BREAKING NEWS

Rama's draft for the Association, comes the official reaction from the government of Kosovo

Rama's draft for the Association, comes the official reaction from the
x
BREAKING NEWS

Why are investigations 'sparing' the opposition? The well-known lawyer reveals the 2 strong reasons behind the scenes of SPAK: Public pressure...

Why are investigations 'sparing' the opposition? The well-known lawyer
x
BREAKING NEWS

The arrest of Dako, the well-known lawyer explodes the SPAK 'bomb': He accused the former mayor of abuse of office, only to save him from... 

The arrest of Dako, the well-known lawyer explodes the SPAK 'bomb': He
x
BREAKING NEWS

Buying votes in the May 14 elections, an arrest warrant is issued by SPAK

Buying votes in the May 14 elections, an arrest warrant is issued by SPAK
x
BREAKING NEWS

"There is no power now", the well-known deputy comes out with an urgent appeal to Kurti: Ask him for forgiveness...

"There is no power now", the well-known deputy comes out with an
x
BREAKING NEWS

Tensions in the north, Ramush Haradinaj reacts strongly to the president and prime minister of Kosovo

Tensions in the north, Ramush Haradinaj reacts strongly to the president and
x
BREAKING NEWS

The well-known politician harshly attacks the opposition MPs: There is no reflection in DP, they only want the post of chairman

The well-known politician harshly attacks the opposition MPs: There is no
x
BREAKING NEWS

Kreshnik Spahiu reveals the "terrible" behind the scenes, here's what Albin Kurti's war with the USA brings

Kreshnik Spahiu reveals the "terrible" behind the scenes, here's
x

Shëndeti

CAREFUL! The great risk of breast cancer from these medications is revealed

CAREFUL! The great risk of breast cancer from these medications is revealed

Taking a progestogen-only "minipill" carries a small risk of breast cancer, similar to combined oral contraceptive pills, researchers say.

The study, in the journal PLoS Medicine , is one of the first to assess the odds for users of this type of contraceptive.

It shows a small risk, biased towards older users, which goes away within a few years after stopping the medication.

On the other hand, the pill protects against some other female cancers.

CAREFUL! The great risk of breast cancer from these medications is revealed

Women who take hormonal contraceptives have a lower risk of uterine and ovarian cancer, with this protection lasting for decades, say researchers from the University of Oxford. And people have to weigh all the pros and cons.

It is mainly used as a contraceptive, but sometimes also as an aid for painful periods

contains only one hormone, progestogen (a synthetic version of progesterone), while the combined pill also contains estrogen

mund të jetë një alternativë e mirë për ata që nuk mund të përdorin estrogjen, nëse ushqejnë me gji.

e marrë çdo ditë, pa ndërprerje midis paketimeve të pilulave, mund të jetë më shumë se 99% efektive kundër shtatzënisë

mund të përdoret deri në menopauzë ose në moshën 55 vjeç

mund të blihet pa recetë në farmaci

nuk mbron nga infeksionet seksualisht të transmetueshme

Kanceri i gjirit është relativisht i rrallë në mesin e grave më të reja, grupmosha që ka më shumë gjasa të përdorë pilula.

Pra, një rritje e lehtë e rrezikut gjatë kohës që një grua përdor kontraceptivë hormonalë nënkupton vetëm një numër të vogël rastesh shtesë të sëmundjes.

Studiuesit panë rreth 30,000 të dhëna pacientësh të mbajtura nga mjekët e familjes.

Ata zbuluan se marrja e këtyre pilulave për pesë vjet rriti mundësinë e një gruaje për të zhvilluar kancer gjiri brenda 15 viteve të ardhshme me 20-30%, në varësi të moshës së saj në atë kohë.

Ekspertët thonë se gjetjet janë qetësuese.

Një nga studiuesit e Universitetit të Oksfordit, Prof Gillian Reeves, tha: “Unë nuk shoh vërtet se ka ndonjë tregues këtu për të thënë se gratë duhet domosdoshmërisht të ndryshojnë atë që po bëjnë.

“Qëllimi kryesor i bërjes së këtij hulumtimi ishte me të vërtetë të plotësonte një boshllëk në njohuritë tona”.

Dr Michael Jones, nga Instituti i Kërkimeve të Kancerit, Londër, tha: “Këto gjetje sugjerojnë se përdorimi i kontraceptivëve hormonalë lidhet me një rritje të lehtë të rrezikut të kancerit të gjirit përpara menopauzës.

“Rezultatet ishin të ngjashme për lloje të ndryshme të kontracepsionit hormonal, duke përfshirë kontraceptivët vetëm me progestogjen, ku aktualisht dihet më pak për rreziqet e tyre.”

Prof Stephen Duffy, kreu i Qendrës për Parandalimin, Zbulimin dhe Diagnozën e Kancerit, në Universitetin Queen Mary të Londrës, tha: “10 vjet pas ndalimit, nuk kishte rrezik të tepërt të lidhur me përdorimin e kontraceptivëve oralë”.

Dr Kotryna Temcinaite, nga shoqata bamirëse Breast Cancer Now, tha: “Nëse jeni të shqetësuar për kancerin e gjirit dhe kontracepsionin, ose nuk jeni të sigurt se çfarë lloji po përdorni, bisedoni me mjekun tuaj ose klinikën e planifikimit familjar. Ju gjithashtu mund të flisni tek infermieret tona eksperte duke telefonuar linjën tonë të ndihmës falas .”

Sipas Cancer Research UK, ka faktorë të tjerë rreziku më të mëdhenj të shmangshëm për zhvillimin e kancerit të gjirit.

Rreth tetë në çdo 100 raste të kancerit të gjirit janë të lidhura me obezitetin. Alkooli mendohet se kontribuon në një proporcion të ngjashëm.

Megjithatë, mosha e vjetër është faktori kryesor i rrezikut. Gjenetika ose historia familjare gjithashtu mund të luajnë një rol. Dhe burrat gjithashtu mund të zhvillojnë kancer të gjirit.

Mini pilula kontraceptive mund të shiten pa recetë

Menaxhere e lartë e informacionit shëndetësor në Cancer Research UK, Claire Knight, tha: “Për këdo që kërkon të ulë rrezikun e kancerit, mospirja e duhanit, ngrënia e një diete të shëndetshme të ekuilibruar, pirja e më pak alkoolit dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme do të ketë ndikimin më të madh.

"There are many potential benefits to using contraception, as well as other risks that are not related to cancer. That's why deciding to take them is a personal choice and should be made after talking to your doctor so you can make a decision that's right for you."

What are the signs of breast cancer?

Common signs and symptoms of breast cancer include:

a lump or swelling in the breast, chest or armpit, which may not be visible

changes in breast size or shape

scratching or pitting of the skin

a change in the color of the breast, it may look red or inflamed

redness, crusting or changes in the nipple

any unusual discharge from both nipples.