP" who is expected to be arrested in SP? Edi Rama
x
BREAKING NEWS

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed their release in the 90s and how he zealously defended the sectarian line of the Labor Party

Sali Berisha, the biggest enemy of political prisoners, this is how he opposed
x
BREAKING NEWS

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as the corruption with Fazli? and the connections with the Hasian crime boss in London alarmed the English, the document reveals

Here is the evidence that the British have in Sali Berisha's file, such as
x
BREAKING NEWS

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the only way to get a pension for the elderly who do not appear in the registers during the time of agricultural cooperatives, to the new scheme to increase more income for residents and th...

Expert Fatos Çoçoli gives the latest news for pensioners, from the
x
BREAKING NEWS

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the family members were also included in the scheme, this is how they tried to save some assets, the Financial Intelligence Agency reveals the hard details

Two high-ranking officials have cleaned 3.7 million euros in properties, the
x
BREAKING NEWS

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here are the two people the former prime minister is using to close his dirty deals, how millions of euros are being thrown behind the scenes

Ilir Demalia explodes the "bomb", Sali Berisha will be released, here
x
BREAKING NEWS

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who will be arrested by the SPAK, his connections with the characters of the world of crime that were sunk by the Special Prosecutor's Office and the details of how he cleaned u...

Romeo Kara warns of strong developments: Here is the well-known politician who
x

Politike

"Voice of America" ??publishes the alarming report that "shakes" the government: Corruption and state capture have increased significantly, secret agreements between political parties, majority officials and criminal groups are a concern

"Voice of America" ??publishes the alarming report that

"Voice of America" ??(VOA) has released the alarming report of the Institute for Democracy and Mediation (IDM), which analyzes the evaluation of the National Integrity System for Albania, on the effectiveness of national anti-corruption mechanisms. The report, a collaboration with the Organization Transparency International, with the support of the European Union, notes a decline in the public sector in terms of anti-corruption mechanisms, a stagnation in the media and civil society, while highlighting as the most important progress that in the judicial system and the prosecution . "Albania's legislative framework remains fragmented and the effectiveness of reforms is limited; many public institutions lack the capacities, resources and staff necessary for their tasks", the report states. In the Evaluation Report of the National Integrity System, an instrument of the organization Transparency International, good governance, transparency and accountability in the Assembly, government, political parties, judiciary, media, independent institutions, civil society organizations and private business are analyzed. "Albania's public sector is the pillar with the lowest points, because it suffers from unclear professional standards, from the risk of corruption and from political influence", the report states. According to him, reform efforts fail to create a professional and accountable public sector, where unfair dismissals remain a significant concern.

Report

The IDM states in the report that various forms of corruption are present in Albania, from petty corruption and nepotism to money laundering and state capture, which have increased significantly. "Grand corruption and state capture have increased significantly in the last decade, as Albania has increased such risks through privatization, concessions and public-private PPP partnerships. "These ways of transferring public money and capital into private hands have been prone to corruption and are alleged to have contributed to the personal enrichment of government officials," the report states. The economic sectors most affected by major corruption, according to this report, were energy, transport, construction, health and tourism. "Money laundering and collusion between political parties, government officials and organized crime groups are worrying and have worsened," the report said. The anti-corruption legislative framework is considered to be comprehensive enough, but not clear enough in defining the institutional responsibilities to implement it. "Lack of transparency facilitates corrupt decision-making and state capture," the report states. Despite the Law on the Right to Information and the Law on Public Notification and Consultation, public institutions, according to the report, still fail to disclose relevant budget and procurement data, while public consultation processes tend to be formal.

The details

In it, it is emphasized that "the influence of the government on the Assembly is important and independent institutions such as KLSH, ILDKPKI and the People's Advocate exert limited essential pressure on the executive to draft effective anti-corruption policies". Despite a new law on public procurement, the report states that "public procurement procedures in the health sector and in infrastructure suffer from a number of issues ranging from fictitious bids to a lack of effective oversight", while "details about with the implementation and execution of concession/public-private partnership (PPP) contracts". In this report, it is emphasized that the practical implementation of the law for the prevention of conflict of interest and for the protection of whistleblowers remains weak. The business environment in Albania is estimated to have remained prone to corruption due to challenges such as informality, ineffective public administration and low trust in the justice system. "Cases of public officials receiving payments from the private sector are widespread, although there have been initiatives to reduce contact between businesses and public officials," the report said.

