BREAKING NEWS

Rama appeals to the UN Assembly: Turn your eyes to cyber security, Albania was attacked by Iran

Rama appeals to the UN Assembly: Turn your eyes to cyber security, Albania was
x
BREAKING NEWS

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What has happened in the last 24 hours

COVID in Albania/ The Ministry of Health gives the important announcement: What
x
BREAKING NEWS

"The Third World War has already started", the well-known Russian figure sounds the alarm: Nuclear catastrophe...

"The Third World War has already started", the well-known Russian
x
BREAKING NEWS

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again, this is how much fuel will be sold

Oil is 'flying' again/ the Transparency Board changes prices again,
x
BREAKING NEWS

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that special prosecutors and BKH agents are cooperating with 20 joint investigative teams from EU countries

The head of SPAK warns of sensational arrests among the corrupt, reveals that
x
BREAKING NEWS

From the suspension of "Air Albania", to the withdrawal of doctors from the Fier hospital and the hostage-taking of the Namazgja Mosque, how did Edi Rama's attitude towards the Gülenists change after Erdogan began withdrawing investments in Albania

From the suspension of "Air Albania", to the withdrawal of doctors
x
BREAKING NEWS

Here are Edi Rama's 5 points for Erdogan, from the massacre of Gülen's schools, to the purchase of 40 million euros of drones from the son-in-law of the Turkish Sultan

Here are Edi Rama's 5 points for Erdogan, from the massacre of
x
BREAKING NEWS

The American attitude to the man of Mali with Gropa changes, Yuri Kim, a flash visit to the spy Ilir Metaj, the former President distances himself from "non grata" Sali Berisha

The American attitude to the man of Mali with Gropa changes, Yuri Kim, a flash
x

Shëndeti

Careful! Pandemic and social networks increase mental health problems among young people

Careful! Pandemic and social networks increase mental health problems among

The situation of the COVID pandemic and social networks are causing an increase in mental health problems, including eating disorders, among young people.

An NHS study in West London said referrals to mental health services for children and adolescents had increased by 140%, according to Sky News.

Lizzie, a former patient at West London NHS Trust, developed anorexia as a teenager after struggling with anxiety and depression when she was just 12.

"I remember being alone a lot at school. I was always really sociable. I was eating lunch by myself, getting more and more withdrawn from the things I used to do," she said.

Lizzie, who is now studying to become a doctor, said her behavior became increasingly withdrawn and was not detected by her family or teachers at school.

By the time Lizzie turned 15, her anorexia became so bad that she was admitted to a psychiatric hospital and treated for 10 weeks. It was then that Lizzie first realized how sick she really was.

"I went in with my mum and dad and immediately the first person I saw had a head wound from the collision. And that was the first time I'd really seen that, and I was a little surprised."

“And then I remember another patient there who had his whole arm amputated. I remember my first night in the hospital and I just had my first meal there was sausage and mash, and I hadn't eaten that for maybe four years. And then cake for dessert and I remember eating that and surprisingly I actually felt quite proud of myself but I contacted my parents later and I remember crying saying to them please take me. I was absolutely terrified," she said.

Over a million Britons have an eating disorder

Around 1.25 million people in the UK have an eating disorder, and it claims more lives than any other psychiatric condition.

Një raport i ri nga Komiteti i Përbashkët për Shëndetin dhe Kujdesin Social ka kërkuar që të bëhet më shumë për të rregulluar mjekimet, duke përfshirë ndryshimin e përmasave të trupit ose ngjyrës së lëkurës.

Komiteti kërkon gjithashtu më shumë kontrolle për procedurat kozmetike jo-kirurgjikale, të tilla si injeksionet e botoksit, duke përfshirë një skemë licencimi për ofruesit apo standardet minimale të trajnimit.

Të dhënat digjitale të NHS tregojnë se përqindja e fëmijëve dhe të rinjve në Angli me probleme të mundshme të të ngrënit është rritur ndjeshëm që nga viti 2017, nga 6.7% në 13% tek 11-16-vjeçarët dhe nga 44.6% në 58.2%  tek 17-19-vjeçarët.

Në 2020/21, NHS pa një rritje prej 83% të kërkesës për shërbimet urgjente të çrregullimeve të të ngrënit dhe një rritje prej 41% për shërbimet rutinë.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se midis prillit dhe tetorit 2021, ka pasur 4,238 shtrime në spital për çrregullime të të ngrënit për fëmijët e moshës 17 vjeç e poshtë, 41% më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

“Ka kaq shumë, s’kam parë kaq ndonjëherë në karrierën time”

Dr Derek Tracy, drejtor në West London NHS Trust, thotë se ai kurrë nuk ka parë një kërkesë kaq të lartë për trajtimin e shëndetit mendor.

“Kaq shumë nuk kam parë ndonjëherë në karrierën time. Nuk ka dyshim se ne jemi në një pozicion të ndryshëm nga vendi ku ishim në nivel kombëtar rreth tre vjet më parë. Numrat janë rritur, ata janë në rritje në të gjitha grupmoshat dhe në të gjitha llojet e prezantimeve. Dua të them, është e qartë që një ndër faktorët është pandemia”, tha ai.

"There's an added isolation, working from home is great for some people. It's not for other people. And I think our way of life has changed and it's a time of anxiety, people will have relatives who are sick, maybe suffering from COVID or suffering themselves.”

"And these things seem to have come together in a perfect storm and caused some mental health anxieties," the doctor said.

"There is concern at the moment that it is social media, the role it is playing, how people see themselves, how they are engaging with the world. The high numbers are in London, in all regions and are nationally," he added.