BREAKING NEWS

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the details are disclosed

The official himself confirms it, the minister is threatened with life, the
x
BREAKING NEWS

Lawyer Njjela issues a strong appeal: If you see one, never approach it, treat it with contempt and disdain

Lawyer Njjela issues a strong appeal: If you see one, never approach it, treat
x
BREAKING NEWS

"I was blown away by..."/ Injured the mayor of Divjaka, the author of the event clarifies the dynamics of the collision: I tell you what they told me

"I was blown away by..."/ Injured the mayor of Divjaka, the author of
x
BREAKING NEWS

"Balance of war", expert Karamuço raises the alarm and shows what is happening in the country

"Balance of war", expert Karamuço raises the alarm and shows
x
BREAKING NEWS

Patents are no longer a secret either, Homeland Justice publishes database and delivers strong message

Patents are no longer a secret either, Homeland Justice publishes database and
x
BREAKING NEWS

Joe Biden important message for Albania: Including the fight against corruption and organized crime...

Joe Biden important message for Albania: Including the fight against corruption
x
BREAKING NEWS

"He was poisoned by the Kremlin"/ The shocking report on the sudden death of the Belarusian Foreign Minister is published: Here is the poison that was produced in the laboratory. Lukashenko in a panic, he fears for his life

"He was poisoned by the Kremlin"/ The shocking report on the sudden
x
BREAKING NEWS

"This one has been completely dismantled"/ Trondit Frrok Çupi: Sali Berisha cannot enter Italy

"This one has been completely dismantled"/ Trondit Frrok Çupi:
x

Rajoni

NATO shows its "muscles" to Moscow, warns of military intervention if the stability of Kosovo is threatened, Stoltenberg puts a "red line" on the Russian-Serbian axis

NATO shows its "muscles" to Moscow, warns of military intervention if

The Secretary General of NATO, Jens Stoltenberg, has again warned the Russian-Serbian axis, stating that the alliance is ready and will not allow the escalation of the conflict with Kosovo. Stoltenberg has made it clear that if Serbia provokes, NATO forces will intervene immediately. He said that NATO will never give up promoting stability, security and cooperation in the region. Stoltenberg was also asked about Russian influence in the Western Balkans, for which he said that NATO has called on Russia to play a constructive role, but Russia has done exactly the opposite. This message has been clear to Vladimir Putin, who, using Vucic as a 'cushion', is looking for unrest and bloodshed in the region, starting with Kosovo. There have not been few positions that have been taken in favor of this idea, immediately after the situation in the north of Kosovo became tense where there was a clash with weapons. The head of NATO has called on Russia to stop Russian aggression and fully respect international law.

Stoltenberg's warning

The Secretary General of NATO has stated that they will continue to promote stability, security and cooperation in the region, including the daily efforts of KFOR

"We welcome the allies' offers for the deployment of NATO facilities. Our experts have to look at all such offers and then give advice depending on the military conditions. The new Strategic Concept of NATO, which was approved at the Madrid Summit, once again confirmed the strategic importance of the Western Balkans for our alliance. NATO will continue to promote stability, security and cooperation in the region, including the daily efforts of KFOR, our headquarters in Sarajevo and the office in Belgrade. Security and stability in the Western Balkans is important for NATO and for peace and stability in Europe," Stoltenberg told the media.

Fear of harming the long-term stability of Kosovo

Asked if he was concerned about Kosovo's long-term stability, Stoltenberg said he had discussed with the leadership of Pristina and Belgrade about the tensions in the north and added that both sides should remain calm, avoid unilateral actions and engage constructively. in the dialogue mediated by the EU. "In accordance with its UN mandate, the KFOR mission is closely monitoring the situation and is ready to intervene if Kosovo's stability is threatened," he said. In this context, Stoltenberg stressed that security and stability in the Western Balkans is important for NATO and for peace and stability in Europe. He also emphasized once again the importance of the KFOR mission in Kosovo. "In accordance with its UN mandate, the KFOR mission is closely monitoring the situation and is ready to intervene if stability is threatened. Our mission is dedicated to guaranteeing a safe environment for all people in Kosovo", said the head of NATO. 

Ndikimi rus në Ballkanin Perëndimor

Stoltenberg u pyet edhe për ndikimin rus në Ballkanin Perëndimor, për të cilin tha se NATO i ka bërë thirrje Rusisë të luajë një rol konstruktiv, por Rusia ka bërë pikërisht të kundërtën. “NATO respekton plotësisht të drejtën sovrane të vendeve për të zgjedhur vetë marrëveshjet e tyre politike dhe të sigurisë. Ky është parimi bazë i sigurisë evropiane. Një parim që Rusia gjithashtu është zotuar ta respektojë si pjesë e Marrëveshjes së Helsinkit”, kujtoi ai. Në fund, Stoltenberg nënvizoi se “çdo ndryshim në marrëdhëniet varet nga ndalimi i agresionit rus dhe respektimi i plotë i ligjit ndërkombëtar”. Situata e tensionuar në Veri të Kosovës kishte nisur të dielën e 31 korrikut kur një barrikadë ishte vendosur në fshatin Radarë në rrugën Mitrovicë- Zveçan- Leposaviq, si shenjë revolte kundër masave të Qeverisë së Kosovës e cila pritej të niste zbatimin e vendimit për reciprocitetin për targa dhe letërnjoftime të lëshuara nga Serbia.