Intervention of the parties

Në të theksohet se shoqëria civile, mediat dhe partitë politike kanë shënuar rezultate të dobëta. “Besimi tek partitë politike është shumë i ulët, sepse partitë politike kanë përqafuar klientelizmin, duke ofruar përfitime në këmbim të mbështetjes elektorale dhe financiare, duke shtuar dyshimet për përfshirjen e grupeve kriminale në këtë marrëdhënie”, thuhet në raport. Në raport thuhet po ashtu se Komisionit Qendror të Zgjedhjeve ende i mungojnë burimet e mjaftueshme për të monitoruar financimin e partive politike dhe të ndëshkojë shkeljet e ligjit nga partitë politike, ndërsa “ka akuza për ndërhyrje të partive politike në burimet dhe dhënat shtetërore”, por “mekanizmat për të parandaluar keqpërdorimin e burimeve publike gjatë fushatave politike janë joefektive”. Lidija Prokic, këshilltare rajonale e organizatës Transparency International për Europën Lindore dhe Juglindore, Transparency International, tha në konferencë se raporti rendit një mori problemesh me korrupsionin dhe mosfunksionimin si duhet të mekanizmave kundër tij, që nga Kuvendi, qeveria dhe sektori publik, por shqetësim i madh është po ashtu gjendja e shoqërisë civile në Shqipëri, e cila nevojitet të veprojë dhe të dëgjohet më shumë. Në të theksohet se organizatat e shoqërisë civile monitorojnë llogaridhënien e qeverisë me metoda të ndryshme, por ndikimi i tyre është i kufizuar, ndërsa përballen me vëmendje të kufizuar, me frikësime të vazhdueshme, ngacmime dhe sulme. Sa i takon gazetarisë, në raport thuhet se materialet e përgatitura nga qeveria dhe reklamat e fshehura vënë në dyshim integritetin gazetaresk dhe rolin publik të medias.

Drejtësia

“Pavarësia editoriale kushtëzohet nga interesat e pronarëve dhe vlerësohet se mediat promovojnë axhendat e qeverisë, biznesit dhe grupeve kriminale për përfitime personale në tregje fitimprurëse”, theksohet në raport, i cili veçon si problem kufizimet mbi informacionin për gazetarët investigativë, shoqërinë civile dhe profesionistët e medias. “Krijimi i Agjencisë për Media dhe Informim në vitin 2021 ka centralizuar më tej kontrollin e përmbajtjes së informacionit që bëhet publike nga institucionet qeveritare”, thuhet në raport. Ai thekson se “liria e medias në Shqipëri është përkeqësuar”, ndërsa “media priret të politizohet ndjeshëm dhe marrëdhënia midis qeverisë dhe pronarëve të medias duket se lidhet me një përfitim reciprok: mbulim pozitiv për qeverinë në këmbim të aksesit në fondet publike dhe lehtësimit të procedurave administrative”.

Liria e medias

The report emphasizes that the editorial lines of the media are dictated by economic self-interest; the fact that the owners of the largest media companies are also active in sectors such as construction, health or finance. "These relationships further develop into complete clientelistic networks essential for grand corruption and the opportunity to profit from public contracts," states the IDM's 2023 report, which follows the last one in 2016. The report praises the reform in justice, the vetting process, as well as the establishment of a special prosecutor's office against corruption and organized crime, but emphasizes that still the state of democratic governance has deteriorated, while the state of the rule of law has been slowly declining. There is also a deterioration in the protection of human and civil rights, where violations of the right to free assembly, illegal detentions and violations of the right to housing through forced evictions and destruction of property to create space for infrastructure projects in the capital.