BREAKING NEWS

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken hostage in England, authorities release the 30-year-old

"400 thousand pounds in exchange for freedom"/ The Albanian is taken
x
BREAKING NEWS

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to Belgrade's policies

Lulzim Basha comes out with a strong appeal to Albanians: The best response to
x
BREAKING NEWS

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a 50-year-old woman, this is what the police found during the search

The elderly man in Durrës 'goes crazy'/ He tries to rape a
x
BREAKING NEWS

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American senator: Albania must decide for itself

"Concerned about Russian funding in the Balkans", the American
x
BREAKING NEWS

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends, Von der Leyen gives the fantastic news

"Europe will have enough gas"/ The Russian "nightmare" ends,
x
BREAKING NEWS

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in the country

Covid-19 is not over yet, the Ministry of Health reveals what is happening in
x
BREAKING NEWS

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning, reveal Putin's plans for the Balkans

It is known as "gunpowder power"! American experts give the warning,
x
BREAKING NEWS

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline and gas will be sold

The Transparency Board changes the prices again, this is how much oil, gasoline
x

Rajoni

North Macedonia gives a strong blow to Russia, the latest decision against Ukraine is revealed

North Macedonia gives a strong blow to Russia, the latest decision against

North Macedonia has donated tanks and other military equipment to Ukraine, since the latter is facing Russian aggression. However, government sources have not yet confirmed that North Macedonia has also sent Ukraine four airplanes, Su-25 and combat helicopters. Mi-24.

The Macedonian Minister of Defense, Sllanjanka Petrovska, said on Monday that the Government has approved three decisions for military aid to Ukraine, but the decisions are classified, so they cannot be published.

It was declared only for the tanks, which were seen being transported to Ukraine.

The Macedonian authorities bought these tanks precisely in Ukraine in 2001, during the armed conflict with the National Liberation Army (KLA).

Over time, some of these devices have not been used due to the need for servicing.

"Until now, we have approved three decisions on military donations, and at the moment these decisions are classified for security reasons. What it looked like was a tank transport. Now we will not disclose the quantity or how many tanks it is about, but it is clear that the tanks are part of the donations. They are no longer part of our army, they are not needed. And I must say that all decisions were made in consultation with the general staff of the army, as it is responsible for the security of the state. With this, we reject all speculations that with these donations we have weakened the combat readiness of our army", declared Minister Petrovska.

Ukrainian officials have, on several occasions, thanked North Macedonia for donations.

Mykhailo Podolyak, këshilltari i presidentit ukrainas, Volodymyr Zelensky, në një postim në rrjetet sociale në gjuhën ukrainase, kishte falënderuar vendimin e Shkupit për tanket dhe fluturaket e dhuruara, pa specifikuar nëse ishin avionë apo helikopterë.

Vendimi i Qeverisë maqedonase është kritikuar nga Moska si “gabim i madh” në mbështetje të “aktiviteteve kriminale të regjimit në Kiev”.

Por, ministrja e Mbrojtjes e Maqedonisë së Veriut, Sllavjanka Petrovska ka thënë se bëhet fjalë për “vendime të pavarura të një shteti sovran, në ndihmë të një shteti tjetër sovran të pushtuar”.

“Janë vendime të një shteti sovran dhe të pavarur. Pa marrë parasysh se jemi anëtare e NATO-s, dhe pjesë e sistemit kolektiv të mbrojtjes, Qeveria ka vlerësuar se kur sulmohet një shtet tjetër i pavarur, sovran dhe demokratik, siç është rasti me Ukrainën, duhet t’i ndihmohet duke u nisur nga parimet e pavarësisë. Të motivuar nga këto parime, morëm edhe vendimin për të ndihmuar këtë vend me pajisje ushtarake. Ukraina është shteti që ishte sulmuar dhe që po mbrohet nga agresioni”, ka deklaruar Petrovska.

Që në ditët e para të agresionit rus, Maqedonia e Veriut i ka dhënë mbështetje Qeverisë në Kiev, duke respektuar sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës, ndërsa ka mbështetur të gjitha vendimet për sanksione ndaj Rusisë.

Ndërkohë, Rusia e ka vendosur Maqedoninë e Veriut në “grupin e shteteve jomiqësore”.

Macedonian officials have on several occasions accused Moscow of interference in internal affairs and espionage activities, so in the last two years it has expelled 11 Russian diplomats.

Russian President Vladimir Putin ordered the invasion of Ukraine on February 24.

He calls the war a "special military operation" to demilitarize Ukraine.

The West has responded to Russia, hitting the economy of this country with harsh sanctions./REL/