BREAKING NEWS

Andi Bushati doesn't hold back, fiercely attacks Rama: Albin Kurti is getting stabbed in the back by Tirana

Andi Bushati doesn't hold back, fiercely attacks Rama: Albin Kurti is
x
BREAKING NEWS

The criminology expert is surprised with the statement: Drugs are brought in by fishing boats, but also by civilian planes

The criminology expert is surprised with the statement: Drugs are brought in by
x
BREAKING NEWS

The former candidate of the DP points out the culprits of the division of the opposition, he does not spare the former prime minister and Alibeaj

The former candidate of the DP points out the culprits of the division of the
x
BREAKING NEWS

Why did the DEA land in Albania? Expert Karamuço uncovers the behind-the-scenes and confronts the minister: Here are how many agents have come

Why did the DEA land in Albania? Expert Karamuço uncovers the
x
BREAKING NEWS

The former Prosecutor of Serious Crimes explodes the 'bombshell' statement: Here is the city that consumes the most cocaine in Albania

The former Prosecutor of Serious Crimes explodes the 'bombshell'
x
BREAKING NEWS

"Luizi has received a second of the views of Joe Biden"/ Rakipi asks Fevziu about the spectacle that has "stuck" the Albanians: They are leaving en masse, who is left is immersed in the vanity of Big Brother

"Luizi has received a second of the views of Joe Biden"/ Rakipi asks
x
BREAKING NEWS

"McGonigal"/ The former president of the American House breaks the statement: There is information that has not been published and...

"McGonigal"/ The former president of the American House breaks the
x
BREAKING NEWS

"You know better about these things, but you won't talk!"/ Debate breaks out in the studio, Rakipi is caught with Fevziu about contraband oil and oligarchs

"You know better about these things, but you won't talk!"/ Debate
x

Rajoni

Kurti set 6 conditions for the Association, Vucic reacts quickly: He simply does not want to create it

Kurti set 6 conditions for the Association, Vucic reacts quickly: He simply does

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, has said that the establishment of the Association of municipalities with a Serbian majority can be considered with several conditions - among others, it "must be in accordance with the Constitution and the laws in force in the Republic of Kosovo".

Another condition, according to him, is that the Association cannot be mono-ethnic.

"It should change its name, it cannot carry any public or executive power and it should only serve the horizontal cooperation of the municipalities, according to the Constitution and the Law on local self-government", said Kurti.

The Prime Minister of Kosovo made these statements during a session of the Assembly of Kosovo, on February 2.

"The rights of national minorities and the relevant protection mechanisms should strengthen the principle of reciprocity between the two states, as well as take into account European standards and models", said Kurti.

The fourth condition, according to Kurt, is that, before the establishment of the Association, "Serbia's illegal structures in the north are extinguished and all illegal weapons are handed over".

"The association is part of the final agreement and is implemented only after mutual recognition", is the fifth condition, according to the Prime Minister of Kosovo.

Enumerating the last condition, Kurti said that "Serbian President Aleksandar Vu?i? should withdraw the letters sent to the five EU member states and others for not accepting Kosovo's application for EU membership".

"These six conditions that I set, are political conditions and are based on the democratic, universal and European aspect of governance and policy-making", said Kurti.

Kushtet e Kurtit i ka komentuar menjëherë presidenti i Serbisë, Vuçiç. Ai i ka cilësuar “përrallë” kushtet e kryeministrit të Kosovës për formimin e Asociacionit.

Në një seancë të Kuvendit të Serbisë, gjatë diskutimeve për Kosovën, Vuçiç ka thënë se Kurti në fakt “nuk do të formojë Asociacionin”.

Përkitazi me kushtet e Kurtit ka reaguar edhe opozita në Kuvendin e Kosovës, ndonëse kryeministri ka thënë se krerët opozitarë kanë qenë në dijeni për to.
Kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Lumir Abdixhiku, kritikoi njërin prej kushteve të vendosura nga Kurti, përkatësisht atë për çarmatosjen e veriut.

Abdixhiku tha se kjo nuk është çështje për dialog me Serbinë, por është detyrë e Kurtit dhe organeve të rendit që ta bëjnë një gjë të tillë.

“Jo gjashtë, por 22 udhëzime i ke nga Gjykata Kushtetuese. Të gjitha i ke me një vend, thonë respektim i rendit, Kushtetutës së Kosovës”, tha Abdixhiku.

Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës, Abelard Tahiri, tha se nuk e di se a është rastësi apo sinkronizim mes Kurtit dhe Vuçiçit, që në kohën kur në Kuvendin e Serbisë po diskutohet për dialogun, kryeministri kosovar e jep lajmin për themelimin e Asociacionit.

“Ky moment duhet të jetë një koordinim i mirë mes dy liderëve, Kurtit dhe Vuçiçit, të cilët në të njëjtën ditë, në të njëjtin moment, po japin lajme të rëndësishme për drejtimin që do të marrë kjo marrëveshje”.

“Ajo që është e rëndësishme është ndryshimi radikal, drastik, që është ndryshim jashtëzakonisht i madh i diskursit të Kurtit”, tha ai.

Marrëveshja për formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë është arritur në vitin 2013, në kuadër të dialogut për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi, të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian, por ajo nuk është zbatuar kurrë.

Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka konstatuar, më 23 dhjetor të vitit 2015, se parimet e përgjithshme të Asociacionit, të dakorduara po atë vit mes Kosovës dhe Serbisë, nuk ishin tërësisht në përputhje me frymën e Kushtetutës së Kosovës.

Kushtetuesja ka thënë se ky asociacion mund të formohet, nëse harmonizohen me Kushtetutën ato parime që nuk janë në harmoni me të.

Serbia, në anën tjetër, këmbëngul që Asociacioni të formohet në bazë të marrëveshjeve të arritura.

The United States of America and the European Union have repeatedly asked the parties to respect all agreements reached, including the one on the Association./REL

Most read