BREAKING NEWS

NAME/ Serious incident in the hospital of Gramsci, the patient jumps from the fourth floor, the first details are disclosed

NAME/ Serious incident in the hospital of Gramsci, the patient jumps from the
x
BREAKING NEWS

30 minutes before the session, Berisha makes an unexpected move, this is what is happening in the blue headquarters

30 minutes before the session, Berisha makes an unexpected move, this is what is
x
BREAKING NEWS

"Criminal act"/ The former socialist mayor of this city denounces the Socialist Party: They don't allow me to...

"Criminal act"/ The former socialist mayor of this city denounces the
x
BREAKING NEWS

How the injury happened in Tirana, the police give details about the incident

How the injury happened in Tirana, the police give details about the incident
x
BREAKING NEWS

Knife wounds in Tirana, the first details emerge

Knife wounds in Tirana, the first details emerge
x
BREAKING NEWS

Andi Bushati returns to Belind Kelliçi: With the last phrase you terrified me

Andi Bushati returns to Belind Kelliçi: With the last phrase you
x
BREAKING NEWS

Andi Bushati has two words for Kelliçi and tells him the "scenario" of the campaign: I find it a tempting measure, because in front of a powerful mediaticish candidate...

Andi Bushati has two words for Kelliçi and tells him the
x
BREAKING NEWS

"He killed him with a knife, he with a pistol", says the witness of the fight with two victims in Kavaja

"He killed him with a knife, he with a pistol", says the witness of
x

Shëndeti

The risk of skin cancer in young people, experts show what are the methods to prevent it

The risk of skin cancer in young people, experts show what are the methods to

Skin cancer is on the rise among young adults aged 25 to 30 and even teenagers aged 15 to 20. Many cases of a common skin cancer called melanoma have been reported in these age groups. UV (ultraviolet) damage from the sun is one of the main causes of melanoma.

Melanoma can develop in places where there are no dark spots or lumps. Melanoma develops when melanocytes stop functioning normally. They begin to grow out of control as a result of a genetic change (mutation), sticking together to form tumors and damaging surrounding tissue.

Therefore, dermatologists urge people of all ages to protect their skin and practice sun protection.

The increase in skin cancer in young people can be the result of various factors such as:

- Exposure to ultraviolet radiation from the sun and other sources.

-Participating in outdoor sports played directly under the sun.

-Low sun protection habits such as not applying sunscreen and not wearing hats.

-Delayed visits to the dermatologist for skin checks.

The incidence of skin cancer varies by gender, with men being at higher risk. Below are the reasons :

Sun exposure: Men tend to have higher rates of sun exposure, especially during outdoor activities, and have a higher tendency to sunburn.

Skin type: Men tend to have thicker and oilier skin than women, which can make them more susceptible to sun damage.

Ekspozimi profesional: Disa profesione, si punëtorët e ndërtimit, fermerët dhe peshkatarët, i ekspozojnë burrat ndaj niveleve më të larta të rrezatimit ultravjollcë, duke rritur rrezikun e kancerit të lëkurës.

Megjithatë, kanceri i lëkurës mund të prekë si meshkujt ashtu edhe femrat, pavarësisht nga mosha apo lloji i lëkurës. Është e rëndësishme që të gjithë të ndërmarrin hapa për të mbrojtur lëkurën nga dielli, duke përfshirë veshjen mbrojtëse, aplikimin e kremrave kundër diellit dhe shmangien e ekspozimit të zgjatur në diell gjatë orëve të pikut.

Më poshtë janë disa këshilla që mund të ndihmojnë në parandalimin ose zvogëlimin e rrezikut të kancerit të lëkurës si tek burrat ashtu edhe tek gratë:

Vishni veshje mbrojtëse: Vishni veshje që mbulojnë sa më shumë lëkurë të jetë e mundur, duke përfshirë këmisha me mëngë të plota, pantallona dhe një kapelë me strehë të gjerë.

Aplikoni krem kundër diellit: Përdorni një krem kundër diellit me SPF të paktën 30 dhe riaplikoni çdo dy orë, pas notit.

Kufizoni ekspozimin ndaj diellit gjatë orëve të pikut: Rrezet e diellit janë në maksimumin e tyre midis orës 10:00. dhe 16:00, kështu që përpiquni të shmangni diellin sa më shumë që të jetë e mundur.

Kërkoni hije: Kërkoni hije nën pemë, çadra ose struktura të tjera kur është e mundur.

Përdorni syze dielli: Përdorni syze dielli që bllokojnë rrezet UVA dhe UVB për të mbrojtur lëkurën delikate rreth syve tuaj.

Check your skin regularly: Examine your skin regularly and report any suspicious changes or spots to your doctor.

Eat a healthy diet: Eating a diet rich in fruits, vegetables and whole grains can help reduce the risk of skin cancer.